Η Google παραδέχεται πως συγκέντρωνε δεδομένα από ανοιχτά Wi-Fi δίκτυα

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.698
Αντιδράσεις
119
Μεταφερω εδω αυτουσιο το ποστ του nm96027 οπως αναρτηθηκε στο adslgr.com

Η Google παραδέχθηκε σε χθεσινό blog post πως εν τελεί όντως έχουν συλλεχθεί και δεδομένα -με την μέθοδο του packer sniffing- από ανοιχτά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi και δεν έχουν καταγραφεί μόνο οι θέσεις τους, τα ονόματα τους (SSID) και οι φυσικές διευθύνσεις τους (MAC address), όπως ψευδώς ισχυρίζονταν έως τώρα. Πρόκειται για την αποκάλυψη που είχε γίνει πριν περίπου 15 μέρες σύμφωνα με την οποία η Google καταγράφει στοιχεία από ασύρματα Wi-Fi ιδιωτών μέσω της συλλογής δεδομένων του Street View προκειμένου να υποστηρίζει υπηρεσίες γεω-εντοπισμού στο Google Maps και στον Chrome.

Στα τέλη Απριλίου η Google είχε διαβεβαιώσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κοινή γνώμη πως δεν καταγράφει κανένα απολύτως δεδομένο που μεταφέρεται από τα ασύρματα δίκτυα που καταγράφονται στο Street View.

Με την χθεσινή ανακοίνωση η εταιρεία ουσιαστικά παραδέχεται πως έως τώρα συνέλεγε και δεδομένα από τα ανοιχτά ασύρματα δίκτυα τα οποία ήταν στην ακτίνα λήψης του αυτοκινήτου του Street View. Mε απλά λόγια η Google μπορούσε να δει και να καταγράψει το email που έστελνε κάποιος μέσα από ένα ξεκλείδωτο ασύρματο δίκτυο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση υπολογίζεται πως έχουν συλλεχθεί πάνω από 600Gbytes δεδομένων σε 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Στο blog post αναφέρεται πως η συλλογή των δεδομένων γίνονταν κατά λάθος και πως τα δεδομένα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιες από τις υπηρεσίες της Googe. Η καταγραφή από τα αυτοκίνητα του Street View έχει προσωρινά παγώσει και η εταιρεία υπόσχεται να σβήσει τα δεδομένα που συνελέγησαν. Πριν όμως το πράξει αυτό θα ζητήσει από ανεξάρτητες αρχές να διερευνήσουν τι δεδομένα συγκεντρώθηκαν, πως χρησιμοποιήθηκαν και κυρίως να πιστοποιήσουν πως ότι συγκεντρώθηκε έχει διαγραφεί. Επίσης από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει η εφαρμογή κρυπτογράφησης SSL (Secure Socket Layer) και στην μηχανή αναζήτησης.

Όλα αυτά ξεκίνησαν από έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γερμανίας η οποία τον τελευταίο μήνα ερευνά το ζήτημα.

Η Ginger McCall σύμβουλος στο Electronic Privacy Information Center (EPIC) χαρακτηρίζει την συλλογή δεδομένων από τα ανοιχτά ασύρματα δίκτυα ως "παραβίαση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών" και αμφισβητεί τον ισχυρισμό της Google σχετικά με την "κατά λάθος" ενέργεια αυτή της εταιρείας.

"Ο κόσμος χρειάζεται μία
εξήγηση
από την Google για ποιόν λόγο το έκανε αυτό", δήλωσε στο The Register.
 
"Είναι
δύσκολο
να πιστέψουμε πως κάτι τέτοιο έγινε κατά λάθος."
 
"Τα γεγονότα αυτά πετάνε πίσω στα μούτρα της Google τον ισχυρισμό τη πως ο κόσμος πρέπει να τους εμπιστεύεται."
Η εξήγηση της Google για το πως ακριβώς γίνονταν η συλλογή των δεδομένων από τα ανοιχτά ασύρματα δίκτυα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της στις 27 Απριλίου, έχει ως εξής:

"To 2006 ένας μηχανικός, εργαζόμενος σε ένα πειραματικό πρόγραμμα για Wi-Fi δίκτυα, έγραψε ένα κομμάτι κώδικα το οποίο συνέλεγε όλες τις κατηγορίες δεδομένων από ένα ανοιχτό ασύρματο δίκτυο.
 
Έναν χρόνο αργότερα η ομάδα μας που δουλεύει πάνω σε ασύρματα και κινητά δίκτυα ξεκίνησε το πρόγραμμα για την συλλογή από το αυτοκίνητο του Stree View βασικών δεδομένων ασύρματων δικτύων, όπως το όνομα (SSID) και την φυσική διεύθυνση (MAC). Στην φάση αυτή εντάχθηκε το κομμάτι του παραπάνω κώδικα, αν και οι επικεφαλής του προγράμματος δεν το ήθελαν και
δεν είχαν πρόθεση
να χρησιμοποιήσουν τα μεταφερόμενα δεδομένα από τα ανοιχτά δίκτυα."
Yπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Google παραβίασε την σχετική με την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών νομοθεσία των Η.Π.Α. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία ποινικοποιεί τέτοιες ενέργειες μόνο αν υπάρχει πρόθεση για παρακολούθηση, κάτι στο οποίο τα αμερικάνικα δικαστήρια είναι πολύ τυπικά ως προς την εφαρμογή του νόμου.

Η Jennifer Granick, νομική σύμβουλος στο Electronic Freedom Foundation δήλωσε στο The Register:

"Aν η Google ισχυριστεί πως ότι συνέβη, συνέβη από ατύχημα τότε ίσως μπορεί να γλυτώσουν την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την νομοθεσία περί παρακολούθησης."
 
"Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της τότε δεν θα έχουν πρόθεση για ποινικά κολάσιμες πράξεις. Αυτό δεν αποκλείει την συνέχιση της έρευνας για ποινικά αξιόποινες πράξεις."
Στην Ευρώπη η νομοθεσία είναι πιο αυστηρή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Ginger McCall σημειώνει πως οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των χρηστών προς την Google, κάτι που και η ίδια η Google αντιλαμβάνεται.

"Η διατήρηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες είναι κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για αυτό που κάνουμε, και σε αυτήν την περίπτωση
αποτύχαμε
", δήλώνει η εταιρεία.
Όπως προαναφέρθηκε, η Google δηλώνει πως θα αναθέσει σε τρίτες ανεξάρτητες αρχές την διαδικασία επόπτευσης διαγραφής των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί, προκειμένου να πιστοποιηθεί πως όντως έχουν σβηστεί καταλλήλως. Επίσης ανακοίνωσε πως θα επαναξετάσει τις εσωτερικές διαδικασίες της προκειμένου να είναι βέβαιη πως οι έλεγχοι στο μέλλον θα είναι αρκετά ισχυροί για να εντοπίσουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω εξελίξεις, η εταιρεία θα προσφέρει υπηρεσίες κωδικοποίησης SSL στις υπηρεσίες της μηχανής αναζήτησης. Από τον Ιούλιο του 2008 η Google προσφέρει προστασία https (αρχικά ως επιλογή - από τις αρχές του χρόνου είναι προκαθορισμένη ρύθμιση) στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail.

"Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο είναι προσβάσιμα όλα εκείνα τα ανοιχτά, χωρίς κωδικό ασύρματα δίκτυα", γράφει στο blog post η Google.
 
"Στις αρχές του 2010, προσθέσαμε κρυπτογράφηση σε όλους τους χρήστες Gmail και από την επόμ
ενη εβδομάδα
θα προσφέρουμε κρυπτογραφημένη έκδοση της
αναζήτησης
στο Google."

H εταιρεία προσφέρει προστασία SSL, ως επιλογή, και στις υπηρεσίες Calendra, Docs και Sites ενώ πού πρόσφατα προχώρησε σε ίδια κίνηση στις υπηρεσίες Google Web History και Google Bookmarks.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το blog post της Google πατώντας εδώ.

Πηγές: The Register, BBC, Cnet

Απλα για να ξυπναμε σιγα σιγα απο το ληθαργο των και καλα δωρεαν παροχων της συγκεκριμενης εταιρειας. ;)
 
Μαλιστα... Big Brother is watching us και τα σχετικα... το θεμα ειναι οτι σιγουρα υπαρχουν πολλα αλλα που συμβαινουν πισω απο τις πλατες μας και ουτε που τα μυριζομαστε...

Μη χειροτερα, αλλα δε το βλεπω...
 
Δεν ειναι κολασιμο ποινικα?
 
Ερώτηση κρίσης:

Έσπασαν κλειδωμένα wifi routers με WPA2 ; Ή έκαναν ότι έκαναν στα απροστάτευτα - ξεκλείδωτα δίκτυα;

Γιατί το να κάτσουν να σπάσουν WPA2 κλειδώματα (και τόσα πολλά) χλωμό το κόβω.

Αν τώρα έκατσαν και μπήκαν στα απροστάτευτα, ας πρόσεχαν οι ντάγλαροι που τα είχαν μπάτε σκύλοι αλλέστε. Καλά να πάθουν και τους άξιζαν πολύ περισσότερα.
 
Αν τώρα έκατσαν και μπήκαν στα απροστάτευτα, ας πρόσεχαν οι ντάγλαροι που τα είχαν μπάτε σκύλοι αλλέστε. Καλά να πάθουν και τους άξιζαν πολύ περισσότερα.
Αυτο ομως δεν συμφωνει με τους ορους χρησης που αποδεχεσαι οταν χρησιμοποιεις τις υπηρεσιες του Google. Καμια σημασια δεν εχει αν εσυ βαζεις εναν WPΑ κωδικο (που σπαει σε 2 ωρες) ή αν εχεις επιλεξει να παρεχεις net στους γειτονες.
Γινεται τοση φασαρια για την "αποθηκευση" απλα, στοιχειων ταυτοτητας των συνδρομητων και εδω αποκαλυπτεται με εθελουσια παραδοχη της εταιρειας οτι κραταει και τα δεδομενα που διακινησες.

Αυτο τιμωρειται απο 6 μηνες μεχρι 3 χρονια αν το κανεις εσυ - αλλα στην περιπτωση μας απλα θα πεσει καποιο προστιμο (τουλαχιστον απο την EU).

Το κυριοτερο παντως ειναι οτι θα πρεπει να αλλαξουμε σταση απεναντι στους ψευτοΔαναους και να επιλεγουμε στο βαθμο που μπορουμε, πραγματικα ελευθερες ιντερνετικες υπηρεσιες.
 
Αυτό με το GOOGLE Public DNS , τι ρόλο βαράει ........ ????

:xm:
 
Αντί να χρησιμοποιείς τους default που σου δίνει ο ISP σου, χρησιμοποιείς της Google που -λένε- ότι έχουν κάποια πλεονεκτήματα όπως η ταχύτητα κτλ κτλ.

Προσωπικά μου φαίνεται ότι είναι ένας καλός τρόπος για να μαζεύουν στατιστικά...
 
Μαλλον περι τρελου τυρακίου προκειται...
 
Αντί να σκούζουμε για την Google (τουλάχιστον αυτή αναγνώρισε "λάθος" και υποσχέθηκε να σβήσει τα δεδομένα), ας κοιτάξουμε να μάθουμε όλους τους άσχετους που αγοράζουν WiFi routers απλά και μόνο για να μην έχουν καλώδια πως να ασφαλίσουν το δίκτυο τους.

Αυτή την στιγμή από την ταράτσα μου πιάνω για πλάκα με το μικρούλι DS 3-4 ξεκλείδωτα δίκτυα. Το ίδιο και όποιος τυχαίος κακόβουλος θελήσει...και με καλύτερο εξοπλισμό μάλλον θα πιάνει 34. :p
 
Αντί να σκούζουμε για την Google (τουλάχιστον αυτή αναγνώρισε "λάθος" και υποσχέθηκε να σβήσει τα δεδομένα),
\
Και οχι μονο δεν θα τα σβησει - αλλα τα παραδιδει και στις "Αρχες" ... μιλαμε για τις συνομιλιες του google chat και τα gmails που ανταλλαξαν οι "συνδρομητες" της. Αυτο δεν εχει γινει ποτε τοσο μαζικα και ισως αποτελεσει και νομικο προηγουμενο σε μελλοντικες απαιτησεις των Αρχων απο ISPs, providers, admins κλπ κλπ

Μεταφερω (ξανα) απο το adslgr.com τη συνεχεια της ιστοριας οπως την παρουσιασε ο nm96027

H Google ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα παραδώσει τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από ανοιχτά ασύρματα δίκτυα στις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, αφού ήδη αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα σχετικά με την συλλογή των δεδομένων. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την υπόθεση καταγραφής των δεδομένων που αντάλλασσαν χρήστες μέσα από ανοιχτά wi-fi δίκτυα τα οποία καταγράφονταν στα πλαίσια της υπηρεσίας Street View. Η Google είχε αρχικά αρνηθεί ότι συλλέγει δεδομένα, όμως ένα μήνα αργότερα επανήλθε με δική της πρωτοβουλία (αλλά ενώ ήταν σε εξέλιξη έρευνα στην Γερμανία) δηλώνοντας πως όντως έχει καταγράψει και δεδομένα, απολογούμενη για το γεγονός και αποδίδοντας το σε ανθρώπινο λάθος.
H παράδοση των δεδομένων θα γίνει τις επόμενες μέρες. Το θέμα της παράδοσης ή μη των δεδομένων προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αίτημα αρμόδιας αρχής στο Αμβούργο για την παράδοση των δεδομένων. Η Google είχε αρχικά ενδοιασμούς να το πράξει, δηλώνοντας πως δεν είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο είναι νόμιμο. Τελικά αποφάσισε να παραδώσει όλο το υλικό στις αρχές.

"Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Αμβούργο υπέβαλλε μία σειρά από αιτήματα -μεταξύ των οποίων και η πρόσβαση στα δεδομένα αλλά και σε ένα
αυτοκίνητο
της υπηρεσίας Street View. Θέλοντας να συνεργαστούμε με τις αρχές παραχωρήσαμε ένα αυτοκίνητο Street View, όμως η παράδοση των δεδομένων απαιτεί προσεκτικότερη αντιμετώπιση", δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία.
Όπως φαίνεται τα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, αντιμετωπίστηκαν.

Ο Καναδάς έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα εναντίον της Google σχετικά με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και την υπηρεσία Street View η οποία χρησιμοποιεί αυτοκίνητα εξοπλισμένα με κάμερες. Ανάλογη έρευνα διεξάγει και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. ενώ η Google δηλώνει πως θα συνεργαστεί με τις αρχές.

Επίσης έχουν κατατεθεί μηνύσεις στην Ουάσινγκτον, την Καλιφόρνια, την Μασσαχουσέτη και το Όρεγκον από πολίτες που κατηγορούν την Google για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Η Google θα δώσει στην δημοσιότητα μέσα στον επόμενο μήνα τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις δικές της πρακτικές για προσωπικά δεδομένα. Επίσης σχεδιάζει την δημοσίευση του πορίσματος τρίτης εταιρείας σχετικά με την υπόθεση υποκλοπής δεδομένων από ανοιχτά wi-fi.

Η εταιρεία παραδέχεται σε όλα τα επίπεδα πως η υπόθεση είναι ιδιαίτερα αρνητική.

"Αποτύχαμε. Ας είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google σε εφημερίδα
.

Πηγές: ComputerWorld και Reuters
 
να προσθεσω και εγω εναν παγκοσμιο χαρτη που παρουσιαζει τις χωρες στις οποιες Η Google ειναι αποκλεισμενη (μερικως 'η εξ'ολοκληρου) συμπεριλαμβανομενης και της χωρας μας ως προς το Street View.

O χαρτης που χρησημοποιειται ειναι ο Google map....

http://www.readwriteweb.com/archives/79_places_google_is_being_sued_map.php
 
Πίσω
Μπλουζα