Θάνος Μικρούτσικος

Joined
30 Σεπ 2008
Μηνύματα
667
Αντιδράσεις
92
Θάνος Μικρούτσικος


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/Θάνος_Μικρούτσικος

Ένας ακόμα αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος είναι γνωστός για την "Καντάτα για την Μακρόνησο" του 1976 που ερμήνευσαν ο Γιάννης Κούτρας και η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη.

Ο Θάνος είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Ανδρέα Μικρούτσικου, ο οποίος είναι και αυτός ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης.

mikroutsikos_001.jpg




Από τους σημαντικούς συνθέτες κλασικής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1947.

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία. Μετά τις σπουδές στην θεωρία και το πιάνο στη Φιλαρμονική Εταιρεία της Πάτρας και στο Ελληνικό Ωδείο, άρχισε να σπουδάζει σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη, Γ.Α. Παπαϊωάννου. Ακολούθησαν οι σπουδές του και η αποφοίτησή του από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ηλικία 21 ετών ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης, η οποία περιλαμβάνει έργα όπερας, μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής, μουσικής για το θέατρο, ηλεκτρονικής μουσικής, τραγούδια, κ.τ.λ.




Στα 27 χρόνια της μουσικής του καριέρας, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει ηχογραφήσει 30 LP και CD κι έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια. Επίσης, έχει συνθέσει 33 έργα κλασικής μουσικής και μουσική για 4 κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες, όπως τις SONY, CBS, LYRA, ENM, MINOS-EMI, κ.τ.λ. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, συνθέτοντας μουσική για 47 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες Διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μεγάλο αριθμό ορχηστρών και ορχηστρών μουσικής δωματίου από όλον τον κόσμο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. Είναι επίσης ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1986 ως το 1990. Από το 1990 ως το 1993 διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του "Μουσικού Αναλογίου" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πέρα από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Θάνος Μικρούτσικος ασχολήθηκε με την πολιτική ζωή του τόπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας διώχθηκε από το καθεστώς για τις αντιδικτατορικές τους δραστηριότητες και ιδέες. Μετά την πτώση της χούντας, συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, με υπουργό την Μελίνα Μερκούρη. Μετά από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, έγινε υπουργός Πολιτισμού στις 16 Μαρτίου 1994, όπου παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 1996.

πηγή: http://www.yppo.gr/1/g1120.jsp?person=12

Ορίστε ένα μικρό απόσπασμα από το album Στου αιώνα την παράγκα που κυκλοφόρησε το 1996 με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο: "ΡΟΖΑ". Πρόκειται για ένα από τα πολύ ωραία ζεϊμπέκικα τραγούδια του διάσημου Έλληνα μουσουργού. Οι στίχοι είναι του Άλκη Αλκαίου.


Προβολή συνημμένου 81185
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομιζω οτι ειναι καπως υπερεκτιμημενος σε σχεση με την αξια του ως συνθετης...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπερεκτιμημένος; Δεν νομίζω, φίλε Νέμο.

Πάντως η Μαρία Δημητριάδη ήταν εξαιρετική στην Καντάτα για τη Μακρόνησο. Το ίδιο και ο Γιάννης Κούτρας.

Στο δίσκο αυτό συμμετείχε επίσης και ο Σάκης Μπουλάς, ιδού και ένα ωραίο ντουέτο του διάσημου τραγουδοποιού με την αξέχαστη μούσα του ελληνικού πενταγράμμου που έφυγε από κοντά μας πέρυσι σε ηλικία 58 ετών: "DICK", σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου.

[deadpic]




[video=youtube;LYX-s-0Qdig]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιώργος Νταλάρας


στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας



μιλάνε στον Γιώργο Παπαστεφάνου



μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1987


[edit]"ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ -ΓΙΩΡΓΟΣ..." The YouTube account associated with this video has been terminated due to multiple third-party notifications of copyright infringement.

 


Sorry about that.[/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι μελοποιήσεις του Καββαδία ᾽Σταυρος του Νοτου᾽ και ᾽Γραμμες των οριζὀντων᾽ ειναι εξαιρετικές!
 
Ο αγαπημένος μου συνθέτης!! Από τους ελάχιστους στο χώρο που έχουν αγγίξει τόση μεγάλη γκάμα μουσικής με τόση επιτυχία. Αν και είμαι από επαρχία, θα επιδιώξω να τον ακούσω μία φορά το χρόνο. Μου αρέσει ιδιαίτερα και η φωνή της Ρίτας Αντωνοπούλου, που ουσιαστικά τη γνώρισα μέσω των εμφανίσεων του Θάνου.
 
Όπως έγραψα και στο Μούτση, και ο Θάνος συνδίασε λαϊκό και ροκ. Εμένα όμως σ' αυτόν μ' αρέσει περισσότερο η ροκ πλευρά του. Για να μην αρχίζουμε τους Καβαδίες, να κάποιο πιο άγνωστο :

 
Δε γίνεται ΦΠΖ να είμαστε σε topic του Μικρούτσικου και να μην παρουσιάσουμε έστω ένα τραγούδι από Καββαδία. Παρόλα αυτά, αρχίζω με ένα επίσης πασίγνωστο σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

 
Φυσικά ! Είπα "για να μην ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ με τους Καββαδίες" (γιατί ποιος ξέρει πού θα τελειώσουμε). Για να "παίξουμε" ένα κι από δαύτα λοιπόν, να μια επίσης "αυθεντική" ροκ έκφραση του Μικρούτσικου στο τραγούδι "William George Allum", του Καββαδία. Πολύ καλή εναλλακτικά η ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου (γαμπρού του Θάνου, για όσους δεν το ξέρουν),

 
Φίλε ΦΠΖ, ξεγελάστηκα και κατάλαβα ότι έχουμε κουραστεί να ακούμε καββαδία από μικρούτσικο, δυστυχώς ο γραπτός λόγος έχει αυτά τα μειονεκτήματα. Όσο για την πληροφορία που έδωσες, δεν είχα ιδέα ότι ήταν παντρεμένος με την κόρη του Θάνου, απίστευτο.

Φοβερή επίσης η ερμνηνεία του Θηβαίου σε αυτό το τραγούδι. Μου αρέσει ιδιαίτερα να ακούω διαφορετικές ερμηνείες ήδη πετυχημένων τραγουδιών!
 
Ο Μικρούτσικος πρωτοακούστηκε, απ' όσο ξέρω, σε ένα 45άρι δισκάκι με τη Μαρίζα Κωχ να ερμηνεύει δύο ωραιότατα τραγούδια σε ποίηση Καρυωτάκη ("Δον Κιχώτες" και "Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες"). Δεν ξέρω αν είχε κυκλοφορήσει κανένα άλλο 45άρι νωρίτερα, αλλά αυτό ήταν το πρώτο που ακούστηκε αρκετά. Αλλά γνωστός έγινε με τα "Πολιτικά τραγούδια" (σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν και Ναζίμ Χικμέτ, ερμηνεία δική του και της Δημητριάδη). Παρόλο που μουσικά η μεταγενέστερη "Καντάτα για τη Μακρόνησο" είναι πιο προχωρημένο έργο, δεν νομίζω να είχε την επιτυχία των "Πολιτικών τραγουδιών", ίσως και γιατί είναι πιο δύσκολο και απαιτητικό (από τους ακροατές) έργο. Φυσικά τα τραγούδια του Καββαδία τον έκαναν γνωστό σε πολύ ευρύτερο κοινό.
 
Εδώ αφήνω το αγαπημένο μου τραγούδι "Οι εφτά νάνοι στο S/S Cyrenia", στην πρώτη του εκτέλεση, από τη Χαρούλα Αλεξίου, σε έναν δίσκο με άσχετο περιεχόμενο (δηλ. όχι με ποιήματα του Καββαδία), το "Η αγάπη είναι ζάλη":
 
Πίσω
Μπλουζα