Θυμάται κανένας τα σλάιντς;;;

Πριν μου χαρίσει ο γείτονας τον παραπάνω προβολέα της Leica χρησιμοποιούσα τον ημιαυτόματο προβολέα Braun Praximat 12 Electric που κατασκευάσθηκε στα τέλη των '50ς/αρχές '60ς.

Βαρύ και ποιοτικό μηχάνημα με αρκετές ωστόσο δυσχέρειες στη χρήση του. Δεν είχε ενσύρματο τηλεχειρισμό όταν τον αγόρασα σε παζάρι (ήταν μάλλον αξεσουάρ στα '50ς) και πρέπει κάθε σλάιντ να αλλάζει χειροκίνητα. Επίσης η κασσέτα είναι τελείως διαφορετική από αυτές που καθιερώθηκαν (και από την Braun) στα '70ς, δεδομένου ότι παίρνει τα σλάιντς όρθια και όχι ανάποδα. Εάν λοιπόν έχει κανείς κασσέτες με σλάιντς των μοντέρνων μηχανών, πρέπει να τα βγάλει και να τα τοποθετήσει εκ νέου στις κασσέτες της Braun. Ίσως για αυτό το λόγο ο προβολέας είναι βιδωμένος πάνω σε ξύλινη βάση που κάτω παίρνει σε 5 θυρίδες τις δικές του κασσέτες. Δεν έχει επίσης το φωτεινό πλαίσιο για να διαλέγει κανείς τα σλάιντς πριν τα προβάλει ή για να τα ταξινομήσει, η δε εστίαση είναι χειροκίνητη.

Κατά τα άλλα προβάλλει εξαιρετικά, ενώ πολύ χρήσιμο είναι το πτυσσόμενο τραπεζάκι προβολής που μας έχει εξυπηρετήσει ποικιλοτρόπως. Επίσης μου αρέσει πολύ το ρετρό σχήμα του.

Φέρει φακό Stellar f 1:2,8 - 85mm της εταιρείας Dr. Staeble & Co, μίας εταιρείας με έδρα το Μόναχο που κατασκεύαζε φακούς για φωτογραφικές μηχανές, προβολείς και κυάλια από το 1908 και που το 1969 εξαγοράσθηκε από την Agfa.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Carl Braun Camerawerk Nürnberg (σήμερα Braun Photo Technik GmbH, ανήκει στη Reflekta GmbH.) ιδρύθηκε το 1915 στη Νυρεμβέργη και κατασκεύαζε φωτογραφικές μηχανές, ενώ από το 1954 άρχισε να κατασκευάζει και προβολείς σλάιντς με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1997. Μάλιστα παρήγαγε και προβολείς σλάιντς με το όνομα Revue για το εμπορικό κατάστημα Quelle. Mε τη διάδοση της ψηφιακής φωτογραφίας πτώχευσε το 2000 και από το 2004 συνεχίζει με νέους μετόχους και όνομα και ενεργοποιείται κυρίως εμπορικά στο χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας, των προβολέων κλπ. οπτικών. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πρέπει να συγχέεται με την Braun GmbH με έδρα στο Kronberg της Έσσης που παρήγαγε και αυτή οπτικά αντικείμενα, όπως φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές (μαζί και με τη Nizo όπως έχω γράψει σε άλλο θέμα), προβολείς σλάιντς κλπ.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα