Θυμάται κανένας τα σλάιντς;;;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
audiovisual είπε:
Παιδια καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους! Ξέρετε μήπως μαγαζιά που μπορούν να εμφανίσουν θετικά φιλμ για slides στη θεσσαλονίκη, ή μαγαζιά που έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν ψηφιακές φωτο σε slides? Ευχαριστώ!!!
Καλως ηλθες!Αν και δεν το εχω κανει πιστευω οτι μπορεις να το κανεις και μονος σου τυπωνοντας σε κατι τετοιο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλώς σας βρήκα ;) Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Αν όμως τυπώσω φωτογραφίες σε διαφάνειες για overhead projector σε μεγάλο μέγεθος, μετά φαντάζομαι ότι θα πρέπει να τις φωτογραφίσω με κάποιο τρόπο σε slide film, το οποίο θα πρέπει να εμφανιστεί για να γίνει προβολή σε slide projector. Αν τα τυπώσω σε μικρό μέγεθος σε διαφάνεια δε νομίζω να έχει και την καλύτερη ποιότητα η εικόνα...! Δεν ξέρω κι όλας...!
 
Το μηχάνημα-προβολέας που είχαμε στα σχολεία και έβαζαν οι καθηγητές τις διαφάνειες δεν πιάνεται ως μηχάνημα με σλάιντς; Έχω κι εδώ ένα στο απέναντι γραφείο.

Φωτογραφία0010.jpg

και όπως βλέπετε λειτουργεί κανονικά.

Φωτογραφία0012.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η μονη επαφη που ειχα με τα slides ειναι τα παραπανω,στο σχολειο και φυσικη η χημεια δεν θυμαμαι,διασκεδαστικα ηταν ,οτιδηποτε να μας βγαζει απο την ρουτινα του μαθηματος.
 
Slides μας έδειχναν στον παιδικό σταθμό! Είχαν αυτό το μηχάνημα που τα slides έμπαιναν σε ευθεία "κασετίνα" και μας έδειχναν παραμύθια. "Φόρτωναν" τα slides με τη σειρά και μας τα έδειχαν διαφάνεια-διαφάνεια, διαβάζοντάς μας παράλληλα το παραμύθι, δηλαδή το κομμάτι του παραμυθιού που αντιστοιχούσε στη διαφάνεια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν σχετικά βιβλία με slides ή αν ήταν πρωτοβουλία των νηπιαγωγών αυτή.

Στο δημοτικό μια φορά μας είχε μαζέψει η δασκάλα μας στην τετάρτη δημοτικού (ή στην τρίτη...) και μας είχε δείξει ένα κάρο slides ιστορικού περιεχομένου, αυτή τη φορά σε προβολέα "καρουσέλ". Λογικά ήταν αγορασμένα από διάφορα πωλητήρια μουσείων. Νομίζω ότι πωλούνταν σε ειδικά κουτιά ή σε "διαφάνειες" (όπως βάζουμε τις φωτοτυπίες) με θήκες, περίπου σαν αυτές που φυλάσσονται οι τάπες ή οι κάρτες συλλογών.

Μου άρεσε ιδιαίτερα η αίσθηση των slides. Έπρεπε ο χώρος να είναι σκοτεινός, το μηχάνημα έκανε ένα χαρακτηριστικό ήχο όταν άλλαζε διαφάνεια, και ήταν αρκετά υποβλητική η ατμόσφαιρα μιας μεγάλης, φωτεινής εικόνας στον τοίχο.

Ένας προτζέκτορας για slides κάνει την εμφάνισή του και στο κλιπ της Γαρμπή "Ένταλμα συλλήψεως", το οποίο είχα σε κασέτα και μου άρεσε να το βλέπω συχνά πυκνά.

Προτζέκτορα απέκτησα, αλλά σε άλλη μορφή, όταν τα Χριστούγεννα του 1998 είχε βγει ο προτζέκτορας του Μίκυ, δηλαδή ένα προτζεκτοράκι όπου φόρτωνες στην κασέτα διαφάνειες με τους ήρωες της ντίσνεη, έβαζες την κασέτα στη λάμπα του προτζέκτορα και προβάλλοντας τη φιγούρα στο χαρτί, σχεδίαζες το περίγραμμα και ζωγράφιζες μετά τη φιγούρα. Στάνταρ υπάρχει ακόμα πάνω στο πατάρι και ήταν από τα αγαπημένα μου παιχνίδια, γιατί μπορούσες να γυρίσεις τον προτζέκτορα και να προβάλλεις εικόνες στον τοίχο, ακόμα και να βάλεις κανονικά slides, αν και ήθελε πατέντα...

Τελευταία φορά που είδα slides ήταν πριν 2-3 χρόνια στη σχολή, σε μάθημα σχετικό με την τέχνη. Η καθηγήτρια μας έδειχνε εικόνες από πίνακες, και μάλιστα στο τέλος, στις εξετάσεις, κατά τη διάρκεια της εξέτασης είχαμε τον προτζέκτορα ανοιχτό, ώστε να βλέπουμε όλοι τον πίνακα τον οποίο έπρεπε να σχολιάσουμε.
 
ο αδερφός της μητέρας μου έχει σχετική μηχανή για slides και θυμάμαι την δεκαετία του 1980 να βλέπουμε σε αυτή φωτογραφίες και να παίζουμε αυτοσχέδιο θέατρο σκιών στο πανί που προβαλλόταν! Πρόσφατα μάλιστα μου έδωσε και μετέτρεψα σε ψηφιακές φωτογραφίες πολλά από αυτά!
 
spyros_s είπε:
Πρόσφατα μάλιστα μου έδωσε και μετέτρεψα σε ψηφιακές φωτογραφίες πολλά από αυτά!
Ενδιαφέρον! Θα ήθελα κι εγώ να το κάνω αυτό. Είχαμε προτζέκτορα σλάιντς και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες χαμένες στη λήθη του χρόνου. Πως τις ανέστησες Σπύρο, με σκανάρισμα και photoshop?
 
Στο δημοτικό τα θυμάμαι που μας έδειχνε ο δάσκαλος εικόνες νομίζω στο μάθημα της γεωγραφίας. Είχαν πλάκα (κυρίως για την αναστάτωση που προκαλούσαν στο μάθημα και όχι για την πληροφορία/γνώση που μετέδιδαν καθώς ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 80 νομίζω ότι ήταν ξεπερασμένα σαν τεχνολογία, και οι φωτογραφίες φαινόταν ρετρό από τότε).
 
Σώτος Σώτος είπε:
Ενδιαφέρον! Θα ήθελα κι εγώ να το κάνω αυτό. Είχαμε προτζέκτορα σλάιντς και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες χαμένες στη λήθη του χρόνου. Πως τις ανέστησες Σπύρο, με σκανάρισμα και photoshop?
γίνονται με σκάνερ που έχει θέση για τέτοια. Θυμάμαι το δικό μου hp 3570c του 2002 να έχει. Εγώ επειδή δεν ήταν δικά μου τα πήγα σε φωτογράφο και τα έφτιαξε!
 
Να μία θήκη για 10 κασσετίνες των 50 σλάιτς η κάθε μία, που ψηφιοποιώ αυτή την περίοδο. Η θήκη είναι ιδανική για να προστατεύει τα σλάιτς από σκόνη, ενώ βοηθά στην αρχειοθέτησή τους. Στη συγκεκριμένη υπάρχουν τόσο τα φθηνότερα λεπτά χάρτινα πλαίσια, όσο και τα ακριβότερα από σκληρό παχύ πλαστικό.

Οι 3 τελευταίες φωτογραφίες αναφέρονται ενδεικτικά σε εικόνα που περιέχουν: 1. Φωτισμένη στην ειδική θέση της μηχανής προβολής, 2.Φωτισμένη μπροστά από λάμπα και 3. Από την ρετρό προβολή που μόλις πριν λίγο κάναμε με τη σύζυγο (τα σλάιτς αυτά -καθώς και πάρα πολλά άλλα- ανήκουν στην οικογένειά της και τραβήχτηκαν τέλη 70'ς αρχές 80'ς).

Ήταν ονειρικό το να βιώσουμε πάλι μετά από τόσα χρόνια το σκοτεινό περιβάλλον, το θόρυβο και τη μυρωδιά της μηχανής, την ευκρίνεια και τα ζωντανά χρώματα των σλάιτς, το στήσιμο του προβολέα, την διαδοχική αλλαγή των κασσετών κλπ. Μπορεί να μην έχει αυτού του είδους η προβολή την άνεση της ψηφιακής προβολής, αλλά υπερτερεί σε ποιότητα εικόνας και φυσικά σε ρετροκατάσταση! Αν μάλιστα είχαμε και σύνδεση με ρετροκασσετόφωνο για αυτόματη προβολή με μουσική επένδυση και σχόλια ............
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg
 
και βέβαια υπάρχουν φιλμ για slides και βέβαια υπάρχουν πλαίσια και βέβαια εμφανίζονται ακόμα φιλμ! τα slides εμφανίζονταν με μια ειδική μέθοδο εμφάνισης που λεγόταν Ε-6 και αποσκοπούσε στην δημιουργία θετικής εικόνας στο φιλμ. αυτό έχει την εξής συνέπεια, να μην μπορούμε να κάνουμε καμία διόρθωση, ούτε στο κάδρο ούτε στην έκθεση ούτε σε τίποτα, και επειδή το αντιστρεπτό φιλμ έχει πολύ μικρότερο εύρος έκθεσης από το αρνητικό, να θέλει τέλεια φωτομέτρηση και έκθεση και καδράρισμα. φυσικά με τους ζουμ φακούς και τα εξελιγμένα συστήματα φωτομέτρησης, εστίασης κλπ. αυτό έγινε κάπως ευκολότερα από τις Manual μηχανές όπως εμβληματικά φαίνεται στο stranger things. Ektachrome 100 & Velvia 50 είναι τα δικά μου αγαπημένα πρόσφατα πήρα δυο 100 άρια από Αθήνα τα οποία μάλιστα είναι με καινούρια εμουλσιόν, πολύ λεπτόκοκκη. το velvia δυστυχώς είναι σε έλλειψη. τα φιλμ πρέπει να πάνε και αυτά Αθήνα, για εμφάνιση, όπως από Αθήνα πάλι όλα τα απαραίτητα (πλαίσια, κουτιά κλπ.). μια φορά έκανε λάθος ο Δρόσος (που εμφάνιζε αντιστρεπτά φιλμ εδώ) και μου εμφάνισε ένα φιλμ που είχα τυλίξει μόνος μου σαν αρνητικό και βγήκε ένα αδύνατο αρνητικό χωρίς πορτοκαλιά μάσκα, τελείως άχρηστο. παλιά έβγαζε η Kodak ένα κιτ που μπορούσες να κάνεις αντιστροφή στο εξαιρετικό α/μ φιλμ της TMax 100 δηλαδή να το κάνεις slide. Τώρα υπάρχουν τέτοια κιτ από διάφορους κατασκευαστές στο γνωστό macodirect. Deutschland. έχω και μερικά α/μ slides. Kodachrome-K14 λεγόταν η εμφάνιση του και γινόταν μόνο μέσω της Kodak, σε ορισμένα εργαστήρια όπου έπρεπε να στείλεις το φιλμ.Ο φωτογράφος μου έχει έναν καλό προβολέα για slides, σίγουρα καλύτερο από το δικό μου σοβιετικό με τηλεκοντρόλ κλπ. μόλις τελειώσει η δύσκολη φάση που περνάμε όλοι και έχω και μερικά λεφτά στην άκρη θα δω τι θα κάνω 90 € είπε ότι θα μου τον αφήσει να τον ρωτήσω και για την ψηφιακή την Canon G9. άντε να πείσω και την πρόεδρο του ορειβατικού να κάνουμε καμία προβολή να μαζευτούμε να σπάσουμε πλάκα όπως παλιά γιατί τώρα ανεβάζουμε τις φώτο στο site του ορειβατικού που είναι τελείως ψυχρό και απρόσωπο. εμένα μου αρέσει το αναλογικό μου αρέσει και το ψηφιακό δεν απορρίπτω τίποτα. open mind for a different view and nothing else matters. όπως λένε οι Metallica στο υπέροχο άσμα τους. ακούγοντας priest-painkiller. slides.jpg
 
Εγώ είδα σλάιντς για τελευταία φορά προς το τέλος του 1990 σε ένα μάθημα Αρχαιολογίας που είχα ως επιλογή στη σχολή μου. Η καθηγήτρια είχε αυτά τα τετραγωνάκια με τις φωτογραφίες-φιλμ και τα πρόβαλε στη μηχανή που επειδή ήταν αρκετά παλιά (πανεπιστημιακός εξοπλισμός γαρ) κόλλαγε όταν η προβολή γινόταν γρήγορα... Μετά (κι όταν λέω μετά, εννοώ από τα μέσα της 10ετίας του 90) όλοι χρησιμοποιούσαν το πιο εύχρηστο Powepoint και τους overhead projectors που λίγο πολύ ξέρουμε
 
Υπαρχει ενα αλλο ειδος "σλαιντς" που δεν ξερω αν αναφερθηκε. Βασικα το ειχα δει σε μια σχολικη παρουσιαση, δεκαετια 80. Ηταν ενα κανονικο φιλμ (οχι τετραγωνακια) μονο που καθε καρε δεν ηταν καρε ταινιας, αλλα μια στατικη εικονα και γυρνουσε με το χερι.

Εβαζε λοιπον το φιλμ σε δυο τροχιαλιες, αναβε το φως, και με το χερι γυρνουσε τη μια πλευρα, φαινοταν η εικονα στον τοιχο και μιλουσε. Κατοπιν γυριζε με το χερι στην επομενη εικονα κλπ.

Προκειται λοιπον για ενα συνδυασμο φιλμ και σλαιντς. Δεν το εχω ξαναδει πουθενα αλλου
 
Είχα έναν τέτοιο προβολέα σαν αυτόν που αναφέρει ο Rakeesh όταν ήμουν μικρός (δεκαετία 70). Κυκλοφορούσαν τέτοια φιλμάκια μέσα σε κάτι κυλινδρικά κουτάκια (σαν τα κουτιά των κανονικών φιλμ σε μέγεθος και σχήμα) με μια στρογγυλή ετικέτα στο επάνω μέρος που έγραφε τον τίτλο. Ουσιαστικά ήταν slides που δεν είχαν κοπεί και τοποθετηθεί σε θήκες, σαν να είχες ένα εμφανισμένο θετικό φιλμ άκοπο. Από περιεχόμενο θυμάμαι παραμύθια, θρησκευτικού περιεχομένου ιστορίες και ιστορίες του Καραγκιόζη (αυτά που είχα δεί στο δικό μου μηχάνημα δηλαδή). Τα αγοράζαμε από ένα κατάστημα στον Κορυδαλλό όπου μέναμε τότε που ήταν παιχνιδοπωλείο, φωτογραφείο και είδη γάμου και βαφτίσεων μαζί! Δυστυχώς ο προβολέας και τα φιλμάκια αυτά χάθηκαν.
 
@Rakeesh : μα και το slide φιλμ είναι, απλώς έχει κοπεί κάθε στάση του φιλμ και έχει μπει σε πλαίσιο. στην αρχή όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε το φιλμ 135, παίρναν απλούστατα κινηματογραφικό φιλμ με το μέτρο και γεμίζαν καρούλια. @Lord Vek : κι εγώ τα θυμάμαι αυτά τα κουτιά που λες, σαν βωβές ταινίες ένα πράμα, απλώς δεν ήταν κανονικός κινηματογράφος, μια σειρά slides ήταν. εξήγηση του πίνακα που παραθέτω πάνω: όλα τα έγχρωμα φιλμ έχουν τρεις επιστρώσεις ευαίσθητες στο μπλε, πράσινο κόκκινο που εμφανιζόμενες δίνουν κίτρινο, πορφυρό κυανό (yellow, magenta, cyan) και έτσι αναπαράγουν αναλογικά οποιοδήποτε χρώμα, όπως ήταν και οι περίφημες οθόνες CRT.
 
Υπαρχει ενα αλλο ειδος "σλαιντς" που δεν ξερω αν αναφερθηκε. Βασικα το ειχα δει σε μια σχολικη παρουσιαση, δεκαετια 80. Ηταν ενα κανονικο φιλμ (οχι τετραγωνακια) μονο που καθε καρε δεν ηταν καρε ταινιας, αλλα μια στατικη εικονα και γυρνουσε με το χερι.

Εβαζε λοιπον το φιλμ σε δυο τροχιαλιες, αναβε το φως, και με το χερι γυρνουσε τη μια πλευρα, φαινοταν η εικονα στον τοιχο και μιλουσε. Κατοπιν γυριζε με το χερι στην επομενη εικονα κλπ.

Προκειται λοιπον για ενα συνδυασμο φιλμ και σλαιντς. Δεν το εχω ξαναδει πουθενα αλλου
Είχα έναν τέτοιο προβολέα σαν αυτόν που αναφέρει ο Rakeesh όταν ήμουν μικρός (δεκαετία 70). Κυκλοφορούσαν τέτοια φιλμάκια μέσα σε κάτι κυλινδρικά κουτάκια (σαν τα κουτιά των κανονικών φιλμ σε μέγεθος και σχήμα) με μια στρογγυλή ετικέτα στο επάνω μέρος που έγραφε τον τίτλο. Ουσιαστικά ήταν slides που δεν είχαν κοπεί και τοποθετηθεί σε θήκες, σαν να είχες ένα εμφανισμένο θετικό φιλμ άκοπο. Από περιεχόμενο θυμάμαι παραμύθια, θρησκευτικού περιεχομένου ιστορίες και ιστορίες του Καραγκιόζη (αυτά που είχα δεί στο δικό μου μηχάνημα δηλαδή). Τα αγοράζαμε από ένα κατάστημα στον Κορυδαλλό όπου μέναμε τότε που ήταν παιχνιδοπωλείο, φωτογραφείο και είδη γάμου και βαφτίσεων μαζί! Δυστυχώς ο προβολέας και τα φιλμάκια αυτά χάθηκαν.
@Rakeesh : μα και το slide φιλμ είναι, απλώς έχει κοπεί κάθε στάση του φιλμ και έχει μπει σε πλαίσιο. στην αρχή όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε το φιλμ 135, παίρναν απλούστατα κινηματογραφικό φιλμ με το μέτρο και γεμίζαν καρούλια. @Lord Vek : κι εγώ τα θυμάμαι αυτά τα κουτιά που λες, σαν βωβές ταινίες ένα πράμα, απλώς δεν ήταν κανονικός κινηματογράφος, μια σειρά slides ήταν. εξήγηση του πίνακα που παραθέτω πάνω: όλα τα έγχρωμα φιλμ έχουν τρεις επιστρώσεις ευαίσθητες στο μπλε, πράσινο κόκκινο που εμφανιζόμενες δίνουν κίτρινο, πορφυρό κυανό (yellow, magenta, cyan) και έτσι αναπαράγουν αναλογικά οποιοδήποτε χρώμα, όπως ήταν και οι περίφημες οθόνες CRT.
Μάλλον αναφέρεστε στα φίλμ εικόνων που στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους προβολείς Bajka, Πολωνικής κατασκευής. Ήταν φιλμ για σλάιτς 35 χιλιοστών, το οποίο περιείχε εικόνες (με λεζάντες ή χωρίς) που προβάλλονταν στον τοίχο ή σε οθόνη και άλλαζαν χειροκίνητα.

Αντίστοιχος προβολέας είναι και ο ανατολικογερμανικός Pouva Magica (από την εταιρεία Pouva που έβγαζε και τις φωτογραφικές μηχανές που παρουσίασα σε άλλο θέμα). Παρήχθησαν από τα '60ς έως αρχές των '80ς και είχαν μεγάλη επιτυχία στα παιδιά. Ο προβολέας είναι φτιαγμένος από βακελίτη, γεγονός που τον καθιστά εύθραυστο σε κτυπήματα, από την άλλη όμως μονώνει αποδοτικά τη θερμοκρασία που αναπτύσσει η λάμπα μέσα του. Η λάμπα είναι κανονική (σπιτιού) και όχι μικρή, 40-60W, γεγονός που κάνει τον προβολέα να πλεονεκτεί έναντι των άλλων μια και λάμπα βρίσκεις πάντα. Είναι ιδιαίτερα απλή και φθηνή κατασκευή, χωρίς διακόπτη (ανάβει μόλις συνδέσει κανείς την πρίζα) και χωρίς πάτο για να αερίζεται καλύτερα (χωρίς μοτέρ φυσικά....). Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι τα καρούλια που δέχονται τα φιλμάκια, εκτός που μετακινούν το φίλμ από δεξιά προς αριστερά, γυρίζουν κατά 90 μοίρες και μπορούν να μετακινούν το φίλμ από επάνω προς τα κάτω. Μερικές εταιρείες εκτύπωναν τις εικόνες στο φίλμ όχι οριζόντια, αλλά κάθετα. Η εστίαση γίνεται μετακινώντας το εξωτερικό τμήμα της "μύτης" που περιέχει 2 από τους 4 συνολικά φακούς.

Τα περίπου 20 φιλμάκια που έχω με τον προβολέα περιέχουν διάφορα παραμύθια, άλλα με υπότιτλους και άλλα με συνοδευτικό βιβλιαράκι που εξηγεί την κάθε εικόνα. Προφανώς το διάβαζαν οι γονείς ή τα ίδια τα παιδιά κατά την προβολή. Η αλήθεια είναι ότι παρά την απλότητα της κατασκευής με ενθουσίασε η απόδοση του προβολέα και η ευκολία χρήσης του.

1.jpg1a.jpg2.jpg3.jpg4a.jpg5a.jpg6a.jpg7.jpg8.jpg9.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg18.jpg19.jpg21.jpg22.jpg
 
ekran.jpg
να και ο δικός μου σοβιετικός προβολέας slides από τους τελευταίους πρέπει να είναι που βγήκαν πριν διαλυθεί οριστικά η ΕΣΣΔ. ο φορέας των slides, μια ανταλλακτική λάμπα που βρήκα στο εμπόριο, μιας και δεν διαθέτω χρονομηχανή. οι οδηγίες της και το κουτί της. στις οδηγίες δείχνει ότι έπαιρνε φορέα για άκοπο φιλμ, όπως παρουσιάσατε πιο πάνω, μήπως είχε αφαιρεθεί πριν την πώληση ή πουλιόταν έξτρα σαν αξεσουάρ; η μάρκα της είναι "Ekran" (Ξέρω να διαβάζω το κυριλλικό αλφάβητο αλλά δεν ξέρω Ρωσικά ή άλλη σλαβική γλώσσα).(edit):και για του λόγου του αληθές: ο προβολέας ερχόταν με όλη του την προίκα ο "αντάπτορας" για άκοπο φιλμ για κάποιο λόγο έχει αφαιρεθεί από το δικό μου μιας και δεν ήταν factory sealed....μάλιστα είχε και ειδική μάσκα για μισό καρέ 18Χ24...οδηγιες.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Συνέχεια με τον προβολέα σλάιντς Leica Pradovid P300 Type 285 που παρήχθη από το 1993 και μετά, τον οποίο μου δώρησε γείτονας.

Είναι ένας εξαιρετικά ποιοτικός προβολέας, πλήρως λειτουργικός με πολλά πλεονεκτήματα, όπως φακό Leica Elmarit P-CF 2,8/120mm, αυτόματη εστίαση, ενσύρματο τηλεχειριστήριο με δείκτη που προβάλεται στην οθόνη, ειδική φωτιζόμενη θυρίδα για προεπισκόπηση των σλάιντς, λάμπα 24V 250W με δυνατότητα προβολής με μισή ισχύ, εισόδους για σύνδεση με ειδικά κασσετόφωνα ώστε να συγχρονίζεται αυτόματα η προβολή με ομιλία ή μουσική, έξυπνη αποθήκευση καλωδίου και σύστημα μεταφοράς κλπ.

Το μοντέλο που τον διαδέχτηκε ήταν το Leica Pradovid P300 ΙR με ασύρματο πλέον τηλεχειρισμό.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg
 
Και μερικά αξεσουάρ της Leica για προβολείς σλάιντς, όπως φακός Colorplan 1-2,5_90mm, φακός Elmaron 2,8_120mm, ανταλλακτικές λάμπες και τηλεχειριστήριο για παλιότερο προβολέα, όπου βλέπουμε και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Σε πολλά από τα αντικείμενα ο γείτονας είχε αφήσει τις τιμές και φαίνεται ότι ήταν ακριβό το χόμπυ των σλάιντς (πέρα από τα φίλμ, τα πλαίσια και τις θήκες), όταν οι εναλλακτικοί φακοί κόστιζαν πάνω από 300 Μάρκα και οι ανταλλακτικές λάμπες 17 Μάρκα (υποθέτω την 10ετία του '80).

Colorplan_1-2,5_90mm_1.jpgColorplan_1-2,5_90mm_2.jpgColorplan_1-2,5_90mm_3.jpgElmaron_2,8_120mm_1.jpgElmaron_2,8_120mm_2.jpgElmaron_2,8_120mm_3.jpgLampen.jpgTele_1.jpgTele_2.jpgTele_3.jpgTele_4.jpg
 
εισόδους για σύνδεση με ειδικά κασσετόφωνα ώστε να συγχρονίζεται αυτόματα η προβολή με ομιλία ή μουσική
Απο οσα σλαιντς ειχα δει σε σχολεια, κατηχητικα, σεμιναρια κλπ δεν ειχα δει ποτε τετοιο ουτε φανταζομουν οτι μπορουσε να υπαρχει.

Κυριολεκτικα μια 'χαμενη' τεχνολογια που μπορει να ανακαλυψουν εκ νεου τα παιδια μας

Ακομα και μια τοσο πρωτογονη τεχνολογια, ειχε ολοκληρη κουλτουρα και εξελιξη, απο τους πιο απλους και ερασιτεχνικους προβολεις μεχρι τους πιο χλιδατους και 'φουτουριστικους'
 
Πίσω
Μπλουζα