Θύρα USB σε Atari 800XL για σύνδεση με υπολογιστή/android χωρίς SIO καλώδιο.(χωρίς μετατροπές ή τρύπες σε πλαστικά και μητρική).

Nickolasgaspar

RetroNoob
Joined
31 Οκτ 2021
Μηνύματα
7
Αντιδράσεις
7
Σε Αtari 800XL με ελεύθερη θέση επιλογέα καναλιού του RF modulator ή αν είσαι διατεθειμένος να ανοίξεις τρύπες στο πλαστικό περίβλημα (έγκλημα!).

a1.jpg
τοποθετείς με ταινία διπλής (foam) τον FTDI FT232RL (κόστος ~4€)

ft232rl_pins.png
πληροφορίες σύνδεσης στο https://www.retrocomputers.gr/forum...usb-kai-aspeqt-eksomoiosi-perifereiakon-se-pc


a2.jpg


Τα καλώδια περνάνε από το κάτω μέρος της μητρικής και καταλήγουν στα ανάλογα pins του SIO.

a3.jpg


Το Atari απέκτησε θύρα USB mini.


a4.jpg


o "βραδινός" φωτισμός είναι μπόνους της πλακέτας.....


IMG_20211023_000315164.jpg

Αν η σύνδεση μιας άλλης συσκευής στο SIO είναι απαραίτητη(πχ Α1010 ή 1050), ίσως vα χρειαστούν τέσσερις δίοδοι 1n4007 πάνω στα pins του SIO (αν και μιλάμε για σήμα άρα...θέλει λίγο ψάξιμο). Βασικά πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσω αν όντως υπάρχει conflict. Τις επόμενες μέρες περιμένω ένα A1010 άρα θα ξέρω σύντομα.

Η λύση αυτή φυσικά δεν είναι για όλους. Απλά είχα τις ft232rl πλακέτες ενώ αναβάθμιζα το Ατάρι, είχα έτοιμο άνοιγμα στο πλαστικό κέλυφος,δεν είχα καλώδιο/βύσμα SIO (ενώ έχω ένα κουβά mini USB...) και βέβαια μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να αφήσει κανένα "σημάδι".
Βολεύει βέβαια αυτούς που έχουν το φθηνό κασετόφωνο της σειράς ΧΕ χωρίς έξτρα SIO βύσμα για δυνατότητα Daisy chain άλλων περιφερειακών.

Το καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι το αποτέλεσμα εξωτερικά δείχνει "εργοστασιακό" μια και το άνοιγμα που υπάρχει είναι στα μέτρα του βύσματος.
 
Πίσω
Μπλουζα