Ιούλιος Βέρν - Αγαπημένα βιβλία

Ταξίδι στο κέντρο της γης. Υπεροχο μυθιστόρημα.
 
To αγαπημένο μου, Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος, λείπει δυστυχώς από την ψηφοφορία, οπότε ψήφισα το δεύτερο αγαπημένο μου, το Ταξίδι στο κέντρο της γης.
 
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα από μένα. Η ταινία με τον Κερκ Ντάγκλας όλα τα λεφτά!!
 
Η "Μυστηριώδης Νήσος". Με ευχάριστη έκπληξη βλέπω ότι είναι αρκετά ψηλά στη λίστα, παρόλο που δεν είναι από τα γνωστά και ποιο διάσημα (οπως ο "γύρος του κόσμου", "20000 λεύγες", "από τη γη στη σελήνη"). Ήταν όμως πραγματικά καταπληκτικό βιβλίο. Θυμάμε ότι μου το είχε δώσει μια ρακοσυλλέκτρια που έμενε στην οικοδομή μας (οικοπεδούχος, από τα κομμάτια γης που είχαν μοιραστεί στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία) όταν είμουν 9-10 χρονών ... ίσως το σαλεμένο της μυαλό σε μια αναλαμπή του να είχε καταλάβει ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ. Να είσαι καλά κυρά Θοδωρίτσα εκεί ψηλά, σε ευχαριστώ από καρδιάς.
 
αριαδνη είπε:
ψήφισα την σφίγγα των πάγων( είναι οι εμπειρίες του Αρθουρου Πυμ, η ίδια του η ζωή), αν και τώρα που το σκέφτομαι και το ταξίδι στο κέντρο της γης είναι απίστευτο( μια τέτοια περιπέτεια δεν γίνεται να ζήσω!!), υπήρχε και ένα άλλο που δεν το βλέπω στην λίστα με ένα εξόριστο , αντικαθεστωτικό νεαρο άνδρα που γυρνούσε κατηγορούμενος στις κρύες στέπες της Ρωσίας το χειμώνα ενώ η αγαπημένη του και ο πατέρας του τον περίμεναν σπίτι! θυμόσαστε τίτλο;
Αν και πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που έκανες την ερώτησή σου, μπορώ να σου πω ότι το βιβλίο αυτό ήταν το "Ένα δράμα στη Λιβονία". Εδώ στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει και με τον τίτλο "Το μυστηριώδες έγκλημα" από τις εκδόσεις Αστήρ και Άγκυρα.
 
Με κάνατε να σκαραφαλώσω κάποια ράφια στη βιβλιοθήκη μου και να το αποτέλεσμα! Θα καθίσω να τα ξαναδιαβάσω γιατί το Μυστηριώδες ¨εγκλημα δεν το θυμάμαι καθόλου. Την Σφίγγα πάντως την θυμάμαι σαν ασυνήθιστα "noir" για τον Βέρν. Ισως είχε να κάνει με τα προβλήματα υγείας που αντιμεττώπιζε προς το τέλος της ζωής του.

img347.jpg
 
Το έχω και εγώ το "Δράμα στη Λιβονία" σε μια περίεργη έκδοση με εκθέσεις δημοτικού στο πίσω μέρος :)

IMG_1144 (Large).JPG

IMG_1141 (Large).JPG

IMG_1143 (Large).JPG
 
Από τις εκδόσεις Ρήγα είχα κι εγώ το Δράμα στη Λιβονία, δεν θυμάμαι να είχε εκθέσεις στο τέλος. Ίσως να ήταν διαφορετική ανατύπωση... Στο μεταξύ ο Βερν είναι αγαπημένος μου συγγραφέας, αλλά στο αστυνομικό δεν το είχε με την καμία...
 
Ψήφισα το "Ο φάρος στην άκρη του κόσμου", φοβερή κλειστοφοβική ατμόσφαιρα με ανατροπές και αγωνία. Τέλεια υπόθεση για ταινία θρίλερ. Ψήφισα επίσης και τα "Απο τη γη στη σελήνη"+"Γύρω από την σελήνη". Μερικά χρόνια αργότερα το σενάριο πραγματοποιήθηκε!
 
@ Domniki: Δεν ξέρω αν την έχεις δει. Προσωπικά μου άρεσε αρκετά, στην εποχή της δεν θεωρήθηκε και τόσο επιτυχημένη (και μόνο για τους πρωταγωνιστές πάντως αξίζει)
 
Thor είπε:
@ Domniki: Δεν ξέρω αν την έχεις δει. Προσωπικά μου άρεσε αρκετά, στην εποχή της δεν θεωρήθηκε και τόσο επιτυχημένη (και μόνο για τους πρωταγωνιστές πάντως αξίζει)
Ο Φαρος στην Ακρη του Κοσμου με τον Κιρκ Νταγκλας, ε? Ακομα θυμαμαι το παραξενο μουσικο οργανο παρολο που εχουν περασει καμια 30αρια χρονια απο οταν την ειδα :)

https://www.youtube.com/watch?v=KBAZriZ89P0

Ωραια ταινια και το εχω στο προγραμμα να την ξαναδω
 
Και την ξαναειδα! Χτες το μεσημερακι με το μπουρινι θεωρησα οτι ειναι η καταλληλη στιγμη.

Το πρωτο πραγμα που σου μενει απο αυτη την ταινια και δεν μπορεις να το καταλαβεις οταν εισαι 9 χρονων ( :) ) ειναι πως στο συγκεκριμενο φιλμ οι πειρατες φανταζουν πραγματικοι! Ουτε χαζοκαπελα, ουτε παρομοιο ντυσιμο, ουτε νεκροκεφαλες, ουτε χαρτες θησαυρων και λοιπα βαρετα στερεοτυπα. Βλεπουμε ενα ασκερι ψιλοπαραφρονων που εχει γυαλισει το ματι τους απο το αιμα και πουλανε και τη μανα τους για χρυσο. Ο καθενας με τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα του. Βγαζω λοιπον το καπελο στους συντελεστες :)

Καλη η διασκευη, βια, αγωνια, σπαγγετο-σκηνοθεσια, εξαιρετικη επιλογη χωρου γυρισματων.

Ωραιες ερμηνειες απο Douglas, Frey και Bryner (ετσι πρεπει να ειναι ενας αρχηγος πειρατων οχι βουλωματης με ξυλινο ποδι και παπαγαλο). Ο σκηνοθετης μου ηταν εντελως αγνωστς αλλα δεν τα παει καθολου ασχημα.

Υπαρχουν καποια σεναριακα κενα αλλα ειναι ενα ωραιο ταινιακι.

Το καταυχαριστηθηκα ξανα μετα απο 30 χρονια. Κριμα που ηταν εμπορικη αποτυχια.

Δεν ειναι για παιδια (ασχετα αν εμεις το ειδαμε στην Δ' Δημοτικου)

Αααα τελικα το μουσικο οργανο λεγεται Εβραϊκη αρπα.
 
Ομολογώ ότι η ανακάλυψη αυτού του θέματος με συγκίνησε. Αν έχω συνδυάσει με κάποιον συγγραφέα τα πρώτα μου παιδικά αναγνώσματα τότε αυτός είναι σίγουρα ο Ιούλιος Βερν!! Ξεκίνησα να διαβάζω για πρώτη φορά το 'Γυρο του κόσμου' γιατί έβλεπα εκείνη την ομώνυμη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων που είχε αντικαταστήσει κάθε ήρωα του βιβλίου με εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου. Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει όμως ήταν το 'Από τη Γη στη Σελήνη'. Μου άρεσε πολύ και το 'Ταξίδι στο κέντρο της γης' και 'Τα παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ'. Μερικά δε θυμάμαι πια αν τα έχω διαβάσει.Μάλλον μου δώσατε το έναυσμα να πάω να τα ξαναδιαβάσω...

Θέλω να πω εδώ ότι διαβάζοντας αυτό το θέμα διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι το επίπεδο των περισσότερων μελών αυτού του forum είναι πολύ ψηλό. Έχετε διαβάσει πολλά βιβλία του Βερν, πιο πολλά από μένα και μερικά που εγώ δεν γνώριζα καν! Τι ωραία χρόνια τότε που μεγαλώναμε σαν παιδιά με την ευκαιρία να διαβάζουμε τέτοιους θησαυρούς. Φοβάμαι ότι οι νεες γενιές αγνοούν ίσως και το όνομα του Ιουλίου Βερν.
 
Wally είπε:
Ο Φαρος στην Ακρη του Κοσμου με τον Κιρκ Νταγκλας, ε? Ακομα θυμαμαι το παραξενο μουσικο οργανο παρολο που εχουν περασει καμια 30αρια χρονια απο οταν την ειδα :)
Ωραια ταινια και το εχω στο προγραμμα να την ξαναδω
Δεν την έχω δει :(

Δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί πουθενά, αλλά από τα αγαπημένα μου βιβλία του Βερν είναι "Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ"

Διαβάστε το, αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει. Μου φάνηκε πολύ διαφορετικό από τα άλλα βιβλία του.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Begum%27s_Fortune

https://en.wikipedia.org/wiki/Begum
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
domniki είπε:
Δεν την έχω δει :( Δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί πουθενά, αλλά από τα αγαπημένα μου βιβλία του Βερν είναι "Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ"

Διαβάστε το, αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει. Μου φάνηκε πολύ διαφορετικό από τα άλλα βιβλία του.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Begum%27s_Fortune

https://en.wikipedia.org/wiki/Begum
Όταν το είχα διαβάσει πρώτη φορά (από τις εκδόσεις Νέοι Παλμοί αν θυμάμαι καλά) δεν με είχε ενθουσιάσει, αργότερα που το ξαναείδα το βρήκα καλύτερο. Θεωρείται όμως ότι δεν είναι 100% γραμμένο από τον Βερν
 
Thor είπε:
Θεωρείται όμως ότι δεν είναι 100% γραμμένο από τον Βερν
Το διάβασα στην wiki :

"As came out long after the book's publication, it is actually based on a manuscript by Paschal Grousset, a Corsican revolutionary who had participated in the Paris Commune and was at the time living in exile in the USA and London. It was bought by Pierre-Jules Hetzel, the publisher of most of Verneʼs books. The attribution of plot elements between Grousset's original text and Verne's work on it has not been completely defined. Later, Verne worked similarly on two more books by Grousset and published them under his name, before the revolutionary finally got a pardon and was able to return to France and resume publication in his own name."


 
Πίσω
Μπλουζα