Ιωάννης Πιστολέ (Goscinny & Uderzo)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Thor
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
534
Το θρυλικό ντουέτο Rene Goscinny(1926-1977) και Albert Uderzo(1927-) είναι πασίγνωστο και στη χώρα μας σαν οι δημιουργοί του ατρόμητου μικρόσωμου Γαλάτη Αστερίξ. Πριν όμως γευτούν την επιτυχία με τον Αστερίξ είχαν δοκιμάσει με μια σειρά λιγότερο επιτυχημένους ήρωες, ένας από αυτούς ήταν και ο κουρσάρος Ιωάννης Πιστολέ (Jehan Pistolet) .

Η πρώτη εμφάνιση του Ι. Πιστολέ ήταν το 1952 σε ένα παιδικό ένθετο μιας βελγικής εφημερίδας σε σενάριο Goscinny και σκίτσο Uderzo. Το 1954 Μετακόμισε στο περιοδικό Pistolin αλλάζοντας το όνομα του ήρωα σε Jehan Soupolet και τελικά το 1961-1962 επανεκδόθηκε από το περιοδικό Pilote όπου αρχισυντάκτης ήταν ο Goscinny. Οι πέντε συνολικά ιστορίες της σειρά συνάντησαν μικρή ανταπόκριση με αποτέλεσμα οι δημιουργοί της να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί της. στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μετά το θάνατο του Goscinny, ο Uderzo αποφάσισε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στη σειρά, εκδίδοντας την σε άλμπουμ με ένα σχετικό ρετούς στο σκίτσο. Τελικά η προσπάθεια σταμάτησε στο τέταρτο άλμπουμ αφήνοντας ανέκδοτη(μέχρι στιγμής τουλάχιστον) την τελευταία ιστορία της σειράς. Οι βασικοί ήρωες είναι οι:

Ιωάννης Πιστολέ: ένας νέος Γάλλος που ζει στη Νάντη του 18ου αιώνα και εντυπωσιασμένος από τα λογοτεχνικά κατορθώματα διαφόρων κουρσάρων ονειρεύεται και αυτός να γίνει ένας διάσημος κουρσάρος στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας. Μαζί του έχει μια κωμική ομάδα από (όχι και τόσο) ατρόμητους συντρόφους που μαζί φέρνουν εις πέρας μια σειρά από περιπέτειες.

Γιασμίν: ένας κουτσός και γκρινιάρης παπαγάλος.

Πιερό: παιδί, πρώην κουβαλητής γλυκισμάτων και νυν μούτσος της Γενναίας, του πλοίου του Ιωάννη Πιστολέ

Ζιλ: πρώην παπουτσής και νυν κανονιέρης στο πειρατικό πλοίο.

Μικρός Ρενέ: Ναύτης που η απεικόνιση του είναι καρικατούρα του Rene Goscinny.

Υγκ: Ο δεύτερος καπετάνιος της Γενναίας, πρώην πεταλωτής.

Μπερτράν: Πρώην μάγειρας της ταβέρνας «Ο περίδρομος», που τώρα είναι ο μάγειρας της Γενναίας.

Ο Δίοπος: δεν αναφέρεται ποτέ το όνομά του και εμφανίζεται μόνο στην πρώτη ιστορία.

Οι 4 ιστορίες που έχουν εκδοθεί σε άλμπουμ εκδόθηκαν στα ελληνικά από τη μαμουθκόμιξ και είναι οι:

1) Ατρόμητος κουρσάροςΟ Ιωάννης Πιστολέ ονειρεύεται πειρατικές περιπέτειες, και για αυτό το λόγο συγκεντρώνει ένα ετερόκλιτο πλήρωμα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Βασιλιά. Αρχικά δεν γίνονται δεκτές, πράγμα που αλλάξει μετά τη σύλληψη του τρομερού Πρασινογένη.

Προβολή συνημμένου 65093

2) Ο κουρσάρος του βασιλιά

Ο Αρθούρος Νερολεκές προτείνει στο πλήρωμα της Γενναίας να τον βοηθήσει να βρει τον θησαυρό του Μενεξεδή Κουρσάρου και να τον μοιραστούν μισό-μισό. Μετά από περιπέτειες ενάντια σε άγριους ιθαγενείς, Ισπανούς αποικιοκράτες και τον άπληστο Νερολεκέ, τον θησαυρό παίρνει η εφορία. (επίκαιρό ε; )

Προβολή συνημμένου 65094

3) Ο κατάσκοπος

Ο Γάλλος βασιλιάς αναθέτει στον Ιωάννη Πιστολέ να του βρει μια καινούρια αποικία. Ταυτόχρονα ο Ισπανός βασιλιάς αναθέτει το ίδιο στον Γκρι Κουρσάρο. Ο Γερμανός βασιλιάς παρακινημένος από έναν κατάσκοπο στέλνει τον Λευκό Κουρσάρο. Έτσι τα πληρώματα της Γενναίας, της Λα Φοβερόσα και του Ντι Κατσούφεν ξεκινούν έναν αγώνα για να προλάβουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους εις βάρος των άλλων. Φυσικά τελικά νικούν οι Γάλλοι με τη βοήθεια των Μιαμ-Μιαμ μια φυλής κανιβάλων, εξοικειωμένων με τους λευκούς που ονειρεύονται να φάνε τον μελλοντικό κυβερνήτη της αποικίας.

Προβολή συνημμένου 65095

4) Ο Ιωάννης Πιστολέ στην ΑμερικήΟ Ιωάννης Πιστολέ πρέπει να φέρει τίλιο από την Αμερική για να βοηθήσει στη θεραπεία του Βασιλιά που υποφέρει από το ήπαρ του. Μετά από περιπέτειες ενάντια στον Παλ Μπλε Κουρσάρο, τους Ινδιάνους, τις άγριες αρκούδες του δάσους και ένα παράλογο νομικό σύστημα καταφέρνει να επιστρέψει με ένα φορτίο τίλιου, μόνο που πια δεν είναι απαραίτητοβ¦

Προβολή συνημμένου 65096

η τελευταία ιστορία (ακόμα ανέκδοτη σε άλμπουμ) είχε τίτλο Ο Ιωάννης Πιστολέ και ο τρελός μάγος.

Συνολικά είναι ένα συμπαθητικό κόμικ που δε μπορεί όμως να συγκριθεί με τις καλύτερς στιγμες των Goscinny & Uderzo.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι να πω! Απολαυστικός και κατατοπιστικότατος όπως πάντα, ω, Σκανδιναβέ Θεέ! :)

Αρχίζω, πάντως, να πιστεύω σιγά-σιγά ότι δούλευες στη Μαμουθκόμιξ - δεν εξηγούνται αλλιώς οι γνώσεις σου!

Τουλάχιστον όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κόμικς είναι απίστευτες! :worship:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ αλλά υπερβάλλεις λίγο :) . Απλά κάνω μια μικρή έρευνα για πληροφορίες πριν γράψω την παρουσίαση. Δεν δουλεύω στην Μαμουθκόμιξ απλά μέχρι πριν καμιά 10ετία αγόραζα σχεδόν ό,τι έβγαζε

Μέχρι και τον Τατζο έχω :darkglasses:
Βέβαια η Μαμουθκόμιξ κυριάρχησε στην αγορά του μέινστριμ Γαλλικού-Γαλλόφωνου κόμικ από τα τέλη της δεκαετίας του 80 οπότε είναι μοιραίο να έχει την μερίδα του λέοντος στις αναφορές. Άλλες απόπειρες όπως της Modern Times ήταν πιο περιορισμένες χρονικά, με λιγότερο γνωστούς ήρωες και δημιουργούς άρα μοιραία μικρότερη απήχηση στο κοινό. Έχω κάνει αναφορές και σε δυο σειρές της Modern Times αλλά μοιραία η μερίδα του λέοντος ανήκει στη Μαμούθ.
 
Ειχα παρει το πρωτο τευχος απο περιεργεια, δε θυμαμαι πριν ποσα χρονια για να πω ποσο μικρός ή μεγάλος ήμουν. Αν θυμάσαι Thor πότε κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, θα το εκτιμούσα :)

Μου εκανε εντύπωση οταν είδα το εξώφυλλο του Υντερζό με αυτούς τους άγνωστους ήρωες, και μου δημιουργήθηκε η περιέργεια να διαβασω κατι απο αυτους τους δημιουργούς σε εντελώς διαφορετικό σκηνικό από του κλασσικό Αστερίξ.

Βέβαια απογοητεύτηκα γιατί το σχεδίο της ιστορίας δεν είχε καμιά σχέση με το υπέροχο σχέδιο του Αστερίξ, ούτε βέβαια και με το εξώφυλλο το οποίο ηταν πρόσφατα σχεδιασμένο από τον Υντερζό, για τη συγκεκριμένη επανέκδοση ;)

Δε θυμαμαι τιποτα απο την ιστορία, εκτός το οτι μου αφησε μια εντύπωση πολύ ρετρό. Ηταν πράγματι '50ς και θα ηταν διασκεδαστική για ενα παιδακι εκεινης της εποχης, αλλα δεν ειχε κατι για καποιον που εχει γαλουχηθει με πχ. Αστεριξ.

Οπως και να εχει, είναι συλλεκτικής αξίας. Μακαρι να κυκλοφορήσει κάποτε και το 5ο τεύχος
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πρώτο άλμπουμ βγήκε το 1999 στην Ελλάδα, το 1989 στη Γαλλία. Το σκίτσο (αλλά και το σενάριο) είναι όντως πολύ κατώτερο του Αστερίξ αλλά και του Ουμπα Πα.

Βέβαια και ο Ουμπά Πα είναι από τις προγενέστερες του Αστεριξ συνεργασίες των Goscinny & Uderzo και αυτός έχει πέντε ιστορίες και είχε εκδοθεί στην Ελλάδα από τον Ψαρόπουλο το 1979 και από τη Μαμουθ Κόμιξ το 1997
 
Εμένα πάλι μου άρεσε, αν κι έχω μόνο δυο άλμπουμ της σειράς, το 2ο και το 3ο. Προσωπικά δεν με ενόχλησε το σκίτσο
 
Πίσω
Μπλουζα