Κάρτα Γραφικών για μούρικο OS 3.9 σε TFT

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιουν 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
67
Τί θα μπορούσα να βάλω για κάρτα γραφικών στην 4000Τ ? Αυτό που θέλω είναι να έχω ένα όμορφο desktop σε υψηλή ανάλυση, και να βγάλω το 1084s απο το γραφείο. Φυσικά, θέλω και το whdload. Βλέπω την mediator με μιά voodoo 3000 ώς καλή λύση, δεδομένου του ότι μου έχει ξεμείνει και μια voodoo 3000 !!! Όμως θα χρειαστώ και scandoubler για συμβατότητα με το whdload, ή ο wrapper κάνει αυτή τη δουλειά ?
 
Τα mode promote και τα σχετικά καλύτερα να τα ξεχάσεις για το WHDLoad.

Μάλλον θα χρησιμοποιείς και το 1084 για τις native αναλύσεις (δύο monitor δηλαδή).

Αν βάλεις scan doubler μάλλον θα χρειαστείς κι ένα monitor switcher.

Μια τρίτη λύση είναι να βάλεις κάρτα τηλεόρασης και να οδηγήσεις το composite (ή το RGB) στο video input της. Έτσι θα μπορείς να παίζεις τα WHDLoad σε ένα παράθυρο του Workbench, και φυσικά να μην χρειάζεσαι δεύτερη οθόνη.

Γενικά όμως, ρίξε μια ματιά στη λίστα συμβατότητας για τις κάρτες του Mediator.
 
Το whdload μέχρι ποιό mode είναι "ικανοποιημένο" ? Το 1084s θέλω να φύγει, μου πιάνει πολύ χώρο. Ο σκοπός είναι να τα κάνω όλα σε 1 μόνιτορ. Η λύση που πρότεινες με την καρτα τηλ. είναι καλή, όμως θα παίζει full screen ? Σε παράθυρο είναι λίγο κάπως...

Αυτό που είπες με το monitor switcher με έβαλε σε σκέψη, άν δηλαδή μπορείς να έχεις ένα desktop που να τρέχει στην voodoo πχ, και όταν τρέχεις Whdload να "αναλαμβάνει" το scandoubler άραγε γίνεται (δηλαδή 2πλό feed στο switcher απο την κάρτα και το scandoubler΄και ίσως καποια αλλαγή στο display mode απο τα prefs) ?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το WHDLoad παρακάμπτει το λειτουργικό, οπότε είναι ικανοποιημένο με το mode στο οποίο τρέχει το κάθε παιχνίδι. Το output θα βγει από το RGB, ή από το Composite με λίγα λόγια.

Νομίζω πως υπάρχει επιλογή ώστε η τηλεόραση να γίνεται backdrop στο Workbench, οπότε αν κλείσεις όλα τα παράθυρα είναι fullscreen, αλλιώς μεγαλώνεις το παράθυρο. Δεν μπορώ να σου πω σίγουρα όμως, διότι δεν έχω κάρτα τηλεόρασης. Το backdrop το είχα δει σε έναν φίλο.

Με ένα switcher θα συνδέσεις το καλώδιο της Voodoo και το καλώδιο του scandoubler στις δύο (ή παραπάνω) υποδοχές που διαθέτει. Στο output του switcher θα συνδέσεις το monitor, οπότε γυρίζοντας τον διακόπτη επιλέγεις από ποιό input θα δείξει η οθόνη.

Η ποιότητα της εικόνας με τον switcher θα είναι χαμηλότερη, εκτός κι αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία τους.

Υπάρχουν switcher χωρίς διακόπτη, αλλά δεν είχα ποτέ και δεν μπορώ να σου πω για την ποιότητα.

Τέλος και με τον scandoubler θα έχεις χαμηλότερη ποιότητα από αυτήν που έβλεπες στο 1084.
 
Έχουν βγεί κάποιοι καινούργιοι εσωτερικοί scandoublers (της Indivision) οι οποίοι υπόσχονται ποιοτικά αποτελέσματα. Νομίζω πως με αυτόν, δέν θα έχω άσχημη ποιότητα στο WHDload. (Mέχρι και φίλτρα με scanlines έχει για original feel) Tώρα στα switcher, ότι πληρώνεις παίρνεις ! Άρα το όλο θέμα αναμένεται να κοστίσει αρκετά. Αρχικά είχα την εντύπωση, ότι μονάχα με μιά κάρτα γραφικών, ξεμπέρδευες και με το WHDload και δέν υπήρχε η ανάγκη για scandoubler. Προφανώς έκανα λάθος ! Kαι τώρα εκτιμώ την μαγκιά με την TV κάρτα περισσότερο !!, Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου, και welcome by the way :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην Α1200 μου έχω ClassicWB και WHDLOAD μαζί με έναν Indivision scandoubler(εκτός των άλλων ;) ). Η εικόνα είναι τέλεια σε οτιδήποτε κι αν έχω τρέξει. Εχω ανάλυση 1024x768 και για το WHDLOAD τρέχω το igame του Mr Zammler το οποίο επίσης δείχνει τέλεια στην ανάλυση αυτή. Το Μαρτη κυκλοφορεί ο ίδιος scandoubler και για Α4000 στα 135 ευρώ. Αξίζει με το παραπάνω τα χρήματά του. Και ειναι και μια καλή ευκαιρεία να καταργήσεις το ήδη ταλαιπωρημένο 1084. Εγώ το έχω πλέον στο πατάρι και μονο για καμιά έκθεση θα το χρησιμοποιώ (είναι και ασπρουλιάρικο). Υπόψην ότι στο Workbench τα 1024x768 παίζουν μέσω HighGFX.

Και ναι, δεν αγνόησα ότι μιλάμε για Α4000. Απλώς ηθελα να εξαίρω την ποιότητα του Indivision.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και πολύ καλά έκανες Rygar ! Αυτό ήθελα να ακούσω...Είσαι λοιπόν μόνο με τον scandoubler στα 1024χ768 στο Workbench και τρέχεις απροβλημάτιστα WHDload. Άρα χτυπάω τον indivision μόλις βγεί. Σειρά έχει μετά και η mediator βέβαια, για να μην πώ και η deneb...Θα της κάνω όλα τα χατήρια όπως πάει....
 
Εγκμ! ΤΩΡΑ :D θα κάνεις προπαραγγελία στο Amigakit ώστε να τον παραλάβεις το Μάρτη! Εάν τον παραγγείλεις το Μάρτη, θα μπει backorder και θα περιμένεις ίσως και αρκετά. Δεν ξέρω... αναλόγως και την αγωνία σου. Εάν τα έχεις τα χρήματα, παράγγειλέ τον τώρα! Πάντως σίγουρα θα βγουν αρκετά batches. Αν θυμάμαι καλά, το Amigakit είχε στοκάρει το 2ο batch για την Α1200 1 με 1.5 μήνα αργότερα.

Other_Reality είπε:
Είσαι λοιπόν μόνο με τον scandoubler στα 1024χ768 στο Workbench και τρέχεις απροβλημάτιστα WHDload.
Ακριβώς! Τα πάντα τρέχεις, εκτός από αυτά που απαιτούν κάποια RTG κάρτα βεβαίως. Τα υπόλοιπα παίζουν μια χαρά. Ενα από τα θετικά του Indivision είναι ότι είναι user-upgradable μολις βγει νέο firmware. Τρέχεις ένα Utility και τον αναβαθμίζεις. Το βράδι εάν προλάβω, θα τραβήξω μια φωτό από τη 17" LCD οθόνη να δείχνει Workbench.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aχ βρε σύ Rygar...δέν κάνει στην tower....τώρα το ανακάλυψα. Έχω πάρει σοκολάτες και θα κλαίω όλο το βράδυ :( :( Eλπίζω ο τυπάς να κάνει κάτι και για μάς, γιατί είναι αμαρτία, ντροπή και όνειδος...Απο τώρα ψάχνω alternatives...Eίναι διαφορετικά τα motherboards της D με την T. Aυτά τα είδα στο eab. Ελπίζω με κάποια πατέντα ΙΣΩΣ και να γίνεται κάτι, επικοινώνησα και με το Amigakit.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωχ! Πόσο διαφορετική είναι; Εννοείς ότι ως σχήμα είναι διαφορετική; Δηλαδή η Lisa ειναι σε άλλο σημείο ας πούμε και δε χωράει για να τοποθετηθεί;;; Μηπως ως τσιπάκι είναι άλλου τύπου, π.χ. αντί για PLCC πατάει πάνω σε DIP βάση;; Ειμαι πολύ περίεργος να μάθω.

Εμ κι εσύ, τί την ήθελες την tower; :D
 
Δέν είμαι και έμπειρος σε τέτοια θέματα οπότε θα σε γελάσω. Πάντως είναι official, έλαβα απάντηση απο το amigakit (πολύ γρήγορη μάλιστα) και δυστυχώς δέν κάνει για τις Tower. Φυσικά κάνει για τις D που είναι Towered, όχι όμως για τις A4000T. Δέν κάνει ούτε και ο προηγούμενος της Indivision, αυτός που έχεις εσύ δηλαδή.

Προφανώς, κάτι που έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ, είναι πολύ λίγες οι Tower, και αγοραστικά είναι δύσκολο κομμάτι. Τόσες θύρες Zorro και τόσα λίγα πράγματα να βάλει κανείς !!! (λές να ζηλέυουν ? :) ) Άν ασχολιόντουσταν λιγάκι θα βγάζανε πολύ πιό ολοκληρωμένες λύσεις είμαι σίγουρος. Δηλαδή, αν αυτό το scandoubler το βγάζανε σε Zorro ας πούμε μπορεί μελλοντικά να έπαιρνε και επεκτάσεις με κάρτες γραφικών κλπ. Τέλοσπάντων, βαλάντωσα, έφαγα και τις σοκολάτες, αλλα δέν τα παρατάω έτσι εύκολα. Μιά λύση θα υπάρχει !
 
Πιστεύω ότι η ορίτζιναλ Α4000 είναι η desktop. Η Τ ήταν από τα μηχανήματα που, μαζί με την Α600 και το CD32, δεν έπρεπε να κυκλοφορήσουν. Δεν υπονοώ όμως ότι δεν αξίζει κανείς να τα έχει σήμερα, άλλο το ένα κι άλλο τ'άλλο. Κρίμα που δεν παίζει! Προφανώς κατασκεύασαν τον indivision με το σκεπτικό ότι οι χρήστες 4000Τ έχουν εναλλακτικές λύσεις (που δε γνωρίζω) όπως επίσης ότι είναι σχετικά λίγοι, οπότε δεν τους συνέφερε να επενδύσουν και σε 3ο hardware (το 1ο είναι για την Α1200, και το 2ο για την 4000 desktop).

Τώρα συνειδητοποίησα ότι η 4000Τ δεν ήταν Commodore αλλά Amiga Technologies.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
portarinos78 είπε:
Θεωρητικα και μετα απο λιγο ψαξιμο νομιζω οτι με το παρακατω θα εισαι κομπλε ε την Α4000Τ.
http://amibay.com/viewtopic.php?f=24&t=1796&view=next

Τσιμπησε το για 100 ευρω αν σου κανει.

Εξτρα πληροφοριες :

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=357
Kαταρχάς thanks για την πληροφορία. Το έψαξα λιγάκι, μάλλον υπάρχουν ασυμβατότητες στο Whdload με το mode promote που βγάζει αυτός ο scandoubler. Επίσης, δέν είναι λένε εντελώς συμβατός με όλα τα TFT monitors, και εγώ έχω σκοπό να το βάλω σε περσινό μοντέλο, και δέν νομίζω να υποστηρίζει 48khz. Καλή πρόταση, αλλα για σιγουριά θα αράξω κανα χρόνο ακόμα !! Θα βγάλει και για την 4000Τ o Jens, είμαι σίγουρος. Σχεδόν όλοι οι "συνάδελφοι" έχουν εκφράσει διαμαρτυρία ! (Amigakit, eab κλπ)

Rygar, υπήρξαν 2 μοντέλα A400T. To πρώτο ήταν της Commodore και κυκλοφόρησε το 1994. Είχε ώς επιλογή μόνο τον 68040 (μαμίσιο)

Commodore_Amiga_4000T.JPG


To δέυτερο μοντέλο κυκλοφόρησε απο την Escom το 1996 (ανακοινώθηκε το '95) και καταργήθηκε μετά απο ένα χρόνο (το 1997) και είχες επιλογή και για τον 68060.

264px-Amiga4000T_closed.jpg


Αυτή είναι που έχω και εγώ στην κατοχή μου. Τα μοντέλα είναι πανομοιότυπα, με την διαφορά του 68060 και του DD Floppy (Στην commodore είχε high density)
 
@other_reality

Γιατι δεν πέρνεις ενα μονιτορ με σκαρτ?συνδέεις με το vga για δυνατές workbench αναλύσεις και το scart για να έχεις native amiga ανάλυση
 
Να σου πώ...μόνη λύση αυτό φαίνεται πρός το παρόν. Απλά πάνε πολλά τα λεφτά, μόνιτορ + mediator ενώ με το indivision τελειώναμε ! (αρκούσαν τα 1024χ768). Απο την άλλη όμως, αξίζει μια κάρτα γραφικών ούτως ή αλλως, για κανα Quake, Genetic Species κλπ και για πολύχρωμο workbench σε ακόμα υψηλότερη ανάλυση. Το κόστος του scandoubler βέβαια ώς φαίνεται, ανέρχεται στο κόστος μιας TFT 19 με scart, άρα για κατα κεί με βλέπω !!! ( και μιά -λεπτή- οθόνη παραπάνω στο γραφείο δέ βλάπτει, ειδικά άμα έχει και ενσωματωμένη TV)
 
Πίσω
Μπλουζα