Καθαρισμός δίσκων βινυλίου

theoritikos

RetroMasteR
Joined
2 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.226
Αντιδράσεις
117
Έχω μια μικρή συλλογή δίσκων που απέκτησα πρόσφατα. λόγω ηλικίας θέλουν ενα μικρό καθάρισμα.

Ποιός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος καθαρίσματος? Ενδυκνείεται να τους πλύνω με σαπουνόνερο και να τους στεγνώσω με πανάκι?
 
Καλησπερα Θεωρητικε,

Υπαρχουν διαφορες αποψεις για το πως καθαριζονται οι δισκοι. Πολλοι υποστηριζουν το σαπουνονερο, αλλοι το ειδικο υγρο, αλλοι το οινοπνευμα η την ισοπροπυλικη αλκοολη για να μην δημιουργειται στατικος ηλεκτρισμος και αλλοι μονο το κλασικο βελουδινο βουρτσακι και καθολου υγρο. Δεν ξερω για ποσους δισκους μιλαμε και κυριως ποσο παλιοι ειναι ομως ειμαι υπερ του κλασικου πλυσιματος. Ειδικα αν εχουν να χρησιμοποιηθουν χρονια, καλο ειναι να κανεις ενα περασματακι. Εχω πλυνει δεκαδες και παιζουν μια χαρα. Θελει μονο λιγο προσοχη στο πως θα το κανεις και τι υλικα θα χρησιμοποιησεις.
 
Το σαπουνόπερο δεν αφήνει λεκέδες πάνω στο βινύλιο;
 
Καλημέρα

Σε μαλακό πανάκι (όπως αυτό που καθαρίζουμε τα γυαλιά οράσεως) ρίχνουμε οινόπνευμα.

Εν συνεχεία, με το βινύλιο να περιστρέφεται στο πικάπ και με την βελόνα στη θέση αναμονής, ξεκινάμε να ακουμπάμε σταθερά (όχι να κουνάμε) το πανάκι στο βινύλιο κοντά στην περιοχή της αυτοκόλλητης ετικέτας του δίσκου, δηλαδή στο τέλος του τελευταίου τραγουδιού της πλευράς. Καθώς ο δίσκος θα περιστρέφεται απομακρύνουμε το πανάκι έχοντάς το πάντα ακουμπισμένο στον δίσκο μέχρι να φτάσουμε στην περίμετρο του δίσκου.

Αυτό θα γίνει κανά 2 φορές σε κάθε πλευρά και εν συνεχεία άκουσε τον δίσκο για να τρέξει τις ράγες η βελόνα και να μαζέψει τα υπολοιπόμενα.

Αναλόγως της κατάστασης του δίσκου, ποικίλει και το πόσες φορές θα πρέπει να γίνει καθαρισμός.

Επίσης έχε κατά νου ότι οι δίσκοι καθαρίζουν μετά από πολλές ακροάσεις μόνο από την βελόνα (και ίσως ρυθμίζοντας ελάχιστα πιο ελαφρύ το αντίβαρο του βραχίονα)

Εγώ αυτό κάνω σχεδόν 3 δεκαετίες και όλα τα βινύλια μου είναι μια χαρά.
 
χμμ βλέπω ο καθένας έχει και την δικιά του μέθοδο :)

Φίλοι μου που είναι χρόνια συλλέκτες μου πρότειναν αυτή τη μέθοδο

Για την ιστορία, οι δίσκοι που θέλω να καθαρίσω είναι 17 στο σύνολο.

Και μια ψιλοάσχετη ερώτηση με το θέμα. Αρκετοί από τους δίσκους δεν έχουν sleeves και για αυτό το λόγο θα προμηθευτώ κάποιο υλικό για να κατασκευάσω δικά μου. Τι υλικό να αγοράσω?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομιζω υπαρχει και καποιος συνφορουμιτης με υπογραφη "Καθαρίζω βινύλια" ή κανω λαθος ????


 
Πίσω
Μπλουζα