Και οι θεοί τρελλάθηκαν - The Gods Must Be Crazy (1980)

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
21.132
Αντιδράσεις
68.955
Αναμφισβήτητα, η πιο γνωστή Νοτιοαφρικανική ταινία και ιδιαίτερα δημοφιλής στα 80ς! Θυμάμαι μικρός να την παρακολουθώ με τους δικους μου στην κρατική και να ξεκαρδίζομαι στα γέλια ( βέβαια ένα μικρό παιδί ενθουσιάζεται πολύ εύκολα).

Η υπόθεση είναι αρκετά γνωστή, με ένα μπουκάλι της κόκα-κόλα να δημιουργεί αναστάτωση σε ένα μικρό χωριό ιθαγενών, καθώς και τις περιπέτειες ενός τύπου απίστευτα γκαφατζή, με τις γυναίκες. Οι σκηνές που μου είχαν μείνει, ήταν αυτές με το κυνηγητό του ρινόκερου και με το αυτοκίνητο, στον κατηφορικό δρόμο :D .

Η ταινία παρουσιάστηκε σαν παραγωγή της Μποτσουάνα, καθώς ίσχυε εμπάργκο σε οτιδήποτε προέρχονταν, από την Νότια Αφρική. Επίσης, η πρωταγωνίστρια είχε ντουμπλαριστεί στις ΗΠΑ (εκεί το φιλμ επιτράπηκε στα μέσα της δεκαετίας), καθώς θα ενοχλούσε το κοινό η βαριά προφορά της...

[video=youtube;GorHLQ-jLRQ]http://www.youtube.com/watch?v=GorHLQ-jLRQ
 
Γιατί υπήρχε εμπάργκο στη νότια Αφρική ;
 
Απο τις λεγομενες "κουφες" κωμωδιες που ειχε κανει θραυση στα βιντεοκλαμπ και στην τοτε πιτσιρικαρια.

Γυριστηκαν καμποσα μετα. Δεν ετυχε να δω κανενα αλλα μαλλον θα ηταν φολες.
 
Τι μου θύμισες τώρα....

Την είχα δει. Μόνον μια φορά, κάπου το '87, αλλά μου έμειναν αρκετές σκηνές.

Θυμάμαι που πετούσαν το μπουκάλι προς τα πάνω (προς τον ουρανό) για "να το πάρουν πίσω οι Θεοί".

Επίσης, θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σκηνή όπου ο ιθαγενής ο οποίος ανέλαβε να επιστρέψει το μπουκάλι δικαζόταν για κλοπή προβάτων από κάποιον λευκό.

Δεν κατάλαβε γιατί τον κατηγορούσαν διότι στο χωριό του δεν υφίστατο η έννοια της ιδιοκτησίας αλλά μόνον η κοινοκτημοσύνη.

Στην απολογία του είπε "Αυτός είχε δικά του όλα τα ζώα..." με ύφος αδικημένου και απλοϊκή αφέλεια.

Όσο για τον άλλο τύπο, κάθε φορά έσωζε την γυναίκα από κάποιον κίνδυνο (φίδια, ζώα κ.α.) αλλά εκείνη δεν το καταλάβαινε και τον παρεξηγούσε...

Βλέπεται ευχάριστα και σήμερα...

-
 
Πολύ ωραία η κωμωδία για την οποία ανοίξατε τόπικ .... Είναι σε σκηνοθεσία Jamie Uys και, πράγματι, είχε κάνει θραύση εκεί στα 80ς ....

Τα θέματα με τα οποία, κυρίως, καταπιανόταν ο Uys ήταν οι "ομαδικές αντιδράσεις" και "ομαδικές συμπεριφορές". Γι' αυτό στην ταινία δείχνει στην αρχή [εν είδει ντοκιμαντέρ] πώς ζει και συμπεριφέρεται η - ήσυχη και τελείως ξεκομμένη από τον πολιτισμό - φυλή των Βουσμάνων, που ζει καταμεσίς της ερήμου Καλαχάρι. Και στη συνέχεια [πάλι εν είδει ντοκιμαντέρ] δείχνει πώς ζουν και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι της μεγαλούπολης, που έχουν υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής. Και αυτούς τους 2 τρόπους ζωής, η ταινία τους κάνει αντιπαραβολή [αφήνοντας στον θεατή να ... βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ... ] .....

Αυτά στον "πρόλογο" της ταινίας. Διότι, η υπόθεσή της αρχίζει όταν αυτοί οι δύο "τρόποι ζωής" συναντιούνται !!! Κοινό σημείο συνάντησής τους : ένα ... μπουκάλι Coca Cola !!! Ο πιλότος του παλιού μονοθέσιου αεροπλάνου πετάει πάνω από το χωριό των Βουσμάνων πίνοντας ένα μπουκάλι Coca Cola. Κι αφού το αδειάσει λαίμαργα [γκλουκ, γκλουκ], μετά ... το πετάει από το παράθυρο του αεροπλάνου !!!! [αγενής, έτσι ??? σε αυτό το σημείο .... μού θύμισε τη συνήθεια ημών των Ελλήνων να πετάμε σκουπίδια απ' τα αυτοκίνητά μας ... ] .... Το μπουκάλι, όμως, πέφτει ακριβώς στο χωριό των Βουσμάνων [δεν θυμάμαι αν βρίσκει κάναν μαυρούλη στο κεφάλι] κι από κει .... αρχίζει μια ιστορία απίστευτης δράσης και απίστευτου γέλιου ..... Τα υπόλοιπα .... επί της οθόνης !!!!

Να σημειώσω, επίσης, ότι η επόμενη ταινία που γύρισε ο Uys, έχοντας πάντα θέμα του τις "ομαδικές αντιδράσεις", ήταν το Funny People. Σε αυτήν "σκάρωνε" πλακίτσες σε ανύποπτους πολίτες, περαστικούς στο δρόμο κλπ, και ... τους κατέγραφε με μια κρυφή κάμερα !!! Ναι, καλά το καταλάβατε, ο Uys ήταν από τους πρωτοπόρους του Candid Camera. Με τη διαφορά, όμως, ότι οι "φάρσες" του είχαν χιούμορ και, κυρίως, σεβασμό προς αυτούς που "πέφτανε θύματά του". Καμία σχέση με τα μετέπειτα candid camera, που είχαν σκοπό να προσβάλουν και να εξευτελίσουν τους ανυποψίαστους .....

Γιατί υπήρχε εμπάργκο στη νότια Αφρική ;

Λόγω του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, που περιόριζε σημαντικά τους μαύρους πολίτες...

Χμμμ .... όπως θυμάμαι από εκείνα τα πολύ - πολύ παλιά χρόνια, το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Νότια Αφρική ήταν, επίσης, πολιτιστικό !!! Δηλαδή, είχαν συμφωνήσει π.χ. οι ποπ/ροκ καλλιτέχνες να μην δώσουν καμία συναυλία στη Νότια Αφρική, λόγω του ρατσιστικού καθεστώτος [σκεφθείτε, εκείνα τα χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στη φυλακή, όπου έμεινε για πολύ καιρό .... ] .... Πάντως, αν θυμάμαι καλά, κάποιοι ροκ καλλιτέχνες έκαναν .... άρση του εμπάργκο και έπαιξαν εκεί [προφανώς ... ήταν πολλά τα λεφτά] .....
 
Απ'ότι διάβασα στο Γικιπέδια , μετά από τις ύο πρώτες ταινίες του 1980 , γυρίστηλαν άλλες τρεις ! Μάλιστα , ήταν Χονκονέζικες ! Αξιοπεριέργως θυμάμαι πως είχα δει τις τρεις πρώτες , αν και δεν θυμάμαι η 3η να είχε διαφορά από τις πρώτες δύο . Ίσα-ίσα νομίζω πως και στις τρεις πρώτες το σκηνικό είναι το ίδιο .

Πάντως η έμπνευση ήταν φοβερή . Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα άδειο μπουκάλι θα μπορούσε να φέρει τέτοιο χάος !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μα καλά , τι εννούν όταν γράφουν το όνομά του με θαυμαστικό ;
 
Το εξηγεί από κάτω στην παραπομπή...

The exclamation mark in his name is a symbol for a click consonant in his native tongue, Juǀʼhoan. The spelling of his full name Gcao Coma suggests that it is a voiced dental click.
Ότι κατάλαβες, κατάλαβες...εγώ δεν κατάλαβα. :p
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολυ γελιο!

Οταν την ειχα δει με ειχε "κουφανει" λιγο αλλα μου εκανε εντυπωση γιατι ειχε κατι διαγφορετικο για την εποχη εκεινη!

The_Gods_Must_Be_Crazy_1980.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομίζω πως εννοεί κάποιο "σύμφωνο κλικ" .

Τώρα που το θυμήθηκα ! υπήρχε και μία διαφήμιση πριν από χρόνια όπου σε κάποια διεθνή σύσκεψη (ΟΗΕ ; ) κάποιος μετέφραζε τα λόγια κάποιου αφρικανού ηγέτη . Σε κάποια φάση ο μεταφραστής κάνει ένα διάλειμα και αναλαμβάνει κάποιος άλλος ο οποίος δεν είναι και τόσο καλός . Ξαφνικά , σε κάποια φάση , του ξεφεύγει και λέει "μα καλά τη κανιβαλίστικη γλώσσα είναι αυτή" . Επειδή το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό , αυτό μεταφράστηκε και στους αφρικάνους , οπότε σηκώνονται επάνω θυμωμένοι και ζητάνε εξηγήσεις . Λίγα μέτρα πιο πέρα ο αρχικός μεταφραστής πάει και αγοράζει μία κόκα κόλα . Όπως πάει να την ανοίξει , καταλάθος ανοίγει και αυτός το μικρόφωνο που είχε επάνω του και οι ήχοι του μεταδίδονται πίσω στην αίθουσα συσκέψως κάτι που κάνει τους αφρικανούς να σταματήσουν και να και αφουγκράζονται . Καθώς λοιπόν ο μεταφραστής αρχίζει και πίνει την κόκα κόλα του , ακούγονται πολλοί ήχοι του τύπου "γκλουκ , γκλου , γκλου" , κάτι το οποίο όμως στη γλώσσα των αφρικανών φαίνεται πως βγάζει νόημα διότι ξαφνικά βάζουν τα γέλια και συγχαίρουν τους συνομιλητές τους ! Η παρεξήγηση λοιπόν λύνεται και στο τέλος φαίνεται μία εικόνα της κόκα κόλα που σε κάνει να διψάσεις ακόμα και αν έξω χιονίζει .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
thanksssssssssssssssssssssssss

RIO είπε:
Αναμφισβήτητα, η πιο γνωστή Νοτιοαφρικανική ταινία και ιδιαίτερα δημοφιλής στα 80ς! Θυμάμαι μικρός να την παρακολουθώ με τους δικους μου στην κρατική και να ξεκαρδίζομαι στα γέλια ( βέβαια ένα μικρό παιδί ενθουσιάζεται πολύ εύκολα).Η υπόθεση είναι αρκετά γνωστή, με ένα μπουκάλι της κόκα-κόλα να δημιουργεί αναστάτωση σε ένα μικρό χωριό ιθαγενών, καθώς και τις περιπέτειες ενός τύπου απίστευτα γκαφατζή, με τις γυναίκες. Οι σκηνές που μου είχαν μείνει, ήταν αυτές με το κυνηγητό του ρινόκερου και με το αυτοκίνητο, στον κατηφορικό δρόμο :D .

Η ταινία παρουσιάστηκε σαν παραγωγή της Μποτσουάνα, καθώς ίσχυε εμπάργκο σε οτιδήποτε προέρχονταν, από την Νότια Αφρική. Επίσης, η πρωταγωνίστρια είχε ντουμπλαριστεί στις ΗΠΑ (εκεί το φιλμ επιτράπηκε στα μέσα της δεκαετίας), καθώς θα ενοχλούσε το κοινό η βαριά προφορά της...

[video=youtube;GorHLQ-jLRQ]http://www.youtube.com/watch?v=GorHLQ-jLRQ
 
Και μονο ο τιτλος της ταινιας με κανει και πεθαινω στο γέλιο!!!! "Και οι θεοι τρελλάθηκαν"... χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!
 
Με αυτή την ταινία έχω κυλήσει αμέτρητες φορές στο πάτωμα από τα γέλια ΕΠΟΣ
 
Η υπόθεση θυμίζει διαφήμιση γνωστού σοκολατούχου γάλακτος

 
Επικη ταινια πραγματικα και την ειχα δει για πρωτη φορα οταν ημουνα φανταρος στο ΚΨΜ στην 34 ΕΜΑ στο καρατασου στη θεσσαλονικη.Μιλαμε ειχαμε ριξει τρελο γελιο και επειδη δεν ηξερα ποια ειναι αργοτερα εψαξα να την βρω και απο τοτε την βλεπω πολυ συχνα και καθε φορα ριχνω πολυ γελιο.
 
Πίσω
Μπλουζα