Καλλίπολη - Gallipoli (1981)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Χαίρετε.

Συμπαθητική ταινία, αφιέρωμα στους χιλιάδες Αυστραλο-Νεοζηλανδούς που στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, έκαναν ένα απίστευτο ταξίδι έως τα μέρη μας, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση των Δαρδανελλίων. Η προσπάθεια ήταν άσχημη οργανωμένη και το σχέδιο να περάσουν οι Σύμμαχοι τα Στενά και να καταλάβουν τη Κων/πολη απέτυχε οικτρά.

Η ταινία εστιάζει στη σχέση δυο φίλων Αυστραλών που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Πρωταγωνιστεί ο Μελ Γκίμπσον. Τη θυμάμαι αμυδρά , να προβάλλεται απο την ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας ' 90.
 
ταινία ή σειρά? πολύ ενδιαφέρουσα η εποχή του πρώτου παγκοσμίου και πολύ λίγο used (and abused) από το σινεμά, ευτυχώς!
 
ναι..και αφου ζοριστηκαν ,βαλαν μετα και μας στον πολεμο,με ολα τα επακολουθα,εθνικο διχασμο,Μικρασιατικη εκστρατεια κλπ.

καλη ταινια αλλα....
 
Το κλάμα που είχα ρίξει στο τέλος ... Το κλάμα που είχα ρίξει στο τέλος ...

Δυο φίλοι μ' ένα κοινό στοιχείο, είναι δρομείς και γνωρίζονται σ' έναν αγώνα στην Αυστραλία. Ο ένας θέλει να πάει να πολεμήσει γιατί το θεωρεί καθήκον του απέναντι στη "μαμά" Αγγλία, ο άλλος (Μελ Γκίμπσον) αδιαφορεί για μια "μαμά" που βρίσκεται τόσο μακριά από την Αυστραλία και τη ζωή του και που οι καβγάδες της δεν τον αφορούν.

Τελικά πείθεται και ξεκινάνε. Πρώτα Κάιρο για εκπαίδευση και μετά Καλλίπολη. Κι εκεί, μέσα στην απόλυτη φρίκη όπου οι επιχειρήσεις εξόδου από τα χαρακώματα είναι καθαρά κινήσεις αυτοκτονικού εντυπωσιασμού που αποφασίζουν ερήμην των στρατιωτών κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί στα μετόπισθεν, το ποιος είναι ο καλύτερος δρομέας και πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει αυτός, αποκτά τραγική διάσταση.

Μια φορά την είδα την ταινία, μικρή. Με σημάδεψε. Δεν ξέρω πώς θα μου φαινόταν τώρα.
 
απιστευτη ταινια με ακομη πιο απιστευτη μουσικη.και στον πολεμο δεν νικαει παντα ο καλυτερος,απαραιτητα!!
 
Ταινιάρα του μεγάλου σκηνοθέτη Peter Weir με έναν Mel Gibson πριν χάσει τα μυαλά του.

Δες αν μπορείς και το "Τελευταίο κύμα" του 1977.
 
παιζει σε αυτο ο μελ γκιμπσον?η ειναι αλλη ταινια του weir?
 
retrosilektis είπε:
παιζει σε αυτο ο μελ γκιμπσον?η ειναι αλλη ταινια του weir?
Ειναι του Weier ναι αλλά παίζει ο Richard Chamberlain.

Ο Weier έχει και αλλες καταπληκτικες ταινιες στα 80s οπως ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών" και τα ¨Επικύνδυνα χρόνια"(σε αυτό παιζει ο Mel Gibson)
 
How fast are you gonna run? As fast as a leopard...

Συγκινητικό ομολογουμένως το τέλος...
 
ο κανονικός τίτλος είναι Gallipoli (Γ-Κ) και όχι Καλλίπολη (όπως είναι μεταφρασμένος στο Ελλαδιστάν), ομολογουμένως πολύ καλή ταινία...αλήθεια..τι ενοείται ότι ο Mel Gibson έχασε τα μυαλά του ? τον κλείσανε σε τρελάδικο ? :p :p:p
 
Η ύστερη πορεία του είναι αμφισβητούμενη από μερικούς μάλλον.. :p

Πολύ ωραία ταινία και δίνει πραγματικά μία εικόνα στο τι συνέβαινε στον πόλεμο εκείνη την εποχή... ασυνεννοησία, ανίκανοι διοικητές κτλ κτλ







*Συγνώμη. Αλλά ντάξει όταν βλέπεις ένα video με τίτλο "gallipoli movie ending" ξέρεις τι να περιμένεις :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έϊ, σποιλερς, μερικοί δεν έχουμε δει την ταινία ορέ!!!
 
Amigovios είπε:
ο κανονικός τίτλος είναι Gallipoli (Γ-Κ) και όχι Καλλίπολη (όπως είναι μεταφρασμένος στο Ελλαδιστάν), ομολογουμένως πολύ καλή ταινία...αλήθεια..τι ενοείται ότι ο Mel Gibson έχασε τα μυαλά του ? τον κλείσανε σε τρελάδικο ? :p :p:p
Εννοώ τα σχόλια του για Εβραίους,μαύρους,γυναίκες κλπ. συν το αλκοόλ και οι κατά καιρό απονενοημένες δηλώσεις του.Κατά τα άλλα μας έχει προκύψει και πολύ καλος σκηνοθέτης (πχ.Apocalypto)
 
Haros είπε:
Πολύ ωραία ταινία και δίνει πραγματικά μία εικόνα στο τι συνέβαινε στον πόλεμο εκείνη την εποχή... ασυνεννοησία, ανίκανοι διοικητές κτλ κτλ
Καλά...μην νομίζεις ότι αλλάζει και τίποτα ακόμα και σήμερα σε αυτά τα θέματα....τουλάχιστον εδώ ! ΧΑΧΑΧΑΧ....
 
ενταξει,μην τα φορτωνουμε ολα στο Ελλαδισταν..

Η χερσονησος της Καλλιπολης οπου διαδραματιστηκε η συγκεκριμενη μαχη ,ονομαζεται ετσι δυο -τρεις χιλιαδες χρονια.

δεν εχει κατι η μεταφραση..
 
αλλά έλληνες και να μη μπορούμε ούτε να αναγνωρίσουμε μια ελληνική λέξη είναι τραγικό όμως :( πού μας κατάντησαν ...
 
Την ταινία την έχω συνδέσει με τη "Ζωή εν Τάφω" του Μυριβήλη. Κι αν μπορεί κάποιος να βάλει μέτρο σύγκρισης σε κάτι τόσο φρικιαστικό όσο είναι ο πόλεμος, νομίζω ότι τα χαρακώματα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ίσως η πιο ψυχοφθόρα διαδικασία που χρειάστηκε να περάσουν στρατιώτες.
 
Τα σέβη μου

Κατ'αρχάς χαίρομαι για το ότι τόσοι θυμούνται μια καλή ταινία και τους επηρέασε. Ο λόγος που έγραψα για αυτην ήταν ότι τη πέτυχα στο DVDάδικο της γειτονιάς και μου ξύπνησε μια ανάμνηση έντονης στενοχώριας που είχα ως παιδί για το τέλος της ιστορίας. Για τον τίτλο έγραψα αυτόν που θυμόμουν ως παιδί απο τη τηλεόραση, όπως έχει ήδη γραφεί το τοπωνύμιο εξάλλου έχει ελληνική ρίζα.

Αντευχαριστώ όλους τους ρετρολάγνους που με ευχαρίστησαν.
 
Πίσω
Μπλουζα