Καλύτερη ταινία ιστορική-εποχής

Rapide

RetroActive
Joined
18 Δεκ 2008
Μηνύματα
356
Αντιδράσεις
37
Θα ήθελα να γίνει δημοσκόπηση με επιλογές τις παρακάτω ταινίες:

Παύλος Μελάς (1974)

Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958)

Επαναστάτης ποπολάρος (1971)

Είμαι αθώος (1960)

1922 (1978)

Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)

Παπαφλέσσας (1971)

Μαντώ Μαυρογένους (1971)

Η δίκη των δικαστών (1974)

Η κόρη του ήλιου (1971)

και η επιλογή "άλλη"

Προσπάθησα να διαλέξω γνωστές και χαρακτηριστικές, για την αναπαράσταση μια άλλης εποχής, ταινίες.

Έβγαλα εκτός τις πολεμικές, τις ταινίες φουστανέλας και τις θρησκευτικές.

Ποια πιστεύετε ότι αναπαριστά καλύτερα την εποχή στην οποία αναφέρεται;

Ελληνικές ταινίες ιστορικές-εποχής, κάποιες γνωστές και κάποιες άλλες λιγότερο γνωστές, είναι και οι παρακάτω:

Ο κόκκινος βράχος (1949)

Βαφτιστικός (1952)

Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)

Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς (1957)

Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)

Μπουμπουλίνα (1959)

Η λίμνη των στεναγμών (1960)

Αντιγόνη (1961)

Ηλέκτρα (1962)

Παγίδα (1962)

Μικρές Αφροδίτες (1963)

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965)

Αγάπη και αίμα (1968)

Βυζαντινή ραψωδία (1968)

Βαριά κατάρα ο διχασμός (1968)

Ορέστης (1969)

Βαβυλωνία (1970)

Ο Αστραπόγιαννος (1970)

Η θυσία του Αβραάμ (1971)

Ηλιογέννητη (1971)

Ο Πατούχας (1972)

Ως την τελευταία στιγμή (1972)

Μπουμ ταρατατζούμ (1972)

Ιπποκράτης και δημοκρατία (1972)

Σουλιώτες (1972)

Ιφιγένεια (1977)

Ο ήλιος του θανάτου (1978)

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)

Ρεμπέτικο (1983)

Η τιμή της αγάπης (1983)

Μπορντέλο (1985)

Απουσίες (1987)

Δοξόμπους (1987)

Θεόφιλος (1987)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολλές από αυτές ( πχ Δοξόμπους, Βυζαντινή Ραψωδία ) δεν τς έχω δει. Από όσες έχω παρακολουθήσει, πιστεύω ότι πολύ καλή αναπαράσταση εποχής είχαν η Δίκη των Δικαστών, ο Παύλος Μελάς, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και ο Ήλιος του θανάτου.
 
Είναι λίγο δύσκολο να συγκρίνεις τον "Μιμίκο και τη Μαίρη" ή τον "Επαναστάτη Ποπολάρο" με τον "Παύλο Μελά" ή το "1922". Από τη σφαίρα της ιδωτικής ιστορίας, περνάς στην σφαίρα του ιστορικού γεγονότος. Μήλα και πορτοκάλια δηλαδή :)

Θα εκφράσω όμως μία προτίμηση για την ανάλαφρη κομεντί του Δαλιανίδη, τον "Επαναστάτη Ποπολάρο" δηλαδή. Στο είδος της είναι πολύ καλή. Φωτεινή, χαρούμενη, με μια κούκλα Λιβανού κι έναν αξιολάτρευτο Πρέκα, με ωραία κοστούμια και μια νοσταλγία για τη Ζάκυνθο που δεν υπάρχει πια σ' αυτή τη μορφή.

Από τις "καθαρά ιστορικές" μ' αρέσει ο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Παρά τους αργούς ρυθμούς της, αποδίδει καλά την σύνθετη προσωπικότητα του πολιτικού και τις ταραγμένες περιόδους στις οποίες έζησε. Κι έχει κι έναν Βόγλη - αποκάλυψη στον ρόλο του άρρωστου βασιλιά Κωνσταντίνου. Αυτός κι ο Κατράκης, για μένα, εξαφανίζουν όλους τους άλλους ηθοποιούς που συμμετέχουν.

Καλή αναπαράσταση εποχής; Άλλο δύσκολο ερώτημα ... Τα αρχαία θεατρικά ας πούμε, με το συγκεκριμένο "στήσιμό" τους, δεν αποσκοπούσαν στην αναπαράσταση εποχής ή ζωής αλλά στη μετάδοση των μυνημάτων του κειμένου τους. Θα έλεγα ότι έντιμη προσπάθεια έγινε από την "Ανθισμένη Αμυγδαλιά" (το κλίμα της ταινίας μου θυμίζει τα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου που αναφέρονται σ' αυτή την εποχή), από τη "Δούκισσα της Πλακεντίας" και σίγουρα από την "Τιμή της Αγάπης" ("αφού τα 'χεις τα τάλαρα κυρά Επιστήμη"...)
 
"ΤΑ συνορα της προδοσιας"

ΚΑΙ καλογυρισμενη ΚΑΙ ελεγε αληθειες (πριν αρχισει η μονοπλευρη προπαγανδα της σημερινης εποχης) ΚΑΙ ειχε απηχηση απο τους θεατες κοβοντας παρα πολλα εισητηρια
 
Δημιουργήθηκε η δημοσκόπηση αλλά η ταινία "Η κόρη του ήλιου" (1971) έμεινε εκτός λίστας καθώς το μέγιστο όριο επιλογών είναι 10.
 
Ψήφισα το "1922" του Νίκου Κούνδουρου. Αμέσως μετά θα έβαζα το "Ελευθέριος Βενιζέλος" του Παντελή Βούλγαρη και το "Παπαφλέσσας" του Ερρίκου Ανδρέου.
 
Ψήφισα την ταινία "Παύλος Μελάς" γιατί όντως αναπαριστά με ιστορική ακρίβεια την ατμόσφαιρα και τα γεγονότατης εποχής, νομίζω οτι είναι η μόνη Ελληνική ταινία που υπάρχει με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, και έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία ως Μακεδών, ψήφισα αυτήν.
 
Ψηφισα τον "επανασταση ποπολαρο".

Ομορφη, ρομαντικη ταινια εποχης. Θα θελα πολυ να ζω σε κεινη την εποχη..
 
seleukos36 είπε:
Ψήφισα την ταινία "Παύλος Μελάς" γιατί όντως αναπαριστά με ιστορική ακρίβεια την ατμόσφαιρα και τα γεγονότατης εποχής, νομίζω οτι είναι η μόνη Ελληνική ταινία που υπάρχει με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, και έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία ως Μακεδών, ψήφισα αυτήν.
Ταυτίζομαι απολυτα μαζι σου. Ειναι η ταινια με τα περισσοτερα εισιτηρια το 1974 και με μια εξαιρετικη μουσικη του Γιαννη Σπανου.
 
Ψηφισα την ταινια "Η δικη των δικαστων" ειδικα η απολογια του Κουρκουλου στην ταινια ηταν συγκλονιστικη ειπε πολλες αληθειες.
 
Είμαι αθώος! (όχι εγώ ή ταινία :p , ε καλά και εγώ αθώος είμαι) έβγαλα έξω αυτές που δεν έχω δει (και είναι και οι περισσότερες) (Παύλος Μελάς, Μιμίκος και Μαίρη, Ποπολάρος και η δίκη των δικαστών) το 1922 δεν μου άρεσε καθόλου, απέρριψα τις αγιογραφίες Μαντώ Μαυρογένους και Παπαφλέσσα (αν και τεχνικά σαν ταινίες νομίζω ότι είναι ικανοποιητικές, ειδικά στον Παπαφλέσσα δεν γίνεται λόγος στον ρόλο που έπαιξε στον εμφύλιο) και ο Ελ. Βενιζέλος (η ταινία όχι το αεροδρόμιο :p ) νομίζω ότι είναι εκτός από αγιογραφία πολύ αποσπασματική (με πολύ καλό καστ όμως).

Το είμαι αθώος το έχω δει πολλές φορές και από την πρώτη φορά με συγκίνησε η ιστορία του (αν και ομολογουμένως ρέπει προς την αγιογραφία :p ). Το καστ είναι πολύ καλό και η ιστορία πάντα επίκαιρη...
 
Η μεγάλη μου αγάπη είναι ο "επαναστάτης ποπολάρος" την οποία ταινία ψήφισα.Μου αρέσει το κάστ,η αναπαρασταση της εποχής,η υπόθεση και τα κοστούμια όλα σε αυτή την ταινία είναι πολύ καλά.

Πολλάκις εχω ακούσει απο την τηλεόραση διαφορους και καλά ειδήμονες που δεν κοιτάν τα μούτρα τους να κατηγορούν τόσο την ίδια την ταινία αλλά ποιο πολύ τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της Κώστα Πρέκα για το ρόλο του στην ταινία αυτή και γενικώς στην προσπάθεια τους να τον παρουσιάσουν (τον Πρέκα) ως ενα ασήμαντο ηθοποιό κάνουν ιδιαιτερη μνεία στην ταινία αυτή παρόλο που νομίζω οτι έχει αγαπηθεί απο πολύ κόσμο τοσο η ταινια όσο και ο ηθοποιός που τυγχανε και ομορφάντρας και πολλές γύναίκες τον αγαπούσαν παντιοτρόπως. :p

Οσο για τον ίδιο τον Πρέκα έχει προσφέρει πολλά και ηταν ένας καλός ηθοποιός,αγνος πατριώτης και δεν προκάλεσε ποτέ παρόλο που σαν ομορφόπαιδο που ήταν μπορούσε να έχει οποιαδήποτε ηθελε.

Αυτά. :)
 
Πίσω
Μπλουζα