Καλώδιο για σύνδεση C64C/128 σε 1084S

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.261
Αντιδράσεις
3.235
Μετά από αρκετό καιρό πήρα τα υλικά για να φτιάξω ένα καλώδιο για τα 2 κομοντοράκια. Πρέπει να τονίσω οτι το απλό 64 έχει 5-DIN ενώ τα 64C και 128, τα οποία και διαθέτει το κατάστημα, έχουν 8-din και ίδια συνδεσμολογια. Χρησιμοποίησα τις οδηγίες από αυτή τη σελίδα. Εντωμεταξύ βρήκα και ένα καλώδιο στο ΕΒΑΥ το οποίο από τη μια μεριά ειναι DIN-8 και από την αλλη βάζει ενα ασπρο RCA για τον ήχο και ένα κίτρινο για το βιντεο. Σκέφτηκα λοιπόν να πάω τμηματικά, οπότε συνδέω μονο αυτά τα 2. Πρέπει να σας πω ότι το 1084 μου έχει τις εξής υποδοχές: ενα 9πινο RGB, ενα κοκκινο για croma, ενα κιτρινο για το CVBS(ετσι γραφει πισω) και ενα μαύρο και ενα ασπρο για το στερεοφωνικό ήχο. Αφου λοιπόν κόλλησα αυτά τα 2, είδα μεν σήμα αλλά ασπρόμαυρο. Σκέφτηκα μήπως πρέπει να συνδέσω και το κόκκινο, αλλά πάλι τα ίδια. Εχει φτιάξει κανείς σας τέτοιο καλώδιο; Υπόψη, ξαναλέω, ότι το καλώδιο αυτό είναι το ίδιο και για το 128 και για το 64C.
 
Εγώ έχω φτιάξει καλώδιο που συνδέω το C64C videο port (8pin) με scart (rgb) για την τηλεόραση.

Το κίτρινο καλώδιο (όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα του έχει το link σου) είναι για composite video και μόνο. Όταν συνδέεις αυτό η ποιότητα της εικόνας θα είναι η χειρότερη δυνατή (πλην του modulator βέβαια).

Αν θές καλύτερη ποιότητα θα πρέπει να συνδέσεις το chrominance και luminance (κόκκινο/μαύρο όπως φαίνεται στο διάγραμμα) και να τα χρησιμοποιήσεις ξεχνώντας εντελώς το κίτρινο/composite.

Τώρα βέβαια δε θυμάμαι τι γίνεται με το 1084s δηλαδή προφανώς υποστηρίζει chrominance αλλά με το luminance είναι το θέμα.

Η δική μου πρόταση είναι οτι εφόσον το 1084s είναι rgb monitor να φτιάξεις ένα καλώδιο από το 8pin του c64c στο 9pin του 1084s.

Καπου θα πρέπει να υπάρχει κάποιο διάγραμμα (θα κοιτάξω αργοτερα) αλλά και κοιτάζοντας το διάγραμμα για scart και τα pinouts του 9 pinου τou 1084s θα πρέπει να μπορείς τα ταιριάξεις.

Θα επανέλθω αφού κοιτάξω για κανένα διάγραμμα.
 
Καλησήρθες.

Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Εχω ήδη αγοράσει κανά 2 9πινα αρσενικά βύσματα για να συνδέσει το 128 στο αντίστοιχο βύσμα του 1084 όπως συμβαίνει και με το Α1200. Εχω σχεδιάγραμμα ήδη, αλλά δε θα πείραζε να το ποστάρεις, μπας και εχει καμια πληροφορία παραπάνω.
 
Καλώς σας βρήκα, διαβάζω το forum αρκετό καιρό.

Λοιπόν πρώτα πρώτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Luminance/Chrominance καλώδιο που λέγαμε στην αρχή με το 1084s ως ακολούθως:

το κόκκινο καλώδιο (chroma) θα πάει στο chroma του monitor

το luminance μαύρο καλώδιο απο τον c64c/c128 θα πάει στο CVBS/L του 1084s

το κίτρινο καλώδιο όπως είπαμε το αγνοείς πλήρως

επιπλέον πρέπει να πατήσεις το κουμπί στο monitor που λέει cvbs/rgb για να στο γυρίσει σε rgb και να δείς σωστή εικόνα από τον c64c. Η εικόνα θα είναι ακριβώς ίδια σε ποιότητα έτσι με το να φτιάξεις καλώδιο από 8pin c64 <--> 9pin D 1084s.

Δες και εδώ στο manual του monitor δηλαδή http://project64.c64.org/hw/1084s%20Monitor.txt

Αυτή νομίζω είναι και η ευκολότερη λύση.
 
OK! Σήμερα έχει έξοδο, οπότε θα το δοκιμάσω από αύριο. Εάν το φτιάξω, στην επόμενη συνάντηση έχεις καφέ κερασμένο!!
 
Να σαι καλά! Είμαι πεπεισμένος οτι θα παίξει τέλεια. Αν όχι πάλι εδώ είμαστε :)
 
Ρε σεις !! Εγώ έχω ένα 1901 monitor. Από τι σύστημα είναι αυτό ??

Θα μπορούσα να κάνω την ίδια μόντα?
 
Και απο οτι βλεπω παιρνει και scart connector απο πισω. (Με μετατροπη)
 
Πίσω
Μπλουζα