Καραγκιόζης

ambu_dare

RetroMasteR
Joined
19 Φεβ 2006
Μηνύματα
1.278
Αντιδράσεις
56
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Ο Καραγκιόζης...

Εάν Ο Καραγκιόζης δεν είναι Retro για εμάς που μεγαλώσαμε στα '80s, τότε τί είναι?

ΝΑΙ. Έβλεπα μικρός Καραγκιόζη. Όλα τα άλλα ήρθαν μετά. Αφού άρχισα να μεγαλώνω.

ΝΑΙ. Γελούσα με τα κατορθώματα του και τις ατάκες του και όποιος πει το αντίθετο για τον Καραγκιόζη και την εποχή εκείνη τότε μάλλον είναι περιττό να συνεχίσει να διαβάζει αυτό το Post. Φίλε μου δεν είναι για σένα. Γιατί ο Καραγκιόζης έχει χάσει κάπως την αρχική του έννοια και χαρακτήρα, καθώς και έξυπνος ήταν και καλαμπούρι είχε και λίγο γραφικός σαν έλληνας... Τελικά, η ψαροκώσταινα από που ξεκίνησε? Οι άνθρωποι του παρελθόντος ναι μεν γελούσαν με τον χαρακτηριστικό αυτό τύπο ανθρώπου, όμως παράλληλα τον σέβονταν και τον αγαπούσαν γιατί, πως να το κάνουμε, έχει χαρακτηριστικά όλων μας... Ναι, ακόμα και σήμερα νομίζω ότι είναι επίκαιρος απλά δεν έχει ούτε τα "εύκολα" ηχητικά και οπτικά εφέ που έχουν τα υπόλοιπα "παιδικά" και ούτε είναι κάτι εξωγενές (από άλλη χώρα) που απευθύνεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο κοινό, αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλάει στην καρδιά των Ελλήνων.

Όλη η ιστορία ως επί το πλείστον εκτιλύσεται πίσω και πάνω σε ένα λευκό σεντόνι που από την μία πλευρά έχει την Παράγκα (το σπίτι του φίλου μας - στα αριστερά), ενώ από την άλλη (στα δεξιά) το Σαράι. Αν Ναι, οι ιστορίες εκτιλήσσονται επί τουρκοκρατίας (αλλά είναι και διαχρονικές αφού όλο και κάποιος θέλει να είναι στο σβέρκο μας).


[EDIT] ΗΡΘΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ... ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΩΣΟΝΟΥΠΟ... ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ


 


[EDIT 23IOYN2006]Τελικά το post δεν κήλισε όπως υπολόγιζα, όμως δεν πειράζει...Παρακάμπτωντας τα ιστορικά αφού είναι στα posts που ακολουθούν, θα προσπαθήσω να συνεχίσω από εκεί που ήμουν... (πού ήμουν???)


Όλη η ιστορία ως επί το πλείστον εκτιλύσεται πίσω και πάνω σε ένα λευκό σεντόνι που από την μία πλευρά έχει την Παράγκα (το σπίτι του φίλου μας - στα αριστερά), ενώ από την άλλη (στα δεξιά) το Σαράι. Πίσω από αυτό το πανί, υπήρχαν παλιά κεριά (πλέον λάμπες) που φώτιζαν και μετέφεραν τις σκιές από τις φιγούρες που ακουμπούσαν στο πανί οι "καραγκιοζοπαίχτες" με μακριά κοντάρια, και ως δια μαγείας το έβλεπαν όσοι κάθονταν από την άλλη πλευρά του. Εξού και το "Θέατρο Σκιών".

Ήρωες, ή μάλλον καλύτερα οι χαρακτήρες του όλου σκηνικού ήταν οι παρακάτω:

Καραγκιόζης = Ο ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

image002.jpg


Αγλαΐα = Η σύζυγος

Πιτσικόκκος = το παιδί (μικρότερο)

Κοπρίτης = κι άλλο παιδί (μεσαίο)

Κολλητήρης = τρίτο παιδί και ποιο δημοφιλές (ως μεγαλύτερο έχει κάτι από την τσαχπινιά του πατέρα του)

Χατζιαβάτης = Η τραγική φιγούρα του "κολλητού" φίλου (συνήθως αυτός έτρωγε όλο το ξύλο) ή αλλιώς όπως τον φώναζε ο Καραγκιόζης Χατζατζάρης

Μπάρμπα-Γιώργος = Ο τσαμπουκοθείος ο "ΚΑΛΟΣ"

Νιόνιος (σιορ Διονύσιος) = Ο Γόης

Ομορφονιός = Το άκρως αντίθετο θα έλεγα (όμως η μύτη υποδηλώνει για άλλα προσόντα ;) )

Σταύρακας = Ψευτονταής και γλωσσοπλάστης

Σολωμός = Ο Εβραίος ***** (***** = φοροεισπράχτωρ στα εβραϊκά - wikipedia)

Βελιγκέκας = Δερβέναγας - παλικαράς του Σαραγιού (που ρίχνει το πολυ ξύλο)

Βεζύρης - Βεζυροπούλα = ο Πατήρ άρχων και η όμορφη κόρη του.

Περισσότερα για τους χαρακτήρες και τις φιγούρες τους στο τέλειο site www.karagkiozis.com

επιλέψτε αριστερά το βέλος "ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ"

Ενώ στο ίδιο μέρος επιλέγοντας το "ΥΠΟΘΕΣΗ" θα βρείτε την υπόθεση των πιο δημοφιλών ιστοριών του...

Ο κύριος ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ στο site αυτό μας προσφέρει εκτός από ιστορία και την γνωστή παράσταση Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι σε αρχεία ήχου mp3 για να την ακούσετε αλλά και κάποια αποσπάσματα βίντεο.

Επίσης, θα βρείτε και φιγούρες για "αυτοσχέδιες" παραστάσεις...

hellenic_figures.jpg


ΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ...

Πολύ καλό site επίσης και το: ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
 
Δυστυχώς όμως ο Καραγκιόζης δεν έχει ελληνικές ρίζες. Είναι τούρκικο δημιούργημα, απλά οι τούρκοι του είχαν δώσει έναν παραπλήσιο χαρακτήρα (επέμεναν περισσότερο στην απατεωνίστικη πλευρά του και εκεί στηρίζονταν όλες οι ιστορίες του). Μάλιστα έχουν και τον τάφο του κάπου στην Τουρκία (στην Προύσα αν θυμάμαι καλά). Εμείς τον αντιγράψαμε (προφανώς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας), του αλλάξαμε λίγο τον χαρακτήρα (μην φανταστείτε πολλές αλλαγές) και τον προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θα σας γελάσω πάντως σχετικά με το αν είναι βασισμένος σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο ή αν ο τάφος είναι καθαρά τιμής ένεκεν (έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το '87 που είχα πάει και ήμουν και πιτσιρίκάς τότε, όλα είναι λίγο ξεθωριασμένα πια).
 
Ζήτησα λίγη υπομονή...


nevermind... Αγαπητέ φίλε antony, δεν έχεις άδικο για το πως βρέθηκε στην Ελλάδα (σίγουρα παρεξηγήθηκε το σχόλιο μου περί:
"γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλάει στην καρδιά των Ελλήνων" λάθος έκφραση ίσως ως έμεινε, όμως δεν πρόλαβα να γράψω και όλα τα υπόλοιπα που είχα στο μυαλό μου, εννοώντας ότι δεν ήταν ένα κινούμενο που ήρθε έτοιμο από το εξωτερικό αλλά οι ιστορίες πλάθονταν εντός Ελλάδος βάσει των αναγκών των ανθρώπων αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας), όμως...

Οι πηγές του θεάτρου σκιών αρχικά εντοπίζονται περί το 200 π.χ. στην άπω ανατολή και στις χώρες Ινδία, Ιάβα ή ακόμα και Κίνα...

Έπειτα ακολουθώντας την φυσική διαδρομή, πέρασε από την Περσία, στην Αίγυπτο και υπάρχουν και σαφείς αναφορές στην Αλγερία , από διάφορες πηγές μαθαίνουμε, ότι το Θέατρο σκιών, ήταν ή αγαπημένη διασκέδαση των κατοίκων, όπου κάποιος ΚΑΡΑΓΚΟΥΣ παρουσιαζόταν σαν ένας φοβερός πατριώτης και εθνεγέρτης, που χτυπούσε με προσβλητικό τρόπο τους Γάλλους τότε αποικιοκράτες.

Περνώντας από την Τυνησία και την Τουρκία σαφώς (καθώς έρχεται από τας ανατολάς). Σαφώς η Τουρκία ήταν μία μεγάλη επιρροή σε πάρα πολλά για την Ελλάδα καθώτι 400 χρόνια κατοχής ήταν πάρα πολλά. Έτσι, βέβαια εξηγείται και η παρουσία των Τούρκων χαρακτήρων, το Σαράι αλλά και οι Έλληνες Χαρακτήρες.

...Για το πώς ξέφυγε το Θρησκευτικό Θέατρο Σκιών από σοβαρό να γίνει κωμικό, ένας από τους πολλούς - γοητευτικούς θρύλους, λέει, πως ο Χατζηαβάτης είναι εργολάβος στην Προύσα, και χτίζει το σαράι του Πασά. Ο Καραγκιόζ, δουλεύει εκεί, σαν αρχιμάστορας - μαραγκός, και λέει χιλιάδες ιστορίες στους εργάτες. Εκείνοι ακούν τον Καραγκιόζ μ` ανοιχτό το στόμα, .... και το σαράι δε λέει να τελειώσει. Οταν ο Πασάς ανακαλύπτει το λόγο της αργοπορίας, διατάζει να θανατώσουν τον Καραγκιόζ. Αργότερα όμως ο Πασάς είχε τύψεις για το έγκλημά του αυτό, κι` έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Τότε ο Χατζηαβάτης, που είχε ακούσει πολλές ιστορίες απ` τον Καραγκιόζ, κόβει ένα χαρτόνι, του δίνει τη μορφή του Καραγκιόζ, και κάνοντας τη φωνή του, παίζει σ` ένα άσπρο σεντόνι, τις αστείες ιστορίες του Καραγκιόζ. Αυτός και άλλοι πολλοί θρύλοι, δείχνουν την σύγχυση που υπάρχει για την είσοδο του Θεάματος στην Τουρκία, ή αλλιώς την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.Στον Ελλαδικό χώρο εμφανίζεται στα 1841 στο ΝΑΥΠΛΙΟ όπου στην εφημερίδα της εποχής, γίνεται λόγος για τον Καραγκιόζη. Ο πρώτος καραγκιοζοπαίκτης στην Ελλάδα, ήταν ο Μπαρμπα-Γιάννης Βράχαλης. Αμέσως ο Καραγκιόζης γίνεται δεκτός και αγαπητός στην ελεύθερη Ελλάδα, και όπου παίζεται παράστασή του γεμίζει από απλό κόσμο.
Πηγή η Ιστοσελίδα του: Θέατρο Σκιών Πάνου Καπετανίδη - www.karagkiozis.com

Επιλέξτε αριστερά ΑΝΑΔΡΟΜΗ και δείτε όλη την διαδρομή αναλυτικά.
 
H αγαπημένη μου έκδοση του Καραγκιόζη ήταν ανέκαθεν και μακράν αυτή του Ευγένιου Σπαθάρη (είχε κυκλοφορήσει και σε βινύλιο αρχές δεκαετίας '80!)
 
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αυτές ambu και άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αν μάλιστα κατάλαβα και σωστά, ο καραγκιόζης δεν προέρχεται ουσιαστικά ούτε από την Τουρκία εντέλει, απλά αυτοί φαίνεται να τον έχουν οικειοποιηθεί περισσότερο από όλους (το 'χουν συνήθεια φαίνεται :rolleyes: ).
 
ΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ...

όπως πάντα... ;)

[EDIT] Το πρώτο δημοσίευμα συμπληρώθηκε, για όποιον ενδιαφέρεται...
 
AEON είπε:
H αγαπημένη μου έκδοση του Καραγκιόζη ήταν ανέκαθεν και μακράν αυτή του Ευγένιου Σπαθάρη (είχε κυκλοφορήσει και σε βινύλιο αρχές δεκαετίας '80!)
Βαλε μεσα και τον Σπυροπουλο ΑΕΟΝ Πολυ καλος :)

Γενικα ο καραγκιοζης δεν ηταν μονο ιστοριες βγαλμενες απο την ζωη!!

Οι χαρακτηρες ηταν το κλειδι???Ειχε τον πονηρο Χατζηαβατης.Τον φλωρο και το παιδι της μαμας ο μορφονιος.

Ειχε τον δυνατο και αγραμματο μπαρμπα Γιωργος.Και τοσους αλλους χαρακτηρες που εδειχναν στο παιδι τα προτερηματα και τα ελατωματα του καθε χαρακτηρα!!!!!

Ουι μαμα μου εεε...καταλαβαινει ωωωωω τζοχουλα μου!!!
 
Παιδιά έχω την εκπομπή του Σπαθάρη με ένα επεισόδιο του καραγκιόζη που βλέπαμε παλιά
 
Παιδία τι να σας πω εγω είμαι απο ΠΑΤΡΑ... είχαμε θέατρο σκιών και έκλεισε γύρω στα 1987 (τότε που ξεκινούσε η εκπομπή του ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ). Το οικόπεδο τώρα είναι παρατημένο έχει μαζέψει χόρτα και κισσούς αλλά κάτω από αυτά διακρίνεις ακόμα ξεφτησμένες ζωγραφιές (και δακρύζεις). Την πρώτη παράσταση που είχα δεί τότε ήταν Ο Μεγααλέξανδρος και το Καταραμένο φίδι (μετά την απέκτησα και σε ηχητική κασσέτα από Σπαθάρη). H εκπομπή ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ του Σπυρόπουλου αγαπήθηκε από μεγάλη μερίδα παιδιών της δεκαετίας του 1980. Φτίαχναμε τις δικές μας φιγούρες με αλευρόκολλα και μέχρι και απο ζελατίνα με ανεξίτηλους μαρκαδόρους οι πιο ταλαντούχοι (ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ-ΨΩΝΙΟΟΟΟΟΟΟΟ).

Τι να πω. Πια τα παιδιά δεν παίζουνε δημιουργικά (ουτε καν παίζουνε δηλαδή) ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑΤΖΙΔΙΚΑ, ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. Ισως ήμουν ένας από την τελευταία γενιά που πρόλαβε τον καραγκιόζη (η γενιά μου τελειώνει γύρω στα 1983-84). Αγαπημένο έργο το Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ. Αγαπημένο highlight O KOΠΡΙΤΗΣ ΜΕ ΜΟΤΟΣΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ :)
 
Nαι...ο Καραγκιοζη του Σπαθαρη,καθε βδομαδα και μια ιστορια απ τη κρατικη τηλεοραση της δεκαετιας του '80.

Μετα βαλανε και τον Σπυροπουλο.

Πως θα ηταν δυνατον να τον ξεχασουμε!!

Ολοι οι χαραχτηρες αγαπητοι.Εμφανιζονταν σε καθε επεισοδιο, ο καθε ενας με τη μουσικη του...

Μορφονιος(θα το πω στη μαμα μου), Εβραιος ή... ξεβιδωμενος, Σιορ Διονυσης, Μπαρμπα-Γιωργος(αει μανουλα μ, ροβολησα τον κατηφορο...) ο οποιος νικουσε παντα το Βεληγκεκα...

Καποιος ανιδεος ειπε οτι προερχεται απο τη...Τουρκια!! Αν ειναι δυνατον,οι χαραχτηρες ειναι ελληνικοι και σε περιβαλλον Τουρκοκρατιας, αν τον ακουσει ο μεγιστος Σπαθαρης...
 
Aξεχαστες ωρες μπροστα στο πανι. Και εγω εφτιαχνα το δικο μου καραγκιοζη, και καρφωνα και πανι (λευκο κομματι απο παλιο σεντονι) πανω σε ξυλινο τελαρο!!!!!!!

Εμενα μου αρεσε του σπυροπουλου!!!
 
Παιδιά παίζει να είμαι η τελευταία γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη...

Ξέρετε αν υπάρχει κανένα μέρος στην Αθήνα που να κάνουν ακόμα παραστάσεις ή εξαφανίστηκαν για χάρη των multiplex cinemas?
 
το τραγούδι του Καραγκιόζη

Είμαι εγώ ο Καραγκίοζης

ένας μεγάλος, ένας τρανός.

Ο ξακουστός παντού στην Ελλάδα

ο μυταράς γελωτοποιός.

Μέσα στις πόλεις [σε] χωριά χωριουδάκια

χρόνια και χρόνια και κάθε φορά

στον παπού, στα εγγόνια και στ' άλλα παιδάκια

Χαρίζω το γέλιο, ζωή και χαρά

ζωή και χαρά

και χαρά και χαρά και χαραααααα!

[thank you thank you (υποκλείνεται)]
 
theoritikos είπε:
Παιδιά παίζει να είμαι η τελευταία γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη... Ξέρετε αν υπάρχει κανένα μέρος στην Αθήνα που να κάνουν ακόμα παραστάσεις ή εξαφανίστηκαν για χάρη των multiplex cinemas?
Περνώντας χτες από τον Ρέντη, είδα ότι ο δήμος διαφήμιζε δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη.

Μάλιστα πριν την παράσταση, είχε για τα παιδιά και "εργαστήρι" που ετοιμάζαν τις φιγούρες και τα σκηνικά.

Τέλειο ;

theoritikos είπε:
Παιδιά παίζει να είμαι η τελευταία γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη... Ξέρετε αν υπάρχει κανένα μέρος στην Αθήνα που να κάνουν ακόμα παραστάσεις ?
[FLAMING MODE :diablotin: ]

Στην πλατεία Συντάγματος, στο μεγάλο κτίριο που είναι ακριβώς από πάνω από τους εύζωνες, έχει παράσταση καραγκιόζη σε καθημερινή βάση.

Ενίοτε μεταδίδεται και ζωντανά από την τηλεόραση !

[/FLAMING MODE :diablotin: ]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στη Ν.Σμυρνη δινει ακομα παραστασεις ο Μανθος ο Αθηναιος.
 
Κατι τελευταιες παραστασεις που ειχα δει με τον Καραγκιοζη ηταν τρομερα ανεπτυγμενες με πολαπλα σκηνικα αλλα και εκρηξεις με αληθινη φωτια:eek:

χαρακτηριστικη σκηνη ηταν οταν βαλαν μπουρλοτο η ελληνες επαναστατες στην τουρκικη ναυαρχιδα και εγινε παραναλωμα του πυρος!!! :cool:
 
Μηπως ειχε και scrolling 8 επιπεδων? :D :D:D
 
Αφηστε το σαρκασμο [deleted] :)

αληθεια σας λεω ειχα δει κατι εντυποσιακα εργα με τον καραγκιοζη απλα δεν μπορω να τα παρουσιασω το μονο που θυμαμαι ειναι οτι τα ειχα δει στην ερτ 3 νομιζω. :)
 
Πίσω
Μπλουζα