Κασσετόφωνα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Uskoke
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Uskoke

RetroAdept
Αντιδράσεις
6.858
Μην μου πείτε ότι είμαι ο μοναδικός στο ρετρομάνιαξ που ακούω ακόμα κανονικά ακόμα κασέτες και γράφω κιόλας, Έχω ντεκ το Denon DRW-695 το οποίο πήρα από φίλο ουσιαστικά κατακαίνουριο και έχω και στο αμάξι κασετόφωνο για το οποίο γράφω κασέτες στο ντεκ! Έχω φυσικά όλα τα αξεσουάρ, κασέτα καθαρισμού, απομαγνητισμού κλπ.

Με εχει ριξει η μοιρα μου στο tape recording (καποιοι ξερετε οτι με πιανουν διαφορες μανιες κατα καιρους)

Να μια φωτο απο μερικες αδειες σφραγισμενες κασετες που τσιμπησα αυτες τις μερες:

DSC_2914.jpg

TDK AR του 1992

TDK SD Type II του 1997

TDK D60 του 1988

TDK D60 του 1997

Sony FN 90 του 1988

και η αναζητηση συνεχιζεται. Oι μονες κασσετες που βρισκεις ευκολα πλεον ειναι κατι Maxell UR 90 που ειναι και οι μονες που παραγονται ακομα και ερχονται Ευρωπη. Ειναι ομως εξαιρετικα μετριες για να ηχογραφησεις μουσικη πανω τους. Η Αμερικανικη NAC δηλωσε οτι μεχρι το τελος του χρονου θα παραξει νεες ταινιες σε Type I και Type II (αυτα που παρηγαγε μεχρι τωρα ηταν στοκ). Mαλιστα οπως λεει εχει προσλαβει και συνταξιουχους χημικους που ειδικευοντουσαν στη χημικη συσταση των μαγνητικων ταινιων. Μεχρι τοτε παντως, ψαχνουμε για ξεχασμενες παλιες κασσετες...

Και στο αλλο deck να ακουω King Diamond - Them ηχογραφημενο σε μια Thats Type II καπου στο μακρινο 1988 DSC_2891.JPG

Καλησπέρα σε όλους !!

Πολλές αναμνήσεις ....! επειδή όμως ήμουν σε μικρότερη ηλικία δεν εκτιμούσα και τόσο τις κασέτες τότε ! Κάποια στιγμή κάπου κάπως εξαφανίστηκαν μετά από μετακομίσει.

Στην τωρινή μου ηλικία (34) και σαν ποιο ώριμος όμως νοσταλγώ παρα πολύ το παρελθόν !

Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω χρωμίου αλλα κυρίως μετάλλου κασέτες θα του ήμουν ευγνώμων !!

word1983 είπε:
Καλησπέρα σε όλους !!
Καλως τον και καλωσορισες! :)

Κανε και ενα περασμα απο εδω, για το επισημο καλωσορισμα... ;)

....μπας και φαμε κανα παγωτακι τωρα με την ζεστη. :D

word1983 είπε:
Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω χρωμίου αλλα κυρίως μετάλλου κασέτες θα του ήμουν ευγνώμων !!
Οι οποιες απαντησεις υπαρξουν στο παραπανω ερωτημα, παρακαλω να δωθουν μεσω των pm. :)

Χρωμιου και Μεταλλου μονο παλιες απο Ebay και απο κοινοτητες που ασχολουνται με μαγνητικα μεσα και αναλογικο ηχο αλλα ετοιμασου για αιμοραγια :) . Λογω περιβαλλοντολογικων περιορισμων οι Χρωμιου σταματησαν να κατασκευαζονται νωριτερα απο οτι οι υπολοιποι τυποι (I και IV). Μετα σταματησαν και οι Μεταλλου (IV) λογω κοστους. Τελευταιες πεθαναν οι Type I.

Type II καθαρα Χρωμιου BASF θα βρεις με κανα 25αρι την μια. Μεταλλου πανω απο 50 ευρω την μια. Δεν αξιζει να σκασεις τοσα λεφτα εκτος αν εχεις κανα Revox, κανα Tascam. Κοιτα για καλες Type I (Super Ferric) οπως TDK AR κτλ (αλλα και εκει παει ακριβα το μαλλι)

Ενα μονο εργοστασιο συνεχιζει να φτιαχνει Type I για λογαριασμο αλλων κατασκευαστων (θα βρεις στο Σκλαβενιτη Maxell UR με 70 λεπτα) αλλα ειναι ψιλοθλιψη το αποτελεσμα. Το Δεκεμβρη υπαρχει περιπτωση να δουμε Super Type I φρεσκιες απο USA! Ειδομεν.

Καλως ηρθες στην κοινοτητα και την κασσετομανια χαχαχαχα

stayros είπε:
Καλως τον και καλωσορισες! :)

Κανε και ενα περασμα απο εδω, για το επισημο καλωσορισμα... ;)

....μπας και φαμε κανα παγωτακι τωρα με την ζεστη. :D

Οι οποιες απαντησεις υπαρξουν στο παραπανω ερωτημα, παρακαλω να δωθουν μεσω των pm. :)
Πέρσι είχα κάνει εγγραφη αλλα δεν είχα γράψει μήνυμα :)

Γιατί όχι ! να πω και το γεια μου ποιο επίσημα ! :)

Wally είπε:
Χρωμιου και Μεταλλου μονο παλιες απο Ebay και απο κοινοτητες που ασχολουνται με μαγνητικα μεσα και αναλογικο ηχο αλλα ετοιμασου για αιμοραγια :) . Λογω περιβαλλοντολογικων περιορισμων οι Χρωμιου σταματησαν να κατασκευαζονται νωριτερα απο οτι οι υπολοιποι τυποι (I και IV). Μετα σταματησαν και οι Μεταλλου (IV) λογω κοστους. Τελευταιες πεθαναν οι Type I.
Type II καθαρα Χρωμιου BASF θα βρεις με κανα 25αρι την μια. Μεταλλου πανω απο 50 ευρω την μια. Δεν αξιζει να σκασεις τοσα λεφτα εκτος αν εχεις κανα Revox, κανα Tascam. Κοιτα για καλες Type I (Super Ferric) οπως TDK AR κτλ (αλλα και εκει παει ακριβα το μαλλι)

Ενα μονο εργοστασιο συνεχιζει να φτιαχνει Type I για λογαριασμο αλλων κατασκευαστων (θα βρεις στο Σκλαβενιτη Maxell UR με 70 λεπτα) αλλα ειναι ψιλοθλιψη το αποτελεσμα. Το Δεκεμβρη υπαρχει περιπτωση να δουμε Super Type I φρεσκιες απο USA! Ειδομεν.

Καλως ηρθες στην κοινοτητα και την κασσετομανια χαχαχαχα
Η κατασκευή τον χρωμίου κασετών επιβάρυναν το περιβάλλον δηλαδή ?

Για μετάλλου ξέρω είναι ακριβές ! Αλλά στο ebay είναι απλησίαστες οι τιμές τους !

Αν έπαιρνα μια βδομάδα νωρίτερα σένα δισκοπωλείο που έψαχνα για μετάλλου θα είχα πάρει 5 κασέτες TDK MA-XG

:( την μια την πουλούσε 10 euro ! :( δεν τις πρόλαβα κρίμα.

Τις μάρκες που μου ανέφερες δεν τις έχω . Εχω 2 decΚ . sony tc-ke600s και sony tc-kb920s.Και 1 που μου έδωσε ο θείος μου αλλα είναι Technics RS-BX646

Πρόσφατα στα sony άλλαξα και τα λαστιχάκια τους γιατί είχαν λιώσει κυριολεκτικά, αλλα και τα pinch roller τους.

Kαλός σας βρήκα :)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι το Χρωμιο ειναι μαλλον αντε γεια για το περιβαλλον :)

Eχω το Sony TC KE 500S. To 920S πρεπει να ειναι απο τα τελευταια decks που εβγαλε η Sony. Ωραιο και το Technics!

Pinch rollers πηρες απο EBay? Αλλαζουν δυσκολα?

MA-XG με δεκα ευρω! Κριμα που δεν προλαβες...Δεν πρεπει να εχουν μεινει και πολλες ευκαιριες εκει εξω. Μια κυρια απο Β. Ελλαδα ειχε βαλει αγγελια για TDK AR, AD και SuperD σε καλες τιμες και εξαφανιστηκαν αμεσως. Βαραω το κεφαλι μου που δεν ειχα ψωνισει περισσοτερες (και εκανε και λαθος και ενω ειχα παραγγειλει μονο AR, μου εβαλε μισες AR και μισες SuperD).

Εχω εντοπισει εταιρια στη Ολλανδια που με εχει στοκ μπομπινες BASF (Type I και II) και φτιαχνει κασετες αλλα δουλευει μονο με bank transfer που ειναι κομπλικε φαση τωρα με τα capital controls. Δεν ξερω τι ποιοτητα ειναι αλλα η τιμες ειναι πολυ καλες.

Μιλησα με τους Αμερικανους και σκεφτονται να κανουν Ευρωπαικο υποκαταστημα. ΑΝ η νες κασσετα ειναι καλη και αποφευγουμε τα τελωνεια, θα ειναι εξαιρετικη φαση!

Wally είπε:
Ναι το Χρωμιο ειναι μαλλον αντε γεια για το περιβαλλον :)
Eχω το Sony TC KE 500S. To 920S πρεπει να ειναι απο τα τελευταια decks που εβγαλε η Sony. Ωραιο και το Technics!

Pinch rollers πηρες απο EBay? Αλλαζουν δυσκολα?

MA-XG με δεκα ευρω! Κριμα που δεν προλαβες...Δεν πρεπει να εχουν μεινει και πολλες ευκαιριες εκει εξω. Μια κυρια απο Β. Ελλαδα ειχε βαλει αγγελια για TDK AR, AD και SuperD σε καλες τιμες και εξαφανιστηκαν αμεσως. Βαραω το κεφαλι μου που δεν ειχα ψωνισει περισσοτερες (και εκανε και λαθος και ενω ειχα παραγγειλει μονο AR, μου εβαλε μισες AR και μισες SuperD).

Εχω εντοπισει εταιρια στη Ολλανδια που με εχει στοκ μπομπινες BASF (Type I και II) και φτιαχνει κασετες αλλα δουλευει μονο με bank transfer που ειναι κομπλικε φαση τωρα με τα capital controls. Δεν ξερω τι ποιοτητα ειναι αλλα η τιμες ειναι πολυ καλες.

Μιλησα με τους Αμερικανους και σκεφτονται να κανουν Ευρωπαικο υποκαταστημα. ΑΝ η νες κασσετα ειναι καλη και αποφευγουμε τα τελωνεια, θα ειναι εξαιρετικη φαση!
Ναι το 920 είναι νομίζω από τα τελευταία . Οπως και το 600 αντίστοιχα . Tο 500 που έχεις με το 920 που έχω χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό κασέτας ! που γιαμενα δεν ήταν και ο ποιο αθόρυβος ! :) Το 600 έχει άλλο μηχανισμό καμια σχέση .όλα αθόρυβα και πολύ ποιο άμεσα. Επίσης οι μηχανισμοί σαν το δικό σου και το δικό μου 920 βγάζαν ένα πρόβλημα με ένα παξιμαδάκι πάνω στο μοτεράκι εκκίνησης τις ταινίας όπου πολλές φορες ράγιζε με αποτέλεσμα όταν σταματούσες την ταινία το αριστερό καρούλι να έκανε μια περιστροφή παραπάνω. το αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα το έψαξα πολύ .

Pinch rollers το παρήγγειλα από το ebay τα έχει ένας από slovakia, δοκιμασμένα και εξαιρετικά ποιοτικά. Στα δικά μου deck αυτά ψιλοχαλασαν και ήθελαν άλλαγμα , μασούσαν κασέτα! Γλιστρούσαν και ακουγόταν σαν να ψιλό τρέμει αυτό που άκουγες ! τα άλλαξα και ησύχασα . Αλλάζουν εύκολα ναι αν πιάνουν τα χερια σου . Τα δικά μου τα άλλαξα μονος μου χωρίς να χρειάζεται να λύσω μηχάνημα! και επίσης το συγκεκριμένο Pinch rollers ταιργιαζει στα ποιο πολλά μοντέλα ευτυχώς! είναι ίδιο .Εχω κάνει διατριβή στα deck τις sony :) Οτι απορία έχεις για sony ροτατιν :)

Ασε άσε ! Απότι έχω καταλάβει οποιος πρόλαβε πρόλαβε σε κασέτες !

Οντως! Το Play και το Stop κουμπια ειναι ηχορυπανση. Περιμενα τετοιο πραγμα απο κασετοφωνα με Piano κουμπια...οχι απο Touch.

Στα Sony επεσα τυχαια. Πηγαινα για το τρικεφαλο Yamaha KX 580 αλλα μου ηρθε με προβλημα (ακουγα βομβους) και ο Γερμανος πωλητης μου εστειλε το Sony επειδη ειχε και αυτο Dolby S. Το Yamaha ηταν κουκλα, το Sony ειναι καπως ασχημο, αρκετα πλαστικουρα αλλα παιζει και γραφει ΟΚ. Ετσι σιγα σιγα αρχισα να γουσταρω (επικινδυνα) την S/ES σειρα της Sony αλλα η τιμη με εχει κρατησει ακομα μακρια απο καποια εκ των ανωτερων μοντελων τους.

Εχω αποριες. Θα τις συγκεντρωσω εν καιρω. Θα παραγγειλω μια reference κασσετα για να αρχισω να τσεκαρω την ορθοτητα του deck μου και θα τσιμπησω και pinch rollers διοτι σιγουρα καποτε θα χρειαστουν.

Δυστυχως επεσε ακριδα στις κασετες εδω και δυστυχως πριν με πιασει η κασσετομανια. Και μου κανει εντυπωση διοτι στα θεματικα φορα και τα FB Groups ειμαστε μετρημενοι Ελληνες μελη. Ομως κρινοντας απο την ενασχοληση μου ως παιδι με τα decks, στην Ελλαδα δεν τραβαγαν πολυ οι Type 2/4. Ολοι γραφαμε σε τυπου 1 και βασικα σε TDK D :) Ουτε λογος για τρικεφαλα για monitor, για καλιμπραρισματα levels/bias. Αρα η αγορα ηταν περιορισμενη οσο αφορα ποιοτικα κομματια και ετσι καθαριστηκε γρηγορα απο μαγκες που δεν εχασαν ποτε το "μικροβιο" (αρα χαλαλι τους).

Καταλαβα επισης οτι στην Ελλαδα ΠΡΕΠΕΙ να πιανουν τα χερια σου διοτι δεν υπαρχουν τεχνικοι για κασσετοφωνα...

Wally είπε:
Οντως! Το Play και το Stop κουμπια ειναι ηχορυπανση. Περιμενα τετοιο πραγμα απο κασετοφωνα με Piano κουμπια...οχι απο Touch.
Στα Sony επεσα τυχαια. Πηγαινα για το τρικεφαλο Yamaha KX 580 αλλα μου ηρθε με προβλημα (ακουγα βομβους) και ο Γερμανος πωλητης μου εστειλε το Sony επειδη ειχε και αυτο Dolby S. Το Yamaha ηταν κουκλα, το Sony ειναι καπως ασχημο, αρκετα πλαστικουρα αλλα παιζει και γραφει ΟΚ. Ετσι σιγα σιγα αρχισα να γουσταρω (επικινδυνα) την S/ES σειρα της Sony αλλα η τιμη με εχει κρατησει ακομα μακρια απο καποια εκ των ανωτερων μοντελων τους.

Εχω αποριες. Θα τις συγκεντρωσω εν καιρω. Θα παραγγειλω μια reference κασσετα για να αρχισω να τσεκαρω την ορθοτητα του deck μου και θα τσιμπησω και pinch rollers διοτι σιγουρα καποτε θα χρειαστουν.

Δυστυχως επεσε ακριδα στις κασετες εδω και δυστυχως πριν με πιασει η κασσετομανια. Και μου κανει εντυπωση διοτι στα θεματικα φορα και τα FB Groups ειμαστε μετρημενοι Ελληνες μελη. Ομως κρινοντας απο την ενασχοληση μου ως παιδι με τα decks, στην Ελλαδα δεν τραβαγαν πολυ οι Type 2/4. Ολοι γραφαμε σε τυπου 1 και βασικα σε TDK D :) Ουτε λογος για τρικεφαλα για monitor, για καλιμπραρισματα levels/bias. Αρα η αγορα ηταν περιορισμενη οσο αφορα ποιοτικα κομματια και ετσι καθαριστηκε γρηγορα απο μαγκες που δεν εχασαν ποτε το "μικροβιο" (αρα χαλαλι τους).

Καταλαβα επισης οτι στην Ελλαδα ΠΡΕΠΕΙ να πιανουν τα χερια σου διοτι δεν υπαρχουν τεχνικοι για κασσετοφωνα...
:)

Ομορφουτσικο είναι μορε το sony :) . Κατάλαβα τι εννοείς με το πλαστικουρα. Το 920 είναι όλο μεταλλικό και το μπροστά panel αλλα έχει τον θορυβώδη μηχανισμό ! :) . Και από ποιότητα play και rec είναι super δεν το συζητώ ! Αν καλιμπραρις και την κασέτα και βάλεις και καλή κασέτα είναι ίδιο με cd ακουστικά. Η σειρά ES είναι ψιλοαπλισιαστη άσε ! Δεν πειράζει όμως και αυτά που έχουμε super είναι :)

Για το pinch roller όμως επειδή στο στείλανε άρα υπάρχει και η πιθανότητα να το έχουν αλλάξει οποτε δεν χρειάζεται να το αλλάξεις . Αν θες ανέβασε και μια φωτό κοντινή με το εσωτερικό τις κασέτας να σου πω αν έχει αλλαχτεί! :)

Οσο για τις κασέτες ακρίδα δεν θα πεις τίποτα ! Κρίμα που στην δεκαετία του 90 και πάνω δεν είχα την τωρινή ηλικία να αγοράσω αυτά που θέλω χωρίς να τα ψάχνω και να μην τα βρίσκω ! και σε ποικιλία κιόλας ! Αλλα τότε ήμουν μικρός και λεφτά γιοκ αλλά και άλα ενδιαφέροντα ! τώρα !!! πάει έφυγε το τρένο τις ποικιλίας :(

Πρέπει να πιάνουν τα χερια ναι γιατί αλλιώς χάθηκες ! Εγώ έχω τελειώσει ηλεκτρονικός αλλα καμια σχέση σε αυτό τον τομέα. Ομως στα τόσα χρονια έχω αρκετή εμπειρία από deck γενικά σε ότι έχει να κάνει με μέτρια προβλήματα . Και ειδικά σε sony !

Φιλτατε 1@word1983[/USER] να μια φωτογραφια απο το εσωτερικο (ειναι καπως προχειρη και το φορουμικο software το συμπιεζει περαιτερω δυστυχως). Θα βοηθουσε πιο ζουμ-ατη?

Μια χαρά είναι η φωτό ! Μην αγχώνεσαι γιατί απότι βλέπω είναι αλλαγμένο το pinch roller οποτε δεν υπάρχει λόγο να παρεις καινούργιο για μελλοντική χρήση ! Θα προσπαθήσω να ανεβάσω από το δικό μου αυτό που έχω βάλει τώρα αλλα και το παλιό για να τα δεις .

Tο βγαλμένο είναι το παλιό τις sony ! Οπου όταν έπαιζε κασέτες επειδή είχε ξεραθεί το λάστιχο του δεν κρατούσε σταθερά την ταινια και την τσαλάκωνε.

Και αυτές που δεν τις τσαλάκωνε και τις έπαιζε άκουγες ένα ψιλό τρέμουλο ! Και αυτό γιατί όπως φαίνεται και από το βγαλμένο pinch roller εκείνο το άσπρο που προεξέχει είναι η κόλα που κρατούσε το λαστιχάκι και το άσπρο πλαστικό κολλημένα. Ξεράθηκε και αυτό και γλιστρούσαν μεταξύ τους αυτά τα δυο !

Εβαλα το καινούργιο και ησύχασα !

Ορίστε και μια φωτογραφία από το μοτεράκι εκκίνησης που σου είπα σε προηγούμενο post ότι βγάζαν πρόβλημα όταν ράγιζε το παξιμαδάκι . Και τον χρησιμοποιούν πολλά sony αυτόν τον μηχανισμό !

Δεν μπορώ να καταλάβω πως τόσα χρονια δεν το είχε λύση αυτό το πρόβλημα η sony ! Πολλά χρονια στο εμπόριο ο συγκεκριμένος μηχανισμός !

Ευχαριστω για τις ενδιαφερουσες πληροφοριες!

Ωραια και καθαρα πραγματα βλεπω! ;)

BTW διαβαζω τελευταια οτι τα pinch rollers δεν πρεπει να τα καθαριζουμε με καθαρο οινοπνευμα, διοτι τα ξεραινει. Το οινοπνευμα μονο για τα μεταλλικα μερη.

Αφου καταφερες να φτασεις τοσο βαθια, εισαι αξιος συγχαρητηριων!!! Μιας και την εκανες την εγχειρηση...τα Sony φορανε Sankyo transports?

Kανένα ευχαριστώ.! :) Aφού τα ξέρω τα συγκεκριμένα ευχαρίστως να δώσω τα φώτα μου :)

Πάντα καθαρά, προσεγμένα, και συμμαζεμένα !

Aυτό για το οινόπνευμα εν μέρη ισχύει . π.x. αν ένα λαστιχάκι εσωτερικά είναι σχετικά ok αλλα ψιλό χάνι στροφές και δεν έχεις ανταλλακτικό, αν το καθαρίσεις με οινόπνευμα καθαρό και φύγουν τα υπολείμματα που έχει από τα χρονια χρήσης που δημιουργήθηκαν από διαφορους παράγοντες (σκόνη,υγρασία)τότε θα δουλέψει καλύτερα και πιθανόν να λειτουργεί κανονικότατα αν είναι μικρές οι απώλειες του. Kαι αυτό ισχύει και για διαφορα . Oχι μονο σε κασετόφωνα! μιας και παντού υπάρχουν λαστιχάκια για διαφορες λειτουργίες.

Mετά αν βρείς το αλλάζεις εννοείτε με καινούργιο. Kαι σε άλλες περίπτωσις μπορεί να μην χρειάζεται κιόλας να το αλλάξεις ! γιατί μπορεί το πρόβλημα να ήταν σκόνη και υγρασία όπως είπα ποιο πάνω και να δημιουργούσε περισσότερη τριβή και να γλιστρούσε.

Σε όσα sony έχω άνοιξη και από τα δικά μου και μερικά ακόμα χρονολογίας 90 και πάνω έχουν το ίδιο μοτέρ ! Αυτό που σου δείχνω στην φωτό το μονο που γραφή και φαίνεται μέτρια είναι SINGAPORE ! οπου λογικά είναι ο τόπος κατασκευής του ! Δεν ξέρω αν το σύμβολο που δείχνει σαν αστέρι σημαίνει κάποια μάρκα !

Πάντως φοράν όλα το ίδιο ! είτε είναι μονα είτε διπλα deck. Tο συγκεκριμένο μοτέρ είναι από διπλό deck με auto reverse. Στα μονα deck απλά αντί για 4 κολλήσεις που φαίνονται εδώ εκείνο έχει δυο. Εκτος εξαιρέσεων βεβαια όπου και με μονη κασετε έχει και auto reverse.

Tο άλλο μοτεράκι μου ανέβασα ποιο πάνω με το ελαττωματικό παξιμαδάκι δεν γραφή τίποτα από μάρκα μονο 4 νούμερα.

Το συμβολο πανω στο μοτερ ,ναι ,ειναι μαρκα..ειναι το συμβολο της Matsushita,δηλ.Panasonic..

@Wally:Πανο,γιατι ειναι προβλημα το bank transfer?εγω μια χαρα τo κανω στην revolut μεσω ebanking..

angel_grig είπε:
Το συμβολο πανω στο μοτερ ,ναι ,ειναι μαρκα..ειναι το συμβολο της Matsushita,δηλ.Panasonic..@Wally:Πανο,γιατι ειναι προβλημα το bank transfer?εγω μια χαρα τo κανω στην revolut μεσω ebanking..
Matsushita ! ενδιαφέρον :)

Λογικά είναι καλή μάρκα για μοτέρ !

Πίσω
Μπλουζα