Καταγραφή των εκπομπών από το "Αλάτι και πιπέρι" και από "Το πορτραίτο της Πέμπτης"

bernard.c

RetroDB Feeder
Joined
26 Νοέ 2007
Μηνύματα
3.256
Αντιδράσεις
973
Την εβδομάδα αυτή έγινε μια προσπάθεια καταγραφής και χρονικού προσδιορισμού των περισσότερων ασπρόμαυρων τηλεοπτικών εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού από την δεκαετία του 1970. Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τις διαφορετικές εκπομπές που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο δημοφιλής δημοσιογράφος μέσα στα πλαίσια των εκπομπών του «Αλάτι και πιπέρι» (ΥΕΝΕΔ, 1969-1975) και «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (ΕΡΤ, 1976-1977) και να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε χρονικά της εκπομπές οι οποίες σώζονται σήμερα στο Αρχείο της ΕΡΤ (είτε ολόκληρες, είτε αποσπασματικά).

Ο λόγος που έγινε αυτή η δουλειά, πέρα από την μεγάλη μας αγάπη για τις τηλεοπτικές δουλειές του Φρέντυ Γερμανού, ήταν και για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» σχετικά με το ποιες από τις εκπομπές του είναι από το «Αλάτι και πιπέρι» (δηλαδή της περιόδου 1969-1975) και ποιες από αυτές είναι από «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (δηλαδή της περιόδου 1976-1977), διότι σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί μια “σύγχιση” με το θέμα αυτό.

Στις περιπτώσεις που θα δείτε ότι οι εκπομπές είναι καταγεγραμμένες με ακριβή ημερομηνία και/ή περιέχουν και τον original τίτλο που τους είχε δώσει ο Φρέντυ Γερμανός στην πρώτη τους προβολή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία των εκπομπών αυτών έχουν καταγραφεί στον τύπο της εποχής. Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα και καταγραφή ήταν τα τηλεοπτικά περιοδικά «Ραδιοτηλεόραση» και «Τηλέραμα» και οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Εμπρός». Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ChristosM, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης του θέματος και παρείχε πληροφορίες, ημερομηνίες και τίτλους εκπομπών από το δικό του πλούσιο αρχείο.

Στις περιπτώσεις που θα δείτε ότι οι εκπομπές είναι καταγεγραμμένες με σκέτη χρονολογία και/ή με χρονολογία και εποχή (πχ καλοκαίρι 1976), αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία των εκπομπών αυτών δεν είναι καταγεγραμμένα στα τηλεοπτικά προγράμματα. Εντούτοις, οι εκπομπές αυτές παρακολουθήθηκαν από την ιστοσελίδα του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ (http://www.ert-archives.gr) και από τα σχετικά βίντεο που υπάρχουν στο youtube, τα περισσότερα από τα οποία είναι του φίλου μας FORD231. Το υλικό από τις εκπομπές αυτές που διασώζεται είναι ενταγμένο στις εκπομπές-αφιερώματα «Μέρες Τηλεόρασης» (FORD231) και «Εκπομπές που αγάπησα» (Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ). Παρακολουθώντας τις συζητήσεις του Φρέντυ Γερμανού με τους καλεσμένους του ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η χρονιά της προβολής της κάθε εκπομπής (από την αναφορά σε θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς (πχ «Ο γλάρος» του Τσέχωφ), από τα τραγούδια που ακούγονται στην εκπομπή (πχ Joe Dassin), από την επέτειο που γιορτάζεται σε σχέση με κάποιο “σταθμό” στην καριέρα ενός καλλιτέχνη (πχ Jules Dassin)).

Αρκετά με τα εισαγωγικά... Πριν σας παραθέσω τα στοιχεία, να αναφέρω ποιο είναι το συμπέρασμα της παραπάνω προσπάθειας: Το συμπέρασμα είναι ότι σχεδόν όλες οι εκπομπές που σώζονται σήμερα από την ΕΡΤ είναι από «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976-1977) της ΕΡΤ και όχι από το παλαιότερο «Αλάτι και πιπέρι» (1969-1975) της ΥΕΝΕΔ. Με εξαίρεση κάποιους ξένους αστέρες - καλεσμένους του Φρέντυ Γερμανού που εμφανίζονται στο «Μέρες Τηλεόρασης» (Curt Jurgens, Roger Moore, κοκ), όλα τα υπόλοιπα απόσπασματα είναι επιβεβαιωμένα από «Το Πορτραίτο της Πέμπτης». Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, γίνεται αντιληπό ότι τις μεγαλύτερες φθορές του αρχειακού υλικού τις υπέστη η ΥΕΝΕΔ... Πέρα από τα προαναφερθέντα αποσπάσματα από το «Αλάτι και πιπέρι», σώζεται άλλη μία εκπομπή από τον σκηνοθέτη της εκπομπής Νίκο Μαστοράκη και την είδαμε πρόσφατα στο TV GOLD (http://www.tvgold.gr).

Ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στον χρόνο λοιπόν...

«Αλάτι και πιπέρι»

(οι πληροφορίες αυτές περάστηκαν στη RetroDB - http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Αλάτι_και_πιπέρι)

Έτος: 1969

Τηλεοπτική Εκπομπή

( Κύκλοι εκπομπών: 6) ( Ημέρα προβολής: Δευτέρα )

Διάρκεια εκπομπής: 30', 45'

Ημερομηνία προβολής πρώτης εκπομπής: Δευτέρα 14 Απριλίου 1969

Ημερομηνία προβολής τελευταίας εκπομπής: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 1975

Είδος: Ψυχαγωγική

Κανάλι: ΤΕΔ

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης (I)

Παρουσιαστής/ές: Φρέντυ Γερμανός

Συμμετέχοντες: Κυρ

Καλεσμένοι: Κωστής Μπαστιάς(14 Απριλίου 1969) , Αλίκη Βουγιουκλάκη(Ιούνιος 1969) , Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Γιώργος Κωνσταντίνου (I) , Γιώργος Κατσαρός, Πυθαγόρας, Γιάννης Καλατζής, Νίκος Μαστοράκης (I) , Γιάννης Ταβλάς, Αλέξανδρος Παναγούλης(1975) , Μίκης Θεοδωράκης(1975) , Μελίνα Μερκούρη(29 Σεπτεμβρίου & 6 Οκτωβρίου 1975) , Joan Collins(28 Απριλίου 1969) , John Lennon , Yoko Ono , Ginger Rogers , Patrick Macnee , Diana Rigg , Curd Jurgens(1973) , Ernest Borgnine , Roger Moore , Shirley Knight , Yul Brynner , Nanette Newman , William Holden , Barbara Rhodes

Σχόλια/Πλοκή: Το πρώτο Ελληνικό talk show, το οποίο έγραψε ιστορία στην Ελληνική τηλεόραση.

Trivia: Η σειρά εκπομπών "Αλάτι και πιπέρι" ήταν η επόμενη δουλειά του Φρέντυ Γερμανού στην τηλεόραση έπειτα από την εκπομπή "Καλειδοσκόπιο" (ΕΙΡ, 1966-1969).

Πρόκειται για μια σειρά συνεντεύξεων που έπαιρνε ο δημοσιογράφος από διάσημους καλεσμένους. Από την εκπομπή του πέρασαν τα μεγαλύτερα "αστέρια" του Ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου της εποχής, αλλά και πολλοί διεθνείς αστέρες που έκαναν ένα πέρασμα από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Το "Αλάτι και πιπέρι" ήταν τόσο δημοφιλές με το τηλεοπτικό κοινό, που είχε μια πορεία 6 χρόνων στην Ελληνική τηλεόραση. Εντούτοις, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Νυχτερινός επισκέπτης" και στον Άρη Σκιαδόπουλο ο Φρέντυ Γερμανός το 1998, ο ίδιος ο Φρ. Γερμανός αποκάλυψε ότι τον πρώτο χρόνο προβολής της, η εκπομπή "Αλάτι και πιπέρι" συγκέντρωνε πολύ χαμηλές θεαματικότητες στην ΥΕΝΕΔ (τότε ΤΕΔ), έχοντας να ανταγωνιστεί την σειρά "Ο Άγιος" ("The Saint") με τον Roger Moore στην ΕΡΤ (τότε ΕΙΡ).

Το απότομο τέλος της πολυετούς εκπομπής ήρθε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Φρέντυ Γερμανός, μετά από απόφαση της διοίκησης της ΥΕΝΕΔ το 1975, η οποία αποφάσισε να "κόψει" την εκπομπή. Οι τελευταίες εκπομπές που προβλήθηκαν αφορούσαν προσωπικότητες που επέστρεφαν από το εξωτερικό την περίοδο της Μεταπολίτευσης, όπως ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι. Οι δύο τελευταίες εκπομπές ήταν αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη. Αμέσως μετά η εκπομπή "κόπηκε"...

Μετά το τέλος της εκπομπής "Αλάτι και πιπέρι" και έπειτα από τρεις μήνες, ο Φρέντυ Γερμανός επέστρεψε στην Ελληνική τηλεόραση στις αρχές του 1976, αυτή την φορά στην ΕΡΤ, με την εξίσου δημοφιλή σειρά εκπομπών "Το πορτραίτο της Πέμπτης", η οποία ήταν η "φυσική" συνέχεια της εκπομπής "Αλάτι και πιπέρι".

Η σειρά εκπομπών ήταν ασπρόμαυρη.

________________________________________

Λίστα εκπομπών: (Η λίστα είναι υπό κατασκευή - είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αναλυτική και πλήρης καταγραφή, διότι τα εβδομαδιαία προγράμματα της εποχής δεν ανέφεραν πληροφορίες και οι περισσότερες εκπομπές δεν σώζονται - οι εκπομπές που αναφέρονται ενδέχεται να μην είναι σε χρονολογική σειρά - η καταγραφή βασίζεται σε αποσπάσματα εκπομπών που έχουν σωθεί και σε αφηγήσεις του Φρέντυ Γερμανού σε συνεντεύξεις που παραχώρησε κάποια χρόνια αργότερα)

- Συνέντευξη με τον Κωστή Μπαστιά (1η εκπομπή, 14/4/1969) (δεν σώζεται)

- Συνέντευξη με την Joan Collins (3η εκπομπή, 28/4/1969) (δεν σώζεται)

- Συνέντευξη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο μαιευτήριο (Ιούνιος 1969) (σώζεται)

- Συνέντευξη με τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Κατσαρό, Πυθαγόρα, Γιάννη Καλατζή και Νίκο Μαστοράκη (1969?) (σώζεται)

- Συνέντευξη με τον Curd Jurgens (1973) (σώζεται)

- Συνέντευξη με την Μελίνα Μερκούρη (Σε δύο μέρη: Α' μέρος: 29 Σεπτεμβρίου & Β' μέρος: 6 Οκτωβρίου 1975) (τελευταία)

Σύμφωνα με τον Φρέντυ Γερμανό σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Νυχτερινός επισκέπτης" του Άρη Σκιαδόπουλου το 1998, ο Δημήτρης Χορν εμφανίστηκε 7-8 φορές στο "Αλάτι και πιπέρι" και η Έλλη Λαμπέτη 10 φορές.

Το "Αλάτι και πιπέρι" δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.

Το "Αλάτι και πιπέρι" ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Μία εκπομπή από το "Αλάτι και πιπέρι" (με καλεσμένους τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Πυθαγόρα, τον Γιάννη Καλατζή και τον Νίκο Μαστοράκη) είναι διαθέσιμη για προβολή στο site GOLD TV του Νίκου Μαστοράκη (και συγκεκριμένα στο Κανάλι "Προ video εποχή").

Το site GOLD TV:

http://www.goldtv.gr

________________________________________

«Το πορτραίτο της Πέμπτης»

(οι πληροφορίες αυτές περάστηκαν στη RetroDB – http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Το_πορτραίτο_της_Πέμπτης)

Έτος: 1976

Τηλεοπτική Εκπομπή

( Κύκλοι εκπομπών: 2) ( Ημέρα προβολής: Πέμπτη )

Ημερομηνία προβολής πρώτης εκπομπής: Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 1976

Ημερομηνία προβολής τελευταίας εκπομπής: Πέμπτη 28 Ιουλίου 1977

Είδος: Ψυχαγωγική

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης, Δάφνη Τζαφέρη

Σκηνικά: Μ. Πολυκράτης

Παρουσιαστής/ές: Φρέντυ Γερμανός

Συμμετέχοντες: Γιώργος Νιάρχος

Καλεσμένοι: Μελίνα Μερκούρη(1977) , Jules Dassin(1977) , Joe Dassin(1977) , Μαρία Ιωαννίδου(6 Ιανουαρίου 1977) , Βαγγέλης Σειληνός(7 Οκτωβρίου 1976 & 6 Ιανουαρίου 1977) , Λάμπρος Κωνσταντάρας(30 Δεκεμβρίου 1976 & 6 Ιανουαρίου 1977) , Γιώργος Κωνσταντίνου (I)(30 Δεκεμβρίου 1976 & 6 Ιανουαρίου 1977) , Σωτήρης Μουστάκας(30 Δεκεμβρίου 1976 & 6 Ιανουαρίου 1977) , Γιάννης Γκιωνάκης(30 Δεκεμβρίου 1976, 6 Ιανουαρίου 1977 & 1977) , Χρόνης Εξαρχάκος(30 Δεκεμβρίου 1976 & 6 Ιανουαρίου 1977) , Βασίλης Τσιβιλίκας(30 Δεκεμβρίου 1976 & 6 Ιανουαρίου 1977) , Ντίνος Ηλιόπουλος(καλοκαίρι 1977) , Νόρα Βαλσάμη(1976 & καλοκαίρι 1977) , Αλίκη Βουγιουκλάκη(καλοκαίρι 1976) , Μαρίκα Νέζερ(7 Οκτωβρίου 1976) , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος(1976 & 1977) , Άννα Παϊτατζή(1977) , Λουίζα Ποδηματά(1977) , Ελένη Κριτή(1977) , Βαγγέλης Βουλγαρίδης(1977) , Νίκος Δαδινόπουλος(1977) , Σωτήρης Τζεβελέκος(1977) , Ρένα Παγκράτη(1977) , Κάτια Αθανασίου(1977) , Σοφία Βέμπο(1977) , Φιλοποίμην Φίνος(21 Οκτωβρίου 1976) , Κατερίνα Ανδρεάδη(1976) , Δέσποινα Αχλαδιώτη(1976) , Σπύρος Βασιλείου(καλοκαίρι 1976) , Παύλος Παλαιολόγος(1976) , Δημήτρης Ψαθάς(1976) , Γιώργος Ρούσσος (I)(1976) , Αλέκος Αλεξανδράκης(1976) , Κατερίνα Γιουλάκη(7 Οκτωβρίου 1976) , Κώστας Βουτσάς(7 Οκτωβρίου 1976) , Κάρολος Κουν(1976) , Μάνος Κατράκης(1976 & 28 Απριλίου 1977) , Μιχάλης Κακογιάννης(1976) , Έλλη Λαμπέτη(1976) , Έλλη Φωτίου(15 Απριλίου 1976) , Γιάννης Φέρτης(15 Απριλίου 1976) , Μαρίζα Κωχ(10 Ιουνίου 1976) , Μάρω Κοντού(21 Οκτωβρίου 1976) , Αλέκος Σακελλάριος(21 Οκτωβρίου 1976) , Θάνος Κωτσόπουλος(1976 & 28 Απριλίου 1977) , Άννα Συνοδινού(1976) , Χρήστος Πολίτης(1976) , Νόνικα Γαληνέα(1976 & 1976) , Νίκος Κούρκουλος(1976) , Ξένια Καλογεροπούλου(1976) , Γιώργος Μιχαλακόπουλος(1976 & 1976) , Παντελής Ζερβός(1976) , Αλέκα Κατσέλη(1976) , Νίκος Βασταρδής(1976) , Τόνια Καράλη(1976) , Μιχάλης Μπούχλης(1976) , Δημήτρης Θυμάκος(1976) , Εκάλη Σώκου(1976) , Άννα Μπράτσου(1976) , Σπύρος Κωνσταντόπουλος(1976) , Βέρα Ζαβιτσάνου(1976) , Θόδωρος Κατσαδράμης(1976) , Γιώργος Λαζάνης(1976) , Μηνάς Χρηστίδης(1976) , Νέλλη Αγγελίδου(1976) , Βάσος Ανδρονίδης(1976) , Γκέλυ Μαυροπούλου(1976) , Κώστας Καζάκος(1976) , Λίλη Παπαγιάννη(1976) , Μάρθα Βούρτση(1976) , Μίμης Κουγιουμτζής(1976) , Μάγια Λυμπεροπούλου(1976) , Θύμιος Καρακατσάνης(1976) , Γιάννης Μόρτζος(1976) , Ρένη Πιττακή(1976) , Γιώργος Σίσκος(1976) , Γιαννης Δεγαϊτης(1976) , Γιώργος Αρμένης(1976) , Αντώνης Σαμαράκης(10 Μαρτίου 1977) , Γιώργος Χατζηνάσιος(17 Μαρτίου 1977) , Robert Williams(17 Μαρτίου 1977) , Μαριάννα Τόλη(17 Μαρτίου 1977) , Πασχάλης(17 Μαρτίου 1977) , Μπέσσυ Αργυράκη(17 Μαρτίου 1977) , Νίκη Τριανταφυλλίδη(28 Απριλίου 1977) , Κάτια Δανδουλάκη(28 Απριλίου 1977) , Νίκος Απέργης(καλοκαίρι 1977) , Γιώργος Ζαμπέτας(1977) , Γιάννης Ταβλάς(1977) , Σταύρος Ξενίδης(1977) , Όλγα Πολίτου(1977) , Πωλίνα Γκιωνάκη(1977) , Γωγώ Ατζολετάκη(1977)

Σχόλια/Πλοκή: Η εκπομπή είχε ως θέμα την παρουσίαση γνωστών (και όχι μόνο) προσωπικοτήτων.

Trivia: Η σειρά εκπομπών "Το πορτραίτο της Πέμπτης" ήταν η επόμενη δουλειά του Φρέντυ Γερμανού στην τηλεόραση έπειτα από το άκρως επιτυχημένο "Αλάτι και πιπέρι" (ΥΕΝΕΔ, 1969-1975) και σημείωσε αντίστοιχη επιτυχία. Σηματοδότησε μάλιστα την επιστροφή του Φρέντυ Γερμανού στην ΕΡΤ, από όπου είχε ξεκινήσει το 1966.

"Το πορτραίτο της Πέμπτης" προέκυψε από το κόψιμο της εκπομπής "Αλάτι και πιπέρι" στην ΥΕΝΕΔ στα τέλη του 1975. "Το πορτραίτο της Πέμπτης" ήταν η "φυσική" συνέχεια της προηγούμενης εκπομπής, στην οποία ο Φρέντυ Γερμανός, δεν έπαιρνε πλέον μόνο συνέντευξη από τον/τους καλεσμένους του, αλλά τους σκιαγραφούσε κάνοντάς τους ένα πλήρες πορτραίτο - αφιέρωμα. Μάλιστα, λόγω του παρεμφερούς "φορμάτ" της εκπομπής με το "Αλάτι και πιπέρι", σε κάποιες μετέπειτα αφηγήσεις του σε συνεντεύξεις, ο Φρέντυ Γερμανός χρησιμοποιεί την ονομασία "Αλάτι και πιπέρι" για να αναφερθεί τόσο στο "Αλάτι και πιπέρι", όσο και στο "Πορτραίτο της Πέμπτης".

Η ονομασία της εκπομπής άλλαξε 6 φορές όνομα μέχρι να καταλήξει στο όνομα "Το πορτραίτο της Πέμπτης". Κατ' αρχάς, αρχικά προβαλλόταν Παρασκευή, αντί για Πέμπτη βράδυ. Η πρώτη εκπομπή, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 1976, είχε την ονομασία "Είδωλα" και είχε σαν θέμα την παρουσίαση προσωπικοτήτων του κινηματογράφου, του θεάτρου και του τραγουδιού. Η δεύτερη εκπομπή, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 1976, είχε την ονομασία "Το μεγάλο παιχνίδι". Η τρίτη εκπομπή, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 1976, είχε την ονομασία "Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι" και θέμα τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν αντίστοιχους ρόλους στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Έπειτα η εκπομπή μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα της Πέμπτης και η τέταρτη εκπομπή, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 1976, είχε την ονομασία "Η παράσταση δεν τελειώνει ποτέ" και θέμα το Ελληνικό θέατρο. Η πέμπτη εκπομπή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 1976, είχε την ονομασία "Κυρίες και κύριοι", όπως και η 6η και η 7η εκπομπή. Η ονομασία "Το πορτραίτο της Πέμπτης" καθιερώθηκε από την 8η εκπομπή και ύστερα, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 1976.

Συνολικά, ο αριθμός των εκπομπών ("Πορτραίτων") είναι γύρω στις 75.

Η σειρά εκπομπών ήταν ασπρόμαυρη.

"Το πορτραίτο της Πέμπτης" δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ. Παρ' όλα αυτά, αποσπάσματα κάποιων εκπομπών που είχαν σωθεί στο αρχείο της ΕΡΤ (και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν ολόκληρες οι εκπομπές) προβλήθηκαν σαν μέρος της σειράς εκπομπών "Εκπομπές που αγάπησα" το 1993 από την ΕΡΤ.

Πολλές από τις εκπομπές από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" πρέπει να σώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ - τουλάχιστον αυτές που επαναπροβλήθηκαν από τις σειρές εκπομπών "Εκπομπές που αγάπησα" και "Μέρες τηλεόρασης".

________________________________________

Λίστα αφιερωμάτων (πορτραίτων): (η λίστα είναι υπό κατασκευή)

1976:

- Αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο (18/3/1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Περικλή Γιαννόπουλο (καλεσμένοι: Γιάννης Φέρτης, Έλλη Φωτίου) (15/4/1976)

- Αφιέρωμα στον Σπύρο Βασιλείου (καλεσμένοι: Σπύρος Βασιλείου, Δώρα Στράτου, Αλίκη Βουγιουκλάκη) (καλοκαίρι 1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στην Μαρίζα Κωχ (καλεσμένοι: Μαρίζα Κωχ) (10/6/1976)

- Αφιέρωμα στην Μαρίκα Νέζερ ("50 χρόνια γέλιου...") (καλεσμένοι: Μαρίκα Νέζερ, Βαγγέλης Σειληνός, Κατερίνα Γιουλάκη, Κώστας Βουτσάς) (πρώτη εμφάνιση του Γιώργου Νιάρχου στην εκπομπή) (7/10/1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Γιώργο Τζαβέλλα (καλεσμένοι: Φιλοποίμην Φίνος, Μάρω Κοντού, Αλέκος Σακελλάριος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου) (21/10/1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στους Έλληνες κωμικούς ("Απ' το 1977 με χαμόγελο...") (καλεσμένοι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σωτήρης Μουστάκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Χρόνης Εξαρχάκος, Βασίλης Τσιβιλίκας, Βαγγέλης Σειληνός, Μαρία Ιωαννίδου) (Προβλήθηκε σε δύο μέρη: Α' μέρος: 30/12/1976) (σώζεται)

Ανένταχτες εκπομπές από το 1976:

- Αφιέρωμα στο Ελληνικό χρονογράφημα (καλεσμένοι: Παύλος Παλαιολόγος, Δημήτρης Ψαθάς, Γιώργος Ρούσσος, Κατερίνα Ανδρεάδη (κυρία Κατερίνα)) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη (καλεσμένοι: Έλλη Αλεξίου, Αναστασία Ζορμπά, Μάνος Κατράκης) (1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Θάνο Κωτσόπουλο (καλεσμένοι: Θάνος Κωτσόπουλος, Άννα Συνοδινού, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Χρήστος Πολίτης)

- Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη (καλεσμένοι: Μιχάλης Κακογιάννης, Έλλη Λαμπέτη)

- Αφιέρωμα στην θεατρική παράσταση "Ο γλάρος" του Τσέχωφ (καλεσμένοι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα, Νίκος Κούρκουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος) (1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν ("Ένα χάρτινο φεγγαράκι για τον Κάρολο Κουν") (καλεσμένοι: Κάρολος Κουν, Παντελής Ζερβός, Αλέκα Κατσέλη, Νίκος Βασταρδής, Γιάννης Γκιωνάκης, Τόνια Καράλη, Μιχάλης Μπούχλης, Δημήτρης Θυμάκος, Εκάλη Σώκου, Άννα Μπράτσου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Βέρα Ζαβιτσάνου, Θόδωρος Κατσαδράμης, Γιώργος Λαζάνης, Μηνάς Χρηστίδης, Νέλλη Αγγελίδου, Βάσος Ανδρονίδης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Κώστας Καζάκος, Λίλη Παπαγιάννη, Μάρθα Βούρτση, Μίμης Κουγιουμτζής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θύμιος Καρακατσάνης, Γιάννης Μόρτζος, Νόνικα Γαληνέα, Ρένη Πιττακή, Γιώργος Σίσκος, Γιαννης Δεγαϊτης, Γιώργος Αρμένης) (1976) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στην Δέσποινα Αχλαδιώτη (κυρά της Ρω) (καλεσμένοι: Δέσποινα Αχλαδιώτη) (1976) (σώζεται)

1977:

- Αφιέρωμα στους Έλληνες κωμικούς ("Απ' το 1977 με χαμόγελο...") (καλεσμένοι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σωτήρης Μουστάκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Χρόνης Εξαρχάκος, Βασίλης Τσιβιλίκας, Βαγγέλης Σειληνός, Μαρία Ιωαννίδου) (Προβλήθηκε σε δύο μέρη: Β' μέρος: 6/1/1977) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη (καλεσμένοι: Αντώνης Σαμαράκης) (10/3/1977) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στην Ελληνική συμμετοχή στην Eurovision του 1977 ("??") (καλεσμένοι: Γιώργος Χατζηνάσιος, Robert Williams, Μαριάννα Τόλη, Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη) (17/3/1977)

- Αφιέρωμα στους ?? ("Στα χνάρια των μεγάλων θεατρίνων") (14/4/1977)

- Αφιέρωμα στην πρώτη μέρα της Γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα ("Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια") (καλεσμένοι: Μάνος Κατράκης, Θάνος Κωτσόπουλος, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Κάτια Δανδουλάκη) (28/4/1977)

- Αφιέρωμα στους ?? ("Τσίρκο") (5/5/1977)

- Αφιέρωμα στον Ντίνο Ηλιόπουλο ("Περίπτωσις Ντίνου Ηλιόπουλου") (καλεσμένοι: Ντίνος Ηλιόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Νίκος Απέργης) (καλοκαίρι 1977) (σώζονται κάποιες σκηνές μόνο)

- Αφιέρωμα στον Χαρίλαο Τρικούπη (23/6/1977)

- Αφιέρωμα στους ?? ("Η ζωή ξαναρχίζει στα 70") (30/6/1977)

- Αφιέρωμα στους ?? ("Από τον Τρικούπη στον Καραμανλή") (21/7/1977)

- Κολάζ από παλιές εκπομπές (28/7/1977) (τελευταία)

Ανένταχτες εκπομπές από το 1977:

- Αφιέρωμα στον Jules Dassin (καλεσμένοι: Jules Dassin, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Ταβλάς, Γιώργος Ζαμπέτας) (1977) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Διονύση Παπαγιαννόπουλο (καλεσμένοι: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Άννα Παϊτατζή, Λουίζα Ποδηματά, Ελένη Κριτή, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Νίκος Δαδινόπουλος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Ρένα Παγκράτη, Κάτια Αθανασίου) (1977) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Γιάννη Γκιωνάκη ("Τα 1000 και ένα πρόσωπα του Γιάννη Γκιωνάκη") (καλεσμένοι: Γιάννης Γκιωνάκης, Σταύρος Ξενίδης, Όλγα Πολίτου, Πωλίνα Γκιωνάκη, Γωγώ Ατζολετάκη) (1977) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο (καλεσμένοι: Σοφία Βέμπο) (1977) (σώζεται)

- Αφιέρωμα στον Joe Dassin (καλεσμένοι: Joe Dassin, Jules Dassin) (1977) (σώζεται)
 
Τι να πω για σενα Bernard. Εισαι τοσο πολυτιμος οσο και ολες αυτες οι εκπομπες του Φρεντυ μαζι. Μπραβο για την τοσο σημαντικη δουλεια που κανεις στο φορουμ.
 
ChristosM είπε:
Τι να πω για σενα Bernard. Εισαι τοσο πολυτιμος οσο και ολες αυτες οι εκπομπες του Φρεντυ μαζι. Μπραβο για την τοσο σημαντικη δουλεια που κανεις στο φορουμ.
Εεεε, καλά, είσαι πολύ ευγενικός!! #)

Είναι χαρά μου - όπως χαρά μου είναι το γεγονός ότι έχω συναντήσει εδώ στο retromaniax τόσο πολύ κόσμο, όπως εσένα, που αγαπάει την παλιά τηλεόραση και που μου "ανανεώνει" συνεχώς την όρεξη να συνεχίσω να καταπιάνομαι με αυτά...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταγραφή των εκπομπών από “Το Πορτραίτο της Πέμπτης” – Μέρος Β’

Συνέχεια της καταγραφής των τηλεοπτικών αφιερωμάτων που μόνο ο αγαπημένος μας Φρέντυ Γερμανός ήξερε να φτιάχνει τόσο όμορφα.

Πρόκειται για τους πρωτότυπους τίτλους των εκπομπών από τα "Πορτραίτα της Πέμπτης" και εδώ οφείλω να πω ότι όλες οι πληροφορίες που θα διαβάσετε παρακάτω προέρχονται από τον ChristosM, ο οποίος αυτή τη φορά ανέτρεξε στο οπτικο-ακουστικό του αρχείο και κατέγραψε όλες αυτές τις πολύτιμες και σπάνιες πληροφορίες οι οποίες θα συμπληρώσουν την καταγραφή των εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού. Τον ευχαριστώ λοιπόν θερμά εκ μέρους όλων μας.

Λίστα αφιερωμάτων (πορτραίτων):

1976:

- "Ο γιος της Κρήτης" (αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη) (καλεσμένοι: Έλλη Αλεξίου, Αναστασία Ζορμπά (κόρη Αλ. Ζορμπά), Μάνος Κατράκης) (12/2/1976) (σώζεται)

- "Τον αντριωμένο μην τον κλαις" (αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο) (18/3/1976) (σώζεται)

- "Γνωριμία με τον Μιχάλη Κακογιάννη" (αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη) (καλεσμένοι: Μιχάλης Κακογιάννης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Έλλη Λαμπέτη (ηχητικό μόνο), Μελίνα Μερκούρη (ηχητικό μόνο)) (1976)

- "Και γίναμε φτωχότεροι" (αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη) (καλοκαίρι 1976)

- "Γνωριμία με τον Μπάρμπα Σπύρο" (αφιέρωμα στον Σπύρο Βασιλείου) (καλεσμένοι: Σπύρος Βασιλείου, Δώρα Στράτου, Αλίκη Βουγιουκλάκη) (καλοκαίρι 1976) (σώζεται)

- "Μια ζωή σε 35mm" (αφιέρωμα στον Γιώργο Τζαβέλλα) (καλεσμένοι: Φιλοποίμην Φίνος, Μάρω Κοντού, Αλέκος Σακελλάριος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου) (21/10/1976) (σώζεται)

- "1000 και ένα πορτραίτα" (αφιέρωμα στην Εθνική Πινακοθήκη) (1976)

- Αφιέρωμα στην Κύπρο (καλεσμένοι: Κατίνα Παπαδοπούλου, Ορέστης Μηχανικός) (1976) (σώζεται)

- "Καληνύχτα Βασιλιά Ληρ" (αφιέρωμα στον Αιμίλιο Βεάκη) (καλεσμένοι: Μαρία Αλκαίου, Νίκος Χατζίσκος, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίτσα Τσαγανέα, Σωτηρία Ιατρίδου, Δημήτρης Μαλαβέτας, Φιλοποίμην Φίνος, Σμαράγδα Βεάκη) (1976) (σώζεται)

- "Ένα μπουγαρίνι για τον Ξενόπουλο" (αφιέρωμα στον Γρηγόριο Ξενόπουλο) (καλεσμένοι: Χαρίκλεια Ξενόπουλου (ηχητικό μόνο), Αικατερίνη Ξενόπουλου, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος) (1976)

- "Χριστούγεννα, κέφι και φαντασία" (αφιέρωμα στα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο) (καλεσμένοι: ξένοι πολίτες που τραγουδούν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε διάφορες γλώσσες) (23/12/1976)

1977:

- "Κάποτε στο στούντιο αυτό" (αναδρομή σε παλιές εκπομπές του “Πορτραίτου”) (καλεσμένοι σε επανάληψη: Σπύρος Βασιλείου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιάννης Γκιωνάκης, Σωτηρία Ιατρίδου, Κατερίνα Ανδρεάδη (κυρία Κατερίνα), Κάρολος Κουν, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Ορέστης Λάσκος, Βάσω Μανωλίδου, Μαρίκα Νέζερ, Μητσάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκη Τριανταφυλλίδη) (13/1/1977)

- "Ποπ, ρετρό και φαντασία" (αφιέρωμα στον Χρήστο Χαιρόπουλο) (καλεσμένοι: Χρήστος Χαιρόπουλος, Ελπίδα, Πασχάλης, Λήδα, Μαρίνα, Μαριάννα Τόλη) (Τσικνοπέμπτη του 1977) (σώζεται)

- "Στα χνάρια των μεγάλων θεατρίνων" (αφιέρωμα στο Θεατρικό Μουσείο) (καλεσμένοι:Έλσα Βεργή, Μάνος Κατράκης, Θάνος Κωτσόπουλος, Βασίλης Λογοθετίδης (ηχητικό μόνο), Ίλυα Λιβυκού, Ελένη Παπαδάκη, Αλέκος Σακελλάριος) (14/4/1977)

- "21 χρόνια Έλληνας" (αφιέρωμα στον Jules Dassin) (καλεσμένοι: Jules Dassin, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Ταβλάς, Γιώργος Ζαμπέτας) (1977) (σώζεται)

- "Ήταν κάποιο Λούνα Παρκ" (αφιέρωμα στον Διονύση Παπαγιαννόπουλο) (καλεσμένοι: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Άννα Παϊτατζή, Λουίζα Ποδηματά, Ελένη Κριτή, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Νίκος Δαδινόπουλος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Ρένα Παγκράτη, Κάτια Αθανασίου) (1977) (σώζεται)

- "Εγγεγραμμένοι εψήφισαν" (αφιέρωμα στις εκλογικές αναμετρήσεις) (1977)

- "Η ζωή ξαναρχίζει στα 70" (αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους σε ηλικία άντρες με καλλιτεχνικές ανησυχίες) (καλεσμένοι: ένας καπετάνιος από την Μυτιλήνη, ένας μυλωνάς από την Κρήτη και ένας γεωργός από το Ναύπλιο) (30/6/1977)

- "Αυτά για απόψε" (αναδρομή σε παλιές εκπομπές του “Πορτραίτου”) (καλεσμένοι σε επανάληψη: Δημήτρης Χατζής, κυρά της Ρω, καπετάν Γιώργης, Μάνος Κατράκης, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτρης Μυράτ, Βούλα Ζουμπουλάκη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Γιάννης Γκιωνάκης, Δημήτρης Μαλαβέτας, Χρήστος Χαιρόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος) (28/7/1977) (τελευταία)

“Ανένταχτες” εκπομπές:

- "Ο τελευταίος χειμώνας του Κωστή Παλαμά" (αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά)

- "Ένα καλοκαίρι ρετρό... " (αφιέρωμα στην Στέλλα Γκρέκα)

- "Του Αβέρωφ τα κανόνια" (αφιέρωμα στο θωρηκτό “Γεώργιος Αβέρωφ”)

- Αφιέρωμα στον Νίκο Τσιφόρο (καλεσμένοι (εμφανίζονται ή ακούγονται: Νάνσυ Δημητρίου (κόρη Ν. Τσιφόρου), Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Μίνως Αργυράκης, Νίκος Θεοφανίδης, Νίκος Καμπάνης, Κώστας Καραγιάννης, Μάρω Κοντού, Χαρίκλεια Τσιφόρου, Αλέκος Μακρόπουλος, Παναγιώτης Παπαδούκας, Μίμης Φωτόπουλος, Δημήτρης Χορν)

- "Μισή ώρα με την Δανάη, την Λήδα και τον Πάμπλο Νερούντα" (αφιέρωμα στους ??)

- "Ήταν μια Πέμπτη του ’43 στο υπόγειο αυτό" (αφιέρωμα στον Ιωάννη Τσιγάντε) (καλεσμένοι: Χρύσα Τσιγάντε, Σπύρος Κώτσης, Γιώργος Τζαβέλλας, Βασίλης Ζακυνθινός) (σώζεται)

- "Καλημέρα ρετρό" (αφιέρωμα στο παλιό καλό Ελληνικό τραγούδι) (καλεσμένοι: Χρήστος Χαιρόπουλος, Τώνης Μαρούδας, Κώστας Καπνίσης, Νινή Ζαχά) (σώζεται)

- "Στο κατώφλι της μεγάλης μέρας" (αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Αθήνας από την Γερμανική Κατοχή το 1944)

Σημείωση: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες περάστηκαν πριν από λίγο και στη RetroDB – http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Το_πορτραίτο_της_Πέμπτης
 
Τί να πως βρε παιδιά, bravo- απίστευτα μεθοδική δουλειά :) Η δουλειά αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό μπούσουλα ακόμα και για κάποιον που θα ήθελε να κάνει ακαδημαική έρευνα πάνω στο χώρο της τηλεόρασης!
 
Μια ερώτηση ήθελα να κάνω: Ξέρει κανείς εάν η εκπομπή με την κυρά της Ρω από το "Πορτραίτο της Πέμπτης" έχει ανέβει στο ert-archives? Νόμιζα πως θα είχε χαθεί αλλά πολύ χάρηκα με την επισήμανση "σώζεται" που είδα σήμερα το πρωί στο post του bernard. Θα'θελα πάρα πολύ να την έβλεπα, όπως επίσης και την εκπομπή για τον Σπύρο Βασιλείου.
 
Πραγματικά, θερμά συγχαρητήρια Μπέρναρντ!!! :)

Καταπληκτική δουλειά!
 
Bernard είσαι τρισμέγιστος! Υποκλίνομαι... Συγχαρητήρια, ευχαριστούμε πολύ!
 
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους, παιδιά, για τα πολύ καλά σας λόγια, αν και τα ευχαριστώ ανήκουν στον Χρήστο που άνοιξε το αρχείο του, παρακολούθησε και μου έδωσε όλες τις πληροφορίες για να περαστούν στην RetroDB. Εγώ απλά ανέλαβα την καταγραφή των πληροφοριών που μου έδωσε. :)

Για μας, το πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα για να "ξεκαθαρίσει" λίγο η κατάσταση σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό των τόσο σημαντικών εκπομπών της Ελληνικής τηλεόρασης, των εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού από τη δεκαετία του '70, από τις οποίες πέρασαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του Ελληνισμού γενικότερα...

thanos75 είπε:
Μια ερώτηση ήθελα να κάνω: Ξέρει κανείς εάν η εκπομπή με την κυρά της Ρω από το "Πορτραίτο της Πέμπτης" έχει ανέβει στο ert-archives? Νόμιζα πως θα είχε χαθεί αλλά πολύ χάρηκα με την επισήμανση "σώζεται" που είδα σήμερα το πρωί στο post του bernard.
Εύλογη η απορία σου. Η ίδια η εκπομπή (αυτούσια δηλαδή) από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" δεν έχει ανέβει στο site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ (όπως και καμία αυτούσια εκπομπή του "Πορτραίτου της Πέμπτης" μέχρι σήμερα), .... ΑΛΛΑ, η ΕΡΤ έχει ανεβάσει στο site του Αρχείου της περίπου 30 εκπομπές από τη σειρά εκπομπών - αναδρομών του Φρέντυ Γερμανού "Εκπομπές που αγάπησα", ανάμεσα στις οποίες είναι και η εκπομπή για την κυρά της Ρω. Το link για την εκπομπή είναι το ακόλουθο:

http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=73761&tsz=0&act=mMainView'>http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=73761&tsz=0&act=mMainView

Η "Εκπομπή που αγάπησα" για την κυρά της Ρω έχει διάρκεια 41 λεπτά, που σημαίνει ότι το 1993 που έγινε το μοντάζ, υπήρχε ολόκληρη (ή σχεδόν ολόκληρη) η αρχική εκπομπή από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" (διάρκειας 60 περίπου λεπτών). Εφ' όσον μιλάμε για το 1993, είναι 100% βέβαιο ότι η πρωτότυπη εκπομπή υπάρχει ακόμα. Για να καταλάβεις, το "σώζεται" στη λίστα έχει μπει στις πρωτότυπες εκπομπές που επαναπροβλήθηκαν το 1993 και είναι σήμερα ανεβασμένες στο site του Αρχείου της ΕΡΤ (http://www.ert-archives.gr).

thanos75 είπε:
Θα'θελα πάρα πολύ να την έβλεπα, όπως επίσης και την εκπομπή για τον Σπύρο Βασιλείου.
Αντίστοιχα, εφ' όσον η ΕΡΤ μας έδειξε αποσπάσματα της εκπομπής για τον Σπύρο Βασιλείου στις "Μέρες Τηλεόρασης" του 1990, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη (ή σχεδόν ολόκληρη) η αρχική εκπομπή από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" πρέπει να σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Μακάρι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε ολόκληρες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bernard.c είπε:
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους, παιδιά, για τα πολύ καλά σας λόγια, αν και τα ευχαριστώ ανήκουν στον Χρήστο που άνοιξε το αρχείο του, παρακολούθησε και μου έδωσε όλες τις πληροφορίες για να περαστούν στην RetroDB. Εγώ απλά ανέλαβα την καταγραφή των πληροφοριών που μου έδωσε. :)
Για μας, το πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα για να "ξεκαθαρίσει" λίγο η κατάσταση σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό των τόσο σημαντικών εκπομπών της Ελληνικής τηλεόρασης, των εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού από τη δεκαετία του '70, από τις οποίες πέρασαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του Ελληνισμού γενικότερα...

Εύλογη η απορία σου. Η ίδια η εκπομπή (αυτούσια δηλαδή) από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" δεν έχει ανέβει στο site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ (όπως και καμία αυτούσια εκπομπή του "Πορτραίτου της Πέμπτης" μέχρι σήμερα), .... ΑΛΛΑ, η ΕΡΤ έχει ανεβάσει στο site του Αρχείου της περίπου 30 εκπομπές από τη σειρά εκπομπών - αναδρομών του Φρέντυ Γερμανού "Εκπομπές που αγάπησα", ανάμεσα στις οποίες είναι και η εκπομπή για την κυρά της Ρω. Το link για την εκπομπή είναι το ακόλουθο:

http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=73761&tsz=0&act=mMainView

Η "Εκπομπή που αγάπησα" για την κυρά της Ρω έχει διάρκεια 41 λεπτά, που σημαίνει ότι το 1993 που έγινε το μοντάζ, υπήρχε ολόκληρη (ή σχεδόν ολόκληρη) η αρχική εκπομπή από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" (διάρκειας 60 περίπου λεπτών). Εφ' όσον μιλάμε για το 1993, είναι 100% βέβαιο ότι η πρωτότυπη εκπομπή υπάρχει ακόμα. Για να καταλάβεις, το "σώζεται" στη λίστα έχει μπει στις πρωτότυπες εκπομπές που επαναπροβλήθηκαν το 1993 και είναι σήμερα ανεβασμένες στο site του Αρχείου της ΕΡΤ (www.ert-archives.gr).

Αντίστοιχα, εφ' όσον η ΕΡΤ μας έδειξε αποσπάσματα της εκπομπής για τον Σπύρο Βασιλείου στις "Μέρες Τηλεόρασης" του 1990, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη (ή σχεδόν ολόκληρη) η αρχική εκπομπή από "Το πορτραίτο της Πέμπτης" πρέπει να σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Μακάρι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε ολόκληρες!
bernard, σ' ευχαριστώ από καρδιάς πραγματικά για το link και πάνω απ'όλα για το χρόνο σου. Θα κοιτάξω πολύ σύντομα να τις απολαύσω. Νομίζω πως σε περιπτώσεις τέτοιων προσωπικοτήτων και η μισή ώρα εκπομπής που μπορεί να σώζεται είναι σημαντική
 
Ο κ.Μαστορακης ανεβασε 2 βιντεο της εκπομπης "Αλατι και πιπερι"

[video=youtube;78e-Fy1Kb68]


το σχολιο του:"Στο δευτερο μερος της εκπομπης του, ο Φρεντυ αλλαζει ρολο και γινεται παρουσιαστης του Bingo με καλεσμενο και παικτη τον Νικο Μαστορακη. Το "παιχνιδι" στηθηκε με την ευκαιρια της θεατρικης πρεμιερας του Bingo οπου εκτος απο δημοφιλεις πρωταγωνιστες, σκηνικη παρουσια ειχε και ο ιδιος ο Μαστ".
 
Αφιέρωμα στον Γιώργο Τζαβέλλα (καλεσμένοι: Φιλοποίμην Φίνος, Μάρω Κοντού, Αλέκος Σακελλάριος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου) (21/10/1976) (σώζεται)
Γνωρίζει κανείς αν αυτήν η εκπομπή βρίσκεται στο αρχείο;
 
Από όσο θυμάμαι, το σήμα της εκπομπής "Αλάτι και πιπέρι" είχε για τουλάχιστον κάποια περίοδο ως μουσική επένδυση την επιτυχία του 1967 "I was Kaiser Bill's Batman"

 
Πίσω
Μπλουζα