Κατασκευή υπολογιστή 286

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Δεν το ειχα επιδιώξει και ετσι δεν πίστευα οτι θα συνέβαινε ποτε, αλλα ξαφνικα βρέθηκα με μια ωραια παρτιδα εξαρτηματα σε μια πολυ καλη τιμη. Ετσι ηρθε η ωρα για μια ακομα κατασκευη. Επιπλεον ηθελα να δοκιμάσω μια σειρα απο ιδεες που ειχα κατα καιρους, ετσι θα ειναι λιγο πιο πειραματική η ολη διαδικασία.

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματια στα βασικα εξαρτήματα του νεου υπολογιστή. Κεντρική έμπνευση το αγνώστου μάρκας, μοντέλο M216A motherboard με επεξεργαστή τον κορυφαιο Harris 286 στα 25MHz! Βεβαιως το ιδιο το motherboard τρεχει στα 20MHz (ή ετσι θελω να πιστευω) αλλα μικρο το κακο. Μια αναζήτηση στα σκοτεινά μονοπατια του internet απέδωσε μια σελιδα με τα jumper settings. To board εχει ηδη την μεγίστη μνημη που δεχεται, 4mb. Ναι εχω δει την μπαταρία βαρελακι και καποια στιγμη θα την αφαιρέσω, αλλα για την ωρα δεν φαινεται να εχει προβλημα.

Το motherboard

2019-01-30-03h09m22.JPG

o επεξεργαστης

2019-01-30-03h09m39.JPG

Manual και δισκετα με drivers, δυστυχώς ομως για αλλο motherboard! :tease: :bash: :frypan:

2019-01-30-03h10m53.JPG

Μαζι με το board ηταν πακετο και τα παρακατω. Μια 16bit VGA Cirrus Logic CL-GD5401.

2019-01-30-03h09m53.JPG

Μια καρτα Multi I/O PTI-227B της γνωστης εταιριας DTK. Τα jumper settings εδω.

2019-01-30-03h12m29.JPG

Μια Soundblaster 2 Pro, οτι πρεπει για υπολογιστη τετοιας κλασης.

2019-01-30-03h13m07.JPG

Βρηκα μεσα σε μια ντουλαπα ενα ξεχασμένο απλο ΑΤ τροφοδοτικό. Ξέχασα να βγάλω φωτογραφία, αλλα δεν ειναι τιποτα ιδιαιτερο.

Ακομα υπολογιζω οτι θα χρειαστει και ενα Lo-tech ISA ROM Board για να μπορεσουμε να εχουμε πιο συγχρονη και μεγαλυτερη αποθηκευτικη ικανοτητα.

Το πείραμα που ηθελα εδω και πολυ καιρο να κανω, ηταν να χρησιμοποιήσω ενα ATX κουτι. Ετσι πρόσφατα ξέθαψα το παλιο μου κουτι Enlight 7237.

Για drives δεν εχω ακομα κατασταλάξει.

To be continued...
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Ας αρχισουμε λοιπον την κατασκευή τοποθετώντας το motherboard στο κουτι. Στην περιπτωση μας θελουμε να τοποθετήσουμε ενα baby AT motherboard σε ενα midi ATX κουτι. Τα βασικα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανεις σε αυτες τις περιπτώσεις ειναι δυο:

  • τοποθέτηση motherboard
  • i/o shield
Στην περιπτωση μας κλέψαμε λίγο γιατι πολλα απο αυτα τα πρώτης γενια ATX κουτια εχουν έστω τουλαχιστον στοιχειώδη υποστήριξη για AT boards. Συνεπώς καταφερα χωρις σημαντικές πατεντες ή δυσκολίες να βιδώσω το motherboard μεσα στο κουτι.

2019-02-06-01h27m40.JPG

Το σημαντικότερο πρόβλημα ειναι η έλλειψη ATX Ι/Ο shield που να καλύπτει την τρυπα στο πισω μερος του κουτιου και να ταιριάζει με ΑΤ motherboard. Καποιοι αρέσκονται στο να την αφήνουν ακάλυπτη ή να την καλύπτουν με καποιου είδους πατέντα, αλλα εγώ τουλάχιστον πότε δεν είδα κάποιο τέτοιο αποτέλεσμα που να με ικανοποιεί. Προ καιρου ανακάλυψα μεσα στις αχανείς ντουλάπες μου ενα προϊστορικό ATX I/O shield για baby ΑΤ motherboards, που εχει μόνο μια τρυπά για το din βύσμα του AT πληκτρολογίου. Για να μην χαθει αυτος ο σπανιοτατος θησαυρός, αγορασα απο το ebay ένα σκασμό κενά ΑΤΧ Ι/Ο shields και αγκαρεψα εναν γνωστό που ασχολείται με τα μεταλλουργικά να αναπαράγει το shield που ξέθαψα.

0109412_i-o-shield-without-any-opening.jpg

Πηρε αρκετες προσπάθειες, αλλα το αποτέλεσμα νομιζω οτι μιλαει απο μονο του. Εχω πλεον μπόλικες οποτε καποια στιγμή σύντομα θα βάλω για πούλημα για οσους ενδιαφέρονται στα γνωστά sites του χώρου.

2019-01-30-03h16m45.JPG

2019-01-30-03h16m57.JPG

Οχι να περιαυτολογήσω αλλα νομιζω οτι ταιριάζει καταπληκτικά,

2019-01-25-04h21m12.JPG

Τοποθετούμε το τροφοδοτικό και την κάρτα γραφικών και κάνουμε την πρώτη δοκιμή. Ζει!!!

2019-02-06-01h27m49.JPG

2019-02-06-01h49m34.JPG

2019-02-06-01h49m48.JPG

To be continued...
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Η απόφαση να χρησιμοποιήσω ΑΤ τροφοδοτικό με το ATX κουτι δημιουργεί ένα ακόμα θέμα, αυτό του διακόπτη on/off. Ως γνωστό, το AT standard ειχε hardware διακόπτη εναλλασσόμενου ρεύματος τύπου DPST απο τον οποίο περνούσαν τα 220v απο την πριζα και οποιος αναβε και εσβηνε το τροφοδοτικο. Αυτο με την σειρα του αναβει τον υπολογιστη. Στο ATX standard, εχουμε το λεγομενο soft on/off με εναν στιγμαιο διακοπτη να δινει εντολη στο motherboard να αναψει.

Συνεπως ο υπάρχον διακόπτης του κουτιου ειναι ακατάλληλος και θα πρεπει να αντικατασταθεί με κατι αλλο. Στο συγκεκριμένο κουτι στο σημειο που βρισκεται ο διακοπτης on/off δεν υπαρχει και πολυς χωρος ελευθερος για να αντικαταστήσω τον υπάρχοντα διακοπτη με αυτον που εχει ηδη το τροφοδοτικό.

P1304695.JPG

Η επομενη μου σκεψη λοιπον ηταν να τοποθετησω αλλου στο κουτι διακοπτη on/off. Προ καιρου ειχα πετυχει καποιους κοκκινους διακοπτες paddle τυπου SPSΤ και DPST με και χωρις ενδεικτικη λυχνια και αγορασα εναν σκασμο γιατι εχω μεγαλο φετιχ με κοκκινους διακοπτες. Σκεφτηκα λοιπον να χρησιμοποιησω ενα απο τα καλυμματα των θεσεων 5.25'' για να στερεωσω 3 τετοιους διακοπτες. Εναν on/off με το led, εναν turbo διακοπτη με led και εναν keylock διακοπτη ανευ led. Οχι οτι ειναι απαραιτητοι οι δυο τελευταιοι, απλα ετσι για μουρη.

P2064723.JPG

P2064724.JPG

Σαν proof of concept συνδεσα εναν τετοιο διακοπτη σαν on/off στο τροφοδοτικο με το led αναμενο (δεν φαινεται λογω του flash).

P2064722.JPG

Τελικα ομως αναλογιζόμενος τις ωρες που θα φάω με το dremel για να τοποθετήσω τους διακόπτες στο πλαστικό κάλυμμα, βαρέθηκα και αποφάσισα να χρησιμοποιησω ενα καλωδιο με διακοπτη που παρεμβαλεται μεταξυ τροφοδοτικου και καλωδιου ρευματος, που ειχα αγορασει και απο αυτα καμποσα. Ετσι εχω μονιμα κλειστο τον διακοπτη του τροφοδοτικου μεσα στο κουτι και αναβοσβηνω το μηχανημα απο τον διακόπτη απο πισω. Καμια φορα οι απλές λύσεις ειναι και οι καλυτερες!

P2124725.JPG

P2124726.JPG

To be continued...
 

Συνημμένα

  • P2064723.JPG
    P2064723.JPG
    208 KB · Προβολές: 0
Τελευταία επεξεργασία:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.861
Αντιδράσεις
2.013
Ο κόκκινος διακόπτης είναι όλα τα λεφτά!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Μιας και δεν το ειχα ξανακανει, αποφασισα να εγκαταστησω δυο floppy, ενα 1.2Mb 5.25'' και ενα 1.44Mb 3.5''.

P3204907.JPG

P3204908.JPG

P3204909.JPG

P3204910.JPG

Εδωσα συναντησα ενα κώλυμα αφου μου τελειωσαν τα καλώδια floppy με edge connectors για συσκευές 5.25''. Ευτυχως ο φιλος nkary μου εκανε ενα δωρο και προχωραμε ακαθεκτοι.

P3264916.JPG

Προγραμματησα στο tweener μου το Lo-tech ISA ROM Board με ενα XT-IDE universal bios. Ελεγξα ολα τα jumpers στην multi i/o καρτα. Τις τοποθετησα και τις δυο, μαζι με ενα slot bracket CF ide adapter και συνδεσα τα καλωδια floppy, ide και την ενδεικτικη λυχνια δραστηριοτητας δισκου του κουτιου.

P3264915.JPG

P3264914.JPG

Ενα πρωτο τεστ επιβεβαιωσε την λειτουργια ολων των συσκευων. Χρησιμοποιησα μια CF καρτα 16gb, την οποια φορμαρα σε MSDOS 5.0, ενα primary partition 2gb και ενα extended με 3 logical partitions μεχρι τα 8gb. Για να γλυτωσω χρονο μετεφερα την εγκατασταση που ειχα κανει στο IBM 5160, αλλα ανανεωσα τα παιχνιδια απο την νεωτερη εκδοση του TDC. Μαζι με καποιες αλλες μικρες διαφοροποιησεις και ενα μικρο optimization στην καταναλωση μνημης, τωρα εχω περιπου 614kb ελευθερα και μπολικη Extended. Δεν δοκιμασα για Expanded.

Ηρθε πλεον η ωρα της καρτας ηχου. Αφου επιβεβαιωσα τα jumpers την τοποθετησα και εγκατεστησα τους drivers. Δειχνει να λειτουργει φυσιολογικα σε οτι αφορα τον ηχο.

P3284918.JPG

Αντιμετωπισα ομως ενα θεμα με το game port. H multi i/o εχει και αυτη game port σε header, το οποιο δεν απενεργοποιειται. Αυτο εμποδιζει το game port της καρτας ηχου απο το να λειτουργησει. Εκανα μια ανασκαφη στο καλωδιομανι και βρηκα ενα slot bracket db15. Ετσι συνδεσα το joystick στην multi i/o και πλεον ολα λειτουργουν φυσιολογικα!

P3284919.JPG

Επαιξα και λιγο bubble bobble για να τεσταρω τον ηχο και το joystick.

P3284920.JPG

Συνδεσα και το power led του κουτιου σε καποια απο τα pins του keylock. Το μηχανημα ειναι ρυθμισμενο να ξεκιναει σε turbo mode και με τα πληκτρα Control-Alt-'-' και Control-Alt-'+' εναλλασεται η ταχυτητα μεταξυ 10 και 20MHz. Τελος αφαιρεσα την μπαταρια βαρελακι και τραβηξα δυο καλωδια για να την μεταφερω μακρια απο τα ευαισθητα ηλεκτρονικα του υπολογιστη. Αυτη την στιγμη δεν εχω καταλληλη μπαταρια για να την αντικαταστησω. Δυο φωτογραφιες απο το εσωτερικο.

P3284923.JPG

P3284924.JPG

P3284925.JPG

Το τελικο αποτελεσμα. Μπρος, πισω και δυο φωτογραφιες απο τα καταπληκτικα superwow atx i/o shields που εφτιαξα.

P3284926.JPG

P3284928.JPG

P3284929.JPG

P3284930.JPG

Ένα ευχάριστο πειραματικό build. Νομιζω οτι αποδεικνυει οτι οι οποιες δυσκολιες υπαρχουν στο να χρησιμοποιησει κανεις ΑΤΧ κουτια σε ρετρο builds μπορουν να ξεπεραστουν. Τωρα για το ιδιο το μηχανημα, αποδεικτηκε εξαιρετικα γρηγορο και με την συμβατοτητα που εχει με το himem.sys και τα upper memory blocks, εξαιρετικα ευελικτο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Παρολο που ολοκληρωσα με επιτυχια το build αυτο, ηταν κατι που με ενοχλουσε. Ισως το γεγονος οτι ειναι ο μονος υπολογιστης μου με ουρα, ή οτι ξεκινησα για να βαλω ενα at motherboard σε ενα atx κουτι, αλλα χρησιμοποιησα ενα at τροφοδοτικο. Ισως και τα δυο. Ειπα λοιπον να αλλαξω αυτο που με ενοχλουσε και να χρησιμοποιησω ενα atx τροφοδοτικο, καταργωντας την ουρα. Επιστρεφουμε ομως στο αρχικο προβλημα. Πως θα χρησιμοποιησω εναν στιγμαιο διακοπτη οπως αυτον που εχουν ολα τα atx κουτια με ενα at τροφοδοτικο; Νομιζω λοιπον οτι την βρηκα την λυση.

Τα συστατικα μας. Ενα atx τροφοδοτικο που ξεθαψα απο την ντουλαπα.

P4215972.JPG

Ενας adapter απο atx τροφοδοτικο σε at motherboard. Ο συγκεκριμενος εχει και διακοπτη on/off, αλλα δεν μας κανει.

P4205965.JPG
P4215970.JPG

Ενα πολυ μικρο και ωραιο κυκλωματακι που βρηκα στο ebay που μας επιτρεπει να χρησιμοποιησουμε στιγμιαιους διακοπτες με at motherboards. Ας δουμε λιγο την λειτουργια του. Συνδεουμε τον διακοπτη on/off του κουτιου μας στην καταλληλη θεση. Απο το βυσμα 20 pin atx τραβαμε καλωδια απο τις θεσεις PS_ON, 5VSB και γειωση. Ενα ATX τροφοδοτικο λειτουργει οσο ειναι συνδεδεμενο το PS_ON με την γειωση. Το κυκλωματακι για να λειτουργησει περνει 5V απο το standby, ετσι ωστε να λειτουργει ακομα και με κλειστο τον υπολογιστη. Μολις παρει σημα απο τον διακοπτη, συνδεει το PS_ON με την γειωση. Οταν ξαναπαρει σημα, αποσυνδεει την γειωση. Με αυτο τον απλο τροπο κανουμε αυτο ηθελα αρχικα!

P4205966.JPG
P4205967.JPG

Πριν λυσω τον υπολογιστη εκανα ενα proof of concept στον παγκο. Δουλευει.

Στην συνεχεια θα δουμε αυτο και αλλα!
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Πριν τοποθετησω το νεο συστημα στο pc, θα παρουσιασω και το αλλο εξαρτημα που θα προσθεσω. Προκειται φυσικα για τον μαθηματικο συνεπεξεργαστη 80287XL. Ασχετα με το τι λεει το ονομα δεν ειναι 287, αλλα 387 με pinout συμβατο με 287 και συνεπως ειναι σημαντικα ικανοτερος και ταχυτερος. Οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια. Τον βαζω γιατι ετσι. :diablotin:

P4245973.JPG

Στην θεση του.

P4245997.JPG

Πλεον ολα ειναι ετοιμα. Εκανα και λιγο cable management. Κολλησα το κυκλωματακι διπλα στο motherboard.

P4265999.JPG

Ο μαθηματικος συνεπεξεργαστης αναγνωριζεται κανονικα.

P4266000.JPG

Στην πραξη το συστημα με τον διακοπτη ATX λειτουργει αρκετα καλα, αλλα οχι τελεια. Συνηθως αναβει με την πρωτη, αλλα περιστασιακα θελει μια-δυο προσπαθειες πριν σβησει. Ισως να εχει να κανει με τον διακοπτη του κουτιου. Δεν ηταν τιποτα το καταπληκτικο οταν ηταν καινουριος και σιγουρα 23 χρονια δεν τον εχουν κανει καλυτερο. Παντως ειμαι απόλυτα ικανοποιημένος και πιστευω οτι απέδειξα πως με τα κατάλληλα ανταλλακτικά, λιγη τύχη στην επιλογη κουτιου και ελάχιστη προσπάθεια, μπορει κανεις να φτιάξει εναν ρετρο υπολογιστή σε ενα ATX κουτί. :headbangdude:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Omenforever

RetroMasteR
Joined
26 Mαϊ 2006
Μηνύματα
1.717
Αντιδράσεις
569
Ασχετα με το τι λεει το ονομα δεν ειναι 287, αλλα 387 με pinout συμβατο με 287 και συνεπως ειναι σημαντικα ικανοτερος και ταχυτερος. Οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια. Τον βαζω γιατι ετσι. :diablotin:

ΛΑΘΟΣ!!! Για προσπάθησε να τρέξεις Falcon 3.0 με 287 και πιθανότατα δεν θα ξεκινά καν!!!


( :biglaugh::biglaugh: )
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
Αν ειναι να παιξω το Falcon 3, γιατι να το κανω σε 286 ετσι κι αλλιως; :eviltongue:
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.330
Αντιδράσεις
135
Συνεκινήθην ! . . . :cry:

Να σε ρωτήσω μερικά πράγματα :
- Ένας υπολογιστής 286 μπορούσε να πάρει 4 GBs RAM ; :bigeyes:
- Εάν κατάλαβα καλά ο σκληρός δίσκος έχει χωρητικότητα 2 GBs ;
- Πόσο μεγάλες είναι τελικά αυτές οι ντουλάπες ; :anim_roll:
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
- Ένας υπολογιστής 286 μπορούσε να πάρει 4 GBs RAM ;

Που ειδες 4gb; Στην αρχη του πρωτου αρθρου γραφω οτι εχει το μεγιστο που δεχεται το συγκεκριμενο motherboard, 4mb. Βεβαιως θα μπορουσε να προσθεσει κανεις μνημης με καρτες isa, αλλα ποιο ο λογος;

- Εάν κατάλαβα καλά ο σκληρός δίσκος έχει χωρητικότητα 2 GBs ;

Που ειδες σκληρο δισκο; Εβαλα μια CF καρτα 8gb, την οποια χωρησα σε partitions των 2gb, που ειναι το μεγιστο που δεχεται το DOS 5.

- Πόσο μεγάλες είναι τελικά αυτές οι ντουλάπες ;

Υπερβολικα! :bash:
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.330
Αντιδράσεις
135
Καλά , μη βαράς ! :)
Δικό-μου λάθος . Τα 4 MBs τα διάβασα GBs . . . :banghead:
Δεν είδα σκληρό δίσκο , απλώς υπέθεσα πως με την κάρτα CF αυτόν ακριβώς υποκαθιστάς . Λέω "υπέθεσα" , διότι δεν είμαι τόσο προχωρημένος ^. για να φανταστείς δεν ξέρω ούτε τι είναι η κάρτα CF .

Και τώρα η σεισμογόνος ερώτηση : 186 έχει φτιάξει ;
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.032
Αντιδράσεις
5.707
για να φανταστείς δεν ξέρω ούτε τι είναι η κάρτα CF .

CF σημαινει CompactFlash και ειναι καρτες μνημης που χρησιμοποιουνται σε πολλες και διαφορες συσκευες (φωτογραφικες μηχανες κλπ). Πλεον δεν ειναι τοσο δημοφιλεις οσο παλιοτερα, καθως οι περισσοτερες συγχρονες συσκευες χρησιμοποιουν καρτες μνημης MicroSD που εχουν ιδιες και καλυτερες χωρητικοτητες σε πολυ μικροτερο μεγεθος.

sandisk_sdcfxps_032g_a46_32gb_extreme_pro_compact_1000362.jpg

Στον χωρο του retrocomputing οι CF προτιμουνται γιατι (εκτος λιγων εξαιρεσεων) ειναι συμβατες με το PATA πρωτόκολλο.

s-l1600__67392.1520351469.1280.1280.jpg

Και τώρα η σεισμογόνος ερώτηση : 186 έχει φτιάξει ;

Αν και υπαρχει επεξεργαστης 80186, δεν ηταν ιδιαιτερα δημοφιλης στον χωρο τον υπολογιστων και ακομα λιγοτερο στους PC συμβατους υπολογιστες. Δεν υπαρχουν πολλοι υπολογιστες και motherboards που να ειναι πραγματικα συμβατα με msdos, οποτε δεν ειναι κατι που να με ενδιαφερει.
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.330
Αντιδράσεις
135
Κατάλαβα . Είδα την δεύτερη φωτογραφία και τό'πιασα .
Σε ευχαριστώ .
 
Μπλουζα