Καταστήματα πώλησης παιχνιδομηχανών: το χθες και το σήμερα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Vetus
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Vetus

RetroMaNiaC
Αντιδράσεις
59
Αν κι υπάρχει thread για "καταστήματα πώλησης Η/Υ 20 χρόνια πριν" θεωρήσα ότι τα καταστήματα πώλησης παιχνιδομηχανών ταιριάζουν περισσότερο σε ξεχωριστό thread.

Λόγω ηλικίας δεν θυμάμαι πότε ακριβώς άνοιξαν τα πρώτα εξιδεικευμένα καταστήματα πώλησην παιχνιδομηχανών τύπου Console Club αλλά θυμάμαι ότι υπήρχαν από τις αρχές με μέσα της δεκαετίας του '90 (δηλαδή επί εποχής SNES-Megadrive) λόγω των διαφημίσεών τους που διάβαζα στο Αλμανάκο και σε ελληνικά περιοδικά για videogames (όπως το Pixel και το User) που αγόραζε με το κιλό ο μεγάλος αδερφός ενός φίλου μου που ήταν κομπιουτεράκιας (στην αρχή με Atari ST520 και μετά με Amiga). Τις μεγαλύτερες δόξες τους όμως τα εν λόγω καταστήματα τις γνώρισαν προς τα μέσα με τέλη του '90 κι αρχές του 2000 (επί εποχής Playstation 1 και 2 αντίστοιχα δηλαδή) που όλος ο κόσμος άρχισε ν' ασχολείται με videogames κι έτσι έβλεπες καταστήματα τέτοιου είδος να φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Χαρακτηριστικά στην Ηλιούπολη θυμάμαι ότι υπήρχαν 5-6 καταστήματα το λιγότερο με 3 απ' αυτά να βρίσκονται στην κεντρική πλατεία: το Play Center (το πρώτο κατάστημα παιχνιδομηχανών στην Ηλιούπολη απ' ότι ξέρω και το πιο εξιδεικευμένο), το Start Game (που από ένα σημείο και μέτα άρχισε ν' ασχολείται κυρίως με fantasy και card games) και το Lazer Land (τ' οποίο δυστυχώς δεν κράτησε για πολύ κι ο καταστηματάρχης του ήταν πολύ ευγενικός).

Η αλήθεια είναι ότι ένας κύριος λόγος που βλέπαμε ν' ανοίγουν αρκετά τέτοια καταστήματα ήτανε επειδή ο κάθε άσχετος μπορούσε ν' ανοίξει ένα τέτοιο κατάστημα, κυρίως χάρη στην τακτική γνωστών αλυσίδων όπως το Console Club που έδινε την ευκαιρία και στον πιο άσχετο ν' ανοίξει ένα τέτοιο κατάστημα. Έτσι βλέπαμε αρκετούς που ήταν τελείως άσχετοι με τ' αντικείμενο ν' ανοίγουν τέτοια καταστήματα επειδή το έβλεπαν ως πηγή γρήγορου κι εύκολου κέρδος. Κι αυτό το πετυχαίναν συχνά λόγω των παράνομων αντιγραφών παιχνιδιών για PC και Playstation 1 και 2 που πουλούσαν μιας και πολύ λίγος κόσμος είχε internet αρκετά γρήγορο ώστε να κατεβάζει παιχνίδια από εκεί. Συν τ' ότι τα cd-recorders ήντουσταν ακριβά.

Σχεδόν σε όλα τα καταστήματα τέτοιου είδος ο καθένας μπορούσε να παίξει εκεί οποιοδήποτε παιχνίδι ήθελε σε οποιαδήποτε από τις γνωστές κονσόλες της εποχής με χρονοχρέωση. Έτσι αρκετοί πιτσιρικάδες που δεν είχαν λεφτά για ν' αγοράσουν δικιά τους παιχνιδομηχανή τιμούσαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους τα καταστήματα αυτά. Αλλά ακόμα και να είχαν αυτές τις παιχνιδομηχανές ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάζαν όποια παιχνίδια τους ενδιέφεραν για να δουν αν τους αρέσουν αρκετά ώστε να τ' αγοράσουν. Κι έτσι τα καταστήματα αυτά αποτελούσαν τα πιο δημοφιλές στέκια όλων των θερμών οπαδών console videogames και κατά κάποιο τρόπο αντικατέστησαν τις arcade λέσχες που σιγά-σιγά άρχισαν να χάνουν την δημοτικότητά τους (μ' εξαίρεση τις επαρχείες όπου εξακολουθούσαν να κάνουν χρυσές δουλειές).

Δυστυχώς από τις αρχές με μέσα της δεκαετίας του 2000 τα περισσότερα καταστήματα άρχιζαν να βάζουν λουκέτο για πολλούν και διάφορους τρόπους. Πρώτον, επειδή τα videoclubs άρχισαν να δραστηριοποιούνται αρκετά στην ενοίκιαση βιντεοπαιχνιδιών (κυρίως για Playstation 1 και 2 και Xbox 1) κι έτσι σύμφερε περισσότερο να νοικιάζεις ένα παιχνίδι και να το παίζεις με την ησυχία σου στο σπίτι σου από το να τρέχεις στα καταστήματα παιχνιδομηχανών και να παίζεις για λίγη ώρα (τότε ήταν που όλοι μπορούσαν ν' αποκτήσουν ένα Playstation και μετά ένα Playstation 2 μετά το λανσάρισμά του). Δεύτερον, επειδή οι ταχύτητες στο internet έγιναν πιο γρήγορες και πιο προσιτές στον κόσμος κι έτσι αρκετά άτομα κατέβαζαν παράνομα παιχνίδια από το internet και φυσικά τα cd/dvd recorders ήτανε πάμφτηνα. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε PC ή γρήγορη internet σύνδεση όλο και κάποιος φίλος του θα είχε για να τον διευκολύνει. Τρίτον, επειδή μάλλον αρκετός κόσμος σταμάτησε ν' ασχολείται με παιχνιδομηχανές κι άρχισε ν' ασχολείται με PC games (είτε δωρεάν flash games είτε MMORPG που άρχισαν να γίνονται διάσημα στο ευρύ κοινό). Έτσι, μονάχα τα πιο εξιδεικευμένα παρέμειναν ανοιχτά αλλά και πάλι αρκετά απ' αυτά φυτοζωούσαν κι έτσι βάλανε κι αυτά λουκέτο αργά ή γρήγορα. Πλέον ελάχιστα τέτοια καταστήματα κρατιούνται μέχρι και σήμερα ανοιχτά κάνοντας ικανοποιητικές δουλειές κι αυτό επειδή αρκετός κόσμος άρχισε να στρέφεται στην συλλογή παλιών παιχνιδομηχανών και παιχνιδιών. Δυστυχώς κι αυτά λόγω κρίσης κουτσά-στραβά βγάζουν κάποια κέρδη. Εξάλλου για καινούριες παιχνιδομηχανές και παιχνίδια έχουν ν' αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό μεγάλων εμπορικών καταστημάτων όπως το Public και καταστημάτων τεχνολογίας όπως το Πλαίσιο.

Λέγοντας για καταστήματα τεχνολογίας με νοσταλγία θυμάμαι τις παλιές, καλές εποχές του Multirama που αποτελούσαν τον παράδεισο του gamer καθώς είχε απίστευτη ποικιλία παιχνιδιών όπου μπορούσες να χαζεύεις με τις ώρες. Να φαναστείτε για PC μέχρι το Street Fighter Zero 2 και το Three Dirty Dwarves είχα πετύχει που ούτε είχα φανταστεί ότι είχαν βγει για PC. Δυστυχώς με τα χρόνια τα Multirama στράφηκαν κυρίως προς τα προϊόντα τεχνολογίας και θα φέρναν μονάχα ελάχιστα από τα πιο δημοφιλές videogames. Και φυσικά ακόμα και για κατάστημα τεχνολογίας δεν αποτελεί κι ό,τι καλύτερο και μου κάνει εντύπωση που κρατιέται ακόμα ανοιχτό.

Αυτές είναι οι εντυπώσεις μου για το χθες και το σήμερα των καταστήματα πώλησης παιχνιδομηχανών που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μου ζωής τα όποια πλέον τα τιμώ με την παρουσία μου μονάχα όταν είμαι με παρέα για να πάμε να χαζέψουμε παλιά παιχνίδια από νοσταλγία. Κι αν τυχόν κάποιος έχει τα γενέθλιά του θα πάμε εκεί για να του πάρουμε για δώρο κάποιο παλιό, καλό παιχνίδι για να έχει στην συλλογή του. Αλλά για να ψωνίσει κάποιος για την πάρτη του πιο πολύ συμφέρει να ψωνίσεις από το εξωτερικό όπου και μεγαλύτερη ποικιλία θα βρεις και πιο συμφέρουσες τιμές καθώς οι τιμές στην Ελλάδα αρκετές φορές είναι εξωφρενικές. Κι αυτό επειδή ουκ ολίγες φορές ορισμένοι επιτήδειοι το έχουν βρει το σκεπτικό "είναι παλιό, άρα συλλεκτικό και σπάνιο" κι έτσι βαράνε τις τιμές κυρίως για να εκμεταλευτούν τους νέους, αρχάριους συλλέκτες.

Πολυ καλο αφιερωμα vetus αν και δεν ημουν ποτε "κονσολάς"! :bow2:

Μπραβο Vetus πολυ ωραιο αρθρο!Δεν ειχαμε πολλα τετοια μαγαζια στην περιοχη μου , ειχαμε δυο το Athens Club και το Teleclub (το 1ο υπαρχει ακομα αν και εχει βαλει και διαφορα αλλα ειδη μεσα). Ειχα παρει αρκετα καινουργια και μεταχειρισμενα παιχνιδια για Snes και Pc και οπως τονιζεις το καλο ηταν οτι μπορουσες να παιξεις το παιχνιδι πριν το παρεις.

Το Αthens Club πουλάει ακόμα παλιά παιχνίδια; Eπειδή κάτι είχε πάρει τ' αυτί μου ότι όλα τα παλιά παιχνίδια που του είχαν απομείνει τ' απέσυρε από τα ράφια του κι άρχισε να τα πουλάει στο ebay. Eκτός κι αν πρόκειται περί φήμης.

angel_grig είπε:
Πολυ καλο αφιερωμα vetus αν και δεν ημουν ποτε "κονσολάς"!
bow.gif
Εγώ από την άλλη από μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα εξακολουθώ να είμαι "κονσολάκιας" (αν και την βρίσκω πλέον και με PC games λόγω της indie σκηνής). Πάντως σε τέτοια καταστήματα έβρισκες κι αρκετά παιχνίδια για PC, τότε που η αγορά retail PC παιχνιδιών ήταν πλούσια. Τώρα πλέον βρίσκεις μονάχα μερικές μεγάλες εμπορικές δουλειές καθώς πλέον βολεύει πιο πολύ στον κόσμο και στις εταιρείες (πρακτικά κι οικονομικά) να βγαίνουν παιχνίδια σε downloadable μορφή.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραιο αφιερωμα φιλαρακι :thumb:

Εγω ειμαι απο χωριο και οπως ειναι φυσικο μαγαζι που να πουλαει Videogames ουτε ειχαμε ουτε εχουμε.Σχεδον διπλα στο χωριο υπαρχει μια κομωπολη που ειχε δυο βιβλιοπλεια αλλα γενικα πουλουσαν πολλα και διαφορα.Το ενα ειχε φερει ενα Game Boy καποτε και μερικες κασσετες αλλα το εφαγε η μαρμαγγα σε χρονο ρεκορ.Το δευτερο εφερνε για ενα διαστημα κατι κασσετες των γνωστων σε ολους family της απομιμησης δηλαδη των παιχνιδιων του NES και λιγο καιρο αργοτερα ειχε φερει και αυτο ενα Game boy.Απο τοτε δεν ειχε ξαναφερει τιποτα και σαν αναλαμπη ειχε φερει ενα Game Cube οταν κυκλοφορησε και το καμαρωνε λες και ηταν το ογδοο θαυμα του κοσμου.Μετα απο λιγους μηνες ο γερος βγηκε στην συνταξη και εκλεισε και αυτο το μαγαζι.Στη Σερρες ειχε δυο μαγαζια το ''Καστρο'' που ειχε παιχνιδια palymobil δηλαδη κλπ και δεξια σε εναν μικρο χωρο ειχε μια γωνια για videogames.Πραγματικα εφερνε τα παντα αλλα σε πολυ μικρες ποσοτητες απο Game Boy,NES,SNES κλπ μεχρι Wii,xbox360,ps3 την σημερινη εποχη.Στο ιδιο στυλ αλλα με περισσοτερο πραμα ηταν και το ''Κου Κου''.

Αυτο ομως που ηταν αποκλειστικα για παιχνιδια ηταν ενα συγκεκριμενο που το ονομα του ηταν το επωνυμο του ιδιοκτητη.Μιλαμε ηταν σαν γιαφκα και ολα γεινοταν στα κρυφα και ακομα απορω γιατι.Ειχε ενα παγκο που καθοταν αυτος και μεσα ηταν ολο αδειο ειχε δυο ρημαδουπολογιστες και καλα να παιζουν καποιο παιχνιδι με την ωρα και πισω πισω σε μια γωνια ειχε μια τεραστια εικονα του Super Mario απο χαρτονι και ηταν στημενη ορθια.Μια μερα μιλουσαμε με τον κολητο μου για παιχνιδια και μας ρωτησε αν θελουμε παιχνιδια για NES,SNES,MASTER SYSTEM,MEGA DRIVE,GAME BOY,GAME GEAR καινουργια η μεταχειρισμενα και του ειπαμε ναι αλλα τον κοιτουσαμε με απορεια γιατι εκει μεσα δεν υπηρχε τιποτα.Τελικα μας οδηγησε στο ομοιωμα του Mario και απο πισω ειχε μια στρυφογυριστη σκαλα που οδηγουσε κατω σε ενα υπογειο.Μιλαμε ο τυπος κατω ειχε ραφια με εκατονταδες παιχνιδια,κονσολες κλπ και μεις πραγματικα μειναμε κλαρινο να τα κοιταμε σαν χαζη.Απο κεινη την μερα εκανε χρυσες δουλειες γιατι ειχε πολυ καλες τιμες και στα καινουργια και στα μεταχειρισμενα μεχρι που μια μερα ξαφνικα εκλεισε στα καλα καθουμενα και δεν καταλαβε ποτε κανενας το γιατι.Φημες οτι εθεαθη στα νησια καλαπαγκος να πυνει ξυδια και κοκτειλ χορευοντας με καλιγραμμες χορευτριες στην υγεια ολων εμας που τον καναμε πλουσιο ελεγχονται ως ανακριβης :D Αυτο ηταν και το τελευταιο κλασικο μαγαζι που πουλουσε αποκλειστικα videogames και ειχε την μαγεια που δεν εχει κανενας γερμανος κανενας κοτσοβωλος και διαφορα τετοια καταστηματα.

Vetus είπε:
Το Αthens Club πουλάει ακόμα παλιά παιχνίδια; Eπειδή κάτι είχε πάρει τ' αυτί μου ότι όλα τα παλιά παιχνίδια που του είχαν απομείνει τ' απέσυρε από τα ράφια του κι άρχισε να τα πουλάει στο ebay. Eκτός κι αν πρόκειται περί φήμης.
Δεν γνωριζω εχω χρονια να μπω μεσα , παντως περα απο τα καινουργια παιχνιδια εχει βαλει μεσα διαφορα μπιχλιμπιδια και ειδη δωρων.

metalcandyman είπε:
Μιλαμε ηταν σαν γιαφκα και ολα γεινοταν στα κρυφα και ακομα απορω γιατι.
Έτσι όπως το περιγράφεις το μαγαζί δεν θέλει και πολλή φαντασία το γιατί: προφανώς ο μαγαζάτορας έφερνε την "πραμάτεια" του αφορολόγητα προκειμένου να την πουλάει πιο φθηνά κι έτσι να 'χει περισσότερη πελατεία. Ένα πράμα σαν τα μαγαζιά που σου προτείνουν να μην σου κόψουν απόδειξη προκειμένου να σου πουλήσουν τα προϊόντα τους πιο φθηνά (άσχετα που τα βενζινάδικα μας κατακλέβουν και μάλιστα χωρίς να κόβουν απόδειξη αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν ταιριάζει στο thread αυτό).

Γενικά δεν έχω και τις καλύτερες εντυπώσεις απο αυτά τα μαγαζιά. Έχουν ορισμένα σπάνια παλιά παιχνίδια και τα πουλάνε σε τιμές εξωφρενικές. Η κρίση τους έχει βάλει καθόλου μυαλό ή ακόμα αντέχουν.

Υπήρχαν πολλά τέτοια μαγαζάκια ΅τρύπες΅ όπου αρκετές φορές βρισκόταν πολύ υλικό ειδικά για Sega όταν έσκασε το Master System. Αυτά μεταλάχθηκαν σε ενοικιαστήρια-ανταλλαγές και φυσικά αντιγραφάδικα όταν κυκλοφόρησε το Playstation και σιγά σιγά άρχισαν να επεκτείνονται σε άλλες μορφές (DVD Club, CDαδικα κλπ). Απο όσο θυμάμαι μερικά ενοικίαζαν τις Playstation κονσόλες μαζί και με παιχνίδια σε εβδομαδιαία βάση και ειδικά τον πρώτο καιρό γινόταν χαμός που για να βρείς ελεύθερο μηχανημα έπρεπε να λαδώσεις! Μετά με το Playstation 2 εκεί έγιναν 100% αντιγραφάδικα για καιρό και τα περισσότερα έκλεισαν στην πορεία. Σε πολλά απο αυτά βρισκόταν επίσης υλικό hardware/software απο Amiga σε τίποτα υπόγεια η πατάρια.

@Metalcandyman: Αν βρείς στα Γκαλαπάγκος χορεύτριες και κοκταίηλ πες μας και εμάς!! :)

sonicman είπε:
@Metalcandyman: Αν βρείς στα Γκαλαπάγκος χορεύτριες και κοκταίηλ πες μας και εμάς!! :)
Ρε αλανι χαιρω πολυ που δεν εχουν τα καλαπαγκος χορευτριες και γενικα κοσμο αλλα ηθελα να δωσω την εικονα του τροπικου νησιου και να μην γραψω την κλασικη χαβαη.

metalcandyman είπε:
Αυτο ομως που ηταν αποκλειστικα για παιχνιδια ηταν ενα συγκεκριμενο που το ονομα του ηταν το επωνυμο του ιδιοκτητη.Μιλαμε ηταν σαν γιαφκα και ολα γεινοταν στα κρυφα και ακομα απορω γιατι.Ειχε ενα παγκο που καθοταν αυτος και μεσα ηταν ολο αδειο ειχε δυο ρημαδουπολογιστες και καλα να παιζουν καποιο παιχνιδι με την ωρα και πισω πισω σε μια γωνια ειχε μια τεραστια εικονα του Super Mario απο χαρτονι και ηταν στημενη ορθια.Μια μερα μιλουσαμε με τον κολητο μου για παιχνιδια και μας ρωτησε αν θελουμε παιχνιδια για NES,SNES,MASTER SYSTEM,MEGA DRIVE,GAME BOY,GAME GEAR καινουργια η μεταχειρισμενα και του ειπαμε ναι αλλα τον κοιτουσαμε με απορεια γιατι εκει μεσα δεν υπηρχε τιποτα.Τελικα μας οδηγησε στο ομοιωμα του Mario και απο πισω ειχε μια στρυφογυριστη σκαλα που οδηγουσε κατω σε ενα υπογειο.Μιλαμε ο τυπος κατω ειχε ραφια με εκατονταδες παιχνιδια,κονσολες κλπ και μεις πραγματικα μειναμε κλαρινο να τα κοιταμε σαν χαζη.Απο κεινη την μερα εκανε χρυσες δουλειες γιατι ειχε πολυ καλες τιμες και στα καινουργια και στα μεταχειρισμενα μεχρι που μια μερα ξαφνικα εκλεισε στα καλα καθουμενα και δεν καταλαβε ποτε κανενας το γιατι.
Μπιλαρα, μια αναλογη παρομοια περιπτωση ειχαμε και στην Σαλαμινα.

Λοιπον....

Πριν μερικα χρονια -μιλαμε τωρα για την εποχη που το PS1 ηταν στα φορτε του και οταν ειχε πρωτοβγει το PS2-υπηρχε ενα

τετοιο μαγαζι στην Κουλουρη της Σαλαμινας το οποιο εκανε στην κυριολεξια χρυσες δουλειες!

Ο τυπος ειχε πιασει το νοημα και εκανε αντιγραφες αβερτα!

Μπροστα -στην βιτρινα που λεμε- ειχε στημενες μερικες κονσολες συνδεδεμενες σε τηλεορασεις (ντε και καλα να παιζονται/δοκιμαζονται οι νεες παραλαβες) και στο πισω μερος γινοταν ο χαμος απο αντιγραφες και μεταχειρισμενα!!! :o

Ειχε μεσα και μερικα χαρτινα ομοιωματα απο διαφορους ηρωες παιχνιδιων,και μερικες βιτρινες με (ταχα μου-ταχα μου) αξεσουαρ,σπαστηρια και αλλα συναφη

για να δικαιολογει δηλαδη οτι εκανε εμποριο ηλεκτρονικων.

Μαλιστα για ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα ειχε ανοιξει και δευτερο μαγαζι (ντε και καλα υποκαταστημα) στο Αμπελακι που το λειτουργουσε η γυναικα του.

Μπορω να πω οτι ειδικα στις αντιγραφες τον ειχα τιμησει δεοντως!!! :D

Ακομα παραμενει αλυτο μυστηριο το πως εξαφανιστηκε εν μια νυκτι... :o

Σταυρο μαλον την εχει κανει παρεα με τον δεικο μας σε καποιο τροπικο νησι οπως εγραψα παραπανω και βγαζουν τα γουστα τους :D

Εγώ θυμάμαι αρκετά τέτοιου είδους μαγαζιά αρχές του 90 κυρίως με nes,master,mega. Με το play1 είχε γίνει ο μεγάλος πανικός. Για να λέω την αλήθεια, μετά από το μάστερ και ένα κλασικό μπόι δεν ασχολήθηκα με τον χώρο. Άλλα θυμάμαι πολλά μαγαζάκια που οι μονές λέξεις που ακούγονταν ήταν τσιπωμενο, ατσιπωτο κτλ. Νομίζω ότι όταν μπήκαν τα βιντεοκλαμπ στο παιχνίδι με τις ενοικιάσεις κάπου εκεί υπήρχε κορεσμός. Ανάλογα θυμάμαι για τα Πισια. Παρεμπιπτόντως το γνωστό κατάστημα στην Μπόταση είναι ακόμα ανοικτό.

foutix είπε:
Άλλα θυμάμαι πολλά μαγαζάκια που οι μονές λέξεις που ακούγονταν ήταν τσιπωμενο, ατσιπωτο κτλ.
Καλα με τα τσιπακια ειχε γινει χαμος!!!

Ολοι ξαφνικα ειχαν βρεθει να το παιζουν γκουρου του τσιπαρισματος! :tsktsk:

Θυμαμαι χαρακτηριστικα οτι ο τυπος απο το μαγαζι - που αναφερα πιο πανω - χρησιμοποιουσε τοτε κατι τσιπακια

ονοματι Μεσαγια...Μεσαϊα....καπως ετσι τελος παντων και υπερηφανευοταν οτι ηταν το νουμερο 1 στην αγορα

(τα τσιπακια,γιατι αυτος ηταν νουμερο γενικως :P ) και οτι ειχε την αποκλειστικοτητα στην εισαγωγη τους!!! :boss:

Τρομαρα να του 'ρθει παναθεμα τον.... :rant:

stayros είπε:
Καλα με τα τσιπακια ειχε γινει χαμος!!!Ολοι ξαφνικα ειχαν βρεθει να το παιζουν γκουρου του τσιπαρισματος! :tsktsk:

Θυμαμαι χαρακτηριστικα οτι ο τυπος απο το μαγαζι - που αναφερα πιο πανω - χρησιμοποιουσε τοτε κατι τσιπακια

ονοματι Μεσαγια...Μεσαϊα....καπως ετσι τελος παντων και υπερηφανευοταν οτι ηταν το νουμερο 1 στην αγορα

(τα τσιπακια,γιατι αυτος ηταν νουμερο γενικως :P ) και οτι ειχε την αποκλειστικοτητα στην εισαγωγη τους!!! :boss:

Τρομαρα να του 'ρθει παναθεμα τον.... :rant:
Οτι ειχε την αποκλειστικοτητα σαυτα τα τσιπακια ηταν μεγαλος παπας γιατι ολοι αυτα περνουσαν μετα την αρχικη μουφα που εσπαζαν το DVD σε 2,3 CD και χρειαζοσουν και Boot για να τα τρεξεις.Το mesiah παντως οντως ηταν το κορυφαιο.

Εγω θυμαμαι που ελεγαν μερικοι οτι αμα το τσιπαρεις χαλαει το Playstation μετα απο καποιο καιρο!!! Sureee!! Ακομα ειναι σε λειτουργικοτατη κατασταση μετα απο 12-13 χρονια :D

Αυτή η ιστορία με τα χαλασμένα μηχανάκια μετά το τσιπωμα είχε βγει από τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών για ευνόητους λόγους. Από την άλλη υπήρχαν και μερικοί που τσιμπαγαν γιατί με τόσα λεφτά που έδινε κανείς για να το πάρει, το σκέφτονταν να ρισκάρει. Βέβαια όσο περνούσε ο καιρός και οι φίλοι τσιπωμενοι δεν είχαν προβλήματα άλλαζαν και αυτοί γνώμη.

To πρώτο μου Playstation το είχα αγοράσει μεταχειρισμένο κι ήταν ήδη τσιπαρισμένο. Όσο λιώσιμο και να 'χα ρίξει (και φαντάζομαι κι ο προηγούμενος ιδιωκτήτης του δεν θα πήγαινε πίσω) άντεχε το θηρίο. Όταν είχα πάει να το πουλήσω στο Console Club στα Κανάρια (που αν και ήξερε τα βασικά περί videogames ήταν ολίγον τι [EDITED]) για ν' αγοράσω Playstation 2 όταν το δοκίμασε μου πούλησε το παραμύθι ότι είναι ελλατωματικό επειδή χάνει σε γραφικά (στα frame rate θα εννοούσε μάλλον) και γι' αυτό προσφερόταν να τ' αγοράσει σ' εξευτελιστική τίμη. Φυσικά κουτόχορτο δεν έτρωγα, οπότε αρνήθηκα την προσφορά του και το πούλησα μέσω αγγελίας.

'Οταν αγόρασα ολοκαίνουριο Playstation 2 (τότε δεν είχε πάρα πολύ κόσμος Playstation 2 ώστε να τ' αγόραζα μεταχειρισμένο) και το τσίπαρα σ' ένα κατάστημα, μετά από λίγες μόλις βδομάδες χάλασε το ματάκι από το λέηζερ κι έτσι έπρεπε να σκάσω κι άλλα λεφτά για να μου το επισκευάσει. Και τότε δεν κόστιζε και λίγο το τσιπάρισμα στο Playstation 2 (σ' αντίθεση με το Playstation 1 που ήταν πάμφτηνο). Αλλά ακόμα και να μην έχεις τσιπάρει το Playstation 2 σου, χαλάει πολύ εύκολα. Δεν είναι και λίγα τ' άτομα που έχουν 2-3 Playstation γι' αυτόν τον λόγο.

Εν τω μεταξύ όταν είχα αγοράσει το Playstation 2 (το 'χα αγοράσει από την Ηλεκτρονική Αθηνών Ηλιούπολης) ο υπάλληλος με ρώτησε αν ήθελα κι ένα δεύτερο χειριστήριο. Αντί να πω "όχι, ευχαριστώ" έκανα το λάθος να του πω ότι το Playstation 2 παίρνει και χειριστήρια Playstation 1, κάτι που το 'ξερε όλος ο κόσμος τότε. Κι ο υπάλληλος πήγε να μου το παίξει ειδικός λέγοντας ότι δεν ισχύει αυτό που λέω. Κι όταν του είπα ότι όντως ισχύει επειδή το 'χα διαβάσει και σε περιοδικό τόσο επέμενε κι αυτός. Παραλίγο να τον διαολοστείλω αλλά πήγα πάσο και του είπα δήθεν ότι θα πάρω χειριστήριο άλλη φορά. Κανονικά θα έπρεπε την επόμενη μέρα να πήγαινα στο κατάστημα μ' ένα χειριστήριο Playstation 1, να τους πω να το δοκιμάσουν σ' ένα Playstation 2, να δουν ότι έχω δίκιο και μετά να τους ρίξω ένα καντήλι για τα φούμαρα που μου πουλούσαν. Καλά να είσαι άσχετος αλλά να θες να το παίξεις κι ειδικός για να πουλήσεις την πραμάτεια σου; E άει στον κόρακα!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
στην περιοχη μου ειχαμε ενα μαγαζι για κονσολες που λεγοταν mad και βρισκοταν στην λεωφορο πεντελης το οποιο ειδικευοταν στις αντιγραφες για Playstation 1 και επειδη το ειχα τσιπαρισμενο οπως συνηθιζοταν τοτε ειχα παρει αρκετα παιχνιδια ειχε και αυθεντικα παντως και μαλιστα ειχε δευτερο μαγαζι που οτι δεν υπηρχε μπορουσες να το παραγγειλεις εφαγε καταγγελια απο εναν στην περιοχη ο οποιος εκανε και ο ιδιος αντιγραφες αλλα ειχε σαν καλυψη το οτι ασχολουνταν με επισκευες υπολογιστων και πωλησεις αναλωσιμων μετα υπηρχε καποιος αλλος που μου τον ειχε συστησει ενας συμμαθητης μου ηταν στα μελισσια και ηταν κυριολεκτικα γιαφκα δεν θα ξεχασω πρωτη φορα που πηγα ειχε στην βιτρινα κουτια απο παιχνιδια και κονσολες για παραπλανηση και μπαινω και του λεω γεια μου ειπαν οτι εδω θα βρω αντιγραφες για playstation και μου λεει ναι περιμενε κοιτα μηπως βλεπει κανεις απεξω και μου ανοιγει ενα κλειδωμενο ντουλαπι και βγαζει καμποσα cd μου λεει διαλεξε οποιο θες και απο αυτον μπορουσες να παραγγελεις οποιο παιχνιδι ηθελες και στο εφερνε και δεδομενου οτι τοτε τετοιες γνωσεις για αντιγραφες παιχνιδιων δεν ειχα επαιρνα αρκετα παιχνιδια αν και αρκετα απο αυτα αρχισαν να μου κολλανε μετα απο καποιο διαστημα αυτο το μαγαζι εχει αλλαξει τωρα πρεπει να το εχει ο ιδιος ιδοκτητης ομως τωρα ασχολειται με φυσικο αεριο υπηρχε και ενα βιντεοκλαμπ εκει που εκανε αυτη την δουλεια δηλαδη μπορουσες να νοικιασεις τα παιχνιδια αλλα αν ηθελες στα αντεγραφε κιολας τα περισοτερα μαγαζια με κονσολες το κανανε αυτο και σου τσιπαρανε και τα μηχανηματα αλλα εχουν κλεισει τωρα πια μαγαζι αποκλειστικα για Videogames και κονσολες εχω να δω αρκετα χρονια

Καλά να σε καρφώσει ένας νόμιμος επιχειρηματίας αλλά ένας παράνομος; Aυτό λέγεται θράσος! Αλλά τι λέω; Για Ελλάδα μιλάμε που όλοι κάνουν τις χοντρές, προκλητικές απατεωνιές τους κι άμα κάποιος άλλος πάει να κάνει μια πολύ ασήμαντη παρανομία σε μορφή πταίσματος αμέσως να του ορμήξουν πάνω του σαν κοράκια.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει από άτομα που ρωτούσαν σε μαγαζιά για αυθεντικά παιχνίδια κι οι μαγαζάτορες τους απαντούσαν ότι πουλάνε κυρίως αντιγραφές. Συγνώμη, άμα ήθελαν για αντιγραφές θα τους το λέγανε.

Πίσω
Μπλουζα