Τα Roms δεν τα διαχωρίζω εγώ, τα βρίσκω έτοιμα συνήθως από scenes. Πχ:
Για ολοκληρωμένο database έχω τα πακέτα GoodMerged τα οποία διαχειρίζομαι με το QuickPlay. Αυτά είναι διαχωρισμένα με τον τίτλο μόνο. Και μέσα στο archive του τίτλου υπάρχουν όλα τα roms από όλα τα regions, hacks, prototypes, κλπ, κάτι σαν τα roms του MAME δηλαδή. Αυτά είναι απλά για να υπάρχουν, δεν τα πολυ χρησιμοποιώ. Είναι το πιο complete πακέτο αφού μέσα υπάρχουν όλα τα known roms του πλανήτη, μαζί ακόμα και με άχρηστα dumps. Αλλά αμα θες να βρεις κάτι περίεργο που ξέρεις ότι υπάρχει, πχ κάποια αρχαία prototype έκδοση του Sonic 2 θα την βρεις μέσα στο archive "Sonic The Hedgehog 2". Περιέργως είναι και τα μικρότερα σε χωρητικότητα πακέτα γιατί έχουν μόνο ένα archive ανα τίτλο και απλά συμπιέζουν όλα τα roms μέσα με 7z. Οπότε έτσι δεν έχεις και 10 εκατομμύρια αρχειάκια στον δίσκο.
Για τους standalone emulators χρησιμοποιώ Νο-intro. Εκεί τα διαχωρίζουν ανά region και κρατάνε μόνο τα καλύτερα dumps από officially released παιχνίδια. Θεωρείται το πιο "καθαρό" πακέτο για έναν που θέλει να παίζει και να τα έχει όλα αλλά χωρίς τα "εξτρά σκουπίδια" του GoodMerge.
Τέλος, για το Hyperspin/retroArch χρησιμοποιώ πακέτα που τα είχα βρει έτοιμα τότε στο Underground Gamer ονόματι Hyperspin Ready. Δηλαδή με τις κατάλληλες ονομασίες ώστε να ταιριάζουν με τα xml του hyperspin. Και χρησιμοποίησα αυτά ως βάση για να χτίσω τα δικά μου packs. Από τότε γίνανε αλλαγές στις ονομασίες βέβαια αλλά εγώ αυτά έχω ακόμα και κάνω update. Αυτά βέβαια δεν εχω ιδέα τι roms είναι. Λένε αυτοί που τα μαζέψανε ότι είναι τα καλύτερα roms ανά τίτλο (US-Good rom). Ομως έχω βρει μερικά λαθάκια. Πχ έχω βρει ένα rom που ήταν prototype καθώς και ένα rom στο Master System που είχαν βάλει έκδοση του SG-1000. Αλλά κατά 99% από όσο έχω τεστάρει είναι κομπλέ. Εξάλλου εδώ ήμαστε να διορθώνουμε ότι ανακαλύπτουμε.
1@Wally[/USER]
Ενας εύκολος τρόπος να διαχωρίσεις PAL και NTSC είναι ο εξής. Συνήθως τα roms είναι ήδη ονομασμένα με (U), (Ε) ή (J). H μπορεί να είναι (USA), (Europe), (Japan). H (EU), (US) κλπ. Οπότε κάνεις το πολύ απλό. Search στον φάκελο που έχεις τα roms και ψάχνεις για "(US)" πχ, μάζι με την παρένθεση αλλιώς θα σου βρει ότι λέξη έχει το "us" μέσα. Οπότε τα results που σου βγάζει τα επιλέγεις όλα και τα κάνεις cut-paste σε έναν δικό τους φάκελο. Οπότε έτσι έβγαλες όλα τα US roms από τον αρχικό φάκελο. Κάνεις το ίδιο και για τα άλλα regions και έτσι διαχώρισες τα roms σου.
Edit: Πως τα κατάφερα, πάλι σεντόνι έγραψα.