Κατηγοριοποιηση ROMs: Ολα μαζι?Ανα Region?Μονο NTSC?

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Θα ηθελα να δω πως σπατε τις συλλογες σας κυριως για πλατφορμες προ PSX.

Σε περιβαλλοντα τυπου RetroArch, LaunchBox κτλ θεωρω οτι υπαρχουν τρεις βασικοι δρομοι:

  1. Να βαζετε PAL,NTSC roms σε ενα φακελο και να τα εχετε στις ιδιες λιστες. (πχ φακελος Sega Genesis)
  2. Να σπατε σε regions (πχ φακελος Sega Mega Drive για τα PAL, Sega Genesis για τα NTSC)
  3. Ασχολειστε αποκλειστικα με NTSC roms (λογω 60 καρε)
Για να ακουσω...
 
Ολα χυμα σε εναν φακελο... αλλα εχω λιγα Pal(αυτα που εχω και σε κασσετες για να τα παιζω ιδια :) )  , τα πιο πολλα ειναι NTSC.
 
Με ποιο εργαλειο θα μπορουσα να διαχωρισω τα ROM packs μου σε PAL και NTSC?
 

Τα Roms δεν τα διαχωρίζω εγώ, τα βρίσκω έτοιμα συνήθως από scenes. Πχ:

Για ολοκληρωμένο database έχω τα πακέτα GoodMerged τα οποία διαχειρίζομαι με το QuickPlay. Αυτά είναι διαχωρισμένα με τον τίτλο μόνο. Και μέσα στο archive του τίτλου υπάρχουν όλα τα roms από όλα τα regions, hacks, prototypes, κλπ, κάτι σαν τα roms του MAME δηλαδή. Αυτά είναι απλά για να υπάρχουν, δεν τα πολυ χρησιμοποιώ. Είναι το πιο complete πακέτο αφού μέσα υπάρχουν όλα τα known roms του πλανήτη, μαζί ακόμα και με άχρηστα dumps. Αλλά αμα θες να βρεις κάτι περίεργο που ξέρεις ότι υπάρχει, πχ κάποια αρχαία prototype έκδοση του Sonic 2 θα την βρεις μέσα στο archive "Sonic The Hedgehog 2". Περιέργως είναι και τα μικρότερα σε χωρητικότητα πακέτα γιατί έχουν μόνο ένα archive ανα τίτλο και απλά συμπιέζουν όλα τα roms μέσα με 7z. Οπότε έτσι δεν έχεις και 10 εκατομμύρια αρχειάκια στον δίσκο.

Για τους standalone emulators χρησιμοποιώ Νο-intro. Εκεί τα διαχωρίζουν ανά region και κρατάνε μόνο τα καλύτερα dumps από officially released παιχνίδια. Θεωρείται το πιο "καθαρό" πακέτο για έναν που θέλει να παίζει και να τα έχει όλα αλλά χωρίς τα "εξτρά σκουπίδια" του GoodMerge.

Τέλος, για το Hyperspin/retroArch χρησιμοποιώ πακέτα που τα είχα βρει έτοιμα τότε στο Underground Gamer ονόματι Hyperspin Ready. Δηλαδή με τις κατάλληλες ονομασίες ώστε να ταιριάζουν με τα xml του hyperspin. Και χρησιμοποίησα αυτά ως βάση για να χτίσω τα δικά μου packs. Από τότε γίνανε αλλαγές στις ονομασίες βέβαια αλλά εγώ αυτά έχω ακόμα και κάνω update. Αυτά βέβαια δεν εχω ιδέα τι roms είναι. Λένε αυτοί που τα μαζέψανε ότι είναι τα καλύτερα roms ανά τίτλο (US-Good rom). Ομως έχω βρει μερικά λαθάκια. Πχ έχω βρει ένα rom που ήταν prototype καθώς και ένα rom στο Master System που είχαν βάλει έκδοση του SG-1000. Αλλά κατά 99% από όσο έχω τεστάρει είναι κομπλέ. Εξάλλου εδώ ήμαστε να διορθώνουμε ότι ανακαλύπτουμε.

1@Wally[/USER]

Ενας εύκολος τρόπος να διαχωρίσεις PAL και NTSC είναι ο εξής. Συνήθως τα roms είναι ήδη ονομασμένα με (U), (Ε) ή (J). H μπορεί να είναι (USA), (Europe), (Japan). H (EU), (US) κλπ. Οπότε κάνεις το πολύ απλό. Search στον φάκελο που έχεις τα roms και ψάχνεις για "(US)" πχ, μάζι με την παρένθεση αλλιώς θα σου βρει ότι λέξη έχει το "us" μέσα. Οπότε τα results που σου βγάζει τα επιλέγεις όλα και τα κάνεις cut-paste σε έναν δικό τους φάκελο. Οπότε έτσι έβγαλες όλα τα US roms από τον αρχικό φάκελο. Κάνεις το ίδιο και για τα άλλα regions και έτσι διαχώρισες τα roms σου.

Edit: Πως τα κατάφερα, πάλι σεντόνι έγραψα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Imgema[/USER] εισαι ο ανθρωπος μου διοτι εισαι ψειρας και παρατηρητικος :)

Ερωτηξη:Το RetroArch θα καταλαβει οτι το core του, εχει φορτωσει μια PAL Atari 2600 rom ωστε να ριξει το refresh του στα 50? Θα μου πεις οτι εκει θα πρεπει να επεμβεις και στο refresh της οθονης manually και να τα κατεβασεις 50...

Μηπως τελικα πρεπει να προτιμουμε NTSC roms οσο αφορα τα παλια κονσολικα παρα τη χαμηλοτερη αναλυση και τα πεθαμενα χρωματα?

Αν ναι, εχοντας ολα σε ενα folder, πως μπορεις να ξερεις οτι το Sonic που βλεπεις στο Launchbox ειναι το PAL ή το NTSC ωστε να προτιμησεις το δευτερο?

Αρα μηπως ειναι μονοδρομος το χωρισμα σε PAL και NTSC για τα προ PSX μηχανηματα?

 
Το RetroArch δεν νομίζω να ρίξει τα hz στα 50 γιατί σαν πρόγραμμα προσπαθεί να συγχρονίσει τέλεια ότι του βάλεις με την οθόνη. Οπότε μάλλον θα πρέπει να ρυθμίσεις την οθόνη σου στα 50hz manually από πριν. Αλλιώς δεν ξέρω, ή θα συγχρονίσει τα 50fps στα 60hz και θα γίνουν 60 (αρα καμιά διαφορά με το NTSC) ή δεν θα το κάνει και θα έχεις stutters. Μάλλον το πρώτο.

Τωρα βέβαια δεν ξέρω γιατί να θες να το κάνεις αυτό. Καταρχάς τα "πεθαμένα χρώματα" που λες πρώτη φορά το ακούω και σίγουρα δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι η μεγαλύτερη ανάλυση αλλά τις περισσότερες φορές αυτή την ανάλυση δεν την εκμεταλλεύονται. Γι αυτό βλέπεις πολλές φορές τεράστια borders πάνω και κάτω στα PAL. Γιατι απλά κοτσάρουν την μικρότερη NTSC εικόνα όπως είναι πάνω στην PAL οθόνη. Μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα games φτιάχνονταν για NTSC αρχικά και κανείς δεν θα κάτσει να φτιάξει νέα 2D assets από την αρχή για να εκμεταλλευτεί την ανάλυση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η ταχύτητα. Γιατί να θες 50fps και όχι 60? Και οκ, σιγά την διαφορά θα μου πεις αλλά το θέμα είναι πως μερικοί τραγικοί δεν κάνανε σωστή μεταφορά ούτε σε αυτό. Δηλαδή είχες πχ το Sonic 1 και η μουσική είχε πιο αργό tempo από το πραγματικό! (οπότε έτσι καταλαβαίνεις και αν παίζεις το PAL ή το NTSC) :p

Αρα κατά την γνώμη μου καλύτερα να άφηνες τα PAL και να έπαιζες τα games as intended. Οπως σε πολλά home computers τα 50hz είναι το standard έτσι και στις κονσόλες είναι τα 60hz. Η μόνη εξαίρεση είναι το Master System μιας και στην Ευρώπη έκανε μεγαλύτερη επιτυχία και φτιάχνονταν πιο πολλά games σαν PAL exclusives.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θανξ.

Αρα παμε για NTSC και οτι δεν υπαρχει το παμε σε PAL?

Αρα σπαμε φακελους? Αλλιως πως θα ξερουμε οτι το Sonic που ξεκιναω στο Launchbox ειναι η PAL ή η NTSC?

PAL στα 60 δεν θα ειναι μη-πιστη εμπειρια?

Eλπιζω καποτε να βγουν 300Hz monitors ωστε να (λογικα) να μην εχουμε θεμα τουλαχιστον στην απεικονιση...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μένα φτιάχνεις έναν φάκελο με όλα τα US-NTSC και απλά προσθέτεις μέσα ότι exclusives PAL που δεν υπάρχουν σε US.

Tα file names των roms θα σε καθοδηγήσουν για το αν είναι PAL ή US. Αν δεν είναι έτσι ονομασμένα τα roms θα σου πρότεινα να κατεβάσεις ένα No Intro πακέτο και να τα χωρίσεις με search όπως είπα παραπάνω.

Τώρα για τα exclusive PAL σε 60hz οθόνη δεν θα μπορείς να παίξεις σωστά ότι και να γίνει. H που θα τρέχουν πιο γρήγορα ή θα τρέχουν σωστά αλλά με stutters. Θα πρέπει manually να ρίχνεις τα hz της οθόνης στα 50. Δηλαδή να τρέχει η οθόνη natively στα 50hz. Μονο έτσι θα σου τρέχουν με την σωστή ταχύτητα χωρίς stutters.

Edit: Δεν χρειάζεται να "σπάσεις" φακέλους αν θες να τα έχεις όλα σε έναν. Μπορείς απλά να επιλέξεις από τον φάκελο όλα τα US και να τα κάνεις click and drag μέσα στο Launchbox. Δηλαδή search όπως είπα πριν και τα results τα πιάνεις όλα μαζί και τα βάζεις στο Launchbox. Και μετά λίγα λίγα τα PAL που θες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα