(Κινηματογραφικές) Σοβιετικές εισβολές στην Αμερική !

Uskoke είπε:
Δεν ξέρω αν είμαι οφτοπικ, αλλά έχω ένα παιχνίδι PC (World in conflict) που έχει σαν κεντρική ιδέα μια εισβολή των σοβιετικών στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Κρύβονται μέσα σε εμπορικά πλοία και κάνουν κανονική απόβαση στις ΗΠΑ, ενώ μαίνεται ο Γ' παγκόσμιος στην Ευρώπη.
Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο (σε βιβλίο όμως πάντα) υπάρχει και το Debt of Honor του τεράστιου δάσκαλου Τομ Κλάνσι. Η Ιαπωνία έχοντας βαρεθεί την οικονομική κηδεμονία των ΗΠΑ, εισβάλλει και καταλαμβάνει τη νήσο Γκουάμ με το σύνολο των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: μεταφέρει στρατό και βαρύ οπλισμό (μέχρι MLRS!) μέσα σε συνηθισμένα βαρέα φέρυ μποτ και «αθώα» επιβατηγά αεροσκάφη τα οποία πλησιάζουν ανενόχλητα και χωρίς υποψίες τα νησιά, αποβιβάζουν τον στρατό και ξεκινά το πανηγύρι. Την ίδια στιγμή, έχουν αγοράσει βαλλιστικούς πύραυλους από την πεινασμένη για ρευστό Ρωσία δήθεν για τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά, αλλά τους οπλίζουν με εγχώριες πυρηνικές κεφαλές που ανέπτυξαν κρυφά, βυθίζουν δυο αμερικανικά υποβρύχια κι αχρηστεύουν δυο αεροπλανοφόρα. Έτσι ο Ειρηνικός ξαναγίνεται «ιαπωνική λίμνη»... στα eighties! Τέλος, μια πρωτόγονη «κυβερνοεπίθεση» (όσο μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) προκαλεί κατάρευση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να έχουν κάτι να ασχολούνται. Κρίμα που δεν έχει μεταφερθεί μέχρι σήμερα στην μεγάλη οθόνη, θα είχε πολύ πλάκα!

http://en.wikipedia.org/wiki/Debt_of_Honor
 
καταλαμβάνει τη νήσο Γκουάμ με το σύνολο των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: μεταφέρει στρατό και βαρύ οπλισμό (μέχρι MLRS!) μέσα σε συνηθισμένα βαρέα φέρυ μποτ και «αθώα» επιβατηγά αεροσκάφη τα οποία πλησιάζουν ανενόχλητα και χωρίς υποψίες τα νησιά, αποβιβάζουν τον στρατό και ξεκινά το πανηγύρι.
Το σενάριο ψιλομπάζει. Μεγάλη συγκέντρωση εμπορικών πλοίων, πάντα προκαλεί υποψίες.
 
Αν και ξεφεύγουμε λίγο από το (κινηματογραφικό) θέμα, ένα πολύ καλό και ρεαλιστικό βιβλίο είναι το " Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος -Μια μελλοντική ιστορία " ¨του John Hackett. Είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1983 και περιέγραφε μια εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στην Δυτική Γερμανία.
 
Captain Kal είπε:
Το σενάριο ψιλομπάζει. Μεγάλη συγκέντρωση εμπορικών πλοίων, πάντα προκαλεί υποψίες.
Στο βιβλίο, η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ μέχρι την ώρα που οι κακοί Ζαϊμπάτσου καταλαμβάνουν την εξουσία. Κανονικά δεν υποψιάζεσαι τον σύμμαχό σου. Γενικά το βιβλίο, επειδή το έχω διαβάσει, είναι ένας θρίαμβος εντελώς αντισυμβατικής ανορθόδοξης στρατιωτικής σκέψης, κι από τις δυο πλευρές.

RIO είπε:
Αν και ξεφεύγουμε λίγο από το (κινηματογραφικό) θέμα...
από το θέμα έχουμε ξεφύγει προ πολλού, από την ώρα που η λίστα των συμβατών με το θέμα ταινιών εξαντλείται σε 2 (ολογραφώς: δυο) ταινίες που έχουν αναφερθεί στα αρχικά μηνύματα... Χρειάζεται λίγη «ποιητική αδεία» για να επιβιώσει το thread :p δεν είναι κακό...

RIO είπε:
" Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος -Μια μελλοντική ιστορία " ¨του John Hackett.
βρήκα αρκετά reviews εδώ: http://www.amazon.com/Third-World-War-Untold-Story/dp/0025471104

Ενδιαφέρον φαίνεται.

Στο δια ταύτα, μια ακόμα προσθήκη: πρόκειται για καθαρά B-Movie, όπου Κινέζοι σκάβουν τούνελ κάτω από τον... Ειρηνικό Ωκεανό (τι έκανε λέει?!) προκειμένου να τοποθετήσουν ατομικές βόμβες κάτω από αμερικανικές πόλεις. Ε.... ΟΚ.....

The plot involves rogue elements of the communist Chinese army who use fantastic burrowing machines in an effort to place atomic bombs under major U.S. cities. The U.S. Navy sends troops underground to combat them. The film has been described as "deliriously paranoid".


για το δεύτερο έχει και ξεχωριστή ανάρτηση:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_First_Team_%28novel%29
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κάποιες ακόμα προσθήκες από μένα:

Invasion USA (1952)

Υπάρχει και δεύτερη ταινία με το ίδιο όνομα, πολύ προγενέστερη αυτής του 1985 με τον Τσακ Νόρις και εντελώς άσχετη με αυτήν. Πρόκειται για ασπρόμαυρη παραγωγή του 1952, στην οποία οι ηπειρωτικές ΗΠΑ εισβάλλονται από μη κατονομαζόμενες κομμουνιστικές δυνάμεις, με λίγα λόγια ακροβατεί στα όρια της πολιτικής ορθότητας, δεν λέει ευθέως ότι πρόκειται για την Σοβιετική Ένωση, αλλά την φωτογραφίζει ασφυκτικά.

Σύντομη σχετικά ταινία, με πολλά, πάρα πολλά πλάνα αρχείου, εντελώς άσχετα ως επί το πλείστον, δηλαδή με αμερικάνικο εξοπλισμό βαμμένο στα χρώματα του εχθρού. Αν κι η βίκι λέει ότι ήταν εισπρακτική επιτυχία, εμένα μου φάνηκε ψιλοχάλια σαν παραγωγή.

[video=youtube;TrB0E5-GUNI]


http://www.imdb.com/title/tt0078723/

http://en.wikipedia.org/wiki/1941_%28film%29

Further reading:

Ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη είναι η ανάρτηση της βίκι για την λεγόμενη «Επιχείρηση Ξίφος» που αφορούσε την οργάνωση ανταρτοπόλεμου στο ενδεχόμενο σοβιετικής εισβολής στην Ευρώπη:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio#Greece

Ναζιστική εισβολή στις ΗΠΑ στον Β' ΠΠ (πραγματική επιχείρηση):

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Pastorius

Saboteur (1942): Ταινία με θέμα δολιοφθορές στις ΗΠΑ του Β' ΠΠ εν όψει εισβολής:

http://en.wikipedia.org/wiki/Saboteur_%28film%29

State of the Union (2005): Αφού όλοι οι άλλοι απέτυχαν να εισβάλλουν στις ΗΠΑ, εισβάλλουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, ένας rogue στρατηγός συγκεκριμένα, αλλά... αποτυγχάνει κι αυτός:

http://en.wikipedia.org/wiki/XXX:_State_of_the_Union
 

Συνημμένα

  • The_Man_in_the_High_Castle.jpg
    The_Man_in_the_High_Castle.jpg
    63,4 KB · Προβολές: 1
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα