Κινηματογραφικός Χριστός

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Μιας και έρχεται το Πάσχα θέλω να ανοίξω ένα θέμα σχετικά με τις κινηματογραφικές απεικονίσεις του Χριστού. Δεν έχω βρει να υπάρχει αντίστοιχο θέμα πέρα από αναφορές σε μεμονωμένες ταινίες αλλά καθώς μπορεί να κάνω λάθος, ας τροποποιηθεί όπως κρίνουν οι αρμόδιοι. Επιπλέον λόγω του μεγάλους πλήθους ταινιών και περιορισμένων γνώσεων από μέρους μου θα αναφερθώ μόνο σε ταινίες που έχω δει εγώ και ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τις δικές του γνώσεις.

Οι ταινίες στις οποίες παρουσιάζεται ο Χριστός μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: Σε αυτές όπου ο Χριστός παρουσιάζεται παραδοσιακά-θρησκευτικά και σε αυτές που τον βλέπουν με μια πιο «αιρετική» ματιά που μπορεί να φτάσει και στα όρια της διακωμώδησης.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν:

1. Μισαλλοδοξία (Intolerance - 1916). Το κλασικό σπονδυλωτό έπος του Ντέιβιντ Γκρίφιθ, παρουσιάζει μια σειρά πέντε ιστορίες μισαλλοδοξίας μέσα από την ανθρώπινη ιστορία. Μια από αυτές και η ιστορία του Ιησού με τον Howard Gaye (1878-1955) στον ρόλο του.

2. Quo Vadis (1951). Προς το τέλος της ταινίας ενώ ο Αγ. Πέτρος εγκαταλείπει τη Ρώμη για να σωθεί από τον διωγμό ο Χρίστος εμφανίζεται και τον ρωτάει Quo Vadis. Ο ηθοποιός είναι ο Robin Hughes (1920-1989).

3. Στον σινεμασκόπ Χιτώνα (The robe -1953). Ο ήρωας χιλίαρχος Μάρκελος παραβρίσκεται στην σταύρωση του Ιησού (βοηθά και στην πραγματοποίησή της) ο Ιησούς είναι ο Donald C. Klune (1929-2003) σαν σώμα και ο Cameron Mitchell (1918-1994) σαν φωνή.

4. Ben Hur (1959). Ο Ιησούς εμφανίζεται σε μερικές σκηνές της ταινίας με τα 11 όσκαρ. Τον ερμήνευσε ο Claude Heater (1927-).

5. Και (επιτέλους) περνάμε στην πρώτη ταινία που πραγματικά έχει σαν θέμα την ζωή του Χριστού. Ο Βασιλεύς των Βασιλέων (King of Kings - 1961). Η πρώτη έγχρωμη ταινία με θέμα τη ζωή του Χριστού από τον Νίκολας Ρέι και με πρωταγωνιστή τον Jeffrey Hunter (1926-1969) ένα από τα πρώτα θύματα «της κατάρας του ρόλου του Χριστού».

6. Το ίδιο έτος ο Ρίτσαρντ Φλάιτσερ γυρίζει τον Βαραββά (Barabbas – 1961). Ο Ιησούς εδώ είναι ο Roy Mangano.

7. Στον μετριότατο Ιταλικό Πόντιο Πιλάτο (1962) τους ρόλους τόσο του Ιησού όσο και του Ιούδα ερμηνεύει ο John Drew Barrymore (1932-2004).


8. Στο αριστουργηματικό Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (1964) του Παζολίνι, παρουσιάζεται ένας επαναστάτης Χριστός και είναι ο Enrique Irazoqui (1945-) κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος Χριστός που έχω δει.

9. Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου (The greatest story ever told - 1965). Ένα all star cast με επικεφαλής τον πολύ καλό Σουηδό ηθοποιό Max von Sydow (1929-) σε μια ταινία βασισμένη περισσότερο στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο.

10. Η πιο γνωστή μεταφορά της ιστορίας του Ιησού στην οθόνη, η σειρά που είναι συνώνυμο του Πάσχα τα τελευταία 20 και βάλε χρόνια ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Jesus of Nazareth -1977) με τον ποιο αναγνωρίσιμο και για πολλούς τον καλύτερο ερμηνευτή του Χριστού Robert Powell (1944-). Να προσθέσουμε και τους Immad Coen (σαν παιδί) και Lorenzo Monet (σαν 12ετή).

11. Στην τηλεταινία Την μέρα που πέθανε ο Χριστός (The day that Christ died - 1980) Χριστός είναι ο ελληνοαμερικάνος Chris Sarandon (1942-)


12. Ξανά τηλεταινία ο Τέταρτος Μάγος (The fourth wise man – 1985), όπου ένας υποτιθέμενος τέταρτος μάγος που ξεκίνησε για την Βηθλεέμ μετά από πολλές περιπέτειες συναντά τελικά τον Χριστό λίγο πριν την σταύρωση. Χριστός εδώ είναι ο James Farentino (1938-2012).


13. Τέλος στα Πάθη του Χριστού (2004) σε μια σαδιστική θα έλεγα απεικόνηση του μαρτυρίου του Χριστού ο Χριστός ερμηνεύεται από τον Jim Caviezel (196:cool:.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν:


1. Ο Τζόνι πήρε το όπλο του (1971)
. Μέσα στα όνειρα του ο Τζόνι συναντάται και ζητά βοήθεια από έναν ανίκανο να τον βοηθήσει Ιησού που τον ερμηνεύει ο Donald Sutherland (1935-).

2. Jesus Christ Superstar (1973). O Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο άστρο ερμηνεύεται από τον Ted Neely (1943- ) σε μια αξιοπρόσεκτη ταινία.

3. Με τις ίδιες προθέσεις αλλά κατώτερο αποτέλεσμα το μιούζικαλ Godspell (1973-) με τον εκσυγχρονισμό του κατά Ματθαίον ευαγγέλιο και τον Victor Garber (1949-) σαν τον πιο χίπη Χριστό ever.

4. Ένας προφήτης μα τι προφήτης (The life of Brian-1979). Αν και η ιστορία αναφέρεται σε άλλον μεσσία (τον Μπράιαν) σε δυο σκηνές ο εμφανίζεται και ο αυθεντικός υπό την μορφή του Kenneth Colley(1937-).

5. Στο ρωμαϊκό σκετς από την Τρελή Ιστορία του Κόσμου (History of world part 1-1981) ο Κόμικους (Μελ Μπρουκς) πιάνει δουλειά σαν σερβιτόρος σε ένα Ιουδαϊκό εστιατόριο στο οποίο λαμβάνει χώρα ο μυστικός δείπνος με Ιησού τον John Hurt (1940-)


6. Τέλος μια ταινία που προκάλεσε σάλο και ακόμα κατά κάποιον τρόπο είναι «απαγορευμένη», ο Τελευταίος πειρασμός (The last temptation of Christ) από τον Σκορτσέζε με Χριστό τον Willem Dafoe (1955-) σε μια πολύ καλή ερμηνεία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συγχαρητηρια. Πολυ διαφωτιστικο ποστ (και επικαιρο λογω Πασχα)
 
Ενδιαφερον το ποστ σου Thor

Μπερδευτηκα λιγο ως προς τον πρωταγωνιστη της ταινιας "τα Παθη του Χριστου" ,δεν ηταν ο Μελ Γκιμπσον; εκτος κι αν μιλαμε για δυο διαφορετικες ταινιες.
 
Ο Μελ Γκιμπσον ειναι και σκηνοθετης. Τη συγκεκριμενη ταινια την σκηνοθετησε, δεν επαιξε ο ιδιος :)
 
Rakeesh είπε:
Ο Μελ Γκιμπσον ειναι και σκηνοθετης. Τη συγκεκριμενη ταινια την σκηνοθετησε, δεν επαιξε ο ιδιος :)
ευχαριστω πολυ Rakeesh,μου ελυσες την απορια :)
 
Υπήρχε και μια σειρά ιταλικης παραγωγης με θεμα την ζωη του μικρού Χριστού , γυρσμενη στην δεκαετια του 80- un babino di nome jesu! Δεν ξέρω εκεί το όνομα του πιτσιρικα αλλα εντυπωσιακή, πολύ όμορφη ήταν η παναγία...υπάρχει στις ιστορικες σειρές η εν λόγω σειρά, βεβαια ειχε πολλά μυθικά στοιχεία και όχι τόσο ιστορικά!
 
Πολυ καλη,συνοπτικη και μεστή ταυτοχρονα παρουσιαση...Προσωπικα παντως δεν μπορω να πω οτι μου αρεσε η ταινια του Παζολινι ενω τα "Παθη του Χριστου" δεν θα την χαρακτηριζα σαδιστικη αλλα μαλλον ρεαλιστικη αφου ετσι τιμωρουσαν τους καταδικους την εποχη εκεινη οι Ρωμαιοι....
 
Για μένα, αγαπημένος ρόλος του Ιησού ήταν από τον Robert Powell στην ταινία ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ.
 
Οι καλύτεροι στον ρόλο του Ιησού ήταν, κατά τη γνώμη μου, ο Ρόμπερτ Πάουελ ("Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φράνκο Τζεφιρέλι) και ο Γουίλεμ Νταφόε ("Ο τελευταίος πειρασμός" του Μάρτιν Σκορτσέζε, από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη).
 
Όπως επισημαίνει και ο Thor πολύ εύστοχα με τη φράση του "η κατάρα του ρόλου του Χριστού" υπάρχει ολόκληρη παραφιλολογία σχετικά με όλους όσοι υποδύθηκαν τον Χριστό. Πήγαν κακήν κακώς με την έννοια ή ότι αρρώστησαν ή ότι δεν είχε συνέχεια η κινηματογραφική τους πορεία, ή δεν ξέρω τι άλλο, πλην των εξαιρέσεων βεβαίως. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι πιο συγκεκριμένο, ας κάνει ένα κόπο να μας το γράψει.
 
Eμένα μου άρεσε πιο πολύ η ταινία, τα πάθη του χριστού. Έδωσε κάτι καινούργιο, σε ένα θέμα που έδειχνε να έχει εξαντληθεί. Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική, η αναπαράσταση εποχής πιστή, χωρίς αμερικανιές και ο Καβίζελ αρκετά πειστικός στον ρόλο...
 
angel_grig είπε:
Πολυ καλη,συνοπτικη και μεστή ταυτοχρονα παρουσιαση...Προσωπικα παντως δεν μπορω να πω οτι μου αρεσε η ταινια του Παζολινι ενω τα "Παθη του Χριστου" δεν θα την χαρακτηριζα σαδιστικη αλλα μαλλον ρεαλιστικη αφου ετσι τιμωρουσαν τους καταδικους την εποχη εκεινη οι Ρωμαιοι....
Θα συμφωνήσω στην πιστή αναπαράσταση της εποχής και πιθανα ο όρος "σαδιστική" ίσως να είναι υπερβολικός εκ μέρους μου. Η ένσταση μου όμως είναι ότι η ταινία επικεντρώνεται μόνο στο μαρτύριο του Ιησού, με ανατριχιαστική λεπτομέρεια ενώ οι κοινωνικές ισορροπίες και η ιδεολογική διαμάχη ανάμεσα στις ομάδες που αποτελούσαν την κοινωνία της εποχής απλά υπονοούνται, όπως και η διδασκαλία του Χριστού που οπως και να το δεις άλλαξε την ιστορία του κόσμου (και το λέω χωρίς να είμαι θετικά διακείμενος προς την εκκλησία) απουσιάζουν ή απλά υπονοούνται. Τα στοιχεία αυτά κατά τη γνώμη μου υπήρχαν στην ταινία του Παζολίνι.

caprice είπε:
Όπως επισημαίνει και ο Thor πολύ εύστοχα με τη φράση του "η κατάρα του ρόλου του Χριστού" υπάρχει ολόκληρη παραφιλολογία σχετικά με όλους όσοι υποδύθηκαν τον Χριστό. Πήγαν κακήν κακώς με την έννοια ή ότι αρρώστησαν ή ότι δεν είχε συνέχεια η κινηματογραφική τους πορεία, ή δεν ξέρω τι άλλο, πλην των εξαιρέσεων βεβαίως. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι πιο συγκεκριμένο, ας κάνει ένα κόπο να μας το γράψει.
Καθαρά προσωπική γνώμη είναι ότι η "κατάρα" αφορά ηθοποιούς μικρής ή ανύπαρκτης αναγνωρισιμότητας πριν ερμηνεύσουν το ρόλο του Χριστού οι οποίοι καθώς έγιναν διάσημοι σαν "Χριστοί" δεν τους αποδεχόταν το κοινό μετά σαν σεξομανείς αλκοολικούς δολοφόνους ή κατι άλλο πέρα από τον ρόλο του Χριστού. θεωρώ ότι αυτό που λέω υποστηρίζεται από το γεγονός ότι "Χριστοί" που η ερμηνεία τους πέρασε απαρατήρητη (πχ ο τηλεοπτικός Χριστός-Μπέιλι) κέρδισαν αναγνωρισιμότητα αργότερα, Χριστοί που ήταν ήδη διάσημοι όταν τον ερμήνευσαν (πχ Max von Sydow - Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου κ Willem Dafoe στον Τελευταίο πειρασμό) έκαναν αξιόλογη καριέρα και μετά Χριστόν.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας

... και μια ανεπίτρεπτη παράλειψη: Η ελληνική τηλεοπτική σειρά 5 επεισοδείων του 1987 Πόντιος Πιλάτος με τον Ζαχαρία Ρόχα στο ρόλου του Χριστού.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στα "Πάθη του Χριστού" οι διάλογοι είναι σε αυθεντικά Λατινικά και Αραμαίκα ( η αρχαία γλώσσα της περιοχής εκεί ), σε αντίθεση με τη συνηθισμένη πρακτική του Hollywood ( και δικαιολογημένη μάλλον ) να μιλάνε όλοι, μέχρι και οι εξωγηίνοι άπταιστα Αγγλικά :p
 
Ενα προσφατο βιντεο σχετικο με την καταρα οσων ηθοποιων υποδυθηκαν τον Ιησου Χριστο.

 
Thor, υπάρχει ξεχωριστό νημα για την ταινία του Παζολίνι, όποτε μπορεί να ρίξεις μια ματιά και κει για πρόσθετα σχόλια! μάλλον σου έκανε εντύπωση γιατι στην ταινια δεν πρόσθεσε άλλα λόγια ο σκηνοθέτης και δεν είχε χουλιγουντιανά κλισέ !

Την σειρά αννο ντόμινι δεν την έχω δει αλλά και κει πρέπει να έκανε ενα γρήγορο πέρασμα ο Χριστός , αν κάποιος την εχει δει ας μας πει!

Μπάμπι ευχαριστούμε για το βίντεο..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@ bambinella

Άκρως διαφωτιστικό το βιντεάκι, τα φανταζόμουν χειρότερα τα πράγματα. Επιλέγω την ωραιότερη ιστορία του κόσμου με τον Max Von Sydow, μου άρεσε αυτή η μεταφορά.
 
caprice είπε:
@ bambinella
Άκρως διαφωτιστικό το βιντεάκι, τα φανταζόμουν χειρότερα τα πράγματα. Επιλέγω την ωραιότερη ιστορία του κόσμου με τον Max Von Sydow, μου άρεσε αυτή η μεταφορά.
πολύ καλός ηθοποιος ο μαξ φον σιντορ, πολύ καλός! εχει παιξει και σε κάμποσες ιστορικές μίνι σειρες και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει πάρει όσκαρ!
 
αριαδνη είπε:
πολύ καλός ηθοποιος ο μαξ φον σιντορ, πολύ καλός! εχει παιξει και σε κάμποσες ιστορικές μίνι σειρες και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει πάρει όσκαρ!
Δεν έχει πάρει πότε όσκαρ αλλά υπήρξε 2 φορές υποψήφιος
 
Ο Μαξ φον Σίντοφ έχει πρωταγωνιστήσει σε 11 ταινίες του Μπέργκμαν... αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από ένα Όσκαρ.
 
Θα συμφωνήσω με την Betty Boop στο ποστ 8 ότι και για μένα ο Robert Powel είναι ο αγαπημένος μου "Χριστός".
 
Πίσω
Μπλουζα