Κι όμως, ζούμε στο μέλλον!

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Ας φανταστουμε τους εαυτους μας στην παιδικη/εφηβική ηλικία, πιθανότατα γύρω στη δεκαετια 1990. Εχουμε εικονες απο την καθημερινοτητα, καθως και καποιες εικονες απο το '80, αλλα και πολλοι απο εμας (ακομα και οσοι διαβαζουμε Pixel) εχουμε καποιες βλεψεις για το πώς θα ειναι το μέλλον.

Ξαφνικα ερχεται ο φιλος μας ο Doc Brown, που μολις ειχε επισκευτει το 2019 με τη χρονομηχανη του, και μας λεει οτι για καποιο επειγοντα λογο, πρεπει να παμε μαζι του. Χωρις να το σκεφτουμε στιγμη, δεχομαστε με ενθουσιασμο! Εχοντας τις εικονες μας απο την καθημερινοτητα του 90, αλλα και τις φαντασιωσεις μας απο φουτουριστικα εργα, ειμαστε ολο περιεργεια για να δουμε πώς θα "μοιαζει" το μελλον.

Φανταστειτε λοιπον οτι εχοντας τις εικονες απο την εποχη του '90, ξαφνικα πηδατε στο σημερα. Πως θα σας φαινοταν η εποχη μας; Τι "φουτουριστικο" πιστευετε οτι εχει το 2019 σε σχεση με το 90 η αυτο που θεωρουσατε "φουτουριστικο"; Τι θα σας απογοητευε;
 
τί εντυπωσεις πιστευω οτι θα ειχε ο past-me εαν εκανε μια βολτα στο δρομο ή εαν χαζευε μια τηλεοραση του 2019:

  • Μελετωνας λιγο παραπανω, μου κανει εντυπωση πως δεν εχουμε ξαναπαει στο φεγγαρι, δεν εχει γινει καποιο κοσμογονικο γεγονος, και οτι ακομα γινεται πολεμος καπου στην ανατολη (Υεμενη, Συρια). Οσο για την Ελλαδα, η εικονα του Τσιπρα μου φαινεται "φουτουριστικη" για πρωθυπουργο, αλλα εχουμε ακομα τα ιδια προβληματα σε νοσοκομεια, γραφειοκρατεια κλπ, και ειμασε ακομα τριτοκοσμικο κρατος σε σχεση με την Ευρωπη.
  • Η μεγαλη μου χαρα ειναι οτι δεν επαληθευτηκαν οι προφητειες του Νοστραδαμου που διαβαζα και πιστευαν καποιοι αλαφροισκιωτοι γνωστοι μου. Δεν εγινε 3ος παγκοσμιος πολεμος ουτε κυκλοφορουμε ολοι με barcodes ή το mark of the beast (απο οσο ξερω τουλαχιστον).
  • Στο δρομο θα συναντουσα μαυρους και ατομα ξενης καταγωγης που θα μου εδινε την εντυπωση οτι "γιναμε Αμερικη" η καποια πολυπολιτισμικη μητροπολη.
  • Τα αυτοκινητα δεν ειναι και τοοοοσο φουτουριστικα, ομως ο σχεδιασμος τους ειναι πιο streamlined και "οργανικος" που δειχνει μεγαλη προοδο στην τεχνολογια σχεδιασμου και κατασκευης.
  • Σε αντιθεση με τις απεικονισεις επιστημονικης φαντασιας, δεν φοραμε "διαστημικα" λαμέ ρουχα. Αντιθετως ειναι πολυ μουντα. Ενω θεωρουσα τα φωσφοριζε χρωματα του '90 τοσο φρεσκα και φουτουριστικα, βλεπω οτι το 2019 εχουν εξαφανιστει.
  • Επισης δεν υπερισχυσε το στυλ πανκ ουτε οι εξαλλες κομμώσεις. Οι νεοι ειναι κοντοκουρεμενοι, και κατι που μου χτυπαει λιγο σαν φουτουριστικο, ειναι το σχεδον εξωπραγματικο ντεγκρανταρισμα που κανει η ψιλή στο κεφαλι, καθως και η "χωριστρα".
  • Επισης μου κανει εντυπωση πως τόσοι πολλοι πλεον εχουν τατουαζ. Αραγε ειχε γινει πολεμος και τα εκαναν στο στρατο ή ειχαν παει τοσοι πολλοι φυλακη; (προκαταληψεις του 90)
  • Περνωντας απο ενα καταστημα Γερμανο, Βονταφον κλπ, μου κανουν εντυπωση τα tablet και τα κινητα. Ειχα ακουσει βεβαια για κατι databanks, organizers κλπ. Πρωτη μου σκεψη ειναι οτι "τα κομπιουτερακια εξελιχτηκαν παρα πολυ" ή οτι "οι υπολογιστες μίκρυναν". Τα πανεμορφα ζωντανα χρωματα και animations πανω στην κρυσταλλινα καθαρη οθονη, ειναι κατι που οντως δεν μπορουσα να φανταστω, και με κανουν πρωτη φορα να νιωθω οτι βρισκομαι στο μελλον.
  • Οι τηλεορασεις και οι οθονες εχουν γενικως λεπτυνει παρα πολυ, και η καθαροτητα τους ειναι σαν τζαμι. Με εντυπωσιαζουν τα animations, τα χρωματα και τα σηματα που συνοδευουν τις εκπομπες.
  • Κανοντας μια ερευνα πανω στους υπολογιστες βλεπω οτι ακομα δεν υπαρχει virtual reality και ολογραφια σε καθε σπιτι. Εξακολουθουν να κυριαρχουν τα πισι, το κυριαρχο λειτουργικο ειναι πλεον τα Windows 10, με λυπη μου διαπιστωνω οτι κυριαρχουν βαρετα δικτυακα παιχνιδια και τα παλια αγαπημενα μου ειδη εχουν εξαφανιστει.
  • Βλεποντας κατι πιτσιρικια, παρατηρω οτι ενω μεν ειναι εξω, τα ματια τους ειναι κολλημενα πανω σε αυτα τα μπλικιμπλικια. Μου θυμιζουν τον εαυτο μου καθοτι κι εγω παντα διαβαζα κατι ή επαιζα ενα ηλεκτρονικο οταν ημουν εξω, κατι που ενοχλουσε τους αλλους. Πιστευω οτι θα επρεπε να ζω σε αυτη την εποχη.
Με μια απογοητευση, θα πηγαινα στον Doc Brown και θα του ζητουσα να περασουμε μια βολτα απο το 2029.
 
Εξαιρετικό θέμα φίλτατε Rakeesh!

Όλα όσα είπες  παραξένεψαν και εμένα στο ταξίδι αυτό. Επιπρόσθετα, πηγαίνοντας στο φωτογραφείο της γειτονιάς για να πάρω φιλμ για τη φωτογραφική μηχανή και βιντεοκασέτα για το video ώστε να φωτογραφίσω/βιντεοσκοπίσω τα φαινόμενα της μελλοντικής αυτής εποχής του 2019,  διαπίστωσα ότι ΔΕΝ υπάρχουν! Ο υπάλληλος μου έδειξε σε ένα μικρό λεπτό πράγμα με καταπληκτική οθόνη ("κινητό" το έλεγε και ήταν και τηλέφωνο είπε) πως μπορώ να τα παραγγείλω σαν ρετρό στο "internet". Βλέποντάς με μάλιστα τουρίστα με τέτοιο ρετρό -όπως είπε- εξοπλισμό με παρακάλεσε να βγάλουμε "selfie" ή κάτι τέτοιο, και να το βάλει λέει στο... Facebook. Τι διάβολο είναι αυτό, αναρωτήθηκα και βλέποντάς με άγαλμα μου λέει "τι, εσύ δεν έχεις??? Που ζεις"..... Εντάξει του είπα από περιέργεια και ξεδιπλώνει ένα ματσούκι (νόμισα αρχικά ότι θα με δείρει), βάζει στην άκρη του αυτό το..."κινητό" και πριν προλάβω να πω κάτι έβγαλε φωτογραφία. Μου έδειξε πως σε μία στιγμή την "κρέμασε στον τοίχο" και είδα πολλές άλλες φωτογραφίες από φίλους. Ενθουσιάστηκε μάλιστα, διότι πήρε με τη φωτογραφία μας αμέσως πολλά "like", και κάτι καρδούλες και smily κλπ., ενώ κάποιος έγραψε "που τον βρήκες αυτόν τον ρετρό τύπο". Καλά του είπα, όλοι αυτοί βλέπουνε συνεχώς τι ανεβάζεις, δεν έχουν άλλη δουλειά???? Ναι, μου λέει ειδοποιούνται ηχητικά ή με βομβητή....Είπε μετά ότι θέλει να πάρει και βίντεο με αυτό το πράγμα αλλά δεν δέχθηκα και έφυγα...

Στο δρόμο κόντεψε να με πατήσει ένα ποδήλατο που έτρεχε πολύ γρήγορα και όπως διαπίστωσα ήταν ηλεκτρικό!!!! Θέλοντας να πάω στο κέντρο, μου είπαν να πάρω το Μετρό, αλλά δεν ήμουν στο Παρίσι. Το έφτιαξαν λοιπόν, σκέφτηκα!!!! Είχα μαζί μου δραχμές, αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω εισιτήριο, γιατί λέει έπρεπε να έχω.... ΕΥΡΩ!!!!!!! Τα έχασα, τι είναι πάλι αυτό, ρώτησα. Με κοιτούσαν σαν να είμαι εξωγήινος. Ένας ευγενικός κύριος προσφέρθηκε να μου αλλάξει τα νομίσματα μου με αυτά τα.... Ευρώ. Ήταν πολύ χαρούμενος, τα ήθελε λέει για τη....συλλογή του! Μου έδωσε μερικά Ευρώ και είδα ότι ήταν δίχρωμα, σαν ιταλικές λιρέττες, αλλά δεν ήταν μόνο ελληνικά. Είχε και γερμανικά, φινλανδικά,  ισπανικά...

Μπήκα στο Μετρό και εκεί είχα τη μεγαλύτερη απογοήτευση. Σε μία στάση μπήκε μία παρέα μαθητών γυμνασίου που μόλις είχαν σχολάσει. Δύο κάθισαν απέναντί μου  και έβγαλαν αμέσως από ένα κινητό και άρχισαν να πληκτρολογούν πάνω στο τζάμι του και να γελούν χωρίς λόγο. Αρκετές στάσεις αργότερα λέει το ένα στο άλλο: άντε, δεν θα μου απαντήσεις ακόμα, θα κατέβω. Και το άλλο λέει. Τώρα, τώρα φεύγει το SMS (ή κάτι τέτοιο). Κατάλαβα ότι αντί να μιλάνε μεταξύ τους, γράφανε στο @@@κινητό. Είπα στον εαυτό μου, εγώ δεν θα έχω κινητό ούτε Facebook όταν εφευρεθούν, δεν τα θέλω! Γύρισα λοιπόν πίσω, στο ωραίο 1990 χωρίς φωτογραφίες και βίντεο και με ανάμικτα συναισθήματα......

ΥΓ: Κράτησα το λόγο μου. Δεν έχω κινητό, ούτε facebook. Το γεγονός με τους μαθητές είναι αληθινό, μου συνέβη πρόσφατα και δεν έχει σημασία που έγινε στη Γερμανία!
 
Α μεγαλη μου παραλειψη να μην αναφερω το Ευρω, αλλα στο σεναριο μου εκανα μαλλον μια βιαστικη περιηγηση. Ειδικα αν σκεφτουμε ποσο εχουν ακριβυνει τα πραγματα απο τοτε, οι συναλλαγες θα ηταν αδυνατες

παντως ναι, αν ειχα την ευκαιρια να μαθω για τα ευρω και την καταργηση της δραχμης, θα μου φαινοταν οντως κατι απο επιστημονικη φαντασια.
 
Dr. Brown: Μικρε Rakeesh, τι θα ελεγες να κανουμε μια βολτα στο μελλον; Ποια εποχη και ποιο μερος θα ηθελες να δεις;
Μικρός Rakeesh: Ουαου! Αληθεια;; Χμμμ... Ετσι χωρις καποιο ιδιαιτερο λογο, θα ηθελα να δω την Ισπανια του 2020.

*Βρουμμμ* *Σβιιννν* *Καμπουμμμ* *Φουπ!!* (τα ηχητικα εφε της χρονομηχανης)

Dr. Brown: Ωωω μα τι γινεται εδω; Οι δρομοι ειναι αδειοι, ανθρωποι με λευκες στολες και ενα εξαρτημα ψεκαζουν. Great Scott!! ενα ιπταμενο μηχανημα, λεει στους κατοικους να παραμεινουν σπιτια τους.
Μικρός Rakeesh: Post-apocalyptic Cyberpunk!!! Μπορουμε να μεινουμε εδω καλε μου δοκτορακο;;; πλιζ πλιζ πλιζ :D
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καθε εποχη εχει και τα καλα της και τα στραβα της. Καποια πραγματα στην σημερινη "μελλοντικη" εποχη μας με στεναχωρουν και με θυμωνουν και με κανουν να θελω να γυρισω καμια 20-30αρια χρονια πισω. Καθησα το καλοκαιρι σε μια καφετερια για καφεδακι, στο διπλανο τραπεζι μια παρεα 5-6 νεαρων, για δυο ωρες δεν ανταλλαξαν κουβεντα μεταξυ τους, σκυμενοι στα κινητα τους, δεν ξερω αν επικοινωνουσαν ετσι μεταξυ τους η με αλλους. Το γεγονος με λυπησε αφανταστα. Ρε φιλε, γιατι να βγω παρεα με τον φιλο μου, αν δεν απολαμβανω την συντροφια και την κουβεντα μαζυ του? Αν θελω να στειλω μυνηματα απο το κινητο δεν το κξανω κι απο το σπιτι μου? Εγω αυτη την συμπεριφορα την θεωρω προσβολη στην παρεα. και αυτον τον εθισμο με τα κινητα πιο επικινδυνο κι απο τον κοβιτ.
 
Καθε εποχη εχει και τα καλα της και τα στραβα της. Καποια πραγματα στην σημερινη "μελλοντικη" εποχη μας με στεναχωρουν και με θυμωνουν και με κανουν να θελω να γυρισω καμια 20-30αρια χρονια πισω. Καθησα το καλοκαιρι σε μια καφετερια για καφεδακι, στο διπλανο τραπεζι μια παρεα 5-6 νεαρων, για δυο ωρες δεν ανταλλαξαν κουβεντα μεταξυ τους, σκυμενοι στα κινητα τους, δεν ξερω αν επικοινωνουσαν ετσι μεταξυ τους η με αλλους. Το γεγονος με λυπησε αφανταστα. Ρε φιλε, γιατι να βγω παρεα με τον φιλο μου, αν δεν απολαμβανω την συντροφια και την κουβεντα μαζυ του? Αν θελω να στειλω μυνηματα απο το κινητο δεν το κξανω κι απο το σπιτι μου? Εγω αυτη την συμπεριφορα την θεωρω προσβολη στην παρεα. και αυτον τον εθισμο με τα κινητα πιο επικινδυνο κι απο τον κοβιτ.
Κ'εγω το έχω δει αυτό. Μάλλον δεν θέλουν να είναι για καφέ με αυτούς που κάθονται, αλλά με αυτούς που επικοινωνούν με το κινητό. Τώρα γιατί δεν βγαίνουν για καφέ με αυτούς που θέλουν, δεν ξέρω... ίσως κάποιος μπορεί να μας διαφωτίσει.
 
Πίσω
Μπλουζα