Κορωνα Γραμματα

thanos75

RetroMaNiaC
Joined
1 Νοέ 2010
Μηνύματα
1.165
Αντιδράσεις
1.353
Σιγουρα ολοι μας θυμομαστε τις απιστευτες ατακες και γενικα τον απιστευτο τροπο παρουσιασης της Ελενας Ακριτα στον τηλεπαιχνιδι "Ο πιο αδυναμος κρικος" στο MEGA την περιοδο 2001-2003. Νοιωθω ομως την αναγκη να θυμισω πως η συγκεκριμενη δημοσιογραφος ειχε ηδη δωσει εκπληκτικα δειγματα γραφης παρουσιαζοντας το παιχνιδι "Κορωνα-Γραμματα" γυρω στο 1985- 1986, εαν δεν απατωμαι. Παιχνιδι γνωσεων απ'οτι θυμαμαι ηταν με 3 παιχτες και 9 κατηγοριες ερωτησεων (οι 6 ηταν μονιμες και οι αλλες αλλαζαν απο παιχνιδι σε παιχνιδι). Περισσοτερες λεπτομερειες δεν θυμαμαι στους κανονες, δεν θα ξεχασω παντως τη ζωντανια και το νευρο που ειχε η Ακριτα και σε αυτο το παιχνιδι. Θυμαμαι ακομα πως σε κατηγοριες ερωτησεων που ειχαν να κανουν με μουσικη η κινηματογραφο προβαλλονταν και απιστευτα βιντεο. Ειλικρινα εαν υπαρχει καποιο βιντεο η στιγμιοτυπο του παιχνιδιου θα χαιρομουν να το ξαναβλεπα.

Η Ακριτα στο παιχνιδι ξεκινησε την παρουσιαση γυρω στο 4ο με 5ο επεισοδιο αντικαθιστωντας εναν μαλλον ανευρο Δημητρη Παπαμιχαηλ. Τελικα αυτη η γυναικα σε ο,τι και να κανει ειναι μοναδικη. Ημουν τρελος φαν της απο την εποχη που εγραφε τα χρονογραφηματα στον Ταχυδρομο, και μαλιστα εχω ακομα μερικα (κυριως αυτα που κυκλοφορησαν και σε μορφη βιβλιου)
 
Και ποιος δεν θυμάται την Ακρίτα στο παιχνίδι. Πράγματι, αν και φαν τηλεπαιχνιδιών, δεν θυμάμαι καθόλου τον Παπαμιχαήλ ως παρουσιαστή, παρ' όλο που ήταν όντως στην αρχή. Μάλιστα, είχε γίνει ντόρος και για το γεγονός ότι είχε χάσει 40 κιλά και έκανε την χωρίστρα στο πλάι, καθώς οι τηλεθεατές τον θυμόντουσαν παχύτερο από το τελευταίο του σίριαλ (την "Λάμψη των Άστρων").

Το Κορόνα Γράμματα άρχισε να μεταδίδεται από την ΕΤ-1 στις 7/4/1985, ημέρα Κυριακή (των Βαΐων, βλέπε το πρόγραμμα από το "Βήμα" της ημερομηνίας αυτής που παραθέτω πιο κάτω). Στην ΡετροDB αναφέρει 14/4/1985, καθώς πράγματι αυτή ήταν η αρχική ημερομηνία προβολής της 1ης εκπομπής. Αρχικά το παρουσίαζε ο Παπαμιχαήλ. Στις 16/6/1985 βλέπουμε στο πρόγραμμα "Παρουσίαση: Έλενα Ακρίτα". Το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν εκείνης προβάλλεται στις 30/6/1985 και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, την 1/9/1985, η Ακρίτα και το Κορόνα Γράμματα επιστρέφουν, στις 8 το βράδυ της Κυριακής Το παιχνίδι συνεχίζεται και το επόμενο έτος, με πρώτο παιχνίδι αυτό που μεταδόθηκε στις 5/1/1986. Τον Αύγουστο του 1986 μεταδόθηκε η 12η εκπομπή αυτού του κύκλου και το τηλεπαιχνίδι, καθώς είχε επιτυχία, συνέχισε με νέο κύκλο την ίδια χρονιά. Στις 31/8/1986 προβλήθηκε η 3η εκπομπή του νέου κύκλου. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, η ΕΡΤ-1 βάζει Κουστό στη θέση του παιχνιδιού. Η νέα σεζόν του Σεπτεμβρίου 1986 δεν συμπεριλαμβάνει το Κορόνα Γράμματα.

Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

Παραγωγός: Τάκης Εμμανουήλ

Μουσική επιμέλεια: Ρηνιώ Παπανικόλα

Σκηνικά: Μανόλης Μαριδάκις

Ο αρχικός τίτλος του παιχνιδιού ήταν "Διαβατήριο για το εκατομμύριο".

Κανόνες παιχνιδιού: Το εν λόγω παιχνίδι παιζόταν από 3 παίκτες και απαιτούσε ταχύτητα και γνώσεις.

1ο μέρος: Απλές ερωτήσεις, 5 τον αριθμό, στους παίκτες. Στόχος είναι η συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού (για κάθε σωστή ερώτηση ο πάικτης-τρια παίρνει 500 δρχ) και η πρόκριση στον επόμενο γύρο. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης δεν απαντήσει σε καμία από τις 5 ερωτήσεις σωστά, του δίνεται ένα συμβολικό ποσό, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει.

2ο μέρος: Εδώ παίζεται το κυρίως παιχνίδι.Το σκηνικό είναι 30 οθόνες, μπροστά από τις οποίες βρίσκονται οι παίκτες (θαρρώ πως ήταν αυτό το ταμπλό και στους τιτλους; ). Κάθε οθόνη αντιστοιχεί σε μία ερώτηση και σε αντίστοιχο χρηματικό ποσό, ενώ οι 5 οθόνες αντιστοιχούν στην ίδια κατηγορία ερώτησης (φιλολογική, αθλητική, μαθηματική, θεατρική κλπ.)

Καλείται να απαντήσει πρώτος ο παίκτης που έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού. Επιλέγει μία κατηγορία ερωτήσεων (μπαλέτο, τραγούδι, χορός, αθλητικά κλπ.) και αρχίζει να πατά τα πλήκτρα με το ποσό που θέλει να ποντάρει. Σε κάθε κατηγορία ερωτήσεων υπάρχει και μία ερώτηση - έκπληξη , με την οποία ο πάικτης μπορούσε να διπλασιάσει τα χρήματά του ή να τα χάσει. Η ερώτηση αυτή έχει σημανθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Οι 6 από τις 30 οθόνες κρύβουν πίσω τους μία αποκριάτικη μάσκα (ερώτηση μεγάλης ευκαιρίας ή επιτυχίας).Ο παίκτης λοιπόν έχει τη δυνατότητα να ποντάρει ένα χρηματικό ποσό και ανα απαντήσει σωστά το κερδίζει. Το δεύτερο μέρος ολοκληρώνεται όταν τελειώσουν και οι 30 ερωτήσεις.

3ο μέρος: Οι παίκτες παίζουν τα χρήματα που έχουν κερδίσει στο προηγούμενο μέρος. Οι παίκτες είναι απομονωμένοι μεταξύ τους, καθισμένοι σε καμπίνες και επικοινωνούν με τον παρουσιαστή/τρια με ακουστικά. Ζητούν να τους υποβληθούν ερωτήσεις από την κατηγορία που διαλέγουν οι ίδιοι. Σε περίπτωση που δεν απαντήσουν σωστά, χάνουν όσα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής.

Σε κάθε παιχνίδι ο νικητής μπορεί να κερδίσει 128.000 δραχμές. Ωστόσο, αυτό ήταν πολύ δύσκολο να γίνει και όσα χρήματα περίσσευαν έμπαιναν σε έναν κουμπαρά.

Στο διάλειμμα ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος, έπαιζαν και μαθητές Λυκείων. Το σύντομο αυτό παιχνίδι γινόταν υπό τη μορφή διαγωνισμού και τα παιδιά μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα που πήγαιναν για τις ανάγκες των σχολείων τους. Το ενδιάμεσο αυτό παιχνίδι, που φαίνεται και στην φωτό που παραθέτω κάτω, το παρουσίαζε η Έλενα Τσαλδάρη και είχε τον τίτλο "Υπάρχει τρόπος".

programma  7 apr 1985.jpg

korona grammata.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ πραγματικά σ' ευχαριστώ για όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μου θύμισες φίλε μου. Ήταν πάντως από τις λίγες περιπτώσεις τηλεπαιχνιδιού γνώσεων εκείνης της εποχής που είχε τέτοια ζωντάνια (πράγμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Ακρίτα και το απίστευτο χιούμορ της). Κοίταζα τις περισσότερες Κυριακές να μην το χάνω. Θυμάμαι πως η Ακρίτα είχε μια βοηθό (συμπαρουσιάστρια) που άκουγε στο άκρως εξωτικό για εκείνη την εποχή όνομα "Μάσα"! Ακόμα θυμάμαι έναν παίκτη ο οποίος πρέπει να είχε νικήσει σερί γύρω στα 7 παιχνίδια.

Εάν μάλιστα δεν με απατά η μνήμη μου όταν τελείωσε το τηλεπαιχνίδι αντικατεστάθη στο πρόγραμμα από "Τα Κυριακάτιακα", οπότε, αν μη τι άλλο, η Έλενα Ακρίτα δεν μου έλειψε από την τηλεόραση!
 
βρηκα ena επεισοδιο ολοκληρο απο αυτην την εκπομπη [edited]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

πληροφοριες του uploader "Ο Κωνσταντίνος Παλιατσάρας τραγουδά το "Ντελάλημα" απο το "Καταραμένο φίδι" του Μάνου Χατζιδάκι. Στην εκπομπή της ΕΡΤ "Κορώνα γράμματα με την Ελενα Ακρίτα", 27/7/1986"
 
Τηλεπαιχνίδι που μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 1984; Ή του 1985; Έλενα Ακρίτα και σε εμφάνιση έκπληξη η Μαίρη Μηλιαρέση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stakovios είπε:
Τηλεπαιχνίδι που μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 1984; Ή του 1985; Έλενα Ακρίτα και σε εμφάνιση έκπληξη η Μαίρη Μηλιαρέση.
Είναι πράγματι εξαιρετική η ανάρτηση αυτή στο youtube από τον παίκτη που συμμετείχε στο παιχνίδι. Έλενα Ακρίτα, Μαίρη Μηλιαρέση και Άρης ?? (δεν μπορώ να θυμηθώ το επώνυμό του - νομίζω ότι είχε και άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις στη συνέχεια...)

Η εκπομπή πρέπει να είναι του Ιουλίου 1985, καθότι ξεκίνησε την Κυριακή 14 Απριλίου 1985.
 
stakovios είπε:
Τϊ ωραία αποσπάσματα είναι αυτά....ειλικρινά δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ και στο παιδί (μάλλον ώριμος κύριος πια) που το ανέβαζε, αλλά και στα παιδιά που το ανακάλυψαν
 
Ακόμα θυμάμαι έναν παίκτη ο οποίος πρέπει να είχε νικήσει σερί γύρω στα 7 παιχνίδια

Χαίρομαι που βρήκα αυτό το ποστ γιατί είχα μια αμφιβολία αν θυμόμουν σωστά. Έχω μια παιδική ανάμνηση από ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων όταν ήμουν παιδί κι έναν κύριο με γυαλιά που πραγματικά ήξερε όλες τις απαντήσεις σ' όλες τις κατηγορίες. Δεν ήμουν σίγουρη αν ήταν το "Ομιλείτε ελληνικά" ή το "Κορώνα Γράμματα" αλλά πάντοτε θεωρούσα πιθανότερο το "Κορώνα Γράμματα" και τώρα επιβεβαιώθηκα.
Θυμάμαι μάλιστα ότι κάποια στιγμή πρέπει να στείλανε γράμμα στο κανάλι ότι και καλά δίνανε τις απαντήσεις στον παίκτη για να δημιουργήσουν αίσθηση και τηλεθέαση και βγήκε η Ακρίτα με αυστηρό ύφος (αλά "Ο πιο αδύναμος κρίκος") και είπε "όποιος νομίζει ότι το στήνουμε να έρθει να υποβάλει αυτός ερωτήσεις στον κύριο ... (δεν θυμάμαι το όνομά του)"
Δεν έχω ιδέα βέβαια πώς τελικά απεχώρησε αυτός ο παντογνώστης που ήταν κινητή εγκυκλοπαίδεια:)
Καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται! Μου είχε δημιουργήσει το πρώτο αίσθημα γνησίου θαυμασμού για το πόσο μπορεί να ξέρει ένας άνθρωπος.
 
Πίσω
Μπλουζα