Κουκλοθέατρο: Μπαρμπαμυτούσης, Κλούβιος & Σουβλίτσα (1966)

giorgos

Banned
Joined
20 Ιουλ 2006
Μηνύματα
233
Αντιδράσεις
12
Που ηταν αυτοι ρε παιδια??

Κουκλοθεατρο του 1980 και κατω :)
 
Είναι από τις πιο παλιές μου αναμνήσεις.. Ήταν ένα κουκλοθέατρο που παζόταν στην τηλεόραση μάλλον κάπου στα τέλη του '70. Ο Μπαρμπα-Μυτούσης είχε δυο ανήψια τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα.. Δυστυχώς κι εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ παρά πάνω..
 
το κάναμε και σαν μαθημα στο ανθολογιο του Δημοτικου..τοτε που η Σουβλιτσα εριξε κατω το βάζο με το γλυκό που το είχαν να κερνανε τους καλεσμένους!!!
 
Ο Κλούβιος έκανε όλο βλακείες θυμάμαι και τον συμβούλευε ο Μπαρμπαμυτούσης. Η Σουβλίτσα ήταν ένα κουκλάκι με μαύρα κοτσιδάκια, υποτίθεται ότι ήταν το έξυπνο εγγόνι του.
 
έχω ακόμα τη σουβλίτσα σε πάνινη κούκλα ... κάπου! ούτε εγώ όμως θυμάμαι κάτι παραπάνω σνιφ!
 
Μπάρμπα Μυτούσης

Καταρχήν εάν το θέμα έχει συζητηθεί παλαιότερα ή δεν το έχω τοποθετήσει στη σωστή κατηγορία του forum,δεν θα παραξεγηθώ εάν κλειδωθεί-διαγραφεί ή μετακινηθεί ;)

Σας παραθέτω μικρή περιγραφή από αναφορά στο web:

http://historytv.blogspot.com/2008/11/blog-post_24.html

Όσοι έχουν περάσει τα σαράντα σίγουρα θυμούνται τον «Μπάρμπα Μητούση» και τα δύο ανίψια του τον αγαθό Κλούβιο και την πονηρή Σουβλίτσα. Ήταν η πρώτη παιδική σειρά που βγήκε στον αέρα της τηλεόρασης της ΕΙΡ την 1η Νοεμβρίου 1966.


Για πολλά χρόνια το «Κουκλοθέατρο Αθηνών» της ζωγράφου Ελένης Θεοχάρη Πετράκη παρουσίαζε τις ιστορίες που καθήλωναν το παιδικό κοινό.


Ο Μπάρμπα Μυτούσης ήταν μιά γλυκιά φιγούρα. Χαρούμενος, κεφάτος ήταν έτοιμος να προσφέρει τις γνώσεις του και την υποστήριξή του στα δύο ανηψάκια του, τον τεμπέλη και γκρινιάρη Κλούβιο και την έξυπνη και καπάτσα Σουβλίτσα.

Η φιγούρα του Μπάρμπα - Μυτούση καθιερώθηκε στη κατοχή όταν το κουκλοθέατρο ήταν μιά φτηνή διασκέδαση για τον κόσμο που περνούσε τα μύρια όσα. Η Ελένη Θεοχάρη Πετράκη στις αρχές του '40 παρουσίασε στο κουκλοθέατρο έργα του Μολιέρου και διασκευές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου.


Η σειρά πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε και τον εκπαιδευτικό αφού οι ήρωες μάθαιναν από τον αγαπημένο τους θείο αρκετά πράγματα.


Οι ηθοποιοί Ελένη Κοτσίρη, Εφη Πρωτονοτάριου και Κούλα Κατσούρη δάνειζαν τις φωνές τους. Η σκηνογραφία ήταν της Ανθούλας Ξανθού - Σταυριανού.


Τα επεισόδια είχαν 15λέπτη διάρκεια στο ξεκίνημά τους για να γίνουν σύντομα ημίωρα.


Μία γεύση από τις ηχογραφημένες ιστορίες:

Εγώ στην τηλεόραση δεν πρόλαβα το εν λόγω κουκλοθέατρο αλλά ήμουν τυχερή που το πρόλαβα στο θέατρο.Η μόνη κασσέτα που επιβίωσε [κομμένη δυστυχώς η ταινία]είναι αυτή που βλέπετε.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι σε μία παράσταση δεν είχαμε προλάβει να αγοράσουμε την κασσέτα και είχα πλαντάξει στο κλάμα...την επομένη φορά το τί σπρωξίδι απο μένα είχε φάει ο πατέρας μου για να τον βάλω μπροστά -μπροστά δε λέγεται:biglaugh:

Στην πορεία είχα την τύχη να έχω στο Πανεπιστήμιο[σ.σ έχω σπουδάσει νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών] καθηγήτρια στο κουκλοθέατρο την κα Αντιγόνη Παρούση η οποία δούλεψε για 15 έτη στο κουκλοθέατρο Αθηνών στην παράσταση του Μπάρμπα Μυτούση.Θυμάμαι ακόμα τη συγκίνησή της όταν της είπα ότι ήμουν από τα τυχερά παιδιά που έζησα ζωντανά το καταπληκτικό αυτό κουκλοθέάτρο.

Φυσικά έντονη συναισθηματική στιγμή ήταν όταν επισκέφθηκα το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών και είδα ξανά από χρόνια τους ήρωες της παράστασης.

Ελπίζω να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που να θυμούνται τον Μπάρμπα Μυτούση....:wink:
 
O Κλουβιος ήταν κατι σαν ο' ωραιος του κουκλουθεατρου' εκείνη την εποχή, ήταν ωραιος , φορουσε ναυτικά και ήθελε να γινει καπετάνιος, ήταν και αγαθος μέχρι απελπισίας! Η σουβλίτσα ήταν η συντροφός του, ηταν γοητευτική και σκανδαλιάρα! Ο κλουβιος ήταν κάτι σαν ο Ντενις ο τρομερός της εποχής!! πολλά κοριτσάκια κάθονταν και τον εβλεπαν για όλα αυτα τα προσόντα! και ο μπαρμα-μυτουσης ήταν πάντα μια φιγουρα χαρουμενη και κεφάτη και ηταν η πρωτη παιδική σειρα που βγήκε στην τηλεοραση.
 
το θεμα αυτο δεν ειναι πιο σωστο να μεταφερθει στην ενοτητα puppets/κουκλοθεατρο/ θεατρο σκιων;   [edit] Done [edit] 

b1.JPGb2.JPG

πηγη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επειδή πουθενά στο διαδίκτυο δεν αναγράφεται η ημερομηνία στην οποία εφυγε απο τη ζωη η θρυλική δημιουργός των ηρώων του κουκλοθεάτρου "Μπαρμπα Μυτούσης", η Ελένη Θεοχάρη Περράκη (καπου διαβασα λανθασμένα το 1985) η σωστη ημερομηνία ειναι το 2003 σε ηλικία 87 ετων (γεννημένη το 1916)
 
Πίσω
Μπλουζα