Κούρσα με το χρόνο

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
922
Ένα τηλεπαιχνίδι με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά και τη Μέλπω Ζαρόκωστα ως κριτική επιτροπή. Του 1984 παιχνίδι, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχε σκυτάλη (λέξη που επαναλάμβανε συχνά ο Καρράς). Πρέπει να ήταν παιχνίδι γνώσεων, αλλά ποιο το περιεχόμενό του; Από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι άλλα καθότι τότε :baby2: ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stakovios είπε:
Ένα τηλεπαιχνίδι με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά και τη Μέλπω Ζαρόκωστα ως κριτική επιτροπή. Του 1984 παιχνίδι, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχε σκυτάλη (λέξη που επαναλάμβανε συχνά ο Καρράς). Πρέπει να ήταν παιχνίδι γνώσεων, αλλά ποιο το περιεχόμενό του; Από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι άλλα καθότι τότε :baby2: ...
Δυστυχώς ούτε εγώ θυμάμαι λεπτομέρειες από την "Κούρσα με τον χρόνο".

Ελπίζω μήπως η φωτογραφία βοηθήσει στο να το θυμηθεί κανένας άλλος που το παρακολουθούσε το παιχνίδι τότε...:

picture.php
 
Εγώ θυμάμαι μόνο όταν έκανε ο Καρράς ερωτήσεις η απάντηση ήταν μονολεκτική και ο παίκτης χτύπαγε με τη σκυτάλη το αντοίστοιχο γράμμα με το οποίο άρχιζε η απάντηση πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο ταμπλώ.
 
Μεταδιδόταν κάθε Δευτέρα, γύρω στις 7 το απόγευμα, από την ΕΡΤ-1. Ξεκίνησε, όπως βλέπω σε ένα πρόγραμμα του 1984, στις 28/5/1984, μετά τη ζωντανή μετάδοση του Ράλλυ Ακρόπολις, και η τελευταία εκπομπή προβλήθηκε στις 31/12/1984. Η "Κούρσα με το χρόνο" τελείωσε μαζί με τη χρονιά εκείνη (1984).
 
Να προσθεσω οτι, παροτι θυμαμαι αμυδρα το παιχνιδι, θυμαμαι ομως οτι η μουσικη των τιτλων ηταν το μουσικο θεμα που χρησιμοποιει η ΕΡΑ Σπορ καθε Κυριακη μεσημερι, στην εκπομπη που συνδεεται ζωντανα με ολα τα γηπεδα που διεξαγονται αγωνες.
 
Στην Κούρσα με τον Χρόνο έχω την αίσθηση ότι οι παίκτες σε κάποιο γύρο του παιχνιδιού έτρεχαν κιόλα μια μικρή απόσταση προκειμένου να πατήσουν πρώτοι το κουμπί που θα τους έδινε το δικαίωμα να απαντήσουν σε μια από τις ερωτήσεις (ή κάτι παρόμοιο τέλοσπάντων, πάει καιρός). Δεν θυμάμαι αν την σκυτάλη την χρησιμοποιούσαν και μεταξύ τους σε ένα είδος σκυταλοδρομίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όπως υποδηλώνει και ο τίτλος δίνονταν έμφαση στο timing, στα στενά χρονικά όρια και στις έγκαιρες χρονικά απαντήσεις.

Μπορεί να του κάνουμε καμμιά συνέντευξη του Κώστα Καρρά να μας τα θυμίσει ο ίδιος καλύτερα! :D

Υ.Γ: Αν κρίνω κι από την φωτό, πρέπει να είχε μια χαλαρή σύνδεση σαν concept και με τον Τροχό της Τύχης (το αγγλικό Wheel of Fortune, γιατί το Ελληνικό πρωτοξεκίνησε το 1990 στον ANT1).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
drspiros είπε:
Να προσθεσω οτι, παροτι θυμαμαι αμυδρα το παιχνιδι, θυμαμαι ομως οτι η μουσικη των τιτλων ηταν το μουσικο θεμα που χρησιμοποιει η ΕΡΑ Σπορ καθε Κυριακη μεσημερι, στην εκπομπη που συνδεεται ζωντανα με ολα τα γηπεδα που διεξαγονται αγωνες.
Για ποια μουσική λέμε;
 
Όπως προείπαμε, το παιχνίδι παιζόταν με ομάδες των 3 παικτών η καθεμιά και οι ερωτήσεις ήταν πολύ εύκολες. Βασιζόταν λοιπόν όχι τόσο στις γνώσεις όσο στην ταχύτητα. Παίχτηκε επίσης στην Αγγλία και στην Αμερική. Ξεκίνησε η προβολή του στις 13/2/1984, από την ΕΡΤ-1. Μάλιστα,προβαλλόταν και μέσα στο καλοκαίρι, το βρίσκουμε να προβάλλεται και την Δευτέρα 16/7/1984. Να προσθέσουμε ότι τα σκηνικά ήταν του Μανόλη Μαριδάκη, η μουσική επιμέλεια του Ηλία Ξυνοπούλου, ενώ την επιμέλεια των ερωτήσεων είχαν η Μαργαρίτα Κουλούρη και η Αγάθη Πλώτα. Οι παίκτες έπρεπε να είναι άνω των 18 ετών. Το 1984 προβλήθηκε το τελευταίο παιχνίδι της "Κούρσας" και από τον Ιανουάριο του 1985 η εκπομπή αντικαταστάθηκε με την εκπομπή "Οι ποιητές μας" , με 4 νέα επεισόδια.
 
Η μουσική που παίζει όταν αρχίζουν οι μεταδόσεις ποδοσφαίρου στην ΕΡΑ σπορ κάθε Κυριακή κατα τις 2μιση αμα το βάλεις θα το πετύχεις. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το εν λόγω μουσικό σήμα!
 
AEON είπε:
Στην Κούρσα με τον Χρόνο έχω την αίσθηση ότι οι παίκτες σε κάποιο γύρο του παιχνιδιού έτρεχαν κιόλα μια μικρή απόσταση προκειμένου να πατήσουν πρώτοι το κουμπί που θα τους έδινε το δικαίωμα να απαντήσουν σε μια από τις ερωτήσεις (ή κάτι παρόμοιο τέλοσπάντων, πάει καιρός). Δεν θυμάμαι αν την σκυτάλη την χρησιμοποιούσαν και μεταξύ τους σε ένα είδος σκυταλοδρομίας. ).
To εν λόγω τηλεπαιγνίδι παιζόταν με τον τρόπο που περιγράφει παραπάνω ο συμφορουμίτης [νομίζω εκ των ιδρυτικών μελών του retromaniax] : Σε κάποιο πίνακα με αναποδογυρισμένα τετραγωνάκια, αποκαλύπτονταν τα γράμματα που έκρυβαν κάποια απ' αυτά τα τετραγωνάκια [όπως διαβάζω στο τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης, που έχει αναρτήσει ο tonyX2, αποκαλύπτονταν 7 γράμματα] !!! Και στη συνέχεια, ο Κώστας Καρράς υπέβαλλε την ερώτηση !!! Η άχρηστη / άσκοπη μνήμη μου έχει συγκρατήσει τρεις από αυτές τις ερωτήσεις : "Βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του Αργοσαρωνικού" .... "Βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα φαγητά στα οποία βάζουμε λάδι" .... "βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που μας εκνευρίζουν" ..... Και στη συνέχεια, ο παίκτης της ομάδας, που ήταν η σειρά της να παίξει, έπαιρνε μια σκυτάλη, έτρεχε όσο πιο γρήγορα μπορούσε στον πίνακα με τα γράμματα [είπαμε, Κούρσα με το χρόνο λεγόταν το τηλεπαίγνιο] και, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ακουμπούσε τη σκυτάλη π.χ. στο γράμμα "Υ" και αναφωνούσε : "Ύδρα" [αυτό φυσικά στην ερώτηση με τον Αργοσαρωνικό] !!! Στη συνέχεια, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, επέστρεφε στη "βάση " της ομάδας, έδινε τη σκυτάλη σε συμπαίκτη του κι αυτός .... έκανε το ίδιο : έτρεχε όσο πιο γρήγορα μπορούσε μέχρι τον πίνακα με τα γράμματα, ακουμπούσε τη σκυτάλη στο γράμμα Σ και αναφωνούσε θριαμβευτικά : "Σπέτσες" !!! Και στο τέλος, με τη βοήθεια της Μέλπως Ζαρόκωστα, που ήταν ο κριτής του παιχνιδιού [πολύ ευγενική και συμπαθητική κυρία, τη θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις από το τηλεπαιχνίδι], αξιολογούνταν οι επιδόσεις της κάθε ομάδας : "Πόσες σωστές απαντήσεις βρήκανε" σε συνάρτηση με το "σε πόσο χρόνο τις βρήκανε" ....

Πάντως ... μη νομίζετε ότι τα πράγματα ήτανε και τόοοοσο εύκολα .... Π.χ. στην ερώτηση με τον "Αργοσαρωνικό" έτρεχαν γρήγορα - γρήγορα οι παίχτες και ακουμπούσαν τη σκυτάλη στα γράμματα που τους έδιναν τις "εύκολες απαντήσεις" : Σ για Σπέτσες, Υ για Ύδρα ... Όμως ... όταν αυτά τα γράμματα εξαντλούνταν, τι ΄γίνεται τότε ??? Όταν π.χ. σε αυτήν την ερώτηση μείνει το γράμμα "Λ", τι απάντηση θα δώσεις ??? Ποιο μέρος του Αργοσαρωνικού αρχίζει από "Λ" ??? Γι' αυτό, λοιπόν, πολλά εξαρτιόντουσαν κι από το "τι γράμματα θα σού τύχουν σε κάθε ερώτηση" [δηλαδή ... ήταν και "Κούρσα με την τύχη" το παιγνίδι ... ] ...

Άλλα πράγματα που θυμάμαι από το τηλεπαιγνίδι : Α/ Σε αυτό έπαιρναν μέρος κυρίως νέοι άνθρωποι, συνήθως φοιτητές [εμ, απαιτούσε "γρήγορα αντανακλαστικά] ... Β/ Μια κοπελίτσα, από τον ενθουσιασμό και τη βιασύνη της να τρέξει γρήγορα - γρήγορα στον πίνακα με τα γράμματα κρατώντας τη σκυτάλη, κόντεψε στο διάβα της ... να γκρεμίσει το σκηνικό !!! Αφού και ο κ. Καρράς της έκανε παρατήρηση [πάντα ευγενικά, οπως το συνήθιζε] : "εεεπ, κόντεψες να τα γκρεμίσεις όλα" !!! Γ/ Στην ερώτηση "σε ποια φαγητά βάζουμε λάδι", η ίδια κοπελίτσα [που ... παραλίγο να παρασύρει το σκηνικό] ακούμπησε τη σκυτάλη στο γράμμα Τ και αναφώνησε : "τυρόπιτα" :eek: o_O !!! Η απάντηση, πάντως, καταλογίσθηκε ως "σωστή" ... Δ/ Στην ερώτηση "ποια πράγματα μας εκνευρίζουν", ένας νεαρός παίκτης ακούμπησε τη σκυτάλη στο γράμμα Ε και, απευθυνόμενος στον Κώστα Καρρά, απάντησε : "εσείς" !!!! Άφού κι εγώ, ως μικρός τηλεθεατής, "χαλάστηκα" με την απάντησή του και σκέφθηκα : "εεε, εντάξει, μπορούσες να απαντήσεις "εφορία" ή "εξουσία", τον αδικείς τον Κώστα Καρρά" !!! Ο Καρράς πάντως τον ρώτησε απορημένος : "Εγώ ??? Γιατί ???" ??? Πάντως, ένας άλλος παίκτης, από τους συμμετέχοντες στο τηλεπαιγνίδι, υπερασπίστηκε τον Καρρά, κάνοντας τις απαραίτητες παρατηρήσεις στον συμπαίκτη του !!! Και στο τέλος του παιχνιδιού ο κ. Καρράς του είπε : "σας ευχαριστώ που πήρατε το μέρος μου .... " ......
 
Εμένα πάλι μου έχει μείνει το εξής σουρεαλιστικό...η ερώτηση ήταν νομίζω "Τί δεν πρέπει να βάζουμε σε ένα μωρό..." ή κάπως έτσι...

Τρέχει η παίκτρια με τη σκυτάλη ακουμπάει το γράμμα Γ και απαντά "Γούνα"...θυμάμαι είχα λυθεί στα γέλια-είχε γενικά αρκετά ευτράπελα ως παιχνίδι.

Όσο πάντως ευγενική θυμάμαι τη Ζαρόκωστα, άλλο τόσο αγχωτικός ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ο Καρράς με τους παίκτες!
 
thanos75 είπε:
Εμένα πάλι μου έχει μείνει το εξής σουρεαλιστικό...η ερώτηση ήταν νομίζω "Τί δεν πρέπει να βάζουμε σε ένα μωρό..." ή κάπως έτσι...Τρέχει η παίκτρια με τη σκυτάλη ακουμπάει το γράμμα Γ και απαντά "Γούνα"...θυμάμαι είχα λυθεί στα γέλια-είχε γενικά αρκετά ευτράπελα ως παιχνίδι.
Χα χα χα ... καλόοοο .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rinus Cesar είπε:
To εν λόγω τηλεπαιγνίδι παιζόταν με τον τρόπο που περιγράφει παραπάνω ο συμφορουμίτης [νομίζω εκ των ιδρυτικών μελών του retromaniax] : Σε κάποιο πίνακα με αναποδογυρισμένα τετραγωνάκια, αποκαλύπτονταν τα γράμματα που έκρυβαν κάποια απ' αυτά τα τετραγωνάκια [όπως διαβάζω στο τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης, που έχει αναρτήσει ο tonyX2, αποκαλύπτονταν 7 γράμματα] !!! Και στη συνέχεια, ο Κώστας Καρράς υπέβαλλε την ερώτηση !!! Η άχρηστη / άσκοπη μνήμη μου έχει συγκρατήσει τρεις από αυτές τις ερωτήσεις : "Βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του Αργοσαρωνικού" .... "Βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα φαγητά στα οποία βάζουμε λάδι" .... "βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που μας εκνευρίζουν" ..... Και στη συνέχεια, ο παίκτης της ομάδας, που ήταν η σειρά της να παίξει, έπαιρνε μια σκυτάλη, έτρεχε όσο πιο γρήγορα μπορούσε στον πίνακα με τα γράμματα [είπαμε, Κούρσα με το χρόνο λεγόταν το τηλεπαίγνιο] και, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ακουμπούσε τη σκυτάλη π.χ. στο γράμμα "Υ" και αναφωνούσε : "Ύδρα" [αυτό φυσικά στην ερώτηση με τον Αργοσαρωνικό] !!! Στη συνέχεια, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, επέστρεφε στη "βάση " της ομάδας, έδινε τη σκυτάλη σε συμπαίκτη του κι αυτός .... έκανε το ίδιο : έτρεχε όσο πιο γρήγορα μπορούσε μέχρι τον πίνακα με τα γράμματα, ακουμπούσε τη σκυτάλη στο γράμμα Σ και αναφωνούσε θριαμβευτικά : "Σπέτσες" !!! Και στο τέλος, με τη βοήθεια της Μέλπως Ζαρόκωστα, που ήταν ο κριτής του παιχνιδιού [πολύ ευγενική και συμπαθητική κυρία, τη θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις από το τηλεπαιχνίδι], αξιολογούνταν οι επιδόσεις της κάθε ομάδας : "Πόσες σωστές απαντήσεις βρήκανε" σε συνάρτηση με το "σε πόσο χρόνο τις βρήκανε" ....
Εγώ θυμάμαι ότι η αντίπαλη ομάδα είχε δικαίωμα ένστασης σε περίπτωση που θεωρούσε ότι η απάντηση δεν ανήκε στη ζητούμενη κατηγορία. Τότε πάταγαν ένα κουμπί και ακουγόταν ένας ήχος, σταματούσε ο χρόνος, και έλεγαν το λόγο για τον οποίο θεωρούσαν ότι η απάντηση ήταν λάθος (π.χ. η Σκιάθος δεν ανήκει στον Αργοσαρωνικό). Η κυρία Ζαρόκωστα αποφάσιζε αν η ένσταση ήταν σωστή ή όχι, και ανάλογα έδιναν ή αφαιρούσαν πόντους από την κάθε ομάδα. Δηλαδή μια ομάδα μπορούσε να δώσει λάθος απάντηση, αλλά αν δεν το καταλάβαινε η αντίπαλη ομάδα, το παιχνίδι συνεχιζόταν. Για να κάνει κάποιος ένσταση θα έπρεπε να είναι σίγουρος, γιατί αν έκανε λάθος θα έχανε πόντους η ομάδα του.
 
Πίσω
Μπλουζα