Κριστιάνε Φ. 13, πόρνη και τοξικομανής

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.287
Αμεσως μετα το στρατο, ειχα πιασει δουλεια ως βιβλιουπαλληλος. Κατα το συντομο περασμα μου απο εκει, διαβασα οσα βιβλια δεν ειχα διαβασει ολα τα υπολοιπα χρονια. Ξεκιναγα πιο νωρις, ανοιγα το μαγαζι. Σε αυτη τη "νεκρη ωρα", τσιμπαγα βιβλια που ειχαν παραξενο τιτλο ή πραγματευοντουσαν παραξενα πραγματα. Ετσι επεσα στο Κριστιάνε Φ. 13, πόρνη και τοξικομανής .

Τον τιτλο μου τον ξανα-θυμισε η Domenica σε καποιο ασχετο ποστ.

Πανε τοσα χρονια απο τοτε και ακομα μου σφιγγεται ελαφρως το στομαχι οταν μιλαω για αυτο το βιβλιο. Βαρυ, αποτελεσμα διμηνης αφηγησης μιας 15χρονης ναρκομανους σε δυο δημοσιογραφους του Stern το 1978.

Εντελως συνοπτικα:

Αληθινη ιστορια που εκτυλισσεται στα τελη του 70 στο Βερολινο. Η Κριστιανε (Vera Christiane Felscherinow) μετακομιζει απο το χωριο στο Βερολινο και μενει σε ενα απο τα τερατωδως τεραστια εργατικα μπλοκ κατοικιων (στο Gropiusstadt). Μενει με τη χωρισμενη μητερα και τη μικρη αδερφη της. Ο πατερας βιαιος και απων, η μανα εχει γκομενο και ειναι ελαφρως στο κοσμο της, η μεταβαση απο το χωριο στη πολη δυσκολη κτλ

Τα πολυ ασχημα ξεκιναν να συμβαινουν οταν φτανει στην ηλικια των 12 μετα απο μια επισκεψη στη πιο διασημη ντισκο της πολης. Γνωριζει μια παρεα παιδιων, ξεκινανε με τριπακια, καψουρευεται τον Ντετλεφ. Ο Ντετλεφ πεφτει στην ηρωινη, ξεκινα να εκδιδεται, πεφτει και αυτη, για να τον βοηθησει οικονομικα ξεκιναει και αυτη τα ιδια...

Επειδη ειναι και αληθινη ιστορια αλλα και (ουσιαστικα) απομαγνητοφωνηση της αφηγησης μιας κοπελας (3ης Γυμνασιου!)...σοκαρει με τα συμβαντα αλλα και εκπλησσει με τη συγκροτηση της πιτσιρικας Κριστιανε. Καθηλωτικο αναγνωσμα!

Τωρα θα μου πεις...που το θυμηθηκα στο ξεκουδουνο...

Χτες ειχα αραξει με την Ms Wally και ξεκινησα να δουμε καποια Ελληνικη τρασ-ιλα αλλα το ματι της επεσε πανω στο εργο...

Προβολή συνημμένου 38793

Ναι, εχει γυριστει και ταινια το 1981 που περιεχει ομορφα τραγουδια του Bowie (καθως και φυσικη εμφανιση του) και η Κριστιανε ηταν ενας απο τους advisors (ο Γερμανικος τιτλος ειναι Wir Kinder vom Bahnhof Zoo). Η μικρη πρωταγωνιστρια (Natja Brunckhorst...δυστυχως ο χρονος δεν ηταν πολυ ευγενης μαζι της) μας χαριζει μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ και μαζι με το ολο στησιμο μας μεταφερει ζουμπιντους στο Βερολινο του 76. Ντισκο, βρωμια, γερμανικο μονοχνωτισμο. Στεκεται αρκετα αξιοπρεπως διπλα στο βιβλιο παντως.

Η Κριστιανε ειναι ακομα ζωντανη (!!). Παλευει συνεχως με τον εθισμο στα ναρκωτικα. Τα λεφτα απο τα loyalties του βιβλιου την συντηρουν. Αρχες 80 ειχε συγκροτημα. Μετα, απο οτι διαβαζω, ταξιδεψε στην Αμερικη, εζησε στην Ελλαδα και το 93 ξαναγυρισε στη Γερμανια. Το 1996 γεννησε το γιο της (Elias ??) του οποιου εχει χασει την επιμελεια πλεον λογω ναρκωτικων.

Προβολή συνημμένου 38794

(φωτο της Vera Christiane Felscherinow πριν 3 χρονια)

Η απηχηση της ιστοριας της ηταν τεραστια. Μαλιστα υπαρχει και φορουμ αφιερωμενο σε αυτη!

Για οσους ξερουν Γερμανικα θα μπορουν να παρακολουθησουν τι λενε γυρω στο 1995 ο Detlev και αλλοι "πρωταγωνιστες" του βιβλιου

http://www.youtube.com/watch?v=x1s6Tr4lZuU

UPDATE: Ο πιτσιρικας που επαιζε τον Detlev (Thomas Haustein) στην ταινια, ειχε χαθει και πολλοι φανς της ταινιας τον εψαχναν για χρονια.

Καποιος blogger τον ανακαλυψε προσφατα και του πηρε μια πολυ καλη συνεντευξη γυρω απο το φιλμ. Διαβαστε εδω
 
Η ταινία είχε βγει στην Ελλάδα αρχές του 1982. Πήγαινα στο Γυμνάσιο και την είχα δει μαζί με την παρέα μου το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Μου είχε φανεί συγκλονιστική από κάθε άποψη. Έχω να τη δω από τότε. Ήταν η πιο εμπορική ξένη ταινία εκείνης της χρονιάς στην Ελλάδα λόγω της θεματολογίας της και της πολύ έντιμης αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες ήταν: "Κριστιάν Φ. πόρνη στα 13 για ναρκωτικά".
 
Βιβλιο σταθμος των παιδικων μου χρονων! Το τι εμαθα απο κει δεν λεγεται! Η μουσικη του Μπαουι ηταν στα καλα που μου εμαθε το βιβλιο. Φανταστειτε πως εμοιαζαν οι περιπετειες της Κριστιανε στα ματια ενος κοριτσιου σε νησι την δεκαετια του 80. Καμμια σχεση με οτι γνωριζαμε για τον κοσμο. Αξεχαστες μου εχουν μεινει και οι φωτογραφιες των φιλων της Κριστιανε ειδικα κατι 15χρονα κοριτσακια με υφος και στυλ εμπειρης τριανταρας (και βάλε). Επισης σοκ ειχα παθει και με τα βιτσια των διάφορων κυρίων-πελατων της Κριστιάνε οπως αυτων που αγοραζαν τα βρωμικα εσωρουχα της (αργοτερα εμαθα πως ατην Ιαπωνια αυτο ειναι ολακερη επιστημη).Σοκ και δεος. Η ταινια ειναι εξαιρετικη αλλα λιγο η κουκλαρα πρωταγωνιστρια με το στυλ ροκ σταρ, λιγο η τουριστικη προσεγγιση του Βερολινου δεν μου εκανε την ιδια εντυπωση. Βεβαια ειδα την ταινια στα 28, το βιβλιο το διαβασα πρωτη φορα στα 8 (και δεν καταλαβα ουτε το ενα τριτο!) και μετα το ξαναδιαβαζα ανα τακτα χρονικα διαστηματα. Πάντως σε εμενα πετυχε τον στοχο του και απομυθοποιησε πληρως τα ναρκωτικα.
 
Το διάβασα στα 12 και με συγκλόνησε! Εξαιρετικό βιβλίο! Για μήνες διάβαζα και ξαναδιάβαζα διάφορα αποσπάσματα που είχα επιλέξει. Μου είχε κάνει εντύπωση που ο πατέρας της είχε πουλήσει τα πάντα για να αγοράσει μια πόρσε και ζούσε μέσα σε αυτή!
 
Το βρηκα χτες σε παλαιοβιβλιοπωλείο και ακούγοντας εδώ τις γνωμες σας λέω να το αγοράσω, δηλ. αυριο κιολας!
 
Θυμάμαι τον ελληνικό τίτλο όταν βγήκε η ταινία στο σινεμά, "Κριστιάνε Φ., στα 13 πόρνη, για ναρκωτικά".
 
Πίσω
Μπλουζα