Κώστας Μπίγαλης (Big Alice)

tsimisde

RetroN00b
Joined
10 Ιουλ 2014
Μηνύματα
193
Αντιδράσεις
286
Ψάχνοντας το φόρουμ, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει σχετική αναφορά στον εν λόγω καλλιτέχνη και απορώ γιατί καθώς, τη δεκαετία του 90, ήταν πανταχού παρών, ήταν σχεδόν παντού.

Από τη δεκαετία του 70 έχει ξεκινήσει την πορεία του στο τραγούδι, έχοντας διακριθεί σε έναν μουσικό διαγωνισμό, το οποίο του εξασφαλίζει το πρώτο του συμβόλαιο με τη δισκογραφική ΕΜΙ όπου και βγάζει τα πρώτα του κομμάτια, το 1974. Μετά από λίγα χρόνια, συμμετέχει στην Ελληνική προσαρμογή του Jesus Christ Superstar και αποφασίζει να σπουδάσει σε δραματική σχολή.

Αρχές της δεκαετίας του 80, συνεργάζεται με τον Λουκά Σιδηρά , γνωστό από τους Socrates όπου και ηχογραφεί κάποια κομμάτια, τα οποία, κυκλοφορούν λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, με την επωνυμία Big Alice το οποίο, αποτελεί λογοπαίγνιο του ονόματος του. Γνωστό κομμάτι, το περιβόητο "I Miss You", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του καλλιτέχνη. Όλα αυτά, μέχρι το 1986 όπου, μπαίνει στον πάγο το κεφάλαιο Big Alice, κατόπιν τσακωμού με τον τότε παραγωγό. Κυνηγάει την τύχη του στην Αμερική και ψάχνει να βρει το επόμενο δισκογραφικό βήμα του. Επιστρέφει στην Ελλάδα τέλη της δεκαετίας, όπου αυτή τη φορά, σκέφτεται να δοκιμαστεί σε Ελληνικό στίχο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ο πρώτος δίσκος της προσωπικής του δισκογραφίας ο οποίος, αποτελεί έναν καθοριστικής σημασίας δίσκο για τον καλλιτέχνη καθώς, έκρινε αν η απόφαση του να επιστρέψει ήταν σωστή η όχι. Ο δίσκος αυτός, ονομάζεται "Ήλιος Στους Ιχθείς" και κυκλοφορεί το 1989. Περιέχεται το εμβληματικό κομμάτι "Ρίνα Κατερίνα" το οποίο, χάρη στην επιτυχία του και το βίντεο κλιπ που προβάλλεται, κάνει τεράστια επιτυχία, κάνοντας το δίσκο πλατινένιο. Άλλα κομμάτια που υπάρχουν σε αυτό το δίσκο, είναι τα "Ζηλεύω", "Και Καλα Μ' Αγαπάς", "Ψαράκι", "Άντρας Με Πυγμή", "Μπαλκονομπερδεμένος". Επομένως, ο πρώτος δίσκος, κάνει επιτυχία και ο καλλιτέχνης, ακούγεται.

Το 1991, κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο του με όνομα "Του Αιγαίου Τα Μπλουζ" ο οποίος περιέχει το ομώνυμο, το "Φταις", το "Κι Ολο Με Ρωτάς", το Boing 747, Ψούρης Καψούρης και ο οποίος, κάνει επίσης επιτυχία. Μετά από 2 χρόνια, έρχεται ο πιο επιτυχημένος εμπορικά δίσκος του το οποίο περιέχει και τη μεγάλη του επιτυχία. Ο δίσκος αυτός, είναι ο "Μικρή Μου Μέλισσα" και κυκλοφορεί το 1993. Μεγάλες επιτυχίες το ομώνυμο, οι Άγριες Νύχτες, της Μονεμβασιάς Τα Κάστρα, Γλυκιά Μανία, Ελα Να σου Τραγουδήσω, Το Παρεακι Μου Κι Εγώ, Κόρη Του Περιπτερά.

Δεν επαναπαυεται στις δάφνες του και συνεχίζει να δημιουργεί, έχοντας το άγγιγμα του Μίδα, κυκλοφορώντας μετά από ένα χρόνο τον δίσκο "Μουσικό Ταξίδι". Εμπεριέχονται τα κομμάτια Μου Λείπεις (διασκευή του I Miss You), Γειτόνισσα, Πράκτορας, Χαμογελάκι, Υποψία, Του Πολέμου το παιδί και το θρυλικό Τρεχαντήρι, με το οποίο συμμετέχει και στη Eurovision του 1994, εκπροσωποντας τη χώρα μας. Εδω, θέλω να αναφέρω πόσο έξυπνα έχει συνδυάσει σε κάποια κομμάτια του την παραδοσιακή μουσική με πιο ροκ φόρμες σε έναν άκρως ενδιαφέροντα συνδυασμό (βλέπε Γειτόνισσα, Μονεμβασιάς Τα Κάστρα, Μελισσάκι, Του Πολέμου Το Παιδί).

Το 1995, κυκλοφορεί το "Ήλιε Μου Φίλε Μου" το οποίο περιέχει επίσης μερικά πολύ καλά κομμάτια μεταξύ των οποίων το ομώνυμο, τη Βαρκάδα, το Ρίξε Τα Μαλλιά Σου, το Οτι Ειχα Μου Τα Πήρες, το Πες Το Μ'Εσκασες.

Το 1996, κυκλοφορεί το "Ο Έρωτας Σου Θάλασσα" και πλέον, αρχίζει να φαίνεται η πρώτη αλλαγή στο ύφος των τραγουδιών του, αρχίζει να κινείται σε πιο λαϊκά μονοπάτια ενώ μέχρι τότε, κινούνταν σε πιο μπλούζ, ροκ, ρεγγε μονοπάτια και μέχρι το 1995 κατ' εμέ, υπάρχει ένα απίστευτο σερί επιτυχιών και δημιουργικότητας, μοιάζει ασταμάτητος. Παρόλα αυτά, στο συγκεκριμένο δίσκο, περιέχεται το ομώνυμο το οποίο, έχει την κλασική Μπιγαλική συνταγή, είναι ένα ωραίο κομμάτι.

Το 1997, κυκλοφορεί ο δίσκος "Μύθος" όπου ακόμα και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, έχει δηλώσει ότι δεν τον αντιπροσωπεύει καθώς, είναι ένας δίσκος ο οποίος γράφτηκε με βάση τις επιταγές της τότε εποχής, όχι με το τι ήθελε πραγματικά να γράψει, συνεχίζει να κινείται σε πιο λαϊκά μονοπάτια. Παρόλα αυτά, περιέχει το "Μ' Αρέσει", ένα απο τα όμορφα κομμάτια του, το οποίο αποτελεί διασκευή ενός Ιταλικού κομματιού.

Το 1998, κυκλοφορεί ο δίσκος "Πάθος". Δεν μπορώ να πω περισσότερα γι'αυτό τον δίσκο, επειδή πρώτον ξέρω ότι ακολουθεί τα πιο λαϊκά μονοπάτια συνεπώς, δεν έχω ψαχτει περαιτέρω.

Έτος 2000 και φαίνεται να υπάρχει μια αναλαμπή καθώς, ο δίσκος "Μια Στιγμή Στο Χρόνο", περιέχει το περίφημο "Με Την Πρώτη Ματιά", ένα από τα γνωστότερα κομμάτια του καλλιτέχνη, πέραν αυτού όμως, δεν γνωρίζω κάποιο άλλο κομμάτι του εν λόγω δίσκου.

Το 2002, φαίνεται ότι ο Μπίγαλης έχει ξαναβρεί τη φόρμα του και μετά από καιρό, προσφέρει ένα δίσκο όπου τα κομμάτια, είναι ένα κι ένα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Δίσκος "Με Την Πλάτη Στον Τοίχο" και πέραν του ομώνυμου, ξεχωρίζουν τα Πληρωμένος Δολοφόνος, Νύχτα, Μην Το Κάνεις, Ζω, μια διασκευή του I Miss You, Θαύμα Της Αγάπης, το οποίο αποτελεί την Ελληνική εκδοχή του Let Me Be The One, κομμάτι ντουέτο με τη Μιρέλλα Φραγκοπούλου, το οποίο ήταν υποψήφιο να μας εκπροσωπήσει στη Eurovision της ίδιας χρονιάς. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ποιο κομμάτι μας εκπροσώπησε εκείνη τη χρονιά. Πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος, επιστρέφει στις ροκ φόρμες των δίσκων που κυκλοφόρησε μέχρι το 1995.

Το 2005, επιστρέφει δισκογραφικά με τον δίσκο "Γαλάζιο" ο οποίος, κινείται σε πιο λαϊκά μονοπάτια, παρόλα αυτά, έχει αρκετά αξιόλογα κομμάτια, όπως το Σημάδι Μελανό, Μικρή Γοργόνα, Απεργία, Μηδέν Βαθμοί Κελσίου, Οτι Και Να Λες (έξυπνη εμβόλιμη εμφάνιση ενός κλασικού λαϊκού τραγουδιού, δεν θα πω όμως ποιο είναι αυτό).

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πλέον έχει αραιώσει τις δισκογραφικές του εμφανίσεις, τη δεκαετία του 90, κάθε χρόνο σχεδόν έβγαζε δίσκο, απο το 2000 και μετά, πολύ πιο σπάνια και αυτό είναι για καλό καθώς, ο δίσκος "Ζήσε" του 2011, 6 χρόνια μετά τον αμέσως προηγούμενο, βρίσκει και πάλι τον Μπίγαλη σε δημιουργική φόρμα. Περιέχονται αξιόλογα κομμάτια όπως το ομώνυμο, Η Αγάπη Ειναι Φωτιά, Τώρα Ξεχνάς, Ξεκλείδωσε Με, Το Σύμπαν Συνωμότησε, Οι Άνθρωποι Εμείς, την επανηχογράφηση του Εγω Εχω Εσένα που είχαμε πρωτοακούσει το 1994 και το Light In Our Soul όπου έχουμε την επιστροφή της Μιρέλλας Φραγκοπούλου και υπήρχε περίπτωση να μας εκπροσωπούσε στη Eurovision του 2005 με τη φωνή της Έλενας Παπαρίζου, επειδή όμως είχε κάνει επιτυχία στη Σουηδία, απορρίφθηκε ως επιλογή καθώς, δεν επιτρεπόταν κομμάτι που έχει κυκλοφορήσει πιο πρίν και έχει κάνει επιτυχία να πάει Eurovision.

Αυτή είναι η μέχρι στιγμής πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Μπίγαλη, έκτοτε όμως, έχει κάνει επιλεκτικά κάποιες συμμετοχές σε άλλους δίσκους και είναι ενεργός συναυλιακά. Συνέβαλε στο να κυκλοφορήσει ο τελευταίος δίσκος των Socrates ο οποίος, λόγω του προβλήματος υγείας του Αντώνη Τουρκογιωργη και του θανάτου του Γιάννη Σπάθα, έμεινε στάσιμος από το 2011 που είχε ηχογραφηθεί και είχε μείνει ανολοκλήρωτος. Ο Μπίγαλης όμως, λόγω της στενής και ιδιαίτερης σχέσης που έχει με τον Τουρκογιωργη, αποφάσισε να τιμήσει τον φίλο του και μακροχρόνιο συνεργάτη του. Μην ξεχνάμε τη συμβολή των αδερφών Τουρκογιωργη στη δισκογραφία του Μπίγαλη καθώς ο Άκης φιλοτέχνησε με την ηλεκτρική εξαχορδη θεά τις μελωδίες και τα σόλο του τα κλασικά κομμάτια του καλλιτέχνη και βασικός πυλώνας, είναι και ο Αντώνης ο οποίος, είχε αναλάβει την παραγωγή, την ενορχήστρωση και το μπάσο επομένως, η συμβολή τους, ήταν άκρως καθοριστική για την πορεία του καλλιτέχνη.
Επίσης, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και ο δίσκος των Big Alice που είχε μείνει στο ράφι από το 1986, λόγω της διαφωνίας με τον τότε παραγωγό, έχοντας τη συμμετοχή της τότε συνεργάτιδας του, Μαριάννας Ευστρατίου.

Ο Κώστας Μπίγαλης, αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες, δημιουργούς, ερμηνευτές και απορώ γιατί δεν βρίσκεται στο προσκήνιο αν και, είμαι της άποψης ότι προτιμά να μιλάει με το έργο και τη δουλειά του, δεν μονοπωλεί με άλλο τρόπο το ενδιαφέρον. Έχει αφήσει απίστευτο έργο, όμορφες μουσικές οι οποίες, ακούγονται ακόμα και σήμερα. Μπορεί να θεωρείται ποπ, σίγουρα όμως δεν είναι ευτελείς οι δουλειές του, έχουν ένα ποιοτικό υπόβαθρο και ακούγονται ευχάριστα. Παραθέτω μερικά από τα γνωστά κομμάτια του αλλά είναι τόσα πολλά όπου σίγουρα θα αφήσω πολλά απ' έξω, βάζω ενδεικτικά κάποια, από διάφορες φάσεις της καριέρας του.






https://youtu.be/QkN7pPA90Bg?si=dOOZT9PgOsgh2Qau

https://youtu.be/XcinrcnHL_A?si=KfuZVnopKmtKqeFb

https://youtu.be/b34szXnCwxo?si=mUNfXOc6PVGjzDaq
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σε βαθμό που μάλλον ήμουν υπερπλήρης στο κείμενο και δεν άφησα περιθώριο σε κάποιον άλλο να τοποθετηθεί επί του θέματος....

Το ευχάριστο είναι πάντως ότι απ' όσο κατάλαβα από τα reactions, ο Μπίγαλης είναι αρεστός σε ένα ευρύ κοινό, λογικό το βρίσκω άλλωστε.

Να πω κάποια πράγματα προσωπικά με τον καλλιτέχνη και πως είχα επαφή μαζί του. Η πρώτη φορά που τον άκουσα, ήταν στο Chart Show που παιζόταν πριν από κάποια χρόνια όπου είχα ακούσει το I Miss You. Το λάτρεψα με το πρώτο άκουσμα το κομμάτι και ανά τακτά διαστήματα, το άκουγα.

Μετά κάπου είχε βγεί διαφήμιση γνωστού παιχνιδάδικου όπου νομίζω τραγούδησε και ο ίδιος (το έψαξα σχετικά πρόσφατα) μια παρωδία του Ρίνα Κατερίνα, με τον τίτλο Ρίνα Αθερίνα. Βέβαια, δεν το είχα ψάξει εκτενέστερα, τότε όταν είχε βγεί, ήμουν σε πιο ροκ/μέταλ φάση με ξένα συγκροτήματα επομένως, κάπου είχα αφήσει στην άκρη τον κ. Μπίγαλη.

Ερχόμαστε στο πιο πρόσφατο παρελθόν όπου, έχω φάει σκάλωμα με τους 2002GR (ενδέχεται να επιμεληθω σχετικό αφιέρωμα) και εφόσον κάπου έχω κορεστεί (όταν για κάποιο χρονικό διάστημα ακούς ΜΟΝΟ κάτι συγκεκριμένο, κάποια στιγμή ο οργανισμός θα το απορρίψει) και έχοντας εκτιμήσει ακόμα περισσότερο την εμπορική Ελληνική μουσική, αποφασίζω να ακούσω και κάτι παραπλήσιο.

Έχω βάλει σε Spotify ραδιόφωνο τραγουδιού από 2002 GR και ξαφνικά, σκάει το Boing 747. Απευθείας ακούγοντας τη φωνή καταλαβαίνω ότι είναι Μπίγαλης και αυτό ήταν, σκαλωσα με το κομμάτι και η απάντηση βρέθηκε μπροστά μου και κάπως έτσι, αφιέρωσα ένα ολόκληρο καλοκαίρι ακούγοντας τα πανέμορφα κομμάτια του καλλιτέχνη και ναι, από αυτή την άποψη και μόνο, αυτό το καλοκαίρι θα το θυμάμαι, είναι ο καλλιτέχνης του καλοκαιριού, δένει απίστευτα με το κλίμα της εν λόγω εποχής.

Μετά το boing, άκουσα τη Γειτόνισσα η οποία επίσης μου κόλλησε και ακούγοντας το ένα κομμάτι μετά το άλλο, έπαθα οξεία Μπιγαλίτιδα. Μέσα στο καλοκαίρι, έτυχε να κάνει εμφάνιση στο μέρος όπου παραθέριζα, μετανιώνω που δεν πήγα, ήταν όμως μαζί με Πωλίνα της οποίας, δεν είμαι ιδιαίτερος φαν συνεπώς, δεν πήγα να τον δω από κοντά, να δω πότε θα βολεψει να τον δω.

Φαίνεται πάντως από συνεντεύξεις και βιντεάκια που έχω δει ότι είναι πολύ ωραίος και κουλ τύπος, λογικό να είναι συμπαθής....
 
Πίσω
Μπλουζα