Μέγας Καζαμίας [Λαϊκό ανάγνωσμα]

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.884
Αντιδράσεις
3.873
Ετησιο .......Το αγοραζαμε καθε χρονο λιγο πριν τις γιορτες και την αλλαγη του για την γιαγια μου και ενιοτε και για εμας.Σαν θεματα ειχε ιστορικα,λαογραφικα,πολιτιστικα και πολλα αλλα.Εγω απο την αλλη σαν πιτσιρικας διαβαζα τις παροιμιες στο κατω μερος της σελιδας και διαφορα ανεκδοτα,ιστοριουλες. Το εξωφυλλο δεν ειναι ιδιαιτερα ρετρο αλλα παραμενει ιδιο ανα τους αιωνες.Αλλαξτε χρονολογια στο κουτακι κατα βουληση ,1980 ειναι καλα;;;

 


Προβολή συνημμένου 93967


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η πεθερα μου, το αγοραζει ακομα!!
 
Και η δική μου... ::) (η μελλοντικιά... )
 
Και ενα πολυ ωραιο αρθρο για την ιστορια του Πιετρο Καζαμια. Παρολο που υπαρχει η επιλογη <<Μοιραστητε το αρθρο>> στο τελος του κειμενου, εγω καλου κακου παραθετω μονο τον συνδεσμο. ;)

http://www.skai.gr/articles/news/views/%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82/
 
Λόγω αλλαγής χρόνου θυμήθηκα και εγώ τον Μέγα Καζαμία. Τον αγόραζε ο παππούς μου κάθε χρόνο.Ως παιδί διάβαζα τις ιστορίες που είχε και τα ανέκδοτα. Θυμάμαι που ανέφερε ποιες αγροτικές εργασίες γίνονται κάθε μήνα και ότι είχε και συνταγές μαγειρικής.
 
Καθε χρονο κλασικα, αγοραζω Καζαμια. Αυτο που μου κανει τη μεγαλυτερη εντυπωση σ' αυτο το εντυπο, ειναι οτι μοιαζει σαν να μην το εχει αγγιξει ο χρονος.

Ακομα και οι ζωγραφιες του δειχνουν τη γιαγια που γνεθει, τους παπουδες γυρω απο το τραπεζι με τα αλλα μελη του σπιτιου, και γενικα η οικογενεια παρουσιαζεται οπως τη μαθαμε μεσα απο το παλιο Αναγνωστικο του Δημοτικου.

Ειναι κατι νοσταλγικο που ουδεμια σχεση εχει με τη σημερινη πραγματικοτητα.

Γι' αυτο μ' αρεσει!
 
Καζαμίας

Ένα έντυπο, του οποίου η κυκλοφορία έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, είναι ο Καζαμίας. Περιέχει ημερολόγιο και εορτολόγιο κάθε έτους, ζώδια, συμβουλές για το σπίτι, θέματα καθημερινής ζωής, συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ονειροκρίτη για ερμηνεία των ονείρων, παροιμίες/γνωμικά και άλλα θέματα και διαβάζεται από πολλούς ανθρώπους.
 
Χαρακτηριστικότατος ο καζαμίας! Παίρνουμε ακόμα στο σπίτι και το χρησιμοποιούμε ως αναλυτικό ημερολόγιο. Μεταξύ των εβδομάδων κάθε μήνα, ο Καζαμίας γράφει και μια "πρόβλεψη", ότι πχ τη 2η βδομάδα του Ιουνίου θα έχει τεράστιους καύσωνες και θα θρηνούμε τους πρώτους νεκρούς από θερμοπληξία. Κουλές προβλέψεις ή αρκετά αναμενόμενες (πχ καύσωνας το καλοκαίρι...), αλλά πάντα είχα την απορία με ποιόν τρόπο τους ερχόταν να τις γράψουν...
 
Σήμερα πήρα του 2014! :)

Πραγματικά δεν θυμάμαι χρονιά που να μην έχω πάρει καζαμία, και πρέπει να έχω τους περισσότερους κάπου σκορπισμένους μέσα στο σπίτι.. Και όπως είπε και ο nwntas, η βασική του χρήση ήταν του αναλυτικού ημερολογίου.

Και μάλιστα ακόμα και τώρα που είμαι μόνος μου στο σπίτι είναι η μοναδική "παράδοση" που συνέχισα, έστω και από συνήθεια (Τον περσινό δεν πρέπει να τον είχα ανοίξει πάνω 2-3 φορές.).
 
Ναι, βολεύει για ημερολόγιο, γιατί έχει πολλές λεπτομέρειες αντί για ένα απλό εορτολόγιο. Συνήθως σημειώνουμε συγκεκριμένες μέρες, οπότε το χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο.

Εμείς στο σπίτι παίρνουμε τον Μέγα Εγκυκλοπαιδικό Καζαμία του Λιναρδάτου, που παλιότερα ήταν από σκληρό χαρτί, αλλά τα τελευταία χρόνια όχι απλά έχει καλή χάρτινη εκτύπωση, αλλά έχει εκμοντερνιστεί, και περιλαμβάνει ακόμα και αφιερώματα από διάφορα μπλογκ. Πολύ καλό είναι και το αλμανάκ της χρονιάς που έφυγε, καθώς και διάφορα αλμανάκ του στυλ "100 χρόνια πριν". πρέπει να έχουμε κρατημένα αρκετά τεύχη, ήδη από τα τέλη των 90's.
 
Έπαιρνε κάθε χρόνο η θεία μου και μου άρεσε να τον ξεφυλλίζω. Είχε ωραίες ιστορίες. Αυτό με τις "προβλέψεις" , πραγματικά είχε γέλιο....
 
Τον αγοραζα μεχρι πριν απο δυο - τρια χρονια. Τωρα τον αφησα.

Παντα μου αρεσε ομως γιατι ειχε τα παντα μεσα σαν να ηταν περιοδικο της δεκαετιας του '60. Ιστοριες, βιογραφιες, συμβουλες για τους αγροτες και τους μελισσοκομους, ανεκδοτα, συνταγες, ονειροκριτη......και ενα σωρο αλλα!

Ο Καζαμιας συνεχιζει να κουβαλαει μια ζεστασια και μια αθωοτητα που σημερα πλεον δε βρισκεις σε κανενα αλλο εντυπο.

6358980.jpg


6358980.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μέγας εγκυκλοπαιδικός καζαμιας. Τον αγόραζε η γιαγιά μου φανατικά κάθε χρόνο. Φτηνό, λαϊκό έντυπο με όλα όσα περιγράφονται παραπάνω. Μετουσιώνει σε 200 σελίδες όλα τα ενδιαφέροντα ενός μέσου ανθρώπου(ίσως καλύτερα μεσου ανθρώπου παλσιοτερων ετών) παρα τον όποιο εκσυγχρονισμό τους.
 
Καζαμίας: Το πρωτοχρονιάτικο λαϊκό έντυπο

3-1.jpg

Τους φθινοπωρινούς μήνες προφήτευαν χειμαρρώδεις βροχές και πλημμύρες ποταμών, τους χειμωνιάτικους άφθονα χιόνια και διακοπές των συγκοινωνιών και τους θερινούς φοβερούς καύσωνες. Όπως διηγείτο ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, με το πέρασμα του χρόνου, ήδη από τα τελευταία προπολεμικά χρόνια ο «Καζαμίας» έχανε τη λάμψη του. Τον αντικατέστησαν οι επιτραπέζιοι ημεροδείκτες, τα ημερολόγια τοίχου ή τσέπης ή τα περίφημα πολυτελή ημερολόγια που είχαν εγκυκλοπαιδικό και λογοτεχνικό χαρακτήρα, ογκώδη, πολυτελή και χρυσόδετα. Αλλά ο «Καζαμίας» δεν εξαφανίστηκε. Συνεχίζουν να εκδίδονται μέχρι τις ημέρες μας «Καζαμίες»προσπαθώντας να διατηρήσουν κάτι από την εκδοτική λάμψη και τη γραφικότητα του παρελθόντος.

4-1.jpg

Οι πρόδρομοι του «Καζαμία»

Τα ημερολόγια, με την ευρύτερη σημασία τους, δεν είναι βεβαίως δημιουργήματα της νεότερης Ιστορίας. Τους προδρόμους του «Καζαμία» και των ημερολογίων πρέπει να αναζητήσουμε στους αρχαίους Αιγύπτιους. Σώζεται αρχαιότατος πάπυρος που θα μπορούσε να θεωρηθεί το πρώτο ημερολόγιο του κόσμου. Παραπλεύρως των ημερομηνιών σημειώνονται πάσης φύσεως πρακτικές συμβουλές ή προβλέψεις. Ακολούθησαν οι Έλληνες. Σε μαρμάρινες πλάκες σημείωναν τις ημερομηνίες και παραπλεύρως τις σχετικές γεωργικές, ιατρικές, ναυτικές κ.ά. συμβουλές. Αλλά πρόγονοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα «Έργα και Ημέραι» του Ησίοδου (8ος αι. π.Χ.) ή το επικό ποίημα «Φαινόμενα» που έγραψε ο Αλεξανδρινός ποιητής Αρατος ο Σολεύς (3ος αι. π.Χ.) κ.ά. Οι Ρωμαίοι, πέραν του ημερολογίου που καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο, μετέδωσαν τη συνήθεια της σύνταξης των διαφόρων ημερολογίων, με την ευρύτερη σημασία που πήραν ο «Καζαμίας», τα ημερολόγια τσέπης και τα «Αλμανάκ». Τέλος, δεν παραβλέπονται τα ημερολόγια των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής, όπως των Αζτέκων και των πολυσυζητημένων τελευταία Μάγια.

6-1.jpg

Η αρχή και η εξέλιξη του εντύπου

Η τυπογραφία έφερε τη μεγάλη αλλαγή. Ποικιλία περιεχομένου, επιστημονικές επιτεύξεις, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές ειδήσεις και κινήσεις αλλά και λαϊκότερες εκδόσεις, όπως ο «Καζαμίας» με προφητείες… αστρολόγων. Ο δικός μας προέκυψε κατά μίμηση της ιταλικής εκδοχής και φαντασίας που γέννησε τον Πιέτρο Καζαμία, δήθεν Ενετό προφήτη και αστρολόγο του Μεσαίωνα. Διάβαζε τα μελλούμενα στα αστέρια και η φανταστική μορφή του, με το πανύψηλο κωνικό καπέλο του να βλέπει τα αστέρια, κόσμησε όλα τα εξώφυλλα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα ο «Καζαμίας» εισέρχεται και στην ελληνική ζωή, κατακτώντας όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Στην αρχή εκδίδονταν κακότεχνα λαϊκά φυλλάδια, τα οποία αναλάμβαναν να πουλήσουν στους δρόμους των Αθηνών οι περίφημοι μοσχόμαγκες του Ρολογιού, δηλαδή τα φτωχά και ξυπόλυτα επαρχιωτόπουλα που ξέπεφταν στην Αγορά και αναζητούσαν τρόπους για να επιβιώσουν. Σταθμός για τον «Καζαμία» υπήρξε η έκδοσή του από τα παιδιά του Αθηναίου Ανδρέα Κορομηλά. Ανέθεσαν τη φροντίδα του στον συντηρητικό Ειρηναίο Ασώπιο που… γέννησε τον σύγχρονο τύπο της έκδοσης. Δεν απέφυγε και εκείνος τον λαϊκισμό και έμεινε αλησμόνητο αυτό που έγραψε για τις γυναίκες: «Αι γυναίκες είναι ως αι κοτελέται∙ όσον περισσότερον τας κτυπάς, τόσω τρυφερώτεραι γίνονται»! 9-1.jpg

Οι προφητείες και οι φάσεις της Σελήνης

Δεν μπορούσε βεβαίως από το μεγάλο πανηγύρι να λείψει και ο Γεώργιος Σουρής που φρόντισε να βγει «Του Ρωμηού ο Καζαμίας / με μικράς καινοτομίας». Σατιρίζοντας τις καταστροφικές προβλέψεις έγραφε το 1889: «Στο τέλος δε ο Φασουλής, κυττάζων τους αστέρας / ως Κάλχας οιστρηλατηθείς και πλήρης μεγαλείου / προλέγει την καταστροφήν της ανθρωπίνης σφαίρας / διά της αποψύξεως του δίσκου του Ηλίου». Ευρηματικοί οι εκδότες γέννησαν δεκάδες τίτλους για να κοσμήσουν τους «Καζαμίες» τους: «Προφητικόν Ημερολόγιον του διάσημου αστρονόμου Καζαμία», «Σεληνοδρόμιον Προγνωστικόν Καζαμία», «Ο περίφημος Καζαμίας του έτους…», «Του διασήμου αστρονόμου Καζαμία ημερολόγιον προγνωστικόν περιέχον γενική έποψιν του έτους …».

Εντυπωσιάζονταν οι αναγνώστες που διάβαζαν για τις φάσεις της Σελήνης που δίδονταν με ακρίβεια. «20 Ιανουαρίου πανσέληνος», έγραφε ο Καζαμίας ή κατέγραφε τις εκλείψεις. Ήταν σημαντική η πληροφορία για το πόσες και τις είδους εκλείψεις του Ήλιου ή της Σελήνης θα γίνονταν όλο το χρόνο. Έβλεπαν το φεγγάρι ολόγιομο να σκοτεινιάζει την ημέρα και ώρα που έλεγε ο «Καζαμίας»: «Ολική έκλειψις της Σελήνης, ορατή και εν Ελλάδι». Δεν υπήρχαν τότε άλλα μέσα, πλην των εφημερίδων και αργότερα του ραδιοφώνου, για να πληροφορήσουν τον κόσμο που αγνοούσε τα στοιχειώδη. Εξομολογιόταν ο Ξενόπουλος πως ήταν αδύνατον ο κόσμος να καταλάβει το «Νέον Έτος», δίσεκτο ή όχι, και να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά, χωρίς το κακοτυπωμένο φυλλάδιο με τον παράξενο ζωγραφιστό τίτλο «Καζαμίας» και τον αστείο ανθρωπάκο στο εξώφυλλό του.10-2.jpg

Κάθε λογής προφητείες, προγνωστικά, παροιμίες, οδηγίες προς τους γεωργούς και στο τέλος δίστιχα για τον κάθε μήνα. Έγραφε για τον μήνα Δεκέμβρη: «Εις την φωτιάν καθήμενος, αγνάντευα το χιόνι / και γύριζα τη σούβλα μου με το παχύ καπόνι» και στην αρχή μια χονδροειδής αλλά νόστιμη ξυλογραφία συμβόλιζε τον μήνα. Έφτασε λοιπόν μέχρι τις ημέρες μας ο «Καζαμίας» χρησιμοποιώντας και άλλες ονομασίες: «Μέγας Καζαμίας», «Σούπερ Καζαμίας», Μέγας Καζαμίας Ερμού», «Μέγας Εγκυκλοπαιδικός Καζαμίας», «Μέγας Καζαμίας Πραξιτέλους» κ.ά. Δεκάδες «Καζαμίες» με ποικίλες μορφές, έμμετροι, με σκίτσα και φωτογραφίες, ασπρόμαυροι ή πολύχρωμοι, σατιρικοί ή πολεμικοί, πρωτοχρονιάτικα σατιρικά κεράσματα σε εφημερίδες και περιοδικά που κάποτε ήταν ο αγαπημένος πρωτοχρονιάτικος σύντροφος στις οικογένειες.

πηγη

1-1.jpg

2-1.jpg

5-1.jpg

7-1.jpg

8-1.jpg

11-1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραία τα εξώφυλλα. Ενδιαφέρον θα είχε το περιεχόμενο του Καζαμία του 1866!!!
 
Τη δεκαετία του 80 τον γνώρισα στο σπίτι του παπού μου, που τον έπαιρνε ανελλιπώς (αυτόν των εκδόσεων Σαλίβερου). Εντύπωση μου έκανε ότι μέσα στις σελίδες του υπήρχαν και κάτι "προβλέψεις", του στυλ "τον τάδε μήνα θάνατος αγαπημένου ηθοποιού, γνωστού πολιτικού κλπ.". ! :what:
 
Ο Καζαμίας ήταν για μερικά χρόνια απαραίτητη αγορά μαζί με το νέο ημερολόγιο τοίχου με τα στοιχάκια παραμονές της νέας χρονιάς. Θυμάμαι είχε πότε πότε και κάτι ιστορίες με ξωτικά και καλικάντζαρους που με φόβιζαν μπρρ.
 
Μέγας Καζαμίας 1975 - (αγορασμένος προ λίγων ημερών από nakas bazaar)

attachment.php
 
Κάθε χρόνο αγοράζω Καζαμία. Τον έμαθα από τον παππού μου. Όταν πήγαινα στο χωριό τον διάβαζα για να περνάει η ώρα..
 
Κάθε χρόνο αγοράζω Καζαμία. Τον έμαθα από τον παππού μου. Όταν πήγαινα στο χωριό τον διάβαζα για να περνάει η ώρα..
Ακριβώς έτσι και γώ στο χωριό.Πολλά τεύχη Καζαμία και από παρελθόντα έτη.Ειδικά αν δεν είχες και τηλεόραση (πόσο μάλλον και ρεύμα τότε) το διάβασμα ήταν μια ωραία ασχολία στα χωριά το καλοκαίρι

Τη δεκαετία του 80 τον γνώρισα στο σπίτι του παπού μου, που τον έπαιρνε ανελλιπώς (αυτόν των εκδόσεων Σαλίβερου). Εντύπωση μου έκανε ότι μέσα στις σελίδες του υπήρχαν και κάτι "προβλέψεις", του στυλ "τον τάδε μήνα θάνατος αγαπημένου ηθοποιού, γνωστού πολιτικού κλπ.". ! :what:
Σαλιβέρου ήταν ο καλύτερος Καζαμίας νομίζω.

Καθε χρονο κλασικα, αγοραζω Καζαμια. Αυτο που μου κανει τη μεγαλυτερη εντυπωση σ' αυτο το εντυπο, ειναι οτι μοιαζει σαν να μην το εχει αγγιξει ο χρονος.

Ακομα και οι ζωγραφιες του δειχνουν τη γιαγια που γνεθει, τους παπουδες γυρω απο το τραπεζι με τα αλλα μελη του σπιτιου, και γενικα η οικογενεια παρουσιαζεται οπως τη μαθαμε μεσα απο το παλιο Αναγνωστικο του Δημοτικου.

Ειναι κατι νοσταλγικο που ουδεμια σχεση εχει με τη σημερινη πραγματικοτητα.

Γι' αυτο μ' αρεσει!
όντως τα έντυπα αυτά μάλλον δεν τα έχει αγγίξει ο χρόνος.Πανομοιότυπα εξώφυλλα κάθε χρόνο (μόνο η ημερομηνία αλλάζει) ίδιος αριθμός σελίδων,ίδιες ενότητες με την ίδια σειρά κιόλας και ένα νοσταλγικό έντυπο για μένα που πάντα θα μου θυμίζει τα καλοκαίρια στο χωριό που πηγαίνοντας πάντα θα βρίσκαμε τεύχη Καζαμία και θα διαβάζαμε με τις ώρες.
 
Πίσω
Μπλουζα