Μέχρι το πλοίο (1966) - Ευδοκία (1971)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
76
Μέχρι το πλοίο (1966)


Retrodb:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9C%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9_%CF%84%CE%BF_%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF


Ευδοκία (1971)



Retrodb:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%95%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B1




Ταινίες του Αλέξη Δαμιανού. σε μια περίοδο που κυριαρχούν τα μιούζικαλ, οι πομπώδεις εθνικοπατριωτικές και τα δακρύβρεχτα μελό ο Δμιανός μας δίνει δύο διαμαντάκια.

Στο ''μέχρι το πλοίο'',ταινία του'66 ο ίδιος ο Δαμιανός υποδύεται τον φτωχό βουνίσιο που ξεκινάει για να κατέβει στο Πειραιά και να πάρει το πλοίο της μετανάστευσης. Στο δρόμο του θα συναντήσει τον έρωτα (και την αποτυχία του), την απελπισία, τη μοναξιά. Μια λιτή και σχεδόν τραγική προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Η '' Ευδοκία'', του '72, είναι σαφώς καλύτερη. Η ομώνυμη πόρνη ερωτεύεται έναν όμορφο λοχία που υπηρετεί στη περιοχή της. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία, αλλά.. Θα μπορέσει ο λοχίας να κατανικήσει την απέχθεια στο επάγγελμα της αγαπημένης του, θα μπορέσει η Ευδοκία να νικήσει το περιβάλλον της που τη θέλει δέσμια σε αυτή τη ζωή; Οι ηθοποιοί είναι ερασιτεχνες και παίζουν υπέροχα. Πάντως η μουσική του Μάνου Λοϊζου και το ζεϊμπέκικο που ακούγεται στη ταινία είναι αξεπέραστα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευδοκία (1971)

Ευδοκία (1971)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Ευδοκία

 


Θα μου συχωρεσετε φανταζομαι πως αντιγραφω ενα παλιο μου ποστ στα αγγλικα απο το φορουμ


 


"Damianos A.,(1971), Evdokia


 




 


-Salonica film festival, best actress


 


Many critics consider it to be the best Greek film ever made, a violent, chilling and poetic anatomy of a society in transition. The military junta sabotaged the film's international career but it is often shown in Greek film retrospectives worldwide. It combines gritty realism and naturalistic sets with the dazzling influence of the barren landscape, thus creating visuals that are both representative of the unprivileged city slums and dreamily surreal. Great performances by the amateur cast (a shipyard worker and a glamour model). The zebekiko dance scene is a classic - much copied in touristy "Greek dance" shows and popular in parties and clubs as a demonstration of raw masculinity.



World famous music by Manos Loizos. αΎ½αΎ½


 


Θυμηθηκα ξανα αυτο το αριστουργημα του Αλεξη Δαμιανου λογω του θρεντ αΎ½α½ι βασεις και η ΒασουλααΎ½αΎ½ με τον Χρηστο Ζορμπα σε αντιστοιχο ρολο. Για πολλους ειναι ισως η καλυτερη ταινια του ελληνικου κινηνατογραφου και την βαζω με καποια επιφυλαξη στις αΎ½αΎ½κοινωνικεςαΎ½αΎ½. Την θεωρω ιστορικη ταινια αλλα αυτα ειναι υποκειμενικα οπως εχω ξαναπει. Να σημειωσω εδω πως την πολυ καλη Μαρια Βασιλειου την ντουμπλαρει η εξαιρετικη τραγουδιστρια που εμφανιστηκε και σε αρκετες ταινιες Ελενη Ροδα και πως υπαρχει ενα πολυ καλο βιβλιο (το οποιω και εχω) με συνεντευξεις των συντελεστων και υπεροχες φωτογραφιες με τιτλο αΎ½α½ταν ο Δαμιανος γυρισε την ΕυδοκιααΎ½αΎ½. Εξαιρετικα κουστουμια επισης! Μια παρακληση μονο-οσο σχετικα και αν ειναι μην το χαλασουμε παλι με τα πολιτικα! (αν και ενταξει σε σχεση με τα βραβεια στην Θεσσαλονικη μπορουμε να γραψουμε εγκυκλοπαιδεια για το μεγεθος της αδικιας! μα καλα μονο ενα βραβειο?)


 


Επισης να αναφερουμε την συγκλονιστικη ερμηνεια της Κουλας Αγαγιωτου που οι πιο πολλοι την γνωριζουν ως μουσα του Γιαννη Δαλιανιδη και μονο! Κριμα που δεν συνεχισε και με αντιστοιχες με την Ευδοκια ταινιες (χωρις να θελω να προσβαλλω το κωμικο της ταλεντο).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Δαμιανος ειναι αγαπημενος σκηνοθετης! Δεν ξερω ποτε ανοιξε το θρεντ απλα επειδη εχω ανοιξει θρεντ και εγω για την Ευδοκια ισως θα ηταν καλο να ενωθει με αυτο εδω με τον τιτλο ᾽Ἀλεξης Δαμιανος᾽᾽. Επειδη εχω πει αρκετα για την Ευδοκια, να σημειωσω πως το Μεχρι το πλοιο μαζι με το Αμερικα Αμερικα του Ελια Καζαν ειναι απο τις καλυτερες ταινιες για την μεταναστευση που γυριστηκαν ποτε και θα μπορουσαν να προβαλλονται στα σχολεια. Οπως και η εξαιρετικη ᾽᾽Συνοικια το ονειρο᾽᾽ του Αλεκου Αλεξανδρακη οταν ειχε βγει θεωρηθηκε πως δινει αρνητικη εικονα της τουριστικης Ελλαδας και δεν ενθαρρυνθηκε η διεθνης προβολη της. (ουτε και της Ευδοκιας βεβαια!).
 
Στιγμές του έργου στο παρακάτω video.

 
Πίσω
Μπλουζα