Μίλων Φιρίκης: Ο διασκεδαστικότατος, εγχώριος Τζέιμς Μποντ

retrofan

RetroMasteR
Joined
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
1.204
Αντιδράσεις
339
9780003201123.jpg


Τα κείμενα του Νίκου Τσιφόρου έχουν κάνει να γελάσουν μέχρι δακρύων πολλούς από μας. Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά του έργα, αλλά από τα πλέον αστεία και πετυχημένα, είναι οι δύο νουβέλες που έγραψε σε συνέχειες στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" και τις ένωσε συνέχεια σε βιβλίο τσέπης. Πρόκειται για το "Μυστικός Πράκτωρ χωρίς 08" (1965) και το "Η Τρίτη Αχτίδα του Φεγγαριού" (1966).

Με τις νουβέλες αυτές (που είναι πραγματικό κρίμα που δεν τις ακολούθησαν κι άλλες), ο Τσιφόρος μας παρουσιάζει τον Έλληνα ξάδελφο του Τζέιμς Μποντ, τον κοσμοπολίτη Μίλωνα Φιρίκη.

Ιδού, ήδη στην πρώτη σελίδα της αφήγησης, πώς μας εξηγεί την γενεαλογία του ήρωά του.

"Ο πατέρας του Μίλωνος Φιρίκη λεγόταν Θράσος. "Τρασός" διεθνώς και διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόξενος στο εξωτερικό. Ήταν άνθρωπος έξυπνος, νόστιμος, ευκίνητος, κόλακας και κλέφτης, είχε δηλαδή όλα τα προσόντα να κάνει καριέρα στο διπλωματικό σώμα..."

 


Ο διπλωμάτης Θράσος θα παντρευτεί την πλούσια και σνομπ Αλεξανδρινή Νόρα και θα γεννηθεί ο μονογενής Μίλων. Τα πόστα του πατέρα του θα τον φέρουν από την Αίγυπτο στην Ιαπωνία κι από εκεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Θα γίνει λοιπόν ένας υπέροχος κοσμοπολίτης, που ξέρει εφτά ξένες γλώσσες, παίζει χαρτιά, διακρίνεται σ' όλα τα σπορ της μόδας, πίνει γαλόνια αλκοόλ χωρίς να μεθάει ποτέ, οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα κι έχει μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Στην Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά στη ζωή του, όταν μια ομάδα Γερμανών τον προσεγγίζει για να τους βοηθήσει, με το αζημίωτο, σε μια ύποπτη υπόθεσή τους. Η φιλοπατρία του νεαρού Μίλωνα ξυπνάει, καταδίδει τους Γερμανούς στην ελληνική αστυνομία και ξεκινάει την καριέρα του ως μυστικός πράκτορας.

Το υπέροχο μ' αυτόν τον ήρωα του Τσιφόρου είναι πως παίρνει το κλισέ του Τζέιμς Μποντ και το προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα, του δίνει ελληνικό χρώμα, ελληνικές ατάκες και τον κάνει απόλυτα πιστευτό.

Ο Μίλων Φιρίκης όμως αυτοσαρκάζεται κι αυτοαναιρείται σε κάθε σελίδα του έργου. Ήδη η επιλογή του ονόματός του δείχνει τη φανερή πρόθεση του δημιουργού του να μην παίρνει και στα πολύ σοβαρά τις περιπέτειες του πράκτορα 8. Σε καμία όμως περίπτωση δεν τον κάνει αστείο ή, ακόμα χειρότερα, γελοίο. Ο Μίλων παραμένει πειστικότατος στις σκηνές δράσης, γοητευτικότατος στις επαφές του με τις γυναίκες.

Όπως κι ο Τζέιμς Μποντ, έχει τον δικό του Μ στο πρόσωπο του κυρίου Ζίνη. Και του προξενεί την ίδια δυσφορία με το χαριτωμένο θράσος του.

"-Ζήτησα απλώς τη γνώμη σου, έκανε στεγνά ο Ζίνης.


Ο Μίλων σήκωσε τους ώμους.



-Τρίχες, απάντησε μονολεκτικά.



Οι άλλοι τον κοιτάξανε με φρίκη. Τόλμησε να πει "τρίχες" σε κοτζάμ Ζίνη. Μόνο ο Ζίνης χαμογέλασε.



-Θέλεις να τις ξυρίσεις; είπε ειρωνικά..."


 


Η σχέση του με τις γυναίκες παραμένει στο μοτίβο της κλασικής συνταγής "στοχεύστε, αρπάχτε, τελειώσατε".

"-Μπόργκε είσαι ένα ζουμερό ροδάκινο, είπε ο Μίλων.


Και ... ξεφλούδισε το ροδάκινο..."


 


"-Θα μ' αγαπάς πάντα; ρώτησε γατίσια.



"Ας πω ναι" συλλογίστηκε ο Μίλων, "αλλιώς θα εξακολουθεί να μου λέει την ίδια ηλιθιότητα μέχρι τον αιώνα τον άπαντα".



Και είπε δυνατά.



-Ναι.



-Πολύ;



-Θέλεις και ποσότητα; Πολύ. Πιο πολύ από πολύ. Υπερβολικά. Αλλά ντύσου..."


Ο κύριος Ζίννης δοκιμάζει την ίδια μόλις κρυμμένη ευχαρίστηση με τον Μ να του χαλάει τις ερωτικές συναντήσεις για να τον στέλνει σε αποστολές.

"-Τι κάνει μια κοπέλα άμα την εγκαταλείπεις;


-Συνήθως μελαγχολεί.



-Ε, τότε πέστης ότι είναι ώρα να μελαγχολήσει.



-Κατάλαβα, στέναξε ο Μίλων. Πρέπει να 'ρθω πάνω.



-Αμέσως..."





Ο Μίλων χρησιμοποιεί κι αυτός φοβερά γκατζετάκια, κι ας μην υπάρχει Q.

"Έψαξε τα πράγματά του. Τα είχε όλα. Ακόμα και το στυλό του, αυτό το μικρό, μαγικό, γιαπωνέζικο στυλό που γινότανε λάμπα, λίμα, μαχαίρι κι είχε θήκη εκτοξεύσεως ναρκωτικού..."

Και τον ρόλο της Moneypenny για την σχετική γκρίνια με τα ξεπορτίσματά του δεν έχει κάποια γραμματέας της υπηρεσίας αλλά ο αφοσιωμένος υπηρέτης του Βαγγέλης.

"-Αλήθεια, πού περάσατε τη νύχτα;


-Σε μια καρέκλα.



-Καρέκλα;



-Δεμένος.



-Δηλαδή είχαμε ιστορίες;



-Δε βλέπεις το σαγόνι μου; Έχω φάει κάτι άγριες!



Ο Βαγγέλης θύμωσε.



-Ποιος ήτανε; Θα του σπάσω τα μούτρα.



-Μπα, του τα 'σπασα εγώ. Μη με ξυπνήσεις ακόμα κι αν φέρουν ένα εκατομμύριο λίρες και πρέπει να υπογράψω για να τις παραλάβουμε..."


Οι περιπέτειες του Μίλωνα Φιρίκη δύσκολα θ' αφήσουν ανικανοποίητο τον αναγνώστη. Και σπάνια θ' αποτύχουν να τον κάνει να χαμογελάσει καθώς γυρνάει τις σελίδες με τα κατορθώματά του. Αφήστε που η προτίμησή μας γι' αυτόν τον ήρωα πηγάζει κι από πατριωτικούς λόγους :p

Όπως μας δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας "αυτή είναι η αρχή κι ο σοβαρός πρόλογος της δράσης του πράκτορα οκτώ, του Μίλωνα Φιρίκη. Κι όποιος θέλει, την πιστεύει. Όποιος δεν θέλει, να πάει να πιστέψει τις αηδίες που γράφουνε ψευδώς για τον πράκτορα 007". :D :D

Προβολή συνημμένου 56375
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα περισσότερα από τα ιστορικά-σατιρικά του Τσιφόρου που έχω διαβάσει μου άρεσαν πολύ ενώ οι Σταυροφορίες ειδικά με είχαν ενθουσιάσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να πώ το ίδιο και για αυτόν τον μυστικό πράκτορα. Μου φάνικε πολύ ελαφρύ το ύφος για αστυνομικό ή θρίλερ και πολύ βαρύ για ευθυμογράφημα... Φυσικά το ότι δεν άρεσε σε μένα δεν πάει να πει κάτι...
 
Γενικά το ύφος γραφής του Τσιφόρου είναι από τα πολύ αγαπημένα μου.... Νομίζω ότι ακόμα και συλλογή με ψαλμωδίες να έγραφε, θα το διάβαζα περιχαρής!....

Το αστείο είναι ότι πρώτη φορά ακούω γι' αυτό το βιβλίο!

Θα το αναζητήσω & θα επανέλθω στο εγγύς μέλλον!

Μερσί, Retrofan! ;)
 
Τα είχε βάλει γνωστή εφημερίδα κάποιοι καλοκαίρι και είχαν γίνει ανάρπαστα.

Το συγκεκριμένο το είχα αναζητήσει αργότερα στα γραφεία της και είχε εξαντληθεί.

Πολύ μου άρεσε και η Ελληνική Μυθολογία που είναι σε δύο τόμους.
 
Όταν έγραφα το προηγούμενο ποστ, ήμουν διακοπές!

Τελικά δυο μέρες μετά σε ένα βιβλιοπωλείο της πόλης το βρήκα και μάλιστα με έκπτωση 50% το πήρα 5 ευρώ!
 
Δυστυχώς οι εκδόσεις των βιβλίων που πωλούνται με τις εφημερίδες, είναι φθηνές...

Λεπτές, ελαφριές σελίδες, βιβλιοδεσία που χαλάει εύκολα και πολλές φορές με εξώφυλλο που εαν δεν το προσέξεις "μαδάει"... Δηλαδή κρατάς στα χέρια σου βιβλίο με 500 σελίδες και χοντρό εξώφυλλο και είναι τόσο ελαφρή που νομίζεις ότι κρατάς 50φυλλο τετράδιο... Άρχιζα να μαζέυω Ντοστογιέφσκυ για να ολοκλήρωνα την σειρά που είχε ο πατέρας μου, αλλα δυστυχώς τα παράτησα στο 2ο βιβλίο, λόγο προχειρότητας.

Όσο για τον Τσιφόρο ποιός μπορεί να μιλήσει???!!! Τον "Μίλων Φιρίκη" δεν τον έχω διαβάσει και από αυριο αρχίζω το ψάξιμο των βιβλίων , γιατί μου κινησε την περιεργεια.

Έχω διαβάσει τις "Σταυροφορίες" και μου έχει μείνει η σκηνή με τον ιππότη που θέλει να πάει για την ανάγκη του, και το "Άνθρωποι και Ανθρωπάκια".
 
Οι εκδόσεις των εφημερίδων είναι όντως φτηνές (μερικές) άλλες όμως, όπως της Ρωσικής λογοτεχνίας που είχαν βάλει πριν κάποια χρόνια, ήταν αρκετά καλές. Αλλά και λόγω τιμής και μόνο δεν έχω πρόβλημα να πάρω. Το μόνο κακό είναι ότι σε ορισμένες σειρές, όπως σε μια πρόσφατη της ελληνικής λογοτεχνίας, έχουν πειραχτεί τα κείμενα, αλλάζοντας την ορθογραφία προς το χειρότερο. Τραγικό!

Τον Τσιφόρο πάντως τον βρήκα στην αυθεντική του έκδοση (Ερμής), απλά το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο έκανε προσφορές 50% σε ορισμένα, μεταξύ αυτών και εκδόσεις Εστίας οι οποίες είναι οι καλύτερες αλλά και αρκετά ακριβές.
 
Πίσω
Μπλουζα