Μαλβίνα Κάραλη

sunset89

Human RetroDatabase
Joined
19 Αύγ 2008
Μηνύματα
2.792
Αντιδράσεις
239
Από καιρό ήθελα να ανοίξω ένα thread για την αλησμόνητη Μαλβίνα και να αναφερθούμε σε διάφορες δουλειές της και εκπομπές που άφησαν εποχή...

malvina.jpg


n1256617583_84832_3119.jpg


Η Μαλβίνα είχε σίγουρα τόσο φανατικούς εχθρούς όσο και φανατικούς υποστηριχτές! Διέθετε οξύτατη νόηση και ήξερε να σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις με το δικό της μοναδικό τρόπο, αρκετά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Το ζήτημα στην σάτιρα της Μαλβίνας ήταν το γεγονός ότι δεν δίσταζε να τα βάλει με κάνεναν: όλοι έμπαιναν στο στόχαστρο πολιτικοί, δημοσιογράφοι, γενικώς "μεγάλα κεφάλια".

Ας δούμε λίγο το βιογραφικό της:

Η Μαλβίνα Κάραλη (3 Φεβρουαρίου 1954 - 7 Ιουνίου 2002) ήταν ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και τηλεοπτική περσόνα. Γεννήθηκε στον Πειραιά και καταγόταν από τα Ψαρρά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία-Ελένη Σακκά.

Αποφοίτησε από το Αρσάκειο και σπούδασε κυβερνητική στο Παρίσι. Εργάστηκε επί χρόνια σαν δημοσιογράφος σε εφημερίδες όπως η Απογευματινή και η Ελευθεροτυπία και σαν αρθογράφος στα περιοδικά Φαντάζιο, Επίκαιρα, Γυναίκα, Κλίκ, 01, με στήλες που άφησαν εποχή όπως το Επ΄Αυτοφόρω (Γυναίκα) και "Σαββατογεννημένη" (στο περιοδικό Symbol της εφημερίδας Επενδυτής, άρθρα που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό της στην ομώνυμη συλλογη).

Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ και συνέχισε στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X, ANT1, ΣΚΑΙ, Mega Channel, STAR κ.α.

Οι πιο δημοφιλής εκπομπές της ήταν το Mea Culpa (Seven X), Malvina Live (ΣΚΑΙ), Μalvina Hostess (Mega), Malvina Rixten (STAR). Ο χαρακτήρας αυτών των τηλεοπτικών σόου, που συνήθως προβάλλονταν πριν ή μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ήταν επιθεωρησιακός. Η κριτική και η διακωμώδηση της πολιτικής και των προσώπων της, τελικά την μετέτρεψαν σε χρυσό αουτσάιντερ των τηλεοπτικών καναλιών: όλοι αγαπούσαν τις τηλεθεάσεις της, αλλά κανείς δεν είχε την (πολιτική) πολυτέλεια να την φιλοξενήσει στις συχνότητές του.

Παράλληλα, ως σεναριογράφος τιμήθηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες "Ξένια" (1989) του Πατρις Βιβάνκος και "Κρυστάλλινες Νύχτες" (1992) της Τώνιας Μαρκετάκη. Συνυπέγραψε επίσης τα σενάρια στις ταινίες "Αρχάγγελος του Πάθους" (1987) του Νίκου Βεργίτση και "Ζωή Χαρισάμενη" (1993) του Πατρις Βιβάνκος.

Έγραψε τα βιβλία "Αθώος σαν αγαπημένος" (εκδ. Κατανιώτη), "Τα κορίτσια της Σαβάνα" (εκδ. Νεφέλη), "Πιο πολύ, πιο πολλοί" (εκδ. Αστάρτη), τη συλλογή δημοσιευμάτων "Ο έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες" από την περίοδο 1989-1996 (εκδ. Κάκτος) και σειρά πέντε βιβλίων μαγειρικής υπό τον γενικό τίτλο "Η κουζίνα της Μαλβίνας-Μαλβινέζικα" (εκδ. Αστάρτη). Επίσης, έγραψε την μυθιστορηματική βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη ("Γλυκό κορίτσι").

Έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον σκηνογράφο, Γιώργο Πάτσα και ο τελευταίος με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.

Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2002 ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

(πηγή βιογραφικού: wikipedia)

Η σάτιρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ίσως να ήταν κάπως διαφορετική αν δεν είχαν υπάρξει εκπομπές όπως "Malvina Live" στο ΣΚΑΙ και "MALVINA HOSTESS" στο Mega.

Αποτέλεσμα της πικάντικης γραφής και λόγου της, ήταν να ξεσηκώσει αρκετές πολιτικές αντιδράσεις καθώς και αντιπάθειες...

Χαρακτηριστικές ατάκες που προήλθαν από εκπομπές της:

"Γ...ώ την ατυχία μου...!"

"Κατάρα στο λαδέμποραα!"

"ΙΕΚ ΤΑΠΕΡΜΑΝ"

"Όξω _____ απ' την παράγκα! "

και πολλές άλλες...

Ως άνθρωπος η Μαλβίνα ήταν αντισυμβατική και αντιδρούσε πάντα με το συναίσθημα. Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κόρη της, είχε πάντα τον τρόπο να κλέβει την παράσταση και να τραβά τα βλέμματα.

Άλλες εκπομπές που έκανε κατά το παρελθόν, ήταν οι "Βίοι Αγίων" και το "Έγκλημα της Τρίτης" στον ΑΝΤ1.

Αποσπάσματα από τις εξαιρετικές εκπομπές της:


http://www.youtube.com/watch?v=mXXTMwbixNA

http://www.youtube.com/watch?v=567NbFTMpSg

http://www.youtube.com/watch?v=35MysYJeSo8

http://www.youtube.com/watch?v=5X0XxluGtiU

Ο θάνατός της βύθισε σε λύπη όλους όσους εκτίμησαν το ταλέντο και την αξία της...

Είναι.... "καρατσεκαρισμένο" ότι άτομα σαν τη Μαλβίνα δύσκολα θα ξαναυπάρξουν στην τηλεόραση και στο προσκήνιο γενικότερα. Ως γνωστόν λίγοι μπορούν να πουν τα πράγματα έξω από τα δόντια όπως εκείνη... Πού το ξέρω; Μα... "Μου το 'παν τα κονέξια μου!!!". :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΠΡωτη φορα τη γνωρισα σε μια εκπομπη μαγειρικης της ΕΤ1 με ενα γευσιγνωστη, το Δημητρη Ποταμιανο. Απο τοτε σε εκπομπες του ΣεβενΧ αλλα ημουν πολυ μικρος να καταλαβω το στυλ, τον αερα και το ηθος της.

Καπου ειχε παρει το αυτι μου οτι ειχε μαλωσει με εναν παπά, ο οποιος την ειχε αφορίσει, αλλα δεν ξερω αν ηταν urban legend.

Την ηξερα κυριως απο το Ριχτεν, το Λαιβ και το Χοστες οπου μας συνεπαιρνε με τα Καλιαρντα της σα χειμαρος. Μαλβινα, Ψινακης*, Μουτσινας* ανηκουν για μενα στην ιδια "σχολη" τηλεοπτικης ομιλιας, με γλωσσοπλασια, ακυρες παρομοιωσεις, γρηγοραδα πριν προλαβεις να τα "πιασεις" κλπ :) σιγουρα η μορφη της ηταν απο τις δυναμικες παρουσιες που εγραφαν ιστορια και σαν αυτες δεν βλεπουμε πια

Επισης παλι αν θυμαμαι καλα, λιγα χρονια πριν φυγει, ειχε κανει αισθητικες επεμβασεις, ειχε μακρυνει λιγο το μαλλι, και στις τελευταιες φωτογραφιες που δημοσιευτηκαν, ηταν εντελως αλλαγμενη. Μηπως η φωτογραφια που εχεις πανω πανω ειναι απο εκεινη την εποχη;

Τελος, αν δεν κανω λαθος μια απο τις κορες της ηταν/ειναι γνωστη δημοσιογραφος σε ραδιοφωνο και περιοδικα. Σελανα λεγεται νομιζω;

*Δεν ξερω αν φαινεται αιρετικη συγκριση, παντως ανεξαρτητα με το αν η Μαλβινα ηταν η πρωτη, η καλυτερη, ή η ανωτερη κλπ, εξακολουθουν για μενα να ανηκουν στο ιδιο ειδος
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh είπε:
Καπου ειχε παρει το αυτι μου οτι ειχε μαλωσει με εναν παπά, ο οποιος την ειχε αφορίσει, αλλα δεν ξερω αν ηταν urban legend

Την ηξερα κυριως απο το Λαιβ και το Χοστες οπου μας συνεπαιρνε με τα Καλιαρντα της σα χειμαρος. Μαλβινα, Ψινακης, Μουτσινας ανηκουν για μενα στην ιδια "σχολη" ομιλιας, με γλωσσοπλασια, ακυρες παρομοιωσεις κλπ :) παντως σιγουρα ειναι απο τις δυναμικες παρουσιες που εγραφαν ιστορια και σαν αυτες δεν βλεπουμε πια

Επισης παλι αν θυμαμαι καλα, λιγα χρονια πριν φυγει, ειχε κανει αισθητικες επεμβασεις, και στις τελευταιες φωτογραφιες που δημοσιευτηκαν, ηταν εντελως αλλαγμενη. Μηπως η φωτογραφια που εχεις πανω πανω ειναι απο εκεινη την εποχη;

Τελος, αν δεν κανω λαθος μια απο τις κορες της ηταν/ειναι γνωστη δημοσιογραφος σε ραδιοφωνο και περιοδικα. Σελανα λεγεται νομιζω;
Αυτό για τις επεμβάσεις δεν το ξέρω καθόλου, οπότε δε μπορώ να πω...

Οι Μουτσινάδες κτλ λυπάμαι δεν πιάνουν μια μπροστά της κατά την ταπεινή μου άποψη. ;)

Πάντως έχει τρία παιδιά: τη Μελίτα, τη Μαριανίνα και το Μίνωα. Η Μαριανίνα ασχολείται με τα ΜΜΕ, αν δεν απατώμαι, οπότε αυτή μπορεί να εννοείς! :)
 
Παρακολουθουσα καμια φορα την Μαλβινα στο Mea Culpa (Seven X). Στην αρχη μου ηταν ακαταλαβιστικη, μετα ομως την εκτιμησα πολυ, την θαυμαζα. Οταν εμαθα οτι χαθηκε, και μαλιστα τοσο νεα, ηταν μονο 48 χρονων... :( στεναχωρηθηκα πολυ...

Ηθελα κι εγω να ανοιξω ενα θρεντ για εκεινη αλλα χαιρομαι πολυ που με προλαβες Sunset89. :flower:
 
Το ύφος γραφής της Μαλβίνας στα βιβλία και τις περιοδικές στήλες, μου άρεσε περισσότερο από τον τηλεοπτικό τρόπο έκφρασής της.

Ενώ αγάπησα το "Αθώος σαν αγαπημένος" και το συγκαταλέγω στα καλύτερά της, στην τηλεόραση την έβρισκα πολύ σικέ στο λόγο της, κάπως εγκλωβισμένη στις μανιέρες που η ίδια είχε σχεδιάσει. Απογοητεύτηκα επίσης όταν κανα δυο φορές την πέτυχα να απαντά απρόσμενα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις... εκεί η έλλειψη κειμένου και αυθορμητισμού ήταν ολοφάνερα.

Οφείλω να παραδεχτώ όμως, ότι δεν πέρασε αδιάφορα από την τηλεόραση και πως υπήρξε σίγουρα μια δυνατή πένα!
 
Χμμμμ, για την Μαλβίνα (RIP) είχα πάντα αντικρουόμενα συναισθήματα.

Από τη μία αναγνωρίζω ότι ήταν πολυδιαβασμένη, πανέξυπνη και ετοιμόλογη.

Την παραδέχομαι επίσης που είχε το θάρρος να τα λέει "χύμα" και να μην κρατάει τα λόγια της για κανέναν (γεγονός που οδήγησε πολλές φορές σε κόψιμο της εκπομπής της!). Όλα αυτά ήταν πολύ σημαντικά και ήταν προς τιμή της.

Είχα όμως πάντοτε μια "ένσταση": ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόταν (τουλάχιστον σε αυτές τις εκπομπές σατυρικού χαρακτήρα). Για να ακριβολογώ, δε δέχομαι ο οποιοσδήποτε, σε live εκπομπή η οποία προβάλλεται στις 7.30μμ περίπου και την οποία παρακολουθούν και μικρά παιδιά να χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου: "Όξω _____ απ' την παράγκα!" Δεν το δέχομαι, όχι διότι είμαι πουριτανός (κάθε άλλο), αλλά διότι εκείνη την ώρα παρακολουθούν μικρά παιδιά. Θες να βρίσεις? Βρίσε ελεύθερα, αλλά μετά τις 10μμ. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα... (σημείωση: το σχόλιο αυτό γίνεται με αφορμή τις εκπομπές της, αλλά αναφέρεται σε όσους βωμολοχούν σε ώρες όπου βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση).

Επίσης, εκτός του ότι μιλούσε πάρα πολύ γρήγορα (αυτό βέβαια μπορεί να θεωρηθεί και στα υπέρ της, με κούραζε στην αρχή, μετά το συνήθισα και μπορώ να πω ότι μου άρεσε κιόλας), πολλές φορές δεν καταλάβαινα τι έλεγε (με "έχανε" δηλαδή τελείως). Και κατ' αρχάς, ποτέ δεν κατάλαβα την σκοπίμως λανθασμένη χρήση των ουσιαστικών που έκανε - να αναφέρω ενδεικτικά από τα παραπάνω βίντεο που παρέθεσε η sunset89: "το" Χίλαρι, τι θέλει να πει "το" ποιητή, "ο" ρημάδης γκάλοπ, "το" Σημήτη, "το" Μαζωνάκη. Γιατί τα άλλαζε και τα γύριζε όλα σε ουδέτερο? Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό. Και βεβαίως υπήρχαν πολλοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούσε τους οποίους δεν τους ήξερα, οπότε εκεί με έχανε τελείως...

Έχω διαβάσει το βιβλίο-βιογραφία "Γλυκό Κορίτσι" για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Θυμάμαι επίσης τις εκπομπές της "Mea Culpa" στο Seven-X (με τις οποίες ξεκίνησε αν δεν απατώμαι), οι οποίες ήταν άλλου στυλ και στις οποίες η Μαλβίνα μιλούσε πιο αργά, πιο κατανοητά, πιο ήρεμα και πιο "ανθρώπινα", προκαλώντας πολλές φορές τη συγκίνηση των τηλεθεατών.

Θα τολμούσα επομένως να πω ότι για μένα, αυτή ήταν η Μαλβίνα στα καλύτερά της...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η βιογραφια ηταν "Γλυκό Κορίτσι" και διαφωνούσαν οι συγγενεις της με την εκδοση, δεν ξερω γιατι
 
Rakeesh είπε:
Η βιογραφια ηταν "Γλυκό Κορίτσι" και διαφωνούσαν οι συγγενεις της με την εκδοση, δεν ξερω γιατι
Έχεις δίκιο, μπερδεύτηκα με την ταινία! Το διόρθωσα ήδη...

Ούτε εγώ ξέρω γιατί διαφώνησαν οι δικοί της με την έκδοση του βιβλίου.

Από ότι ξέρω η Μαλβίνα ήταν αρκετά καλή φίλη της Αλίκης, περνούσαν κάποιες ώρες μαζί κάθε τόσο και φαντάζομαι ότι για αυτό είχε επιλέξει να ανοίξει την καρδιά της η Αλίκη στην Μαλβίνα και όχι σε κάποιον άλλο. Άλλωστε, η Αλίκη είχε δώσει το παρόν με εφ' όλης της ύλης συνέντευξη και στο "Βίοι Αγίων" της Μαλβίνας...
 
bernard.c είπε:
Είχα όμως πάντοτε μια "ένσταση": ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόταν (τουλάχιστον σε αυτές τις εκπομπές σατυρικού χαρακτήρα). Για να ακριβολογώ, δε δέχομαι ο οποιοσδήποτε, σε live εκπομπή η οποία προβάλλεται στις 7.30μμ περίπου και την οποία παρακολουθούν και μικρά παιδιά να χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου: "Όξω _____ απ' την παράγκα!" Δεν το δέχομαι, όχι διότι είμαι πουριτανός (κάθε άλλο), αλλά διότι εκείνη την ώρα παρακολουθούν μικρά παιδιά. Θες να βρίσεις? Βρίσε ελεύθερα, αλλά μετά τις 10μμ. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα... (σημείωση: το σχόλιο αυτό γίνεται με αφορμή τις εκπομπές της, αλλά αναφέρεται σε όσους βωμολοχούν σε ώρες όπου βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση).

Χωρίς να θέλω να διαφωνήσω μαζί σου να υπενθυμίσω γενικώς ότι η ώρα προβολής των εκπομπών (των οποιονδήποτε) δεν αποφασίζεται πάντα από τον ίδιο τον παρουσιαστή αλλά από άλλους...
 
Σημαντική μορφή, συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν. Το μοιραίο το αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και θυμάμαι ότι προσωπικά συγκλονίστηκα όταν το είχα μάθει, γιατί την θυμόμουν τόσο ζωντανή. RIP.
 
Πολλα συγχαρητηρια sunset89 για το "αφιερωμα" στην Μαλβινα. Τι κριμα να φευγουν τοσο νωρις ανθρωποι που προσφερουν κατι στον τοπο μας.

Μηπως γνωριζεις τι ακριβως εκανε οταν ηταν στην ΕΡΤ?
 
ChristosM είπε:
Πολλα συγχαρητηρια sunset89 για το "αφιερωμα" στην Μαλβινα. Τι κριμα να φευγουν τοσο νωρις ανθρωποι που προσφερουν κατι στον τοπο μας.Μηπως γνωριζεις τι ακριβως εκανε οταν ηταν στην ΕΡΤ?
Για να σου πω την αλήθεια δε γνωρίζω επακριβώς. Από τα λίγα στοιχεία που έχω δει να κυκλοφορούν, άνηκε στο δυναμικό της κρατικής κυρίως τη δεκαετία του '80 και συνεργάστηκε με διάφορες εκπομπές στον ερευνητικό τομέα. Μετά έφυγε στις αρχές του '90 και άρχισε η πορεία της στην ιδιωτική τηλεόραση!

*Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! #)

Edit: Και για του λόγου το αληθές

http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=10376&tsz=0&act=mMainView
 
Σε ευχαριστω πολυ. Τα βιντεο, δε, ειναι μια απολαυση!
 
H Mαλβινα ηταν μια χαρισματικη προσωπικοτητα απο αυτες που σπανια βγαινουν προς τα εξω και πετυχαινουν να αναγνωριστουν. Ο σατυρικος λογος της ισορροπουσε αναμεσα σε ''παρτα στην μαπα'' σχολια και διακριτικους υπαινιγμους, ενα μειγμα αργκο και γλωσσας των σαλονιων. Επισης ηταν πολυ γοητευτικη γυναικα.

Προσωπικα εντυπωσιαζομαι παρα πολυ απο ομορφες γυναικες με εντονη προσωπικοτητα και τσαμπουκα.

Θα διαφωνησω σχετικα με τα της γλωσσας και ωρων προβολης. Για μενα παιζει μεγαλο ρολο ποιος και πως λεει κατι. Η Μαλβινα μπορουσε να πει το μεγαλυτερο μπινελικι και να μην κανει κακη αισθηση. Οσο για τα παιδια, αυτα τα ερμα τα παιδια εχουν σταματησει να κοιμουνται 9 η ωρα απο το 70 και ακουνε καθημερινα πολυ χειροτερα.

[edit]

Η Μαλβινα εβγαζε κεφι και χαμογελο οχι κακια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν την είχα δει τη Μαλβίνα με μακρυά μαλλιά ποτέ.Πραγματικά συλλεκτικότατο!

Επίσης πως ψάχνουμε στο αρχείο?Δεν μπορεί να δείξει τι περιέχει το αρχείο της ΕΡΤ?
 
ΚΟΥΚΛΑ η Μαλβίνα με μακρυά μαλλιά το 1975! Σε ευχαριστούμε πολύ sunset89 για το βίντεο!

thebest20 είπε:
Επίσης πως ψάχνουμε στο αρχείο?Δεν μπορεί να δείξει τι περιέχει το αρχείο της ΕΡΤ?
Τι εννοείς "πως ψάχνουμε στο αρχείο"?

(1) http://www.ert-archives.gr

Υπάρχει το πεδίο Αναζήτηση και πληκτρολογείς

(2) Αν ξέρεις τι ψάχνεις (κάτι συγκεκριμένο), πας κατ' ευθείαν στο Αρχείο ή στα Δελτία Ειδήσεων Τηλεόρασης ή στην Ταινιοθήκη Τηλεόρασης.
 
Μου ήταν αρκετά συμπαθής ως προσωπικότητα.

Συνδιάζε με ιδιαίτερη επιτυχία, το "κουλτουριάρικο" με το "λαικό".
 
joe είπε:
Η Μαλβινα εβγαζε κεφι και χαμογελο οχι κακια.

Ευστοχότατη παρατήρηση!

Κι εμένα μου ήταν συμπαθής η Κάραλη,φαινόταν ότι είναι έξυπνη κι ότι δε καταλάβαινε και πολλά πολλά από "ονόματα","προσωπικότητες" κτλ κτλ.

Έφυγε πολύ νωρίς....
 
Μαλβίνα Κάραλη

Μοναδική,αξεπέραστη και πάνγλυκια! Μαλβίνα μας λείπεις....
 
Βρήκα κάποια άρθρα στο διαδίκτυο και είπα να τα μοιραστώ μαζί σας. Για όσους φυσικά δεν τα γνωρίζουν ήδη:

Αδημοσίευτη συνέντευξη στη LIFO (2000)

http://www.dyodeka.gr/blogs/wwwnonprivatelifeblo/3082

"Σαββατογεννημένη"

http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1077234

Απόσπασμα από κείμενο της Μαλβίνας

http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/karalh_pali.html
 
Πίσω
Μπλουζα