Μετάβαση εταιρείας σε Linux από win....

Πάνω σε αυτό που είπε ο masbass μπορεί βοηθήσει και η χρήση κάποιου software (Deepfreeze, Norton go back) / hardware (φτηνές pci κάρτες) για "πάγωμα" του λειτουργικό σε κάποια παλιότερη κατάσταση.

Είναι τα κλασικά που έχουν τα internet cafe που μετά το reboot του pc το λειτουργικό κάνει αυτόματα restore και χάνονται ότι αλλαγές / ιοί κτλ έχουν περάσει.
 
Καλα τωρα, εννοειται οτι δεν εχω το χρονο να αντικρουω τις ανησυχιες και τα "κτλ" επιχειρηματα οσων γραφουν εδω. Ουτε ειμαι ο "υπερασπιστης" κανενος.

Απο τη στιγμη που ο οποιος επιχειρηματιας συνεργαστει με μια εταιρεια που θα του παρεχει πληρη υποστηριξη- και ο server θα αλλαξει software και θα στρωσει το δικτυο οπως πρεπει (μαθαμε και το group policy..) και τα client λειτουργικα θα κατσουν σωστα, και ολες οι μεταφορες εγγραφων (φοβερη δουλεια η αλλαγη κωδικοποιησης και το formix των εγγραφων) θα γινουν - και το προσωπικο θα εκπαιδευτει στη χρηση του gui και των νεων προγραμματων.

Αυτο, αρκει να υπαρχει θεληση απο την πλευρα της εργοδοσιας και πιστη στο οτι απαλλασονται πλεον απο τα extra κοστη των αναβαθμισεων/αγορων software και οτι πλεον θα δουλευουν με τα σωστα προτυπα και καθολα νομιμα.

Αν παλι δεν θελουν - μεγεια τους με χαρα τους - αλλα αυτα τα "προβληματα" που διαβαζω ειναι κρισεις μη εμπειρες και εκ του ασφαλους.

Καλη συνεχεια στη κουβεντα.
 
Υποθέτω ότι κανείς εδώ μέσα δεν είναι επαγγελματίας ειδικός επί του θέματος. Νομίζω ότι εξαρχής ο σκοπός του thread ήταν να πούμε την άποψη μας σύμφωνα με την εμπειρία / γνώσεις μας... και αυτό νομίζω ότι έγινε. :)

Επίσης δε ξέρουμε για τι εταιρία μιλάμε. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικό μέγεθος εταιρίας στο μυαλό του.

Οπότε κάποιες (ίσως και όλες) οι λύσεις μπορεί να είναι απαγορευτικές.

Σε κάθε περίπτωση θα επιμείνω ότι ανώδυνη μετάβαση MS office -> OO δεν γίνεται... :p
 
Ποσο μεγαλη ειναι η εταιρια? Οταν διαβασα το πρωτο ποστ επιπολαια μου εμεινε η ιδεα οτι ειναι 20 ατομων, αλλα μαλλον δεν το εννοουσε ετσι ο pooky.

Ο ΝΤ ειναι ο μονος server? Ειναι και domain controller? Υπαρχει domain η ειναι απλως xp μηχανακια χυμα στο κυμα με πληρη δικαιωματα? Φανταζομαι server 2000/2003 δεν υπαρχει αλλιως θα το ανεφερες. Οποτε active directory δεν παιζει (κατα συνεπεια ουτε group policy)

Φοβαμαι οτι με τη λογικη που εχει το αφεντικο να κοβει εξοδα δεν μπορει να γινει σωστη δουλεια. Τουλαχιστον οχι σε περιβαλλον με windows.

Ισως θα επρεπε πρωτα πιλοτικα να βαλει 5 μηχανακια με linux να τα δουν οι υπαλληλοι και να δει και ο ιδιος απο πρωτο χερι τα πιθανα προβληματα. Δουλευουν ολοι οι εκτυπωτες? Το open office τους αρεσει? κλπ κλπ. Το τελευταιο παρεπιπτοντως υπαρχει και στα win αν θελουν να κοψουν εξοδα, και ισως θα ειναι ενα βημα που πρεπει να δοκιμασουν ανεξαρτητα απο το linux.

Ενα bonus επισης αν πανε σε linux ειναι οτι οι υπαλληλοι δεν θα μπορουν μονοι τους να βρουνε πως να ακουνε ραδιο,youtube και λοιπες ασχολιες για χασιμο χρονου, γιατι ολα αυτα θα απαιτουν root access και γνωση για το πως ζητας τα αναλογα πακετα απο τα repos
 
έτσι όπως το διάβασα το thread η απόφαση "να μπει linux να σχολάμε" είναι παντελώς άκυρη... είμαι περίεργος να δώ τις φάτσες και την απορία των υπαλλήλων που έχουν συνιθίσει σε win/office... όχι μόνο δε θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα το μεγαλώσει...
 
Thanks all για τια απαντήσεις.

Η εταιρεία είναι brokerάδικο. Κοινώς μεσίτες ασφαλειών. Δεν έχουν αυξημένες απαιτήσεις από υπολογιστές και το μόνο που διατηρούν είναι μια database (αλλά με πολύ πράμα) και τους ενδιαφέρει να μπορούν να φτιάχνουν και να ανοίγουν έγγραφα από office.

Τα μηχανήματα που θα μπουν σε λίγο καιρό είναι dual core Atom pcs τα οποία μια χαρά κάνουν δουλειά, αλλά με 4 giga αν τελικά πάνε στα "7"άρια. Οθόνες και τα λοιπά θα παραμείνουν ως έχουν.

Η λογική είναι ΑΝ τελικά μεταβούν σε Linux να προσλάβουν άτομο που θα ασχοληθεί με το δίκτυο της εταιρείας, θα λύνει τυχόν προβλήματα και απορίες του προσωπικού, θα διαθέσει δυο Σαββατοκύριακα να τους κάνει ένα καλό μάθημα στα γενικά περί νέου λειτουργικού και θα λύνει τυχόν hardware θέματα, όπως θα κρατάει το back up του server.

Αυτός που θα αναλάβει τελικά θα πρέπει να γνωρίζει το άθλημα καλά. Για το λογιστήριο δεν θα γίνει καμία αλλαγή. Θα παραμείνει το παρών καθεστώς.

Δεν έχω ασχοληθεί για ποιο λόγο οι υπάλληλοι εκεί μέσα κάνουν ότι κάνουν στα μηχανήματά τους, δεν με ενδιαφέρει άλλωστε να ασχοληθώ, απλά θα πω ότι σε σύνολο 20 περίπου ατόμων (θα μείνουν 15 τελικά μέχρι το καλοκαίρι) μόνο η σύζυγος και άλλοι τρεις διατηρούν τα μηχανήματά τους σε top notch κατάσταση. Και οι 4 ξέρουν να κρατούν μια registry καθαρή, ξέρουν να κάνουν ένα defrag και ένα clean δίσκου και αν χρειαστεί ξέρουν να κάνουν και ένα system restore.

Οι υπόλοιποι είναι πανκλικάκιδες - πανκλικαράδες. Ότι βγει στην οθόνη πατάνε κλικ. Μάλιστα ένα βλαστάρι απείρου κάλους (στον εγκέφαλο) πριν ένα τρίμηνο πήρε "συστατική" επιστολή [edit] επειδή εν ώρα εργασίας πόσταρε στο facebook φωτό. Και πήρε πασαπόρτι όχι γιατί πόσταρε τις φωτό, αλλά γιατί έκλεισε το antivirus επειδή σώνει και καλά μπλόκαρε το usb stick της επειδή έβρισκε μαμούνια με αποτέλεσμα να κάνει το μηχάνημα οίκο στη Φυλής με κόκκινο φωτάκι στην εξώπορτα, τη στιγμή που είχε και το θράσος να απαιτήσει καινούργιο υπολογιστή "γιατί ο δικός της χάλαγε συνεχώς"......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bspus είπε:
Ο ΝΤ ειναι ο μονος server? Ειναι και domain controller? Υπαρχει domain η ειναι απλως xp μηχανακια χυμα στο κυμα με πληρη δικαιωματα? Φανταζομαι server 2000/2003 δεν υπαρχει αλλιως θα το ανεφερες. Οποτε active directory δεν παιζει (κατα συνεπεια ουτε group policy)

Φοβαμαι οτι με τη λογικη που εχει το αφεντικο να κοβει εξοδα δεν μπορει να γινει σωστη δουλεια. Τουλαχιστον οχι σε περιβαλλον με windows.

Bspus ναι είναι ο μόνος server. Για Domain ούτε λόγος, τα μηχανάκια είναι xp και είναι όλα με πλήρη δικαιώματα. Server 2000 - 3 δεν παίζει.

Η λογική του αφεντικού είναι λογική αφεντικού. Παλιά (πριν μια 4ετία) την κράταγα εγώ, δεν υπήρχε τίποτα ανοιχτό και όλα ήταν υπό έλεγχο. Αλλά δεν με ενδιέφερε να συνεχίσω (έχουμε συζητήσει το λόγο, παράλληλα με το γεγονός ότι ήμουνα στο στόχαστρο από τους υπαλλήλους επειδή έδινα στεγνά στο "μεγάλο" ότι λαλακία έκανε ο καθένας εν ώρα εργασίας), οπότε και αποφάσισα να ασχολούμαι με το δικό μου δίκτυο και ποτέ ξανά κάστανα.

Βέβαια η εταιρεία που ανέλαβε έπειτα την υποστήριξη φυσικά και με χαρά άνοιξε στους πάντες τα δικαιώματα, αυτό είναι η χαρά της υποστήριξης μιας και πληρώνονται με την επίσκεψη κάθε φορά. Τι πιο όμορφο να στέλνεις τεχνικό να καθαρίσει ένα μηχάνημα από μαμούνι, να κάθεται εκεί δυο ώρες να πίνει καφέ και δήθεν να ελέγχει μηχανήματα και να φεύγει χρεώνοντας κανά 200άρι. Παράδεισος!
 
Αν ειναι ετσι τα πραγματα, τοτε η εταιρια υποστηριξης ειναι εγκληματιες. Αντι να βρουν ενα δικτυο ξεφραγκο αμπελι και τα το οργανωσουν βρισκουν ενα κλειστο και το χαλαρωνουν για να εχουν συνεχεια να αρμεγουν.

Ισως το αφεντικο θα επρεπε πρωτα να συζητησει το ενδεχομενο να αλλαξει εταιρια υποστηριξης και να διαπραγματευτει ενα συμβολαιο σταθερου κοστους ανα ετος με απεριοριστες επισκεψεις. Ετσι θα εχει το κινητρο η εταιρια να κανει σωστη δουλεια στην ασφαλεια.

Security is a process. Δεν ειναι το ταδε λειτουργικο η το ταδε antivirus. Με τον τροπο που ειναι στημενο το δικτυο παρακαλαει να εχει τα epic fails. Δεν του φταινε τα xp.

Αυτο ειναι πιο σημαντικο να το συνειδητοποιησει το αφεντικο απο το να σκεφτεται μεταβασεις σε Linux κλπ αλλα γεναια βηματα.

Να βαλει domain controllers για 15-20 ατομα αν και θα ηταν πολυ καλο καταλαβαινω οτι ειναι ενα εξοδο που ισως δεν δικαιολογειται. Αλλα ισως ακομα καλυτερα θα ηταν να προσλαβει 1 ατομο ως ΙΤ staff και να μειωσει τα εξοδα του συμβολαιου συντηρησης που θα ερχονται πλεον μονο αν ο resident ΙΤ τα βρει σκουρα. Αν μη τη αλλο ελλειψη προσφορας εργασιας σε αυτον τον τομεα δεν υπαρχει
 
Εσύ πολύ σωστά τα λες!!!!

Αλλά για έλα στη λογική του "αφεντικό είμαι, ότι πω εγώ και όπως θέλω εγώ".

Εδώ και να του κοστίζει ο κούκος αηδόνι, δεν θα το παραδεχτεί. Θα πει ότι του κατέβει για να αποδείξει πως και πάλι έχει δίκιο. Ειδικά αν πάει κάποια πανάσχετη (αλλά με τρέλα εμφάνιση) και του πει ότι θέλει να έχει πρόσβαση και στο youtube.....

Η λύση του μόνιμου υπαλλήλου - κέρβερου είναι η καλύτερη για μένα. Έπειτα, πάρε και Linux και κόψε το κόστος όσο θες.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει πληρώνεται συμψηφιστικά. Μου αναλαμβάνεις το support και σου αναλαμβάνω ασφάλειες αυτοκινήτων για παράδειγμα. Τους προμηθεύει και hardware. Η πολιτική που ακολουθεί δεν είναι σπάνια.

Στο Δημαρχείο όταν ήμουν υπό καθεστώς stage γινόταν χειρότερα.Κάθε μέρα ερχόταν ένας τεχνικός και έκοβε τιμολόγια που όταν τα είδα είχα χάσει τα μαλλιά μου. Τη μία για να φυσήξει τα μηχανήματα, την άλλη για να περάσει πληκτρολόγια, με αποκορύφωμα επίσκεψη που χρέωσε 60 + ΦΠΑ για να αλλάξει τόνερ σε δύο φαξ και ένα εκτυπωτή. Μιλάμε για τέτοια σπατάλη και καφρίλα.

Μας είχε θυμάμαι τελειώσει το toner από τον laser εκτυπωτή και έπρεπε να καλέσουμε τον τεχνικό να το αλλάξει. Είχα πει ότι είναι της πλάκας δουλειά και μου είχαν απαντήσει ότι τα κλειδιά του φοριαμού με τα αναλώσιμα των μηχανημάτων υπάρχει ρητή εντολή να μην τα παίρνει κανένας. Μόνο ο συγκεκριμένος τεχνικός είχε δικαίωμα να ανοίξει τη ντουλάπα. Σαν δικαιολογία σώνει και καλά μη κλέψουν αναλώσιμα. Τους είχα πει να μου το φέρουν οι ίδιοι να το περάσω μπροστά τους από το να χρεωθούμε επίσκεψη και η απάντηση τους ήταν "να κάτσεις στα αυγά σου" με αγενέστατο τρόπο. Ξέρεις και μένα με ένοιαζε πολύ στη τελική.
 
Νομιζω το προβλημα δεν ειναι Win η Linux αλλα οτι οποιο συστημα βαλουν δεν υπαρχουν restrictions για τους users. Και στο ηδη υπαρχον αν μπει καποιος δικτυάς και το στησει με permissions και σωστο administration, θα γινει δουλεια. Δε νομιζω για 15 ατομα εταιρεια αξιζει να κραταει full time απασχολουμενο ατομο, μου φαινεται υπερβολικο.
 
Εξαρτάται το αντικείμενο. Αν γίνει καμία καταστροφή και χάσουν δεδομένα μεγάλων πελατών και δεν δώσουν καλύψεις για παράδειγμα, χάνουν τα συμβόλαια και το χάσιμο θα είναι πολλαπλάσιο από το να δίνουν 1500 ευρώ το μήνα και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Άλλωστε, μη νομίζεις ότι τώρα τους φεύγουν λιγότερα, πολύ περισσότερα θα έλεγα το μήνα.

Επίσης, καλό είναι να κόψουν κόστος από την εξωτερική υποστήριξη, να προσλάβουν ένα full time άτομο και να διώξουν δύο από τους πέντε που σκέφτονται για να μειωθούν τα λειτουργικά της εταιρείας. Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να χάσουν τη δουλειά τους 2 αντί για 5, και τα λεφτά που θα εξοικονομούνται να είναι ουσιαστικά περισσότερα. Λες και το να απολύσεις κόσμο είναι πανάκεια.

Από την άποψη αυτή το ανέφερα την Κυριακή στον ίδιο. Όχι ότι θα γίνει κάτι στα σίγουρα, αλλά είναι τουλάχιστον άθλιο να διώξεις 5 άτομα, να γλυτώσεις σώνει και καλά 6000 ευρώ από μισθούς και να τα δίνεις σε μια εταιρεία που θα κοροϊδεύει και θα τρώει τα λεφτά σου για τη πλάκα της.

Χώρια, φυσικά, το κόστος των λειτουργικών και των υπόλοιπων προγραμμάτων.

Πάντως έχω αρχίσει να βγάζω τα συμπεράσματά μου, από τις απαντήσεις. Τελικά μου φαίνεται ότι η M$ είναι και πάλι μονόδρομος. Βέβαια αν θέλει ο ίδιος ας βάλει μυαλό όσον αφορά τα permissions που θα δώσει στους υπαλλήλους του, στη τελική ας τους διώξει και όλους, μπας και δω και τη γυναίκα μου καμιά φορά στο σπίτι πριν τις 9 το βράδυ.
 
Το θεμα μετεφερθη στους Συγχρονους Υπολογιστες - μιας και δεν εχει τελικα σχεση με το αντικειμενο στο οποιο ανοιχτηκε.
 
Πίσω
Μπλουζα