Μεταλυκειακά

Dimitrissss

Closed
Joined
19 Mαϊ 2009
Μηνύματα
674
Αντιδράσεις
96
Θυμάται κανείς τα «Μεταλυκειακά»; (επισήμως: Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα). Ήταν κάτι σαν δημόσια φροντιστήρια, για όσους απόφοιτους δεν πέρασαν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και σκόπευαν να ξαναδώσουν πανελλήνιες.

Διδάσκονταν μόνο τα μαθήματα της επιλεγμένης του καθένα δέσμης, από καθηγητές δημόσιων λυκείων, οι οποίοι απλά δήλωναν ότι επιθυμούν να διδάξουν. Τα μαθήματα γινόταν συνήθως απογευματινές και βραδινές ώρες. Μάλιστα, θυμάμαι ότι ως κίνητρο για να πάνε τα αγόρια στα Μεταλυκειακά, ήταν ότι εξασφάλιζαν ένα χρόνο αναβολή από τον στρατό.

Καθιερώθηκαν αρχές / μέσα της δεκαετίας του '80 και καταργήθηκαν αρχές δεκαετίας '90, αν δεν κάνω λάθος. Φυσικά, ήταν δωρεάν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεταλυκειακα λοιπον,μια αδιαφορη εμπειρια,σχολικο ετος 82-83,γι'αυτους που δεν ειχαν περασει σε καποια σχολη η ηθελαν να ξαναδωσουν πανελλαδικες για καποια αλλη η καλυτερη σχολη,καλη σαν ιδεα,λιγα ατομα στις ταξεις,χωρις πολυ χαβαλε και βαβουρα-αλλες εποχες τοτε-και οι καθηγητες σαν σε φροντιστηριο,απλως οποιος δεν ειχε κεφι και διαθεση να διαβασει δεν εκανε τιποτα ετσι κι αλλιως
 
Είχα τελειώσει το λύκειο το '84 και το '85 παρακολούθησα μεταλυκειακό για να ξαναδώσω πανελλαδικές καθώς με τη πρώτη δεν είχα περάσει. Ο θεσμός ήθελε να κάνει μια "εξομοίωση" δωρεάν φροντιστηρίων αλλά δε πέτυχε το στόχο του. Πολύ λίγα άτομα παρακολουθούσαν απ'ότι θυμάμαι (κάποιοι σταμάταγαν στη μέση κιόλας) και οι καθηγητές περισσότερο αγγαρεία έκαναν παρά μάθημα.

Εγώ πάντως, πέρασα σε σχολή με το μεταλυκειακό!
 
Είχα παρακολουθήσει ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων , από τον Σεπτέμβριο του '82 - Ιούνιο '83 μετά από πρόταση του συγχωρεμένου του πατέρα μου . Δούλευε και δεύτερη δουλειά για να μη λείψει τίποτε στην οικογένεια.

Δωρεάν μαθήματα στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου , 17:00 - 22:00 τρείς φορές την εβδομάδα , είκοσι μαθητές αρχικά , 7-8 παρακολουθούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες . Κάποιοι που το είδαν καφενείο , αποχώρησαν γρήγορα . Τουλάχιστον υπήρξε ζήλος από αρκετούς εκπαιδευτές , καλύφθηκαν κενά , λύθηκαν απορίες και το Σεπτέμβριο του ' 83 ήμουν πανευτυχής φοιτητής Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αν δεν κανω λαθος η χρονια που πηγα εγω,ηταν η τελευταια που λειτουργησε αυτος ο θεσμος

η προσωπικη μου εμπειρια ειναι απο ουδετερη εως αρνητικη

πιστευω οτι ειχε να κανει με τους καθηγητες βασικα και εγω δεν ειχα πετυχει τους καλυτερους

ειχα αποχωρησει πολυ γρηγορα γιατι δεν εμεινα ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα και παροτι φτωχουληδες συνεχησα σε φροντηστηριο

σιγουρα καποιοι πηγαιναν και για χαβαλε αλλα σε εμας αποχωρησαν οι περισσοτεροι εξαιτιας της μη καλης δουλειας

και σε μας απο τι ξερω εμειναν μεχρι τελους πολλοι λιγοι ισως και κατω απο το 1/3
 
Πίσω
Μπλουζα