Μετατροπέας PAL και NTSC

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.505
Αντιδράσεις
7.155
Τις προαλλες πετυχα στο ebay εναν μετατροπεα composite σηματος μεταξύ NTSC και PAL για μερικα ευρω. Αυτο με πηγε πολλα χρονια πισω, οταν το '98-01 εκανα μεταφορες απο το DVD σε βιντεοκασέτες κλπ. Τοτε πολλα πραγματα υπηρχαν μονο σε region 1 ή καθυστερουσαν σημαντικα μεχρι να βγουν σε region 2. Συν οτι πολλες τηλεορασεις εκεινα τα χρονια δεν συμπαθουσαν καθολου το NTSC, ενα τετοιο μαραφετι θα μας ελυνε τα χερια. Τοτε βεβαιως ενας τετοιος μετατροπεας κοστιζε μερικες εκατονταδες ευρω και ηταν επαγγελματικο εργαλειο.

Οι μονες οδηγιες που συνοδευουν την συσκευη βρισκονται στο πισω μερους του κουτιου.

2016-08-17-17h48m10.JPG

2016-08-17-17h48m20.JPG

Μεσα στο κουτι βρισκουμε τον μετατροπεα και ενα usb σε mini usb καλωδιο που παρεχει τροφοδοσια. Κακη συνηθεια πλεον να μην συμπεριλαμβανουν και ενα τροφοδοτικο.

2016-08-17-17h49m46.JPG

Αφου συνδεσουμε την πηγη εισοδου και την εξοδο μας, δινουμε ρευμα με το usb καλωδιο και επιλεγουμε τι ειδος σηματος θελουμε να μετατρεψουμε με εναν διακοπτη. Για πηγη εισοδου επελεξα το Atari 2600 jr που ειχα κανει mod σε composite.

2016-08-17-18h03m03.JPG

Το αποτελεσμα: μια τρυπα στο νερο. Η εικονα γυρναει συνεχεια σαν τρελη.

Τo menu του Harmony Encore.

2016-08-17-18h04m55.JPG

Halo 2600 (NTSC version).

2016-08-17-18h04m39.JPG

Πληρης αποτυχια μεχρι τωρα, θα δοκιμασω με αλλη πηγη καποια αλλη στιγμη.
 
Τελευταία επεξεργασία:

theoritikos

RetroMasteR
Joined
2 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.226
Αντιδράσεις
101
Ο λόγος που δεν έχεις καλό χρονισμό στην tv, είναι επειδή το atari δεν λειτουργεί στα 60 hz. Ήθελα ένα διάστημα να αγοράσω ένα τέτοιο μαραφετάκι, αλλά διάβασα πως λειτουργεί μόνο σε εξοπλισμό που λειτουργεί στα 60 hz. Επίσης, πρέπει να έχεις και τηλεόραση που λειτουργεί στα 60hz.

Στην δίκια μου περίπτωση,ήταν για μια crt του σωρού που έδειχνε μόνο στα 50, οπότε δεν το αγόρασα.
 

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.105
Αντιδράσεις
1.410
Εν τω μεταξύ ουδέποτε έπεσε στα χέρια μου τηλεόραση crt στα 60hz. Υπήρχαν αλλά φαντάζομαι θα ήταν πιο σπάνιες από αυτές με τα 50hz.
 

theoritikos

RetroMasteR
Joined
2 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.226
Αντιδράσεις
101
Νομίζω πως όσες crt κυκλοφόρησαν μετά το 2000 παίζουν στα 60Hz. Η 21' Philips που έχω από το 2003, νομίζω πως έχει αυτή τη δυνατότητα.

Υπάρχει τρόπος να τσεκάρεις αν μια crt δείχνει στα 60hz?

Edit

Μια γρήγορη ψακτική στο google μου έβγαλε αυτό

I'd assume the last generation of CRTs before flat screens came in all have what you are looking (except the s video bit). I live in the uk and have played lots of 60hz games on lots of PAL crts. Infact I'd think you'd struggle to find one that did not support 60hz. Anything manufactured after 1999 is more than likely to support 60hz. I'd had a fairly old CRT when the dreamcast launched and it could handle 60hz. The only thing you might not get is s-video - my current CRT doesn't have that.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.505
Αντιδράσεις
7.155
theoritikos είπε:
Ο λόγος που δεν έχεις καλό χρονισμό στην tv, είναι επειδή το atari δεν λειτουργεί στα 60 hz. Ήθελα ένα διάστημα να αγοράσω ένα τέτοιο μαραφετάκι, αλλά διάβασα πως λειτουργεί μόνο σε εξοπλισμό που λειτουργεί στα 60 hz. Επίσης, πρέπει να έχεις και τηλεόραση που λειτουργεί στα 60hz.Στην δίκια μου περίπτωση,ήταν για μια crt του σωρού που έδειχνε μόνο στα 50, οπότε δεν το αγόρασα.
Ειναι πολυ πιθανο. Γι' αυτο και καποια στιγμη θα το δοκιμασω με το γιαπωνεζικο n64 που εχω.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.505
Αντιδράσεις
7.155
Δευτερος γυρος με το PAL/NTSC converter και τωρα εβγαλα τα μεγαλα οπλα. Την γιαπωνεζικη Ν64 pikachu edition κονσολα μου μαζι με ενα Super Mario 64 JAP cartridge.

2016-12-07-19h50m58.JPG

To composite καλωδιο απευθειας

2016-12-07-19h52m04.JPG

Παρεμβαλοντας τον μετατροπεα.

2016-12-07-19h51m11.JPG

Τελικα αρχιζω να πιστευω οτι ειναι πατατα... ;) :bash: :points: :takethat: :frypan:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Δεν καταφερες να το λειτουργησεις τελικα ε;

Πηρα το παρομοιο παρακατω και για HDΜΙ συσκευες και επειδη εχω μια μικρουλα CRT NTSC, πιθανοτητες να δουλευει μικρες για να δουμε στο τεσταρισμα οταν ερθει!

s-l400.jpg
 

milntov

Retro Member
Joined
12 Ιαν 2014
Μηνύματα
1.189
Αντιδράσεις
898
Δεν καταφερες να το λειτουργησεις τελικα ε;

Πηρα το παρομοιο παρακατω και για HDΜΙ συσκευες και επειδη εχω μια μικρουλα CRT NTSC, πιθανοτητες να δουλευει μικρες για να δουμε στο τεσταρισμα οταν ερθει!

Προβολή συνημμένου 179874
Aarvark και αυτο το εχω.Το ειχα παρει πριν 3 χρονια και η εικονα που ειδα απ το p.c στην crt μου σε mame για μενα ειναι χειροτερη απ αυτη του μετατροπεα vga to scart (που χαλαει γρηγορα) που εχει χειροτερη εικονα του svideo της καρτας γραφικων που εχω.
Δεν μου αρεσε η εικονα και δεν μπορεσα να κανω κατι για αυτο.Το ειχα χρησιμοποιησει 5-10 λεπτα και με την εικονα που ειδα στην crt μου δεν το ξανα εβαλα απο τοτε.
Σε καμια περιπτωση δεν φτανει την εικονα που ειχα με svideo.Τωρα εσενα αν σου αρεσει οκ.

Eιχα παρει και αυτο αλλα παλι χειροτερη εικονα του svideo της καρτας.Aπο vga σε av πολυ θολουρα!!!!αστα να πανε...Απο vga σε cga για arcade monitor δεν ξερω αν θα εχει καλη εικονα.

GBS-8100.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Δεν το πηρα για Gaming αυτο αν και θα το τεσταρα και εκει,το πηρα επειδη εχω μια RCA NTSC μικρουλα και θελω να της δωσω PAL σημα απο bluray ,ψηφιακο δεκτη και ισως και κανα ps3 για χαβαλε.

Mετατροπεα PAL σε NTSC βασικα εψαχνα και μου κατσε και η ευκολια του HDMI σε RCA.

Απο οτι λες και συ παντως δεν διατηρω πολλες ελπιδες οτι θα δω καλο αποτελεσμα.

Υ.Σ αυτο με το input,output που γραφουνε ειναι στανταρ σε κατι τετοιες συσκευες η δεχονται και το αντιστροφο,δηλαδη στην παραπανω να βαλω π.χ PS2 με RCΑ σε HDMI τηλεοραση η θα καει το κουτακι;
 

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.105
Αντιδράσεις
1.410
Aarvark και αυτο το εχω.Το ειχα παρει πριν 3 χρονια και η εικονα που ειδα απ το p.c στην crt μου σε mame για μενα ειναι χειροτερη απ αυτη του μετατροπεα vga to scart (που χαλαει γρηγορα) που εχει χειροτερη εικονα του svideo της καρτας γραφικων που εχω.
Δεν μου αρεσε η εικονα και δεν μπορεσα να κανω κατι για αυτο.Το ειχα χρησιμοποιησει 5-10 λεπτα και με την εικονα που ειδα στην crt μου δεν το ξανα εβαλα απο τοτε.
Σε καμια περιπτωση δεν φτανει την εικονα που ειχα με svideo.Τωρα εσενα αν σου αρεσει οκ.

Eιχα παρει και αυτο αλλα παλι χειροτερη εικονα του svideo της καρτας.Aπο vga σε av πολυ θολουρα!!!!αστα να πανε...Απο vga σε cga για arcade monitor δεν ξερω αν θα εχει καλη εικονα.

Προβολή συνημμένου 179896
Πρόσφτα είχα δοκιμάσει ένα παρόμοιο σαν αυτό σε ένα arcade monitor (μέσω των rgb pins και νομίζω ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό στη φωτογραφία) και το pc έδειξε πολύ καλή καθαρή εικόνα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που έδειξε αμέσως εικόνα από το pc και μάλιστα τόσο καλή.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Ασχετο,ειπε ο Μαριος για μονιτορ και μου ρθε αλλα η RCA NTSC που εχω εχει διακοπτη TV/MONITOR,την χρησιμοποιησα μαζι με φουλ εξοπλισμο ασυρματη καμερουλα,πομπους και δεκτες  κτλ για ασυρματη μεταδοση εικονας αναλογικα για security μια εποχη. 
 

milntov

Retro Member
Joined
12 Ιαν 2014
Μηνύματα
1.189
Αντιδράσεις
898
Υ.Σ αυτο με το input,output που γραφουνε ειναι στανταρ σε κατι τετοιες συσκευες η δεχονται και το αντιστροφο,δηλαδη στην παραπανω να βαλω π.χ PS2 με RCΑ σε HDMI τηλεοραση η θα καει το κουτακι;
Οχι δεν γινεται το αντιστροφο.Τωρα αν θα παθει κατι δεν ξερω.

Απο οτι λες και συ παντως δεν διατηρω πολλες ελπιδες οτι θα δω καλο αποτελεσμα.
Δεν εχουν ολες οι crt ιδια εικονα.Αλλες δειχνουν πιο καθαρα αλλες εχουν πιο καλα χρωματα contrast κτλ οποτε ισως στην δικια σου για την χρηση που το θελεις να ειναι οκ.To ειχα τσεκαρει σε crt 21" αλλα γενικα σε θεμα ποιοτητας εικονας ειχα καλυτερο αποτελεσμα με το svideo της καρτας.Ειχα δοκιμασει και το xbox 360 και εβγαζε την ιδια εικονα με το p.c
 

Πρόσφτα είχα δοκιμάσει ένα παρόμοιο σαν αυτό σε ένα arcade monitor (μέσω των rgb pins και νομίζω ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό στη φωτογραφία) και το pc έδειξε πολύ καλή καθαρή εικόνα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που έδειξε αμέσως εικόνα από το pc και μάλιστα τόσο καλή.
Oποτε μονο σε arcade monitor αξιζει για καλη εικονα γιατι εκει βγαζει και σημα 15khz.

Ο μετατροπεας ειναι ο GBS-8100
 
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.467
Αντιδράσεις
2.772
Ειδα αυτο το θρεντακι και αναπτερωθηκαν οι ελπιδες μου οτι το μηχανακι θα κανει δουλεια!

link
 
Μπλουζα