Μεταφορα απο κασσετα στον υπολογιστη

cultilas

RetroWannaBe
Joined
5 Δεκ 2007
Μηνύματα
81
Αντιδράσεις
4
Θα ηθελα να μεταφερω καποια τραγουδια απο παλιες κασσετες που εχω στον υπολογιστη. Απο δω και απο κει που κοιταξα, η διαδικασια για κατι τετοιο ειναι πολυ απλη, αλλα δεν την πολυκαταλαβα. Ελπιζω να μπορει καποιος να μου δωσει αναλυτικες οδηγιες για το πως γινεται η ολη δουλεια.
 
Ψάξε στο διαδίκτυο εάν υπάρχουν ήδη διαθέσιμα αυτά που θέλεις.

Αλλιώς, καλώδιο RCA (κόκκινο-λευκό) από το κασετόφωνο σου σε ακίδα 3.5mm στο Line in στην κάρτα ήχου του υπολογιστή σου (μπορεί να χρειάζεται ενεργοποίηση το line in αν και οι καινούργιοι υπολογιστές τα αναγνωρίζουν αυτόματα - line in είναι εκεί που δείχνει το μικρόφωνο συνήθως - χρώμα ροζ εάν θυμάμαι καλά - εκτός και εάν έχει ξεχωριστή είσοδο - χρώμα γαλάζιο). Εάν δεν έχει RCA το κασετόφωνο θα κάνεις δουλειά και από την έξοδο-ακίδα των ακουστικών με διπλο καλώδιο ακίδα (οι στερεοφωνικές ακίδες έχουν δύο μαύρες γραμμές, αλλιώς είναι μονοφωνικές) αλλά θα πρέπει να ρυθμίσεις πολύ προσεχτικά την ένταση εξόδου του ήχου αλλά και εισόδου-εγγραφής στον Η/Υ. Εάν δεν έχεις RCA σε ακίδα αλλά το απλό RCA μπορείς να βρεις εύκολα είτε καλώδιο (προτιμότερο) είτε αντάπτορα.

Πρόγραμμα σαν το nero waveditor που έχω χρησιμοποιήσει είναι καθόλα αξιοπρεπές και κάνει άψογα την δουλειά του. Επαγγελματικές λύσεις πολλές, δεν είμαι ειδικός, μία φορά μόνο το έκανα. Πατάς το play και επιτόπου βάζεις το waveditor να "γράφει" ό,τι ακούει από τα ηχεία του υπολογιστή... όταν τελειώσεις τα σταματάς και τα δύο και τα "επεξεργάζεσαι" κατάλληλα... ;)

Kαλώδια και αντάπτορας
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν μπορω να καταλαβω τι δεν γινεται σωστα. Το στερεοφωνικο εχει υποδοχες (η μια ακριβως διπλα στην αλλη), μια ασπρη και μια κοκκινη. Εγω χρησιμοποιησα το καλωδιο που συνδεει to DVD με την τηλεοραση. Ειναι τριπλο καλωδιο με χρωματα ασπρο, κοκκινο και κιτρινο. Στην πισω πλευρα του στερεοφωνικου, υπαρχουν δυο υποδοχες οπως προανεφερα, οπου ακριβως απο πανω τους υπαρχει η ενδειξη "MD (VIDEO)". Διπλα απο την ασπρη υποδοχη λεει "IN", συμπερανα λοιπον πως αυτη θα ειναι η υποδοχη για την εισοδο. Διπλα στην ασπρη υποδοχη, βρισκεται η κοκκινη, στην οποια δεν αναφερεται κατι, αλλα σκεφτηκα πως αφου η διπλανη της (η ασπρη) ειναι υποδοχη εισοδου, τοτε η κοκκινη πρεπει να ειναι υποδοχη εξοδου.

Οσον αφορα τις υποδοχες της καρτας ηχου, υπαρχουν τρεις. Πρασινη, μπλε και ροζ. Η πρασινη ειναι η εξοδος της καρτας ηχου, η μπλε ειναι η εισοδος και η ροζ ειναι για το μικροφωνο. Απο την στιγμη που θελουμε να κανουμε απλα μεταφορα απο κασσετα στον υπολογιστη, δεν θα χρειαστουμε μικροφωνο και αρα η ροζ υποδοχη θα μεινει αχρησιμοποιητη.

Περναμε στην συνδεσμολογια:

Πηρα το καλωδιο και εβαλα το κοκκινο του στην κοκκινη υποδοχη του στερεοφωνικου (αυτην για την οποια υποθετω οτι ειναι εξοδος). Εν συνεχεια ενωσα την αλλη πλευρα του κοκκινου καλωδιου στην εισοδο (line in) της καρτας ηχου, δηλαδη στην μπλε υποδοχη. Εννοειται πως τα ηχεια του υπολογιστη ειναι ηδη συνδεδεμενα στην πρασινη υποδοχη.

Αφου γινουν αυτα μου ανοιγει το παραθυο "Ρυθμιση ηχου AC97" και δεν μου δειχνει την υπαρξη συνδεσης με στερεοφωνικο.

Εν συνεχεια εκανα το εξης. Εβγαλα το κοκκινο του καλωδιου απο την κοκκινη υποδοχη και το εβαλα στην ασπρη (για την οποια πιστευω πως ειναι η εισοδος, μιας και γραφει την λεξη "IN" διπλα της). Δεν περιμενα καποιο αποτελεσμα, αλλα αυτη τη φορα, το παραθυρο Ρυθμιση ηχου AC97 μου αναγνωρισε οτι υπαρχει συσκευη συνδεδεμενη με τον υπολογιστη αλλα μου ελεγε να κοιταξω την συνδεση "Στερεοφωνικη εισοδος γραμμης" και να διορθωσω ενα μικρο λαθος στην συνδεση.

Στη συνεχεια εκανα ακριβως τα ιδια αλλα αντι για το κοκκινο, χρησιμοποιησα το ασπρο του καλωδιου. Τα αποτελεσματα ηταν ακριβως τα ιδια.

Σιγουρα κατι δεν κανω εγω σωστα, ισως τωρα που εκανα μια λεπτομερεστερη περιγραφη, να υπαρξει καλυτερη βοηθεια.
 
Ωπα! Έχεις λιγάκι μπερδευτεί!

Τα βύσματα με τα διαφορετικά χρώματα (κόκκινο-άσπρο) στην πίσω πλευρά του στερεοφωνικού σου είναι το δεξί και το αριστερό κανάλι ήχου αντίστοιχα. Η υποδοχή IN που είδες ,έιναι για είσοδο στο στερεοφωνικό σου κάποιας πηγής (δεύτερο κασσετώφωνο, τηλεόραση, CD Player κτλ).

Τι στερεοφωνικό έχεις; (λογικά δεν χρησιμοποιείς κάποιο φορητό κασσετόφωνο)

Τέλος, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ο τύπος του καλωδίου που χρησιμοποίησες. Στη μία άκρη του έχει 3 βύσματα. Στην άλλη;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και στις δυο ακρες τα βυσματα ειναι 3+3=6 (δηλ 2 ασπρα, 2 κοκκινα και 2 κιτρινα). Δεν ειναι φορητο κασσετοφωνο. Απο οτι καταλαβα μαλλον πρεπει να αγορασω εναν ανταπτορα και να τον βαλω στην εισοδο της καρτας ηχου και στη συνεχεια να συνδεσω το καλωδιο με το αριστερο και το δεξι καναλι ηχου.
 
Αυτό που λές με τον αντάπτορα είναι σωστό. Από την πλευρά του υπολογιστή δηλαδή η σύνδεση είναι σωστή. Για το στερεοφωνικό θα πρέπει να βρείς κάποια έξοδο για τα 2 RCA βύσματα.

Υποθέτω οτι το στερεοφωνικό σου θα έχει κάποια έξοδο rec out ή tape out την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Θα μπορούσες να βγάλεις μια φωτογραφία από το πίσω μέρος του στερεοφωνικού για να δούμε τι εξόδους βγάζει (ή να μας πείς το μοντέλο του), αν είναι εύκολο;
 
Χρειάζεσαι πιθανότατα ένα καλώδιο σαν αυτό εδώ. Δες την φωτογραφία προσεκτικά για να καταλάβεις πως είναι τα βύσματα. Ή εναλλακτικά, έναν ανάλογο adaptor. Στο ίδιο site στο μενου αριστερά έχει και "Audio Adaptors", δες εκείνον που γράφει Adaptor, 3.5mm Jack Plug Male - 2xRCA Female Socket.

Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το προμηθευτείς από το Internet, παλιότερα είχα αγοράσει ένα τέτοιο καλώδιο σε κατάστημα ηλεκτρονικών του κέντρου της Αθήνας.

Στο τριπλό καλώδιο του DVD που λες ότι χρησιμοποίησες, το λευκό και κόκκινο είναι τα 2 κανάλια ήχου, ενώ το κίτρινο είναι για το σήμα video. Δεν νομίζω ότι κάνει για αυτή την δουλειά, δεν έχω δει ποτέ onboard AC97 κάρτα ήχου (από τα συμφραζόμενα συμπεραίνω ότι τέτοια έχεις...) σε υπολογιστή που να έχει αυτό τον τύπο βύσματος. Όλες όσες έχω δει έχουν το συνηθισμένο "καρφάκι" 3.5mm σαν αυτό που έχουν τα φορητά ακουστικά κλπ. Είσαι σίγουρος ότι το καλώδιο του DVD μπορεί όντως να ταιριάξει στις υποδοχές της κάρτας ήχου σου; Ή απλώς το σφήνωσες όπως-όπως;

Τέλοσπάντων, η σωστή συνδεσμολογία είναι να συνδέσεις το μονό "καρφάκι" στην είσοδο της κάρτας ήχου και τα διπλά λευκό-κόκκινο στην έξοδο του κασετοφώνου, όχι πάνω στον ενισχυτή. Αποσυνδέεις το tape deck από τον ενισχυτή και το συνδέεις στο PC. Ελπίζω ότι το στερεοφωνικό σου έχει χωριστό tape deck και δεν είναι μονοκόμματη μονάδα με κασετόφωνο/ενισχυτή μαζί. Αυτές δεν έχουν σχεδόν ποτέ έξοδο με διπλό RCA από τον ενισχυτή, δίνουν απευθείας ενισχυμένη έξοδο για ηχεία που δεν έχει τέτοιο βύσμα. Πολλές φορές έχουν απευθείας καλώδια ηχείων ενωμένα στην κεντρική μονάδα, χωρίς καν βύσμα. Αν δεν καταλαβαίνεις τι παίζει, βάλε μας φωτογραφία με τις εξόδους στο πίσω μέρος του στερεοφωνικού, όπως σου είπε και ο Arielis.
 
Λοιπον παιδες, αγορασα το καλωδιακι RCA Jack 3.5 mm, αλλα μαλλον τα εκανα μουσκεμα.

Η φαση εχει ως εξης. Συνεδεσα τα δυο καναλια ηχου με τα δυο βυσματα (ασπρο-κοκκινο) και το μαυρο βυσμα, το συνεδεσα στην εισοδο της καρτας ηχου. Αποτελεσμα παλι δεν υπηρχε και το παραθυρο "Ρυθμιση ηχου AC97" μου εβγαλε για αλλη μια φορα την ενδειξη, να ελεγθει η στερεοφωνικη πηγη εισοδου. Λιγο αργοτερα προσπαθωντας να δω τι δεν γινεται σωστα, "επαιζα" λιγακι με τα βυσματα και τα ακουμπουσα στο πισω μερος του στερεοφωνικου. Η πισω πλευρα του στερεοφωνικου ειναι μεταλλικη και σε οποιοδηποτε σημειο να ακουμπουσα τα βυσματα, ακουγοταν ενας συνεχης ηχος απο ηχεια του υπολογιστη και ετσι καταλαβα οτι ναι μεν περναει ρευμα αλλα κατι παλι δεν γινεται σωστα.

Το ασχημο στην ολη ιστορια ειναι οτι λιγο αργοτερα, απο το δεξι καναλι ηχου του υπολογιστη, ο ηχος ακουγοταν παραμορφωμενος (κατι σαν τα παρασιτα που ακουμε στο ραδιοφωνο). Ηλπιζα οτι θα εξαφανιστει μετα απο λιγες ωρες αλλα δυστυχως μεχρι και σημερα ειναι ετσι, οποτε προκειται για μονιμη βλαβη.

Ελπιζω να μην χρειαστει να κανω και αλλαγη της καρτας ηχου.
 
Πίσω
Μπλουζα