Μια γυναίκα στην Αντίσταση (1970)

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.642
Αντιδράσεις
4.798
Μια γυναίκα στην Αντίσταση (1970)


RetroDB link : http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Μια_γυναίκα_στην_αντίσταση





Μια ταινία που έχουμε δει πολλές φορές κάθε επέτειο 28ης Οκτωβρίου


Υπόθεση:

Την παραμονή της κήρυξης του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου (1940), η Αννα Κωλέτη -κόρη του συνταγματάρχη πεζικού Κωλέτη- αρραβωνιάζεται τον αγαπημένο της, λοχαγό Δημήτρη Ζορμπά, στο εξοχικό της οικογένεια της στην Καστοριά. Την επομένη του αρραβώνα οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Ελλάδα και οι δικοί της φεύγουν στην Αλβανία για να πολεμήσουν, ενώ παράλληλα η ίδια γίνεται εθελόντρια νοσοκόμα στο Ερυθρό Σταυρό.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου σε μια αερομαχία ο Δημήτρης ακρωτηριάζεται στο πόδι, γεγονός που τον αναγκάζει να αποκρύψει από όλους ότι επέζησε και είναι ανάπηρος. Έτσι η Αννα μένει με την εντύπωση ότι ο αγαπημένος της σκοτώθηκε και κλονίζεται η ψυχική της υγεία.

Η Γερμανική Κατοχή που ακολουθεί την βρίσκει θεραπευμένη ψυχικά άλλα και αποφασισμένη να εκδικηθεί τόσο για τον "θάνατο" του μνηστήρα της όσο και για του συνταγματάρχη πάτερα της στα οχυρά Ρούπελ. Εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση, σε μια οργάνωση που ο αρχηγός της φέρει το ψευδώνυμο "Ίκαρος", με σκοπό να υποκλέπτει πληροφορίες από τους Γερμανούς παραπλανόντας τον Γερμανό διοικητή Hans Fischer προσποιούμενη την ερωτευμένη μαζί του.

Ομως, ο περιβόητος αρχηγός "Ίκαρος" αποδεικνύεται στην πορεία των εξελίξεων ότι δεν είναι άλλος από τον "νεκρό" αρραβωνιαστικό της Δημήτρη, ενώ στην ίδια οργάνωση είναι ενταγμένος και ο αξιωματικός αδερφός της Γιώργος κάτι που η Αννα αγνοούσε.

Όταν ο Γερμανός διοικητής ανακαλύπτει τη δράση τους, συλλαμβάνει την Αννα και την καταδικάζει σε εκτέλεση. Η οργάνωση βάζει στόχο ένα επικίνδυνο εγχείρημα προκειμένου να την σώσουν. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευνοϊκά καθώς η Αννα γλυτώνει μεν την εκτέλεση, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αγαπημένα της πρόσωπα που βρίσκουν το θάνατο από ένα τραγικό λάθος.....

Ηθοποιοί:

Αννα Κωλέτη: Τζένη Καρέζη

λοχαγός Δημήτρης Ζορμπάς: Κώστας Καζάκος

συνταγματάρχης Κωλέτης, πατέρας Αννας & Γιώργου: Λυκούργος Καλλέργης

ανθυπολοχαγός Γιώργος Κωλέτης, αδερφός Άννας: Αλκης Γιαννακάς

Ειρήνη Κωλέτη, μητέρα Αννας & Γιώργου: Κάκια Παναγιώτου

Γερμανός διοικητής Hans Fischer: Άγγελος Αντωνόπουλος

μπάρμπα-Σταμάτης, σύνδεσμος της οργάνωσης: Λαυρέντης Διανέλλος

ψυχίατρος Αννας: Γιώργος Νέζος

θείος Απόστολος Κωλέτης: Δήμος Σταρένιος

γιατρός στρατιωτικού νοσοκομείου: Κώστας Παληός

βοηθός "Ικαρου": Γιώργος Χαραλαμπίδης

Γερμανός αξιωματικός, υφιστάμενος του Hans: Γιάννης Κανδήλας

Ταγματάρχης-διοικητής του Δημήτρη: Κώστας Παπαχρήστος

μέλη της οργάνωσης:

Τίμος Περλέγκας


Γιάννης Αλεξανδρίδης

Νίκος Κικίλιας

Νίκος Μπίνας

εγγονός του μπαρμπά-Σταμάτη: Νίκος Οικονομίδης

Σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος

Σενάριο: Λάζαρος Μοντανάρης, Ντίνος Δημόπουλος

Μουσική: Κώστας Καπνίσης

Εταιρεία παραγωγής: Καραγιάννης-Καρατζόπουλος




Προβολή συνημμένου 117303


 


Προβολή συνημμένου 117304


 


Προβολή συνημμένου 117305


 


Προβολή συνημμένου 117306


 


Προβολή συνημμένου 117307


 


Προβολή συνημμένου 117308


 


Προβολή συνημμένου 117309



 
Καλή ταινία, με κάπως σκληρές σκηνές για τα ελληνικά δεδομένα...
 
Σήμερα στις 18:00 από τον ΣΚΑΙ. Πολύ καλή ταινία
 
Πρεπει η ταινια να εχει επηρεαστεί από την ιστορια της αγρινιωτισσας Μαριας Δημάδης, σε καποια σημεια φυσικα
 
Ξέρει κανείς ποιο είναι το ποίημα του Χάινε? που απαγγέλλουν ο Καζάκος και η Καρέζη ( η προφορά της είναι κάκιστη) στην αρχή της ταινίας?
 
Προχθες εβλεπα ενα αφιέρωμα στις ελληνικες ταινίες που ειχαν θέμα τον 2ο παγκοσμιο, και για την συγκεκριμενη ταινια ειπαν οτι βασιζεται στην αληθινη ζωη μιας γυναικας που ομως εκτελεστηκε απο τους Γερμανους.
Ειναι η αγαπημενη μου ταινια με θεμα τον 2ο παγκόσμιο πολεμο!
 
Προχθες εβλεπα ενα αφιέρωμα στις ελληνικες ταινίες που ειχαν θέμα τον 2ο παγκοσμιο, και για την συγκεκριμενη ταινια ειπαν οτι βασιζεται στην αληθινη ζωη μιας γυναικας που ομως εκτελεστηκε απο τους Γερμανους.
Ειναι η αγαπημενη μου ταινια με θεμα τον 2ο παγκόσμιο πολεμο!
Οπως αναφέρει κι η @αριαδνη, πολύ πιθανόν να βασίζεται στην ζωή της Μαρίας Δημάδη. Εργαζόταν στο Γερμανικό Φρουραρχείο (Κομαντατούρ) Αγρινίου ως διερμηνέας. Οι συντοπίτες κι συγχωριανοί της, την θεωρούσαν συνεργάτη των Γερμανών κι την είχαν κατάπτυστη. Έκαναν λόγο ακόμα κι για ερωτική σχέση με τον φρούραρχο-συνταγματάρχη Τρόμαν του Αγρινίου. Φυσικά δεν γνώριζαν την κρυφή της δράση. Στην πραγματικότητα ήταν μέλος της Αντίστασης, στην οποία είχε μυηθεί λίγο πριν πιάσει δουλειά στο φρουραρχείο. Λόγω της θέσης της, είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες τα οποία διοχέτευε στους Έλληνες. Κρατούσε τα καρμπόν με τα αποτυπώματα των δακτυλοφραφημένων εγγράφων, τα οποία φρόντιζε να στέλνει στους αντιστασιακούς με διάφορους τρόπους. Όταν τα Τάγματα Ασφαλείας ανακάλυψαν τη δράση της, την εκτέλεσαν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα