Μια ερωτηση για καρτα γραφικων,gaming και hardware γενικοτερα.

Metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Joined
23 Απρ 2011
Μηνύματα
9.318
Αντιδράσεις
5.882
Λοιπον μαγκες θελω την βοηθεια σας γιατι μπορει να γνωριζω και γω πραγματα ομως περα απο καποια indie games και καποιες αλλες εξαιρεσεις δεν παιζω γενικοτερα συγχρονα παιχνιδια στο PC οποτε υπαρχουν εδω μεσα ποιο ειδικοι απο μενα.

Το θεμα ειναι το εξης.Εχω ενα φιλο που ο ανθρωπος την εβγαζε με ενα λαπτοπ της πλακας δεν του περισευουν λεφτα για καποιο PC της προκοπης οποτε του εδωσα εγω το PC που ειχα για emulators,κατεβασματα και γενικα διαφορα τετοια.Δεν ειναι και η αιχμη της τεχνολογιας αλλα απο εκει που δεν ειχε καν PC πιστευω πως θα γινει δουλεια γιατι ειδικα ο επεξεργαστης στεκεται καλα ακομα και σημερα εν ετη 2022 .Το PC φοραει απο CPU Intel i5 4570 3.20GHZ , 8GB RAM , SSD και ενα τροφοδοτικο Silverpower 500w.Aπο GPU εχει μια ASUS HD7790-DC2OC-1GD5 και εκει ειναι το κυριως προβλημα γιατι μιλαμε για μια αρκετα παλια GPU του 2013 αν θυμαμαι καλα η 2014 η οποια δεν ειναι και τιποτα της προκοπης σημερα που μιλαμε.

Δυστηχως εγω καποιες ποιο συγχρονες καρτες που ειχα της εχω δωσει περα απο αυτη που φοραει το βασικο μου PC οποτε σκφτηκαμε να παρει ο φιλος μου καμια μεταχειρισμενη απο γνωστο site με αγγελιες που βγαινουν καθε μερα και νεες αγγελιες για καρτες γραφικων.Το μπατζετ ειναι το πολυ κανα 150ρη παραπανω δεν εχει να δωσει ο φιλος μου και αυτα πολλα ειναι κιολας και κυριως ψαχνουμε για Nvidia GPU γιατι εχει τρελα και με τα Zelda ο φιλος και θα ηθελε να παιξει επιτελους το Breath of the wild οποτε θα μπορεσει να το παιξει στον CEMU Emulator και οσο να ναι ο CEMU τα παει καλυτερα με την Nvidia σε σχεση με την AMD.

Eτσι λοιπον οι καρτες γραφικων που εχουμε ξεχωρισει ειναι καποιες GTX 1060 στα 3GB η 6GB που βγαινουν με κοστος γυρω στα 140 ευρω η οποιες μπορει να ειναι και αυτες σχετικα παλιες αλλα πιστευω πως θα κανουν την δουλεια που θελει ο φιλος μου με τον CEMU και κανενα συγχρονο παιχνιδι σε νορμαλ αναλυσεις και οχι τιποτα τρομερο.

Αυτο που θελω απο εσας εδω μεσα που γνωριζετε περισσοτερα ειναι να με πειτε αν η GPU που ανφερω οντως μπορει να σταθει ακομα και σημερα η αν σε αυτα τα λεφτα υπαρχει καποια αλλη καρτα καλυτερη που μπορουμε να βρουμε μεταχειρισμενη.Επισης πολυ σημαντικο να με πειτε αν τα 500w ειναι αρκετα για την καρτα αυτη μη φαμε καμια ηττα απο το τροφοδοτικο.

Ευχαριστω εκ των προτερων για της απαντησεις σας.
 
Η NVidia προτείνει τροφοδοτικό 400W για την GTX 1060, οπότε αν δεν είναι μάρκα "μέκαψες" το τροφοδοτικό σου είναι εντάξει. Για NVidia με 140 ευρώ, πιστεύω ότι η 1060 είναι καλή επιλογή.
 
Αce thanks για την απαντηση φιλαρακι μου.Το τροφοδοτικο το ειχα χρυσοπληρωσει οταν το αγορασα και ευτυχως μονο της πλακας δεν ειναι.Τωρα για την καρτα και γω την θεωρω καλη επιλογη στα 140 ευρω και μαλιστα την 1060 με τα 6GB κιολας απλα επειδη πολυ εδω μεσα εχετε περισσοτερες γνωσεις απο μενα σε αυτα τα θεματα ηθελα να ακουσω την γνωμη σας.
 
Δεν ξερω απο που σκοπευετε να ψωνισετε, αλλα στο ebay εχει 1070 8gb απο €165 ολα μεσα. Βεβαιως με τοσο ισχυρη καρτα τα 500w ειναι λιγο οριακα...

Παντως 3gb vram δεν φτανουν ουτε για καλημερα την σημερον ημερα, οποτε να πατε οπωσδηποτε σε 6gb.
 
freak thanks φιλε για την απαντηση.Σε γνωστο τεχνολογικο ''αυπνο'' site ειδα της αγγελιες και εχω βρει και γω 1070 8gb με 180 ευρω ομως το θεμα ειναι αυτο που αναφερεις δηλαδη το τροφοδοτικο και την αφησα στην ακρη μη γινει καμια στραβη.Με μια 1060 6gb πιστευω πως θα ειναι καλυμμενος οσον αφορα της απαιτησεις του και τα λεφτα που εχει να δωσει.Ασε που δεν εχω ιδεα απο Ebay και μεταφορικα και τελωνεια κλπ,κλπ.
 
Ασε που δεν εχω ιδεα απο Ebay και μεταφορικα και τελωνεια κλπ,κλπ.
Αμα την αγορασεις απο την ευρωπαϊκή ένωση δεν υπαρχει κανενα προβλημα.

Απο οπουδηποτε αλλου με τα επιπλεον εξοδα που αναφερεις απλα δεν εχει νοημα.
 
Δεν ξερω απο που σκοπευετε να ψωνισετε, αλλα στο ebay εχει 1070 8gb απο €165 ολα μεσα. Βεβαιως με τοσο ισχυρη καρτα τα 500w ειναι λιγο οριακα...

Παντως 3gb vram δεν φτανουν ουτε για καλημερα την σημερον ημερα, οποτε να πατε οπωσδηποτε σε 6gb.
Και προσοχη σε παλιοτερες καρτες με την vram για οσους δεν ξερουν γιατι μια καρτα γραφικων της ιδιας σειρας με 6gb gddr4 μπορει να εχει τις ιδιες επιδοσεις με την καρτα που εχει μολις 3gb vram gddr6 η gddr5.
 
Δυστυχως οι τιμες για καρτες γραφικων παραμενουν ακομα σε "παλαβα" επιπεδα. Μεταχειρισμενη δεν θα επερνα, μπορει ναχει σκαψει ολη την Μορια, εκτος κι αν ειναι απο γνωστο ατομο εμπιστοσυνης. Θα προτιμουσα μια ταπεινη 1030 αλλα gddr5 καινουργια. Μπορει ακομα; να παιξει πολλους τιτλους με ρυθμισεις στην μεση η λιγο παραπανω. Παιζει ρολο και η οθονη, να μπορει να αποδωσει της δυνατοτητες της καρτας γραφικων. Να δωσω ενα παραδειγμα. Mε cpu core2duo, gpu Gt630, monitor LG flatron E1942 TN 60Hz παιζω LOTRO με ρυθμισεις γυρω στο 60% και desperados 3 στο 50%. Η 1060 νομιζω ειναι μια καλη επιλλογη.
 
Πρόσφατα πηρα μια RTX 3060 12gb μεταχειρισμένη. Οταν την πηρα, η ιδια καινουρια στο σκρουτζ αμεσα διαθεσιμη κοστιζε ακριβως τα διπλα.

Ηταν απο Γερμανια, στο κουτι της σε πληρη συσκευασία και συνοδευόταν απο αποδειξη αγορας (αγορα πριν 1 ½ χρόνο).

Πριν την αγορασω ελεγξα τις παλιοτερες συναλλαγες του πωλητη στο ebay και εβαλα τις φωτογραφιες που ειχε στο listing στο google image search.

Οταν ηρθε, η καρτα ηταν καθαρη αλλα οχι σαν να εγινε πληρες καθαρισμα και οι επαφες ηταν σε καλη κατασταση.

Την περασα απο τα κλασσικα βασανιστήρια (Furmark κλπ) και δεν εβγαλε κατι περιεργο.

Θα προτιμουσα καινουρια; Αναμφισβήτητα. Αλλα ακομα και αν η οικονομικη κατασταση ηταν καλη, προσωπικά αρνούμαι να πληρώσω €480 για κατι που αξιζει €330.

Ομοιως δεν θα εδινα 110€ για μια GT 1030 που αξιζει το πολυ 50.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειναι ακομα ακριβες οι καρτες γραφικων.

Εγω πριν λιγο καιρο για εντελως καινουργιο ετοιμο pc για gaming με windows 10 εδωσα 400 ευρω για το παρακατω πληρες συστημα.Πολυ καλη η τιμη του για καινουργιο pc που κανενα εξαρτημα του δεν εχει ξεπερασει τις 7 ωρες χρησης.Το πηρα απο εδω ελλαδα με αποστολη ελτα απο youtuber που κανει παρουσιασεις για gaming pc κλπ με αρκετες χιλιαδες εγγεγραμμενους στο καναλι οποτε μετα την παρουσιαση οταν το εβαλε σε αγγελια το πηρα.

Το εχω μονιμα συνδεδεμενο σε crt tv και οσα συγχρονα παιχνιδια ηθελα να παιξω να τρεχει στην πενα.Υπερ ευχαριστημενος για τις επιδοσεις στα 400 ευρω.

Κουτι: Ipason με 5 rgb ανεμιστήρες
Επεξεργαστης: AMD Ryzen 5 2600
Ψυκτρα επεξεργαστή: VTG με 3 heatpipes
Μητρική: Colorful B450M-K PRO V14
Mνημη Ram: G.Skill Ripjaws V 16GB 3200MHz CL16
Κάρτα γραφικών: GTX 1050 Ti 4gb GDDR5
Ssd: Kingston A2000 1TB NVMe με ψύκτρα RaidSonic Icy Box
Τροφοδοτικό: CoolerMaster MWE 500 Bronze V2 500W

Kαι με εξαιρετικο cable management
 
Τελευταία επεξεργασία:
Mαγκες καλα τα λετε το θεμα ομως ειναι πως δεν εχει τα φραγκα το φιλαρακι μου για καινουργια καρτα ισα ισα 140 ευρω εχει και αν ειναι να παρει μια 1030 καινουργια κλπ χιλιες φορες να παρει μεταχειρισμενη 1060 6GB και οτι κατσει τι να κανουμε τωρα ετσι ειναι με τα μεταχειρισμενα.Το θεμα ειναι πως στην ιδια τιμη εχουν σκασει GTX 1060 με μονο ανεμιστηρα και οι κλασικες με διπλο ανεμιστηρα και δεν ξερω τι ειναι το καλυτερο.
 
Ομοιως δεν θα εδινα 110€ για μια GT 1030 που αξιζει το πολυ 50.

...και μεταχειρισμενη την πουλανε 80-90. Ενταξει εδω θαδινα 20 παραπανω για να παρω την καινουργια. Για μια ομως που κοστιζει 1000 η 2000 και την βρισκεις μεταχειρισμενη στα μισα χρηματα ειναι ενα σοβαρο θεμα και διλημα. Επισης ο δικος σου πωλητης φαινεται σοβαρος που σεβεται τον εαυτο του και την φημη του. Κι εσυ εχεις την γνωση να ελενξεις και πωλητη και καρτα, εγω δεν την εχω. Να εμπιστευτω τα λαμογια του ινσομνια και του βεντορα?
Κανω υπομονη να πεσουν οι τιμες η περνω οτι πιο φτηνο βρω προσορινα.
 
στην ιδια τιμη εχουν σκασει GTX 1060 με μονο ανεμιστηρα και οι κλασικες με διπλο ανεμιστηρα και δεν ξερω τι ειναι το καλυτερο.
Γενικα καλο ειναι να εχεις τουλαχιστον 2 ανεμιστηρες.

Αυτες με εναν ανεμιστηρα ειναι συμβιβασμος για να χωρανε σε μικρα κουτια (mini-itx κλπ).
 
Γενικά το θεμα με τις καρτες γραφικών παραμένει τραγικό χρόνια τώρα, πριν ακόμα γίνει το μπαμ με τα κρυπτονομίσματα. Η NVIDIA ανεβάζει τις τιμές κάθε χρόνο σταθερά, από εποχές GTX 10xx. H "60" σειρά που με αφορά, έχει ξεπεράσει τα 400 ευρώ πλέον (όταν μία 960 πχ κόστιζε κάτω από 300 ευρώ όταν είχε βγει) και λογικά η 4060 θα κοστίζει πάνω από 500. Ολα αυτά άσχετα με το mining που εκεί η 3060 έφτασε και τα 800 ευρώ.

Ακόμα και οι μικρές non-gaming κάρτες είναι πανάκριβες. Οι τιμές στο Σκρουτζ είναι για κλάματα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε φτηνές κάρτες για emulation. Η 730 πχ είναι κάρτα που κοντεύει να φτάσει δεκαετία και ακόμα πωλείται ακριβότερα από όσο κόστιζε πριν απο 4-5 χρόνια.
 
Ομοιως δεν θα εδινα 110€ για μια GT 1030 που αξιζει το πολυ 50.
Δυστυχως οποιος θελει να παρει καινουργια καρτα γραφικων δεν μπορει να κανει κατι και θα αναγκαστει να τα δωσει τα 110€ αν την χρειαζεται.Αν περιμενει να πεσουν οι τιμες στις καινουργιες καρτες δεν προκειται να παρει ποτε στην ζωη του καρτα γραφικων.

Τα μτχ παλι εχουν ενα ρισκο γιατι τα προβληματα που ετοιμαζεται να βγαλει η καρτα δεν εντοπιζονται.Αλλα ομως μπορει και να παρεις κατι καλο και να μην εχεις ποτε προβλημα.θεμα τυχης.
 
Ελατε και στην θεση του επαγκελματια, που χρειαζεται μια καλη καρτα για να κανει την δουλεια του. Αναγκαστικα αυτος θα τα σκασει και θα παρακαλα ναχει δουλεια για να κανει αποσβεση.
Στην περιπτωση του φιλου του metalcandy, νομιζω οτι η 1060 ειναι η πιο βολικη περιπτωση και ευχομαστε ολοι να του τυχει κατι καλο και να το χαρει για χρονια. Κι εγω με 2 φανακια θα διαλεγα, εχουν καλλητερη ροη αερα και συνεπως ψυξη.
 
Ελατε και στην θεση του επαγκελματια, που χρειαζεται μια καλη καρτα για να κανει την δουλεια του. Αναγκαστικα αυτος θα τα σκασει και θα παρακαλα ναχει δουλεια για να κανει αποσβεση.
Στην περιπτωση του φιλου του metalcandy, νομιζω οτι η 1060 ειναι η πιο βολικη περιπτωση και ευχομαστε ολοι να του τυχει κατι καλο και να το χαρει για χρονια. Κι εγω με 2 φανακια θα διαλεγα, εχουν καλλητερη ροη αερα και συνεπως ψυξη.
Φιλε Chris δεν ειναι για μενα η καρτα το PC το δικο μου θα ειναι πολυ καλο για πολλα χρονια ακομα.Οπως γραφω ποιο πανω ειναι για εναν φιλο που του ανθρωπου του εδωσα εγω ενα PC και απλα θελουμε βεκλτιωσουμε την καρτα που ειχαα μεσα και ειναι απο το 2013.Γιαυτο λοιπον και επειδη ο φιλος εχει ολο κι'ολο 140 ευρω και αυτα με πολυ ζορι θεωρησα την 1060 6GB την καλυτερη επιλογη καθως ειναι πολυ καλη καρτα ακομα και σημερα και για την δουλεια που την θελει αλλα και σε σχεση με καποιες νεοτερες καρτες που κοστιζουν πανω απο 200 ευρω ειναι πιολυ καλυτερη.Ο ανθρωπος που θα την παρω εχει ολο καλες αξιολογησεις οποτε απο κει και περα ο θεος και η ψυχη του.
 
Παντως αν καποιος δεν ξερει καθολου απο gaming υπολογιστη μπορει και να σκασει και 200 ευρω σε μεταχειρισμενες καρτες οπως αυτη με 1gb για να παιζει παιχνιδια.

Φαντασου τι παπα πουλανε στον κοσμο και δυστηχως υπαρχουν και θυματα που τσιμπανε.Για την ιστορια περιμενω απο δευτερα την καρτα η οποια ειναι οπως εγραψα και ποιο πανω η Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6G και αγοραστηκε στα 130 ευρω.
 
Καλο gaming! Περιμενουμε να μας πεις τις εντυπωσεις σου απο την κατασταση της καρτας.
 
Πίσω
Μπλουζα