Μια περίεργη μόδα [μπαλώματα στους αγκωνες]

video80

RetroMasteR
Joined
2 Φεβ 2009
Μηνύματα
1.125
Αντιδράσεις
194
Θυμύθηκα άλλη μια περίεργη μόδα απο τα 1980ς.Οι περισσότεροι που είστε απο 30 και πάνω θα το θυμάστε απο τους μεγαλητερους της εποχής(πατεράδες-θιοι κτλ),αλλά και απο πολλές σειρές και ταινίες των 1980ς.Περνάω κατευθείαν στο ''ψητό'' ,η μόδα ειναι αντρική στα σακάκια στο πισω μέρος στο σημείο του αγκώνα περιπου παρατιρούσες σε παρα πολούς κυρίους μπαλωματα!Εντάξει δεν είταν και τόσο καλαίσθητο.

Μοδα Νο2 ανδρικά σακάκια ,αυτό και αν είναι κουλό ,σιγουρα οι περισσότεροι το ξέρετε οτι στα 1980ς διπλόναν τα μανίκια (ΝΑΙ) στα σακάκια!

Είπα να ανοιξω ενα thread μιας και τα θυμήθηκα.Αλήθεια σηναντήσατε φίλοι μου τη συμερινή εποχή καποιον που να ντίνετε έτσι?
 
Mε καφέ μπάλωμα ναι, είχα δει κάποιον πριν κανα 2 χρόνια και μου είχε κάνει εντύπωση! Αύτό με το γύρισμα στα μανίκια αλα Στάθη Ψάλτη, ευτυχώς όχι :D . Επίσης, άλλο παλιό στυλ που παρατηρούσες μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν το πολύ στενό τζην με ελαφρώς γυρισμένα τα μπατζάκια...
 
"Μανούλα" στα γυρισμένα μανίκια, ο Παύλος Ευαγγελόπουλος και αν θυμάμαι καλά και ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ...
 
Τα "μπαλώματα" στους αγκώνες δεν ήταν μόδα αλλά ανάγκη. Ο φτωχός κόσμος συνήθως είχε ένα και μοναδικό σακάκι και επειδή η φθορά ήταν για προφανείς λόγους μεγαλύτερη στους αγκώνες, έβαζαν αυτά τα μπαλώματα για να μην χαλάσει το σακάκι. Λεφτά δεν έπαιζαν για να πάρουν άλλο...

Περιμένετε να φτωχύνουμε λίγο ακόμα και θα δείτε την "μόδα" να επανεμφανίζεται... :xm:
 
Το μπάλωμα που λέω και φαντάζομαι ενοούσε και ο video80, δεν είχε να κάνει με φθορά, αλλά με μόδα. Ήταν πάντα και στους δυο αγκώνες και φτιαγμένο από δέρμα...
 
Ακριβώς, το δέρμα προστάτευε το ύφασμα!
 
Τα μπαλωματα στα σακακια νομιζω οτι ειναι απο το τελος των 70's μοδα... (Και ειναι οπως η μοδα με τα σκισμενα Τζην)... Προσφατα ετυχε να μπω σε ενα "μεγαλο" καταστημα και ειδα αρκετα καλοκαιρινα Σακακια με "ρετρο" φοδρα και σηκωμενα μανικια... Βασικα, ηταν μια μοδα που μεχρι τωρα εχει "στιγματισει" τα 80's και γι'αυτο μ'αρεσει!(Ειδικα με λεπτη γραβατα!) Σημερα δεν ξερω αν θα μου αρεσε να το ξαναβλεπα... Σιγουρα οχι απο τους σημερινους νεους... Ισως απο καποιον 35ρη- 40ρη που θα μπορουσε να το "υποστηριξει".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τις προαλες πετυχα τον Αρη Πορτοσαλτε στην τηλεοραση και φορουσε καφε σακακι με πετσινα μπαλωματα...
 
Αχ, στενές γραβάτες, τι υπέροχο πράγμα.

Κρίμα που τώρα βρίσκεις μονο διαδρόμους απογείωσης αεροπλάνων...

Τα μπαλώματα πάντως, ήταν για να καλύπτουν η/και να προλαμβάνουν την φθορά πρίν γίνουν μόδα
 
Θα διαφωνίσω με τα παιδιά που λένε οτι τα μπαλόματα αυτά είταν αναγκης και όχι μόδας ,γιατί το βλεπα πολλές φορές σε celebrities της εποχής σε ελληνικά αλλά και ξένα σήριαλς -ταινιες κτλ κτλ..,Απο ξένα το είδα (ΝΑΙ κυριοι) στο Knight rider σε καμια 10αρια επισοδεια στον πρωταγωνιστή David Haselhof ,επίσεις η μόδα αυτή εμφανίστηκε σε Santa Barbara και Dynasty ,πιθανός και σε Moonlighting(αλλά εκει δεν πέρνω όρκο).

Απο ελληνικά ειπήρχε σε 100άδες βιντεοταινίες ,αλλά και σε σήριαλς (οπως πχ : Μη μου γυρνάς την πλάτη)Νωμίζω οτι οι δικοι μας ηθοποιοί απλά ζήλεψαν τους ξενους ,είναι κομικο λίγο το πώς εξελίχθηκε αυτή η μόδα διατι ο έλληνας συνδίαζε το τερπόν μετα του οφελίμου,τη μοδα που έβλεπες στις αμερικάνικες ταινίες και σαπουνόπερες της εποχής ,αλλά σε συνδιασμό και με τη προστασία απο τη φθορά του ρούχου ,το αποτέλεσμα οχι και τοσο καλεσθητο ,τουλάχιστον έτσι το βλεπα εγώ τοτε ώς ενα απλό πεδι δημοτικού.
 
video80 πολύ σωστά τα λες ... και τα γράφεις ;) (αν δεν ήταν οι 2 τελευταίες γραμμές), εύγε!
 
video80 είπε:
Θυμύθηκα άλλη μια περίεργη μόδα απο τα 1980ς.Οι περισσότεροι που είστε απο 30 και πάνω θα το θυμάστε απο τους μεγαλητερους της εποχής(πατεράδες-θιοι κτλ),αλλά και απο πολλές σειρές και ταινίες των 1980ς.Περνάω κατευθείαν στο ''ψητό'' ,η μόδα ειναι αντρική στα σακάκια στο πισω μέρος στο σημείο του αγκώνα περιπου παρατιρούσες σε παρα πολούς κυρίους μπαλωματα!Εντάξει δεν είταν και τόσο καλαίσθητο.Μοδα Νο2 ανδρικά σακάκια ,αυτό και αν είναι κουλό ,σιγουρα οι περισσότεροι το ξέρετε οτι στα 1980ς διπλόναν τα μανίκια (ΝΑΙ) στα σακάκια!

Είπα να ανοιξω ενα thread μιας και τα θυμήθηκα.Αλήθεια σηναντήσατε φίλοι μου

τη συμερινή εποχή καποιον που να ντίνετε έτσι?
Τον εργοδότη μου!!! Ο εργοδότης μου τυλίγει ακόμη τα μανίκια στο σακακι!!! Βάζει επίσης και το πουλόβερ μέσα από το παντελόνι!! :D

Για τα μπαλώματα θέλω να αναφέρω ότι ήταν δερμάτινη επένδυση, για να προστατεύεται το ύφασμα. Ξεκίνησε από τους λογιστές οι οποίοι δούλευαν με το χειρόγραφο σύστημα, αφού δεν υπήρχε μηχανογράφηση, και έφθειραν τα μανίκια τους δουλεύοντας πάνω από τα τεράστια βιβλια της εποχής. Μάλιστα έχουν και κάποια άλλη ονομασία, η οποία μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Ακόμη χρησιμοποιούσαν μαύρες καλύπτρες για τον ίδιο λόγο.

Όσο για τις λεπτές γραβάτες, που αναφέρθηκαν, τις έβρισκα πάντοτε κακομοίρικες!Μπλιαχ! :p
 
Clemence είπε:
video80 πολύ σωστά τα λες ... και τα γράφεις ;) (αν δεν ήταν οι 2 τελευταίες γραμμές), εύγε!
Eλπίζω να αναφέρεσε μόνο στα ορθογραφικά μου λάθη και να συμφωνείς σε οτι άλλο υπόθηκε.Παντου και πάντα κανω ορθογραφικά λάθη! Κανεις δεν είναι τέλειος!
 
video80 είπε:
Eλπίζω να αναφέρεσε μόνο στα ορθογραφικά μου λάθη και να συμφωνείς σε οτι άλλο υπόθηκε.Παντου και πάντα κανω ορθογραφικά λάθη! Κανεις δεν είναι τέλειος!
ναι, αλλά κάπου έπρεπε να στο πω ότι το έχεις φτιάξει πολύ το θέμα! μπράβο και πάλι.
 
Αντίστοιχη μόδα υπήρχε με τα "μπαλώματα" στα γόνατα.


Άλλη μια περιοχή τριβής, ιδιαίτερα για εμάς τους σκουντούφληδες...
 
Άλλη έκφραση αυτής της μόδας ήταν και τα πουλόβερ με δέρμα. Όχι κατ' ανάγκην στους αγκώνες ως μπαλώματα (υπήρχαν και τέτοια), αλλά σαν ρίγες, σαν "επωμίδες", σαν σήματα μπροστά στο στήθος (εγώ είχα ένα με καστόρινο ναυτικό τιμόνι !),είτε με ολόκληρη την μπροστινή πλευρά καστόρινη. Υπήρχε σίγουρα μέχρι το 96-97, ιδίως σε μαγαζιά που πούλαγαν αμιγώς δερμάτινα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Τις προαλες πετυχα τον Αρη Πορτοσαλτε στην τηλεοραση και φορουσε καφε σακακι με πετσινα μπαλωματα...
Kαλά, ο Πορτοσάλτε δεν είναι και το υπόδειγμα αισθητικής......
 
...και οι βάτες κυρίες και κυριοι συμφορουμήτες... καπως έτσι έβγαινε ο Ψάλτης με σακάκι να έχει τις πλάτες του Σβαρτζενέγκερ
 
Thor είπε:
...και οι βάτες κυρίες και κυριοι συμφορουμήτες...
Αλλο ένα μεγάλο θέμα και αυτό που πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Θημήθηκα και άλλη μια μόδα που αφορά τις γυνέκες της εποχής ,φαρδιά πουκάμισα +φαρδιά (αλλά μέχρι αηδίας) ζώνη ,με διπλομένα (ενοείτε) μανίκια.
 
Aggalitsas είπε:
Ξεκίνησε από τους λογιστές οι οποίοι δούλευαν με το χειρόγραφο σύστημα, αφού δεν υπήρχε μηχανογράφηση, και έφθειραν τα μανίκια τους δουλεύοντας πάνω από τα τεράστια βιβλια της εποχής. Μάλιστα έχουν και κάποια άλλη ονομασία, η οποία μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.
Μανσετες τις ελεγαν. :)

Μπορεις να τις διακρινεις στην παρακατω φωτο

απο την ταινια "Το κοροιδακι της δεσποινιδος"

του 1960 που τις φοραει ο Ντινος Ηλιοπουλος...

ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ Δ&#9.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα