Μικρές Κυρίες: Οι ταινίες - Little Women (1933, 1949, 1994)

caprice

RetroMasteR
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
1.181
Αντιδράσεις
186
Το μυθιστόρημα «Μικρές Κυρίες» γράφηκε από την Louisa May Alcott ( 1832 – 1888 ), δημοσιεύτηκε σε 2 τόμους το 1868 και το 1869 και βασίζεται στα προσωπικά και οικογενειακά βιώματα της συγγραφέως με τις τρεις αδελφές της. Ο πρώτος τόμος πήγε πολύ καλά εμπορικά και έτσι προχώρησε και στη συγγραφή του δεύτερου τόμου με τίτλο «Καλές σύζυγοι»*.Το 1880 τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν σε ένα ενιαίο τόμο με τον τίτλο «Μικρές Κυρίες». Ακολούθησαν τα έργα «Μικρός Κύριος» (1871) και «Τα αγόρια της Τζο» (1886)

Η υπόθεση εκτυλίσσεται την εποχή του Αμερικανού Εμφύλιου Πολέμου και περιγράφει τη ζωή της οικογένειας Μαρτς που απαρτίζεται από τον πατέρα (ο οποίος αφήνει προσωρινά την οικογένειά του και πάει στον πόλεμο), τη σύζυγό του (που μένει πίσω μέχρι να χρειαστεί να φύγει για να φροντίσει τον τραυματία σύζυγό της) και τα τέσσερα κορίτσια τους: Μεγκ, Τζο, Μπεθ και Έιμυ που παραμένουν ενωμένα παρά τις αντιξοότητες λόγω της ένδειας και του πολέμου

*Στην Ελλάδα το βρίσκουμε με τον τίτλο "Οι Μικρές Κυρίες παντρεύονται", αν δεν κάνω λάθος

Ταινία του 1933

Προβολή συνημμένου 28162

Η ταινία αυτή σε σκηνοθεσία του George Cukor. Το σενάριο των Sarah Y Mason & Victor Heerman είναι βασισμένο στο ομότιτλο κλασικό έργο. Αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα μεταφοράς του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, μετά από τις βουβές ταινίες του 1917 και 1918.

Στο ρόλο της Τζο η Katharine Hepburn

Προβολή συνημμένου 28161

Ταινία του 1949

Προβολή συνημμένου 28163

Η ταινία αυτή σε σκηνοθεσία Mervyn Le Roy. Το σενάριο των Sally Benson, Sarah Y Mason & Victor Heerman.

Σε σχέση με το βιβλίο και την ταινία του 1933 εντοπίζουμε μεταξύ άλλων τις ακόλουθες διαφορές:

§ Στην αρχή του βιβλίου, όταν τα κορίτσια έχουν στη διάθεσή τους από 1 δολάριο για να το ξοδέψουν όπως θέλουν αποφασίζουν να αγοράσουν κάτι για τη μητέρα τους. Στην ταινία, αρχικά ψωνίζουν για τους εαυτούς τους αλλά τελικά αγοράζουν δώρα για τη μητέρα τους.

§ Σε αυτή την ταινία η Μπεθ παρουσιάζεται νεώτερη από την Έιμυ παρόλο που στο βιβλίο είναι μεγαλύτερη.

§ Αντί της πρώτης συνάντησης της Τζο και του Λόρι στο χριστουγεννιάτικο πάρτι, εδώ συναντιούνται όταν η Τζο τον επισκέπτεται επειδή είναι άρρωστος όσο τα υπόλοιπα κορίτσια παίρνουν το πρωϊνό τους

§ Στο χριστουγεννιάτικο πάρτι πηγαίνουν και τα 4 κορίτσια, ενώ στο βιβλίο είχαν πάει μόνο η Μεγκ και η Τζο.

§ Στο βιβλίο, η Έιμυ σταματάει το σχολείο λόγω της κακής συμπεριφοράς του δασκάλου της αλλά στην ταινία ως λόγος εμφανίζεται το ότι ζωγραφίζει στην πλάκα της.

§ Αρκετές σκηνές έχουν παραληφθεί όπως το ομαδικό πικνίκ όπου η Έιμυ γλιστράει στον πάγο ακολουθώντας τη Τζο και το Λόρι στο ποτάμι καθώς και το ότι η Έιμι και ο Λώρι ερωτεύονται στην Ευρώπη.

Εδώ το ρόλο της Έιμυ έχει η Elizabeth Taylor

Προβολή συνημμένου 28164

Ταινία του 1994

Προβολή συνημμένου 28165

Σε σκηνοθεσία της Gillian Armstrog, η οποία απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Με τη Susan Sarandon στο ρόλο της μητέρας και τη Winona Ryder στο ρόλο της Τζο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταινία παίχτηκε σε 1503 αίθουσες στην Αμερική και τον Καναδά. Ο προϋπολογισμός της ήταν 18 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε 50 εκατομμύρια δολάρια σχεδόν. Είχε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ: Α΄γυναικείος ρόλος (Ράιντερ), Κοστούμια (Κόλιν Άτγουντ) και Μουσική (Τόμας Νιούμαν).

Πηγές:Wikipedia.org, movieactors.com, allmoviephoto.com, brightwallinadarkroom.com, greekbooks.gr, cine.gr

Για την πλοκή του έργου αξίζει να δείτε και αυτό: Μικρές Κυρίες
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλό ποστ! Ευχαριστούμε caprice! Δεν ήξερα ότι υπήρχαν και άλλες ταινίες εκτός από τη γνωστή με τη Ράιντερ. Το βιβλίο το διάβασα πολύ μικρή και θυμάμαι ελάχιστα, όμως η ταινία είναι από τις αγαπημένες μου και το παιδικό το ίδιο.

Το παιδικό υπάρχει ολόκληρο στο youtube (επίσης έχω χρόνια να το δω)

[edit]"Mikres kirie..."


The YouTube account associated with this video has been terminated due to multiple third-party notifications of copyright infringement.



Sorry about that.[/edit]





Από την ταινία, εκτός από τη Ράιντερ κ τη Σαραντον λάτρεψα και τον Κρίστιαν Μπέιλ ως Λώρη. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πανεμορφο το ποστ σου, μια απο τις πιο αγαπημένες μου ταινίες του 94', την εδειχνε το mega καθε Χριστουγεννα πρωι κατα τις 7 ή και Πρωτοχρονια , υπέροχη η Σαραντον ως κυρια Μαρτς αλλα και η Ραιντερ ως Τζο ( απορω γιατι δεν πηρε το οσκαρ η Ραιντερ στον καλυτερο ρόλο της καριέρας της, ηταν εκπληκτική, το παιρνουν αλλες και άλλες με πολυ κατωτερες ερμηνείες, προσωπικη αποψη πάντα)!

Την εποχη εκεινη καποια κοπέλα ειχε απαχθεί στην πολιτεια που ζουσε η ηθοποιος και μετά την βρηκαν νεκρή, η Γουινόνα παρακολούθησε το συμβάν απο πολυ κοντά κανοντας ενεργειες για την ανερευση τηςκαι στάθηκε διπλα στην οικογένεια, μετά θα αφιερωσει την ερμηνεία της στην μνήμη της..η Γουινονα μεγάλωσε σε μια οικογενεια με γονείς ακτιβιστές, μεγάλωσε λιγο χίπικα θα λέγαμε απο πολυ μικρή πήγε σε σχολή υποκριτικής, υπάρχουν σκηνές της σε παιδικές παραστασεις της και ειναι κουκλί, ειλικρινά..
 
Θα προσθέσω 3 χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις 3 ταινίες

1994 ryder1.JPG

Πηγές: Classicfilmguide.com, community.livejournal.com, allmoviephoto.com

Εκτός θέματος ( ; )

Επίσης θα ήθελα να πω ότι αξίζει να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για να δείτε πόσο όμορφα έχει εικονογραφηθεί το εξώφυλλο κάθε έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε έως σήμερα.

littlewomen1949.jpg

1933.gif
 
Little women (1994)

Το έβαζε το μεγκα, παραμονή Πρωτοχρονιάς αρκετά συχνά, στις 7 το πρωί. Υπάρχει ομορφότερη χριστουγεννιάτικη ιστορία από τις περιπέτειες της οικογένειας Μαρτς και των τεσσάρων τόσων διαφορετικών μεταξύ τους αδελφών; Η Ραιντερ δίνει άλλη στάθμη και προσωπικότητα στο αγοροκόριτσο Τζο που πάντα φανταζόμουν ως έναν μελαχροινό, μικροκαμωμένο σίφουνα ( αν και στο βιβλίο είναι ψηλή και ξανθιά)και η Σούζαν Σαράντον έχει την δυναμικότητα και την τρυφερότητα της κυρίας Μαρτς σε όλο της το μεγαλείο. Κρίμα που η Ραιντερ δεν πήρε όσκαρ για την ερμηνεία της αυτή ενω και ο Μπέιλ είναι ο ιδανικός Λόρι και η ηθοποίος που ερμηνεύει την Μέγκ αξιοπρόσεκτη και συνεπής σαν μεγαλη αδελφή...

[edit] Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

φυσικά υπάρχει και σειρά του 78'

το θεμα ξανάεγινε απο την caprice, οπότε αν θέλετε το εντάσοουμε εδώ:

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?17463-Μικρές-Κυρίες-Οι-ταινίες-Little-Women-(1933-1949-1994)

να και το σηριαλ του 78:

[edit] Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εφόσον υπάρχει ανοιχτό θρεντ ήδη για κάποιο θέμα, τότε συγχωνεύονται! ;)

Είναι τόσο εξαιρετικό και πλήρες το ποστ της Caprice, που αφήνει ελάχιστα πράγματα για να συμπληρώσουμε! :)

Απλά, πρέπει να πάμε (πάω), να δούμε (δω) τις ταινίες κάποια στιγμή, αφού δεν το έχω ήδη κάνει! :D
 
Σαφέστατα Μαριάννα και είναι τόσο χριστουγεννιάτικο το θέμα που θα πρέπε να το τιμήσουμε ;) αν κάποιος έχει δει το σηριαλ ας μας πει, αν το είχε δείξει τότε η ερτ;
 
Δεν εχω δει την ταινία, η οποία συχνά προβαλλεται και τη Μεγαλη Εβδομάδα στο MEGA (η ταινια του 1994), αλλά εχω διαβασει το βιβλίο, πολύ καλό!

***αυτη την Παρασκευη στις 7.40 στο MEGA θα προβληθεί η ταινια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειναι θεσμος για το μεγκα να μπαινει η ταινια το πρωι καθε πρωτοχρονια! Νομιζω πως ειναι εξαιρετικη επιλογη για οσους δεν την εχουν δει/ την μητερα των κοριτσιων την φανταζομουν σαν την σουζαν σαραντον με την μορφη και τον λογο της! Ο λορι δε πανεμορφος, η τζο παιχνιδιαρα και ριψοκινδυνη.
 
Έχω δει τις δύο ταινίες, εκείνη του 1949 με την Τέηλορ ως ξανθιά Έιμυ!!!! (Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, έτσι περιγράφεται η ηρωίδα στο βιβλίο ξανθή, γαλανομάτα και καλλονή) και την πρόσφατη του 1994 με την Γουινόνα Ράιντερ. Δεν έχω άποψη για την πρώτη version, αλλά νομίζω ότι η πιο πρόσφατη θα ήταν και πάλι η καλύτερη για μένα. Ζέστες, όμορφες, τρυφερές ερμηνείες.
 
Απο οτι διαβαζω απο την καπρις η ταινια με την τειλορ εχει πολλες διαφοροποιησεις απο το βιβλιο! Επισης θα ηθελα να δω αποψεις για τηβ χεμπορτ ως τζο ειχε την ενεργεια της η ηθοποιος
 
Νομίζω ότι η Χεπμπορν έδωσε έμφαση στο αγορίστικο χαρακτήρα της Τζο. Η ερμηνεία της Ράιντερ, κατά τη γνώμη μου, ήταν ανώτερη και άξιζε Όσκαρ.
 
Παιδιά την νέα ταινία την είδε κανείς με την Μερυλ Στριπ αύριο θα βγει στο δικό μας σινεμά! Καμιά ιδέα για το πώς είναι;
 
Παιδιά την νέα ταινία την είδε κανείς με την Μερυλ Στριπ αύριο θα βγει στο δικό μας σινεμά! Καμιά ιδέα για το πώς είναι;

Η Μέρυλ Στριπ θα κάνει την μαμά των κοριτσιών? Αχ, πολύ θέλω να το δω...
 
Α μάλιστα... Που παίρνει μαζί της την Έιμι τελικά στην Ευρώπη... Ωραία, ωραία... Κάπου θα το πετύχω...
Nαι ναι ακριβώς ! Και δεν παντρεύτηκε ποτέ καθόσον όπως λέει πλούσια, δεν το χε ανάγκη! Το έργο αρχίζει από το τέλος αυτήν την φορά ! Με φλαςμπακ
 
Πίσω
Μπλουζα