Μικροϋπολογιστές: Ένας ελληνικός χρονολογικός χάρτης ανά κατασκευαστή

foutix

RetroNuts
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.765
Αντιδράσεις
1.221
Έβλεπα πρόσφατα τα ποστ του μέλους @Mr.Computer και σκάλιζα τα εξαιρετικά βίντεο του στο κανάλι του. Βλέποντας 3-4 βίντεο και γυρνώντας έπειτα στο φόρουμ, διαπίστωσα οτι ενώ ξέρω κάμποσα πράγματα γύρω από τα ηλεκτρονικά (παντός είδους) του 90, έχω λειψές γνώσεις για εκείνα της δεκαετίας του 80 και ειδικότερα για τους μικροϋπολογιστές και το πως αυτοί κινήθηκαν στην Ελλάδα. Δλδ πότε κυκλοφόρησαν, πόσο κόστιζαν, ποιά μοντέλα ήρθαν, τι απήχηση είχαν κτλ.

Διαπιστώνοντας το κενό γνώσης σε πλατύ κοινό, σκέφτηκα την έναρξη του θέματος με σκοπό να συνδιαμορφώσουμε έναν χρονολογικό «χάρτη» με ελληνικό χρώμα για την πορεία των μικροϋπολογιστών ανα κατασκευαστή.

Όπως ανέφερα, οι γνώσεις μου είναι ελλιπείς και ανεμένω τη συνεισφορά των μελών για να καρπίσει η προσπάθεια.

Εν αρχή παραθέτω κάποιες πληροφορίες που συνέλεξα από το Wikipedia για τα μηχανήματα της Sinclair περιμένοντας feedback για ελληνικά δεδομένα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
SINCLAIR

Sinclair ZX80 κυκλοφόρησε από τον Γενάρη του 1980 ως τον Μάρτη του 1981 στην Μ. Βρετανία με κόστος 99 λίρες, χωρίς να περιλαμβάνονται περιφερειακά. Βασίζονταν στο τσιπ Zilog Z80 χρονισμένο στα 3.25MHz, με λειτουργικό το Sinclair BASIC system, RAM από 1kb με επέκταση στα 16kb και ROM 4kb. Mονάδα ανάγνωσης και καταγραφής δεδομένων ήταν οποιοδήποτε κασετόφωνο.

Sinclair ZX81 κυκλοφόρησε από το Μάρτη του 1981 ως το 1984 σε όλο τον κόσμο με κόστος 69 λίρες χωρίς να περιλαμβάνονται περιφερειακά. Βασίζονταν στο τσιπ Zilog Ζ80 χρονισμένο στα 3.25MHz, με λειτουργικό το Sinclair BASIC system, RAM από 1kb με επέκταση στα 64kb και ROM 8kb. Όπως υπονοεί το όνομα του ήταν συνεχιστής του μεγαλύτερου αδελφού του ΖΧ80, έχοντας ξεπεράσει κάποια από τα σοβαρά προβλήματά του.

ZX Spectrum κυκλοφόρησε από τον Απρίλιο του 1982 ως το 1992. Βασίζονταν στο τσιπ Zilog Ζ80 χρονισμένο στα 3.5MHz, με λειτουργικό το Sinclair BASIC system, RAM από 16Kb (με κόστος 125 λιρών) με επέκταση στα 128Kb και ROM 32Kb. Ήταν το πρώτο μηχάνημα της Sinclair που υποστήριζε έξοδο σε έγχρωμη οθόνη, ενώ υπήρχαν πολλές βελτιωμένες εκδόσεις του όλα αυτά τα χρόνια της παραγωγής του.


Από τον SPECTRUM +2 (1986) και μετά η Sinclair εξαγοράστηκε από την ανταγωνίστρια εταιρεία Amstrad.
 
Ο SINCLAIR SPECTRUM PLUS 48K αγοράστηκε από εμένα τον Δεκέμβριο του 1986 από το κατάστημα MICROPOLIS (Στουρνάρη) αντί 22.000 δραχμών! Πολλά λεφτά για την εποχή εκείνη.
 
Θα κάνω κι εγώ μια γρήγορη συνεισφορά στη λίστα σου, αν και καθημερινή είναι μεγάλη η κούραση, οπότε βάζω μόνο ένα προς το παρόν
Sinclair QL Κυκλοφορούσε μεταξύ Iανουαρίου 1984 και Απριλίου 1986, με κύρια χαρακτηριστικά CPU 68008 στα 7.5MHz, 128KB RAM και 2 ενσωματωμένα Microdrive. Η τιμή του στην Ελλάδα ήταν 89000Δρχ, ενώ κυκλοφόρησε κι ελληνική ROM.
 
@Takero72 : όντως ήταν πολλά λεφτά γιατί είχαμε βάλει στο μάτι με την αδερφή μου την τηλεόραση τσέπης του Sinclair, και ενώ είχαμε μαζέψει γύρω στο χιλιάρικο, από το χαρτζιλίκι μας, πήγαμε να την...αγοράσουμε αλλά αυτή έκανε 20 χιλιάρικα + ...πάθαμε γερή ψυχρολουσία που την θυμάμαι ακόμη όταν πήγαμε στο μαγαζί και ακούσαμε την τιμή!
 
Λίγο off-topic.
Σε δραχμές 40 χιλιάδες πήρα τον C64 το 1983, μου τον έφερε ο πατέρας μου από Ολλανδία. Περίπου τόσο έκανε και στην Ελλάδα τότε. Ταλαιπωρηθήκαμε όμως αρκετά να τον εκτελωνίσουμε, οι υπάλληλοι δεν τον πέρναγαν μη έχοντας ιδέα τι είναι αυτό οπότε κλασικά Ballantine's, Marlboro αλλά και ρολόγια μοιράστηκαν στους υπαλλήλους. Όποιος είχε μπαμπά ναυτικό στα 80s την γνωρίζει την διαδικασία. Συνολικά, μας κόστισε πολύ ακριβότερα απ΄ότι αν τον αγοράζαμε από εδώ.
 
Οι "αδιάφθοροι" υπάλληλοι των τελωνείων...
 
@Blue Max : μου θυμίζεις που στα '80ς έφερα λαθραία...μέσα στο σακβουαγιάζ μου ένα διπλό κασετόφωνο που το είχα πάρει από τη Γερμανία 100 μάρκα! Τότε νόμιζα ότι έκανα την αγορά του αιώνα, ενώ ήταν ένα παλιοκασετόφωνο, προφανώς ταϊβανέζικο, το οποίο είχε διπλή κασέτα και ένα ραδιόφωνο της πλάκας!
 
Συνεχίζοντας με τους AMSTrad ανεβάζω κάποιες πληροφορίες από τη Wikipedia για τα μηχανήματα της μαζί με κάποια σχόλια.

Όπως και η Sinclair, η AMSTRAD παρουσίασε 8-bit home computers με τα μοντέλα CPC464, CPC664, και CPC6128.

CPC464: Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1984 στη Μεγάλη Βρετανία με 64 Κb RAM και τιμή 250 λίρες για την πράσινη οθόνη και 360 για έγχρωμη. Το σύστημα περιελάμβανε σε ενιαίο πλαίσιο και τη συσκευή ανάγνωσης δεδομένων κασέτας. Ο επεξεργαστής ήταν o Zilog Z80A στα 4 MHz και το λειτουργικό το AMSDOS με την Locomotive Basic.

CPC664: Τον Απρίλη του 1985 κυκλοφόρησε στη ΜΒ ένας διάδοχος του 464 έχοντας σαν μεγάλη καινοτομία την υποστήριξη δισκετων 3 ιντσών και την επανασχεδίαση του πληκτρολογίου. Το μοντέλο αυτό κρατήθηκε σε παραγωγή για περίπου 6 μήνες. Να σημειωθεί ότι υπήρχε και μεγάλη αύξηση στην τιμή, καθώς το μοντέλο με την πράσινη οθόνη πωλούνταν στις 339 λίρες ενώ αυτό με την έγχρωμη στις 450. Τα υπόλοιπα τεχνικά ήταν τα ίδια με του προγόνου του.

CPC6128: Το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1985 στις ΗΠΑ. Δυο μήνες αργότερα και στην Ευρώπη, με τιμές 300 λίρες για την πράσινη και 400 για την έγχρωμη οθόνη. Η RAM διπλασιάστηκε και πλέον είναι στα 128Κb ενώ η συμβατότητα με το CP/M+ operating system το έκανε ελκυστικό και για επαγγελματική χρήση.

Οι σειρές CPC464 και CPC6128 παρέμειναν σε παραγωγή μέχρι το 90, όπου και αντικαταστάθηκαν από τις σειρές 464+ και 6128+ χωρίς την ανάλογη επιτυχία των προγόνων τους.

Σχόλιο: Κατά μια έννοια, η Amstrad άφησε την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων στην ομάδα της Sinclair που εξαγόρασε το 1986 ενώ οι δικοί της ερευνητές στράφηκαν σε άλλους τομείς ανάπτυξης της εταιρείας. Η φιλοσοφία των Amstrad ήταν περισσότερο στην προσφορά έτοιμων λύσεων για τον πελάτη, κάτι αναμενόμενο απο μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών με πείρα ετών, πριν την κατασκευή υπολογιστών.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Άλλο ένα για τη λίστα. Τώρα το ποια λίστα είναι λίγο θέμα, αφού είναι και Spectrum και Amstrad... Άρα, γιατί όχι και για τις δύο. :)
Spectrum+3 Μια έκδοση του ZX Spectrum με 128Κ μνήμης, από την Amstrad. Παρόμοιος με τον +2, με τη διαφορά ότι διαθέτει ενσωματωμένο disk drive των τριών ιντσών, νέες ROM με το +3DOS και τη δυνατότητα να τρέχει CP/M. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1987 στην τιμή των 59.000 Δρχ.
 
Πολύ ωραία η προσθήκη κ. Κομπιουτερ…με την ολοκλήρωση του πρώτου σετ αναφοράς με τους commodore ευελπιστώ να έχουμε και τον πρώτο πίνακα με τις διακλαδώσεις/διασταυρώσεις...σας θέλω ετοιμοπόλεμους.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Άλλο ένα για τη λίστα. Τώρα το ποια λίστα είναι λίγο θέμα, αφού είναι και Spectrum και Amstrad... Άρα, γιατί όχι και για τις δύο. :)
Spectrum+3 Μια έκδοση του ZX Spectrum με 128Κ μνήμης, από την Amstrad. Παρόμοιος με τον +2, με τη διαφορά ότι διαθέτει ενσωματωμένο disk drive των τριών ιντσών, νέες ROM με το +3DOS και τη δυνατότητα να τρέχει CP/M. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1987 στην τιμή των 59.000 Δρχ.
Μετά τον SPECTRUM+ δεν υπήρχε ανταπόκριση των μοντέλων στην Ελλάδα. Δεν θυμάμαι κάποιον κοντινό μου να αγόρασε SPECTRUM+2 ή +3. Όλοι σχεδόν αγόραζαν τον AMSTRAD 6128 (και εγώ μετά την πώληση του Spect.+). Προσωπικά, δεν ένιωσα την ίδια αγάπη για τον 6128 όση για τον σπεκτρουμάκο και πραγματικά μετάνοιοσα που τον πούλησα. Επίσης πιο πολύ είχα ευχαριστηθεί τα παιχνίδια του SPECTRUM.

Αλλαγή παραγράφου.
Κάθε Σάββατο πρωί πηγαίναμε με τον κολλητό φίλο μου και χαζεύαμε τη βιτρίνα του Αξαρλή με τους ACORN που έπαιζαν 3D demo graphics!
 
Πίσω
Μπλουζα