Μικρός αλλά ήρωας (ΚΡΙΣ ΣΦΕΤΑΣ)

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.049
Μία ακόμα βιντεοταινία με τον ΚΡΙΣ ΣΦΕΤΑ, το "παιδί θαύμα" της ελληνικής βιντεοκασέτας.

Η ταινία είναι του 1989, γυρισμένη στην Κύπρο. Σκηνοθέτης (όπως πάντα), ο Γιώργος Σφέτας (μπαμπάς του Κρις).

attachment.php


Ο Κρις υποδύεται έναν νεαρό Κύπριο, ταλαντούχο αθλητή του καράτε, που ζει στην Αθήνα.

Κάποια Χριστούγεννα, οι γονείς του τον στέλνουν στην Κύπρο, για να γνωρίσει τους συγγενείς και τον τόπο του.

Εκεί, μαθαίνει από τον παππού του, για τον Αττίλα και της τουρκικές βαρβαρότητες.

Παράλληλα, ο παππούς του αναφέρεται σε μια θρησκευτική εικόνα (πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο) που βρίσκεται ακόμα στο (υπό-κατοχή) πατρικό σπίτι τους.

Οι διηγήσεις του παππού, ξυπνάνε συναισθήματα μέσα στον νεαρό, ο οποίος και αποφασίζει να περάσει την "Πράσινη γραμμή" ώστε να πάρει πίσω την εικόνα.

Εμπόδιο στο παράτολμο σχέδιό του, αποτελεί μια «ειδική μονάδα του τούρκικου στρατού» (κατά τον σεναριογράφο) που είναι επιφορτισμένη με την φύλαξη της περιοχής. Στην πραγματικότητα, η μονάδα αυτή, αποτελείται από έναν αξιωματικό (φέρων πιστόλι) και 5 άοπλους μαλλιάδες στρατιώτες ! Τουλάχιστον η στολή παραλλαγής τους, φαίνεται ιστορικά ακριβής.

Ο Κρις, ανακτά την εικόνα και σαπακιάζει στις «καρατιές» τους μογγολο-μαλλιάδες. Λίγο πριν επιστρέψει στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, ο τούρκος αξιωματικός τον πυροβολεί από κοντινή απόσταση. Όμως ο Κρις σώζεται, καθώς η σφαίρα σφηνώνεται στην εικόνα (κάτι που εκλαμβάνεται ως «θαύμα»).

Τελικώς, οι φίλοι και συγγενείς του, τον επιπλήττουν μεν για την «απερισκεψία» του, αλλά τον επαινούν για το θάρρος του. Η πολύτιμη εικόνα, έχει επιστρέψει στην οικογένεια, επιφέροντας (έστω και μερικώς) «δικαίωση» για τα γεγονότα του 1974.

Η ταινία «κυλάει» γρήγορα (σε αντίθεση με ορισμένες άλλες βιντεοταινίες του Κρις) και οι σκηνές δράσης είναι «αξιοπρεπείς» (για ελληνική καράτε-βιντεοταινία).

Εν τέλει, οι «οπαδοί» του Κρις θα περάσουν ευχάριστα 90ʼ ενώ οι έχοντες «εθνικές ανησυχίες» θα αναπολήσουν.

Το όλο πνεύμα του έργου, είναι το γνωστό «πολιτικά μη-ορθό» που ίσχυε στα 80ʼs και οι τούρκοι παρουσιάζονται με τον χειρότερο τρόπο (δολοφόνοι, ανίκανοι, ακραίοι μιλιταριστές, κλπ).

Πρέπει να είναι η μοναδική «πατριωτική βιντεοταινία». Δεν ξέρω αν ευσταθεί ο όρος που της αποδίδω, αλλά αυτός μου έρχεται ευκολότερος, καθώς ασχολείται με ένα (ακόμα καυτό τότε) εθνικό θέμα.

Πραγματικά απορώ, για το πώς γυρίστηκε αυτή η ταινία, και με ποιανού την πρωτοβουλία. Άραγε να ήταν απόρροια «εθνικών ανησυχιών» της οικογένειας Σφέτα ; Να ήταν «απόπειρα αφύπνισης» και πρωτοβουλία Κυπρίων ; Να ήταν προσπάθεια εμπορικής εκμετάλευσης των πατριωτικών αντανακλαστικών ; Λίγο απʼόλα ; Ποιος ξέρει ! Πολύ θα ήθελα να ρώταγα τον Κρις, αν ποτέ τον συναντούσα ( ακούτε εσείς που θα πάτε φέτος στο Γκαγκάριν ; )

Πάντως, το γνωστό σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» κοσμεί το εξώφυλλο της βιντεοκασέτας.

Υ.Γ. : Κρίμα που τα αληθινά γεγονότα στην «Πράσινη γραμμή» το 1996 (θυσία νεομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού) δεν ήταν στο ίδιο πνεύμα με το “happy end” της ταινίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ουτε που ειχα ακουσει για την ταινια αυτη!

Μπαινει στο que των υπολοιπων Σφετο-ταινιων που πρεπει να παρακολουθησω πριν το Φεστιβαλ
 
Ωραια παρουσιαση exetlaios!Ευχαριστουμε!
 
ειχα μιλησει με τον πατερα του κρις οταν τον βρηκα τυχαια ειχε ερθει να δει την μητερα του και μου ειχε πει οτι δεν ειναι γυρισμενο στην κυπρο οπως λεει αλλα το εχουν γυρισει καπου στην αναβυσσο :sealed: απλα το εκαναν να φαινεται σαν να ειναι η κυπρος επισης τον εναν απ τους μαλλιαδες τον παιζει ο ιδιος

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
θανος είπε:
ειχα μιλησει με τον πατερα του κρις οταν τον βρηκα τυχαια ειχε ερθει να δει την μητερα του και μου ειχε πει οτι δεν ειναι γυρισμενο στην κυπρο οπως λεει αλλα το εχουν γυρισει καπου στην αναβυσσο :sealed:
Απ'όσο θυμάμαι. κάποια πλάνα ήταν σίγουρα στην Κύπρο. Π.χ. υπήρχαν αμάξια με "ανάποδα" το τιμόνι.

Πιθανώς, να γυρίστηκε και στις δύο τοποθεσίες.

Λίγα πλάνα στην Κύπρο για το "εφφέ" και το υπόλοιπο στην Ελλάδα, για οικονομία.
 
...ο Κρις υποδύεται ένα ταλαντούχο αθλητή του καράτε...τι πρωτότυπο...!!!
 
απλα φανταστικη ταινια...επος

ια ια ια ιααααααααααααααα
 
Αναρωτιεμαι συχνα μηπως μεσα στην αγαπη μας για τα retro γινομαστε υπερβολικοι....Τι επικο ειχε πχ αυτη η ταινια η ολες του Κρις Σφετα?Ενα παιδακι που επαιζε καρατε και ειχε την οικονομικη δυνατοτητα ο μπαμπας να τον βαλει να γυρισει και καμια βιντεοκασσετα..Δεν ηταν και τοσο τρομερο τελικα αυτο.Οπως και σε αλλες βιντεοταινιες της εποχης.
 
Gyubrush είπε:
Αναρωτιεμαι συχνα μηπως μεσα στην αγαπη μας για τα retro γινομαστε υπερβολικοι....Τι επικο ειχε πχ αυτη η ταινια η ολες του Κρις Σφετα?Ενα παιδακι που επαιζε καρατε και ειχε την οικονομικη δυνατοτητα ο μπαμπας να τον βαλει να γυρισει και καμια βιντεοκασσετα..Δεν ηταν και τοσο τρομερο τελικα αυτο.Οπως και σε αλλες βιντεοταινιες της εποχης.
απλά γίνεται αναφορά και σχολιασμός στις ταινίες...ρετρό είναι επειδή είναι από τη δεκαετία του 80...
 
BETTY BOOP είπε:
απλά γίνεται αναφορά και σχολιασμός στις ταινίες...ρετρό είναι επειδή είναι από τη δεκαετία του 80...
Συμφωνοι,απλα δεν μπορει ολα τα retro να ειναι καλα και επιτυχημενα..Ειδικα εκεινα που τοτε κοροιδευαμε.
 
Εδώ που τα λέμε ο Σφέτας και οι ταινίες του δεν ήταν και ό,τι καλύτερο έχει βγάλει ο ελληνικός κινηματογράφος (ούτε καν το ελληνικό βίντεο). Μόνο στο Σωτήρης ο Κροκοδειλάκιας παλευόταν και εκεί λόγω του Μουστάκα
 
βιντεο απο την ταινια

 
Πίσω
Μπλουζα