Μνήμες RAM και χαρακτηριστικά τους

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας iliekater
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

iliekater

RetroMasteR
Αντιδράσεις
224
Έχω έναν προβληματισμό με τις μνήμες μου ... Κοιτάξτε τι μου δείχνει :

Εγώ αυτές τις αγόρασα για 1866 MHz , αλλά μου φαίνεται εμένα ή τι βλέπει σαν 1333 MHz ; Μήπως πρέπει να κάνω κάτι στο Bios ; Να προσθέσω πως αυτό μου το δείχνει και σε WinXP Pro SP2 αλλά και σε Win7 64 bits Ultimate .

Ναι PC3-10700 ειναι 1333Mhz.

Για δες στο BIOS τι ρυθμισεις εχει για τη μνημη.

Το part number υποδεκνυει οτι ειναι οντως 1866

Βρήκα μία ρύθμιση στο BIOS , DRAM multiplier ή κάπως έτσι , την οποία από Auto την έκανα 14.0 και μου έγραφε από κάτω 1867 MHz . Ωστόσω , στα Windows πάλι τα ίδια έγραφε (PC3-10700 (667MHz)) :( ...

Πιστεύω ότι η "ρίζα" του προβλήματος σου έχει την απάντηση της στο FAQ της Corsair:

Q » I purchased a set of memory and I noticed the timings set in the modules SPD is not set the tested spec of the modules; why not?A » The tested settings of any given part would normally need to be set manually and the modules SPD will be set to JEDEC standard for the specific part so they will post on any system with default voltage.
http://www.corsair.com/faq/default.aspx

Δεν υπάρχει JEDEC standard για τα 1866 από όσο γνωρίζω και όπως προκύπτει και από εδώ.

Απλά η Corsair (όπως και άλλοι κατασκευαστές) δοκιμάζουν κάποια chips σε μεγαλύτερες ταχύτητες από των προδιαγραφών και αν η δοκιμή πετύχει τα "βαφτίζουν" με μεγαλύτερα ratings. Αλλά όπως βλέπεις, στο SPD του module (το οποίο ουσιαστικά "ορίζει" τις αυτόματες ρυθμίσεις για την μνήμη) είναι υποχρεωμένοι να βάζουν τα κανονικά ratings για τον λόγο που εξηγεί.

Αυτό που έκανες με το BIOS νομίζω είναι το σωστό, μόνο με manual ρυθμίσεις μπορείς να πιάσεις ratings εκτός επίσημων προδιαγραφών όπως είναι τα 1866. Προφανώς το Easy Tune 6 "διαβάζει" το SPD και επομένως αναφέρει το επίσημο rating. Σε κάθε περίπτωση πάντως, νομίζω ότι το BIOS "ξέρει" καλύτερα από οποιοδήποτε πρόγραμμα τρέχει μέσα στα Windows.

Δοκίμασε πάντως και το CPU-Z αν θέλεις: http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

Όπως τα είπε ο maddog είναι, μπορεί όντως να αγόρασες τις «σωστές» μνήμες αλλά το BIOS δεν τις αναγνωρίζει σωστά.

Για να παίξεις με μεγαλύτερες συχνότητες πρέπει να ορίσεις χειροκίνητα την ταχύτητα λειτουργίας τους και μερικές φορές να δώσεις και παραπάνω voltage από το default για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Κοίτα τα specs του κατασκευαστή και πράξε ανάλογα.

Πάντως μην νοιώθεις ριγμένος επειδή και έτσι όπως είναι μια χαρά λειοτυργούν, δεν θα δείς τρομακτικές αλλαγές με μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας.

Τελικά μπερδεύτικα ,τι ισχύει ; Σαν τι τις βλέπει τελικά ;

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο tab "Memory" (που δείχνει τις πραγματικές μετρήσεις της μνήμης σου) βλέπω και αναφέρει συχνότητα 932.8 MHz, οπότε συμπεραίνω ότι είναι όντως χρονισμένες στα 1866 πλέον. Μου κάνει εντύπωση πάντως το tRFC που το βγάζει στα 104 clocks.

Στο tab SPD βλέπεις τα χαρακτηριστικά που είναι περασμένα στο SPD, δηλαδή τις θεωρητικά σωστές τιμές. Εκεί βλέπω ότι το tRC το έχει στα 48 clocks για λειτουργία στα 1866, που είναι δυσανάλογο με τα 104 που μετριούνται στην πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα όπως βλέπεις είναι όλα ίδια. Μήπως τελικά θέλει και το overvoltage της, όπως δείχνει το SPD; Δηλαδή να την βάλεις να λειτουργεί στα 1.65V από τα 1.5V;

Η΄επειδή έχω την αίσθηση ότι δεν το κατέχεις και πολύ το άθλημα, ξαναγύρνα την σε auto και άστην να δουλεύει σε χαμηλότερη συχνότητα. Όταν αρχίζουν τα overvolting, αρχίζει και το μεγαλύτερο ρίσκο. :)

DDRII είναι.

Οπότε έχουμε: Τη συχνότητα που μας αναγράφει πάντα Χ 2.

932.8 Χ 2 = 1865,6 Μια χαρά είσαι.

Και DDR να ήταν πάλι το ίδιο θα ίσχυε . Το θέμα δεν είναι εκεί , αλλά αφού είναι 1866 (933) , τότε γιατί στο Max Bandwidth τις αναγράφει 667 ;

Πίσω
Μπλουζα