Μπάμπουσκα (Ρώσικα)

BETTY BOOP

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
7.948
Αντιδράσεις
2.079
Μου άρεσε να βλέπω τις μπάμπουσκες στολισμένες σε σπίτια όταν πηγαίναμε επίσκεψη. Είχαμε κι εμείς στο σπίτι και μου έκανε εντύπωση ότι η μια κούκλα έμπαινε μέσα στην άλλη.
 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
8.780
Αντιδράσεις
12.313
thebest20 είπε:
Τα θυμάστε?Είχα παλιά...Δεν ήταν τόσο παιχνίδι,όσο διακοσμητικό για γραφείο!Βάζω 2 photos που βρήκα στο internetΈχω ακούσει ότι συμβολίζουν την εξέλιξη του ανθρώπου από τη γέννησή του μέχρι να μεγαλώσει!

2nkv39d.jpg
Αυτήν είχαμε στο σπίτι μας. Μάλιστα εγώ είχα φαγωθεί να πάρουμε, όταν στο νηπιαγωγείο ένα παιδί είχε φέρει μια τέτοια. Είχα κυριολεκτικά εντυπωσιαστεί...
 

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιουλ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
257
Η γιαγιά μου είχε τέσσερις διαφορετικές όταν ήμουν μικρή. Δεν με άφηνε να τις πειράζω γιατί ήταν "στολίδια" και λίγα χρόνια μετά τις πέταξε για να μην πιάνουν χώρο. Τί να πείς... Τώρα έχει η μαμά μου μια μπαμπουσκοοικογένεια στολισμένη. Δεν είναι δύσκολο να τις βρείς, έχουν στη λαϊκή.

 


Είχα διαβάσει ένα παραμύθι σχετικά με τη δημιουργία τους. Ήταν ένας ξυλουργός που ήθελε να έχει παρέα γι' αυτό δημιούργησε μια κούκλα. Κάποτε η κούκλα του είπε ότι ένιωθε πολύ μόνη και ήθελε ένα παιδί. Τη ρώτησε αν ήθελε αγόρι ή κορίτσι αν και θα 'πρεπε να πονέσει για να το αποκτήσει και ζήτησε κορίτσι. Έκοψε λοιπόν την κούκλα στη μέση κι έφτιαξε άλλη μία μικρότερη κούκλα και την έβαλε μέσα της. Τότε εκείνη του είπε πως την έκανε πολύ ευτυχισμένη. Με τον καιρό άρχισε και η μικρή κούκλα να ζητά παιδί. Ζήτησε κι αυτή κορίτσι. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται και με την τρίτη καί την τέταρτη κούκλα. Όταν και η μικρότερη κουκλίτσα ζήτησε ένα παιδί ο ξυλουργός ήταν πιά αγανακτησμένος. Σκόπευε ν' αρνηθεί ένα ακόμα κορίτσι, μα αυτή του ζήτησε απλώς ένα μωρό, δεν την ένοιαζε το φύλλο. Κι έτσι ο ξυλουργός της έφτιαξε ένα αγοράκι τόσο μικρό όσο μια δαχτυλίθρα. Κι έζησε αυτός καλά και αυτοί καλύτερα.
 

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
587
Έχω κι εγώ μία, πάντα μου άρεσαν πολύ οι μπάμπουσκες. Crimson Moonlight, μιας και απαντάω σ'αυτό το θέμα, θα σε καλωσορίσω κιόλας από εδώ και να σου πω επίσης ότι μου άρεσε και με τράβηξε πολύ το blog σου, πολύ ατμοσφαιρικό, μυστηριώδες και ονειρικό :) Ωραίο και το παραμυθάκι για τις μπάμπουσκες, δεν το ήξερα αυτό. Γενικά όπως κι εσύ λατρεύω τα παραμύθια κι ασχολούμαι πολύ με αυτά.
 

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιουλ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
257
Σ' ευχαριστώ perlastar για τα όμορφά σου λόγια! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ιστολόγιο! :flower:

 


Για τις μπάμπουσκες λέγονται διάφορες ιστορίες (μερικές αρκετά τρομαχτικές) στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Άν έχεις κάποιον γνωστό από εκεί όλο και κάτι θα σου πεί. Πέρα από αυτό το παραμύθι έχω επίσης ακούσει ότι τις χρησιμοποιούσαν ώς μία "φωτογραφία" της γενιάς (από ένα παιδάκι από την Γεωργία στο δημοτικό) και από μια φίλη μου Ουκρανή ότι λένε πως τις έφτιαξε μία γυναίκα ώς αντικατάσταση για κάθε μωρο της που πέθαινε. Δεν τις έχουν για παιχνίδια εκεί, μόνο για διακόσμιση.
 
Μπλουζα