Μπάντες με μικρή παραγωγική διάρκεια αλλά τεράστια παρακαταθήκη

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.289
Αντιδράσεις
3.349
Σημερα επιστρέφοντας από τη δουλειά και αναμένοντας στην κίνηση της Λυκοβρύσεως για ακόμα μια φορά, άκουγα το κάτωθι:

Have you ever seen the rain

Οι CCR είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες. Ναι μεν χρονολογικά διήρκεσαν για 12-13 χρόνια, όμως ηταν παραγωγικοί μόνο για 4. Και μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έβγαλαν ορισμένα αριστουργήματα, ένα εκ των οποίων είναι το πιο πάνω.

Αρχισα λοιπόν να σκέφτομαι άλλες μπάντες που είχαν μικρή διάρκεια, όχι τόσο χρονολογικά αλλά κυρίως παραγωγικά. Μία επίσης από τις αγαπημένες μου είναι οι Dire Straits. 13 χρόνια και μονο 6 άλμπουμς, εχοντας διαλυθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Once upon a time in the West

Οποιανού δε ντου αρέσει αυτό το άζμα, να βάλει το χέρι του μεσα στο βίντεο, να πατήσει Play και να καθαρίσει την κεφαλή με το μεσαίο δάχτυλο.

Μια ακόμα μπάντα με μικρή διάρκεια ήταν οι Police. Δε χρειάζονται συστάσεις. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες μπάντες και νομίζω καταλάβατε τί θελω να με βρείτε. Ελληνικές ή ξένες, δεν έχει σημασία.

Αν υπάρχει παρόμοιο θρεντ, υποδείξτε μου ποιό είναι για να ζητήσω συγκεχώνευση.
 
Ωραίο θέμα Rygar.

Σπουδαίες μπάντες και οι 2 (και οι τρείς βασικά) που ανέφερες. Τους Dire Strairs τους συγκαταλέγω άνετα ανάμεσα στις 10 σπουδαιότερες μπάντες που έχω γνωρίσει, η μουσική ιδιοφυία του Μark Κnopfler με συναρπάζει από παιδί.

Βάζω ένα track που αγαπώ και κάθε φορά που το ακούω μου αρέσει περισσότερο.

Dire Straits - Private Investigations (1982)



Τώρα για να συνεισφέρω στο θέμα, η πρώτη μπάντα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι Sex Pistols. Το γκρουπ σχηματίστηκε το 1975 και ουσιαστικά διαλύθηκε το 1978 με την αποχώρηση του τραγουδιστή Τζόνι Ρότεν. Ένα και μοναδικό στούντιο άλμπουμ το Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977) με τεράστιο impact στην μουσική βιομηχανία όχι μόνο της πανκ σκηνής αλλά γενικά.

Sex Pistols - Pretty Vacant (1977)

 
Οι Nirvana με τρεις αν δεν κάνω λάθος στούντιο δίσκους. Θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν πολλές γενιές. Υπήρξαν ενεργεί από το 1987 μέχρι τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν το 1994.

Έλα όπως είσαι φίλος.

Nirvana - Come As You Are (1993()

 
Ωραίο θέμα!
Κι εμενα οι Sex Pistols μου ήρθαν πρώτοι στο μυαλό. Δηλαδή στη συναρτηση πιο influential (επιρροή στη μουσική σκηνή) vs μικρότερη δισκογραφία, δεν μπορω να σκεφτώ κάποιον πιο πάνω.
Οι Nirvana με έκαναν να σκεφτώ οτι ιςως θα ηταν ωραίο να είχαμε και ένα θέμα με ρετρό θεωρίες συνομωσιας. Βλέπε Courtney Love δολοφόνος Kurt Cobain..
 
Αν κατάλαβα καλά το θέμα, πρέπει να είναι συγκροτήματα που παρέμειναν για πολλά χρόνια ενεργά αλλά έβγαλαν λίγους δίσκους, οι οποίοι όμως ήταν διαμαντάκια (λίγοι και καλοί που λέμε)... Σπαζοκεφαλιά!
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, διότι το μυαλό μου πάει σε γκρουπ με μεγάλη δισκογραφία.
Πάντως, οι CCR και Dire Straits που αναφέρθησαν είναι όντως, κλασικά παραδείγματα.
 
Αν κατάλαβα καλά το θέμα, πρέπει να είναι συγκροτήματα που παρέμειναν για πολλά χρόνια ενεργά αλλά έβγαλαν λίγους δίσκους, οι οποίοι όμως ήταν διαμαντάκια (λίγοι και καλοί που λέμε)... Σπαζοκεφαλιά!

Αφορά μπαντες που έβγαλαν 2-3-5 δίσκους και υπήρξαν για 4-5-10 χρόνια. Η μπάντες όπως π.χ. οι Sisters of mercy:
1673465835152.png
Μόνο τρεις δίσκοι. Αλλά δίσκοι ΔΙΣΚΑΡΕΣ. Καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το gothic rock. Κάτι τέτοιο εννοώ. Η μπάντα αυτή μπορεί ακόμα να υπάρχει, όμως δεν έχει βγάλει τίποτε εδώ και 32 χρόνια.

Τραίνο (ή τρένο)

Μία πέτρα κι ένα σκληρό μέρος

Ελα, υπάρχουν κι άλλες μπάντες. Βλέπε π.χ. Ευχαρίστηση Διαίρεση (εδώ). Βλέπε Led Zeppelin. Αναφέρομαι σε μπάντες που άφησαν μεγάλο αποτύπωμα, καθόρισαν μουσικά δρώμενα και υπήρξαν για μικρό χρονικό διάστημα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σπουδαίοι οι Sisters of Μercy, τους άκουσα πολύ στα εφηβικά μου χρόνια.

Joy Division είναι μια καλή περίπτωση, έχει τις προυποθέσεις του topic. Με μόλις 2 άλμπουμ στο ενεργητικό τους η μπάντα υπήρξε ενεργή από το 1976 έως το 1980 μετά τον θάνατο του Ίαν Κέρτις. Μπάντα που άφησε το στίγμα της στον χώρο της ροκ μουσικής και ενέπνευσε μεταγενέστερες μπάντες, όπως π.χ Cure.

Joy Division - Love Will Tear Us Apart (1980)

 
Οι Rage Against The Machine με μόνο 4 δίσκους σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά στο σκληρό ήχο.
Ενεργοί απο το 91 εώς το 2000, απο το '07 εώς το '11 και ξανά στη σκηνή απο το 2019.
Πάντα με το ίδιο,το αρχικό τους line-up
 
Νομίζω ότι με βαση το μινιμάλ timeline της μουσικής τους παρουσίας, Θα μπορούσαμε να βαλουμε και τους "δικούς" μας Warlord.
1673544231838.png
Mono 5 άλμπουμ από τα οποία τα δύο πρώτα υπήρξαν επιδραστικά. Ειναι και τα πιο ωραία άλλωστε.

1673544195213.png
Μια δεκάρα για το φτωχό
 
Νομίζω ότι με βαση το μινιμάλ timeline της μουσικής τους παρουσίας, Θα μπορούσαμε να βαλουμε και τους "δικούς" μας Warlord.
Προβολή συνημμένου 256757
Mono 5 άλμπουμ από τα οποία τα δύο πρώτα υπήρξαν επιδραστικά. Ειναι και τα πιο ωραία άλλωστε.

Προβολή συνημμένου 256756´
Μια δεκάρα για το φτωχό
Ειδικά η πρώτη τους εποχή ήταν επιδραστικότατη!
 
Θα μπορούσαν εδώ να συμπεριληφθούν και οι Japan του David Sylvian, με μόλις 5 δίσκους και σχετικά μικρή διάρκεια ζωής απ' το 1974 ως το 1982
 
Πίσω
Μπλουζα