Μπλόκ C [Ηλίας Βενέζης]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.284
Απο τα λιγα εργα που σου μεταφερουν τοσο παραστατικα το μεγεθος της θρασυδειλης κτηνωδιας των Γερμαναραδων κατα την κατοχη.

Το εργο διαδραματιζεται σε ενα κελι των φυλακων Αβερωφ που διαφοροι ανθρωποι, διαφορετικων ταξεων και για διαφορετικους λογους εχουν φυλακιστει απο τους Ναζι και δεν ξερουν τι τους ξημερωνει.

Υπαρχει ενας ανταρτης, ενας νεαρος φοιτητης, ενας σαλταδορος, ενας διπλωματης, ενας στρατιωτικος, ενας απλος πολιτης και ο "θαλαμαρχης".

Καθηλωτικο θεατρικο με εξαιρετικες ερμηνειες. Προσωπικα θα ξεχωρισω αυτη του Νικου Φιλιπποπουλου (σαλταδορος).

Κριμα που αποκλειεται να ενταχθει στο εγκυκλιο προγραμμα σπουδων του Γυμνασιου/Λυκειου. Οσοι εχουν παιδια/ανηψια/αδερφια τετοιας ηλικιας να τα παροτρυνουν να ακουσουν το Μπλοκ C...
 
Δεν ετυχε ποτε να ακουσω η να διαβασω αυτο το θεατρικο.

Φανταζομαι ομως πως η φραση κλειδι ειναι "διαφοροι ανθρωποι, διαφορετικων ταξεων και για διαφορετικους λογους, εχουν φυλακιστει απο τους Ναζι και δεν ξερουν τι τους ξημερωνει".

Οι ανθρωποι αυτοι αποτελουν μαζι, μια μικρογραφια της τοτε κοινωνιας. Καθε ενας απο αυτους εχει διαφορετικο κοινωνικο και οικονομικο υποβαθρο απο τους υπολοιπους. Αλλα ενδιαφεροντα, αλλο χαρακτηρα, αλλο παρελθον, αλλο τροπο εκφρασης, αλλες προσλαμβανουσες. Κι ομως ολα αυτα μπορει να μην εχουν κανενα νοημα τελικα. Ολα αυτα μπορει να καταρευσουν απο στιγμη σε στιγμη, μπροστα στην κοινη μοιρα....

Ειμαι σιγουρη οτι ο μεγαλος Βενεζης θα περιγραφει θαυμασια αυτους τους ανθρωπους που ειναι τοσο διαφορετικοι, και συναμα τοσο ιδιοι μεταξυ τους.
 
Wally είπε:
Κριμα που αποκλειεται να ενταχθει στο εγκυκλιο προγραμμα σπουδων του Γυμνασιου/Λυκειου. Οσοι εχουν παιδια/ανηψια/αδερφια τετοιας ηλικιας να τα παροτρυνουν να ακουσουν το Μπλοκ C...
Να πω ότι το έργο είναι αυτοβιογραφικό και το μοναδικό θεατρικό (αν δεν κάνω λάθος) που έχει γράψει. Στην Κατοχή τον είχαν συλλάβει οι Γερμανοί (διότι μίλησε για ελευθερία σε μία συγκέντρωση) και τον έχωσαν στο Μπλοκ C που έβαζαν τους μελλοθάνατους. Τον πηγαίνανε για εκτέλεση αλλά ξεσηκώθηκε ο κόσμος και γλύτωσε.

Καλά κάνεις και το προτείνεις Wally. Μακάρι τα παιδιά "να αντέξουν" να διαβάσουν (ή να ακούσουν) Βενέζη.

Σημ.: Και το έργο του "Το Νούμερο 31328" είναι αυτοβιογραφικό. Είναι το νούμερο που του έδωσαν οι Τούρκοι όταν τον έστειλαν αιχμάλωτο σε τάγματα εργασίας στην (τότε) Ανατολία.
 
Πίσω
Μπλουζα