Μπορώ να κάνω τον υπολογιστή μου να αγνοεί έναν από τους σκληρούς δίσκους ;

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.391
Αντιδράσεις
211
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνεται να ρυθμίσω τα Windows να μη βλέπουν (και να μην επεμβαίνουν σε έναν δίσκο .

Έχω Win7 και έχω ένα δίσκο (C:) όπου είναι εγκατεστημένα τα Win7 καθώς και έναν άλλο δίσκο (D:) . Στον D: έχω άλλο λειτουργικό (συγκεκριμένως WinXP) . Το πρόβλημά-μου εμφανίζεται στα Win7 . Όταν δηλαδή φορτώνω από το δίσκο που έχει τα Win7 . Συγκεκριμένως , ενίοτε όταν φορτώνει ο υπολογιστής , μου βγάζει μύνημα πως ο δίσκος D: πρέπει να ελεγχθεί . Φυσικά τον αφήνω , βλέπει κάποια αρχεία , κάνει-ό,τι-κάνει , και μετά μπαίνω στα Win7 . Όμως εγώ δεν έκανα καμία επέμβαση στο δίσκο D: . Απεναντίας , όταν φορτώνω από τον άλλο δίσκο (με τα WinXP) μπαίνει κανονικά .

Να σας δώσω ένα παράδειγμα , για να καταλάβετε καλλύτερα :

- Μπαίνω στα Win7 και δουλεύω . Δεν κάνω καμία ενέργεια στα αρχεία του δίσκου D: (WinXP) . Κλείνω τον υπολογιστή .

- Κάποια άλλη μέρα ξαναφορτώνω τον υπολογιστή στα Win7 . Πάλι τα ίδια . Κανένα πρόβλημα . Σημειώνω πως ενδιαμέσως δεν έχω φορτώσει τα WinXP .

- Μετά , κάποια άλλη μέρα , φορτώνω πάλι τα Win7 , και μου λέει ο δίσκος D: πρέπει να ελεγχθεί . Προσοχή : όλον αυτόν τον καιρό δεν έχω φορτώσει καθόλου τα WinXP !

Μα γιατί λοιπόν έχει πρόβλημα στο δίσκο D: ; Αφού ούτε έχω φορτώσει καθόλου τα WinXP τόσο καιρό , ούτε έκανα κάτι στο δισκο εκείνον με τα WinXP όσο ήμουν στα Win7 ...

Απεναντίας αν κάνω όλο αυτό σκηνικό από τον άλλο δίσκο , δηλαδή αν δουλεύω από τον άλλο δίσκο (με τα WinXP) και κλείνω τον υπολογιστή , ξαναφορτώσω την άλλη μέρα πάλι τα WinXP , ξανα κλείσω και πάλι τούμπαλιν , τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα . Δηλαδή το πρόβλημα στο δίσκο D: δε φαίνεται να προκαλείται δια μέσω των WInXP , αλλά αποκλειστικά όταν δουλεύω τα Win7 .

Συννεπώς υποψιάζομαι λοιπόν πως τα Win7 (ή κάποιο πρόγραμμα ; ) κάτι μου κάνει στον άλλο δίσκο . Γι'αυτό θα ήθελα - μόνο όταν φορτώνω από τα Win 7 - να μην φαίνεται ο άλλος δίσκος (ή τέλος πάντων να τον αγνωεί) . Κάποτε κάτι είχα βρει , αλλά δε θυμάμαι καλά και φοβάμαι μη κάνω κάτι λάθος (κάπως από δεξί κλικ στον Υπολογιστή-μου > Διαχείριση > Διαχείριση δίσκων) .

Βέβαια αυτό είναι απλώς μία σκέψη . Ίσως έχετε άλλη καλλύτερη λύση .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε command line με δικαιωματα administrator γραφεις

Κώδικας:
chkntfs /x d:
και απο κει και περα δεν προκειται να σου ζηταει να κανει chkdsk στην εκκίνηση, στον συγκεκριμενο δισκο.
 
Αυτό ακριβώς θα έγραφα κι εγώ :D :D:D
 
Ναι , αλλά εμένα το πρόβλημα δεν είναι να μην τρέχει το CHKDSK . Αν εντοπίζει προβλήματα φυσικά και θέλω να τρέξει . Εγώ θα ήθελα ο άλλος δισκος να είναι ανενεργός . Δηλαδή να μην έχει καθόλου πάρε-δώσε με το τρέχον σύστημα . Ένας τρόπος θα ήταν τον αποσυνδέσω ! Αλλά δε γίνεται να το κάνω αυτό κάθε φορά !
 
device manager > disk drives > Δεξί click στο δισκο που θες να απενεργοποιήσεις > disable
 
Δεν βλέπω να έχει disable . Γράφει όμως Offline . Να είναι αυτό ;
 
40 χρονια φουρναρης, offline στον device manager δεν εχω ξαναδει. Μηπως εμπλεξες το device manager με το disk management;

Image1.jpg

Image2.jpg
 
Ναι , έχεις δίκιο ! πήγαινα στο άλλο πρόγραμμα !

Εντάξει , λοιπόν , θα πατήσω το Disable .

Έχω τις εξής απορείες :

- Αυτό αρκεί να το κάνω μόνο μιας , σωστά ; Δηλαδή την επόμενη που θα ξαναμπω στα Win7 , ο άλλος δίσκος θα είναι από μόνος-του απενεργοποιημένος και δε θα χρειάζεται να τον ξαναπενεργοποιήσω .

- Όταν θελήσω να φορτώσω από τον άλλο δίσκο (WInXP) , θα πρέπει να κάνω κάτι ; Φαντάζομαι πως όχι /\. θα ανάψει κανονικά , σωστά ;

- Κάτι άσχετο : πώς και έχεις δίσκους σε ΦΑΤ32 ;
 
Ναι και ναι

Δεν ειναι δισκοι, ειναι sd καρτες στο card reader μου.
 
Μην κάνεις disable τίποτα. Πήγαινε στο Disk Management, δες ο δίσκος που δε θες να βλέπεις πόσα partitions έχει. Ας πούμε ότι έχει μονο ένα με γράμμα D:. Επίλεξέ το, κάνε δεξί κλικ, πάτα στο "Change drive letter and paths..." και στη λίστα που θα σου εμφανιστεί, επίλεξε το D: (το D: είναι υποθετικό, εσύ μπορεί να βλέπεις άλλο) και πάτα στο κουμπί remove και μετά ΟΚ. Θα έχεις το δίσκο online, αλλά δε θα έχει ορατό drive letter για να έχει πρόσβαση πάνω του οποιαδήποτε εφαρμογή. Υπόψην, καταργείς το drive letter μονο στο λειτουργικό που είσαι, η αλλαγή δεν είναι μόνιμη. Αυτό πρέπει να το κάνεις για όλα τα partitions που έχει ο δίσκος αυτός. Αν πας και πατήσεις Offline στο δίσκο, εχω την εντύπωση ότι θα είναι μονίμως offline, δηλαδή μετά δε θα μπουτάρει καν, γιατί είναι ρύθμιση πανω στο δίσκο και όχι στο λειτουργικό. Δεν είμαι 100% βέβαιος γι'αυτό το τελευταίο, δεν το έχω δοκιμάσει. Εννοώ δεν έχω δοκιμάσει να κάνω ένα δίσκο offline και μετά να προσπαθήσω να μπουτάρω με αυτόν.

EDIT: Βασικά και το disable δουλεύει, είχα την εντύπωση ότι μιλάγαμε για offline στο disk management, σόρι!
 
Με κοψοχόλιασες ! Διότι είχα κάνει Disable και τώρα διάβαζα πως δεν έπρεπε να κάνω !

Απλώς δεν έχω ακόμα ξαναφορτώσει (Win7) να δω τι γίνεται , γι'αυτό και δεν είχα ακόμα απαντήσει . Θα το κοιτάξω το βράδυ . Ευχαριστώ !
 
Ναι σόρι. Ο freaktmp μιλούσε για disable του driver του δίσκου, πράγμα που δεν έδωσα τη δέουσα σημασία. Ο driver λειτουργεί ανα εγκατάσταση, οπότε δε θα βλέπεις το δίσκο σε αυτό το λειτουργικό, όμως αν τον συνδέσεις σε άλλο πισί, θα τον βλέπεις κανονικά. Αν όμως τον κάνεις offline μεσα από το disk management, νομίζω ότι δε θα τον βλέπεις πουθενά, μέχρι να τον κάνεις online. Ειναι θεμα προς διερεύνηση.
 
Όχι , καλλύτερα ας το αφήσουμε έτσι ! :)
 
Ναι, έτσι θα το αφήσεις. Το disable του driver είναι το πιο σίγουρο.
 
Εντάξει /\. τον άναψα (σε Win7) και απ'ότι φαίνεται τώρα δε βλέπει καθόλου τον άλλο δίσκο .
 
Πίσω
Μπλουζα