Ναρκωτικά - Στο δρόμο για την Ιθάκη

Candy4ever

RetroActive
Joined
30 Αύγ 2007
Μηνύματα
217
Αντιδράσεις
35
Παραθέτω το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της κασσέτας:

Προβολή συνημμένου 2330

Προβολή συνημμένου 2331

Ήταν πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά: η πρώτη πλευρά είχε ντοκουμέντα, όπου μιλούσαν έμποροι ναρκωτικών, και η δεύτερη πλευρά τραγούδια γραμμένα ειδικά για την περίσταση. Θυμάμαι ότι τότε η ΕΡΤ-1 είχε κάνει τρελλή διαφήμιση. Στο τηλεοπτικό σποτ εμφανιζόταν ο κάθε τραγουδιστής να τραγουδάει το ρεφραίν του τραγουδιού του στο studio. Παραθέτω και τα ρεφραίν, να τα θυμηθούμε:

1. "Αργεί η φλέβα να φουσκώσει, τρυπάει η βελόνα και την ψάχνει" (Κ.Τουρνάς).

2. Ντουμ-ντουμ-ντουμ (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ) - το τραγούδι ήταν ραποειδές.

3. "Τι να σου προσφέρω ν'αλλάξεις, τι να σου προσφέρω να φτιάξεις, τι να σου προσφέρω ν' αλλάξεις δρόμο... άλλο δρόμο... άλλο δρόμο" (2002 GR).

4. "Και πονάς, δεν μιλάς, σαν μοιραίος συνεργός, και σκιές κυνηγάς, κι είν' ο θάνατος αργός" (Α. Βαρδής).

5. "Είχες μια όψη που απ' τη φύση της πετούσε, βοήθημα κανένα δεν χρειαζόσουν, κανείς δεν μάντευε πως έφευγες, ούτε φευγάτη απ' όπου ερχόσουν" (Α. Σκορδίλης).

6. "Κυκλοφοράς μονάχα 'φτιαγμένος', ο κόσμος όλος χίλια κυβικά, είσαι αγριεμένος, είσαι κουρασμένος, έχεις τη ζωή στη σέλα σου γραμμένη... για κάποιο φόνο είσαι γεννημένος" (Β. Παπακωνσταντίνου).
 
Candy4ever είπε:
η πρώτη πλευρά είχε ντοκουμέντα, όπου μιλούσαν έμποροι ναρκωτικών
Ακόμα θυμάμαι τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του εμπόρου που δήλωνε κυνικά :

"Σε τέσσερα χρόνια, πεθαίνει ο πιό δυνατός" !

Candy4ever είπε:
2. Ντουμ-ντουμ-ντουμ (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ) - το τραγούδι ήταν ραποειδές.
Το τραγούδι ήταν το "Φάλτσα μενεξεδιά" και δεν ήταν ραποειδές.
 
Το τραγούδι ήταν το "Φάλτσα μενεξεδιά" και δεν ήταν ραποειδές.

Το γνωρίζω, εξάλλου ο τίτλος αναφέρεται στο οπισθόφυλλο της κασσέτας, το οποίο και παράθεσα. Απλά έγραψα αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια, για να το θυμηθούμε. Το 'ραποειδές' είναι σχετικό, εννοώ με αυτό ότι δεν ήταν μελωδικό κομμάτι, όπως τα υπόλοιπα, αλλά μάλλον 'αφηγηματικού' τύπου.
 
Εχω μια πραγματικα πενιχρη συλλογη ελληνικων βινυλιων της εποχης, αναμεσα τους ομως βρισκεται το "Στο δρομο για την Ιθακη"

Θυμαμαι οτι αγοραστηκε κατ'επιμονη της μητερας μου μαζι με το πρωτο (και τελευταιο) μου πικαπ, προκειμενου να ενισχυσουμε την θεραπευτικη κοινοτητα Ιθακη. Ειναι ζητημα αν τον ακουσα μια ή δυο φορες, καθοτι μολις 11 χρονων τοτε, ενω τα συναισθηματα που μου δημιουργουσε (οπτικα και ακουστικα) ειναι ακριβως αυτα που περιεγραψε ο Dominion.

Θα προσπαθησω να βγαλω τουλαχιστον μια αξιοπρεπη φωτογραφια απο το εξωφυλλο
 
Εγώ θυμάμαι ότι είχα ζητήσει από τους γονείς μου, να μου αγοράσουν την κασέτα.

Όταν την πρωτο-βάλαμε στο αμάξι, περίμενα να ακούσω τα ενδιαφέροντα τραγούδια

που ακούγονταν στο τηλεοπτικό σποτ.

Αντί αυτού, "βομβαρδιστήκαμε" επί μισάωρου (όλη η πρώτη πελυρά) με καταθληπτικές

και ψυχοπλακωτικές μαρτυρίες/συνεντεύξεις τοξικομανών, εμπόρων ναρκωτικών κλπ.

Τελικά, μας καταρακώθηκε τελείως το ηθικό (οικογενειακώς) και δεν ακούσαμε

τη δεύτερη πλευρά, που είχε τα τραγούδια !
 
candy4ever ευχαριστώ από καρδιάς. (Αυτό και αν ήταν blast από το past)

Θα με ενδιέφερε, βασικά, να ακούσω τα ορχηστρικά κομμάτια αυτού του δίσκου (δεν ξέρω αν ένα απο αυτά, τελικά, παιζόταν σαν μουσικό χαλί στο τηλεοπτικό σπότ - στο οποίο αν δεν κάνω λάθος ο κλασσικός Κώστας Σκόκος παίζει να έκανε την αφήγηση/εκφώνηση).

Σίγουρα το ορχηστρικό σου έδινε την αίσθηση rock τέλη δεκαετίας 70 αρχές 80 (κιθάρα με ουά, τύμπανα με πολλά "γυρίσματα" -sorry δεν είμαι μουσικός και δεν ξέρω πως να το θέσω). Κάποιος στο youtube αναφέρει ότι η εισαγωγή του κομματιού (που φέρνει ηχητικά στους socrates) των 2002 gr ακουγόταν στην σειρά Τα Ναρκωτικά. Αυτό είναι πιθανό, όμως το ορχηστρικό του διαφημιστικού σποτ της ΕΡΤ

(που ειλικρινά δεν θυμάμαι να παιζόταν στην σειρά μπορεί να κάνω και λάθος), είναι άλλο.

Εδώ να σημειώσω ότι το ορχηστρικό αυτό έμοιαζε με ηχητική λούπα (επανάληψη). Είχε ένα αργό επαναλαμβανόμενο ρυθμικό τέμπο (μαζί με ήχο που θύμιζε σειρήνα με echo) και κατά την διάρκεια του άλλαζαν οι ήχοι των τυμπάνων και των κιθαρισμών με ουα (το κράμα αυτό όμως ήταν εφιαλτικό στα παιδικά αυτιά μου - τόσο που θα ήθελα να το ξανακούσω :p ).

Θυμάμαι ότι το ξανάκουσα τυχαία μόνο 1φορά γύρω στα 1995 στο ράδιο (σαν σήμα εισαγωγικό εκπομπής).

Η σειρά ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ αν θυμάμαι καλά ήταν ντοκυμανταιρίστικη και όχι δραματουργία (στυλ κάθοδος - που από όσο είδα στις σκηνές της ήταν πρωτοποριακή - το γύρισμά της μου θυμίζει Κοκκινο Κύκλο 20 χρόνια νωρίτερα από αυτόν)
 
Ψαχνω εναν παλιο δισκο..

Ψαχνω εναν παλιο δισκο που ειχαι βγει την δεκαετια του 80 και για την ακριβεια στις αρχες της δεκαετειας 82-83 ισως και λιγο αργοτερα με στοχο την καταπολεμηση των ναρκοτικων. ειχαν τραγουδια πολλων ελληνων rok τραγουδιστων. θημαμε μερικα τραγουδια που υπηρχαν στον δισκο, το μενεξεδια του λακη παπαδοπουλου το τη να σου προσφερω να αλλαξεις των 2002 gr και καπια αλλα που δεν θημαμε. μπορει καπιος να βοηθησει και να μου πει τον τιτλο του δισκου? και ποιοι τραγουδουσαν?
 
Μηπως εννοεις το :

Στο δρομο για την Ιθακη

που ειχε εκτος των κομματιων (τι να σου προσφερω να αλλαξεις, κουρσαρος, φαλτσα μενεξεδια, παντα δραπετης απ' το ονειρο...) και ηχητικο ντοκουμεντο απο εναν χρηστη/εμπορο με χαρακτηριστικοτατη φωνη και ορολογια/εκφρασεις καρα-junky (τυπου οταν αρχιζει να κυλα...τσαααακ... η παραμυθα....)?
 
Έχει ξαναγίνει λόγος στο forum γι' αυτή την παραγωγή της ΕΡΤ με επαρκείς πληροφορίες:

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=10884&highlight=%ED%E1%F1%EA%F9%F4%E9%EA%DC

Το μεν τραγούδι "Last night" του Σωτηρόπουλου -μια blues ερμηνεία συγκλονιστική- ψάχνω να το βρώ καιρό χωρίς αποτέλεσμα, η δε κασσέτα της "Ιθάκης" που το περιλαμβάνει, στέκεται άπραγη εδώ και χρόνια, καθώς το τελευταίο μου κασσετόφωνο "έμεινε" από κεφαλή..
 
[video=youtube;cGLrB-wcfHw]

Ένα από τα ντοκουμέντα από το δίσκο της σειράς.

Το βρήκα τυχαία.
 
http://www.youtube.com/watch?v=yuaGLpdObPE&feature=related

Το βρήκα επιτέλους, το περιβόητο διαφημιστικό του δίσκου (που βασίστηκε στην εκπομπή). Η φωνή του Σκώκου ξεχωρίζει... και το ορχηστρικό που τόσα χρόνια λέγαμε (για τύμπανα και ουά) τελικά είναι ηλεκτρονικής θα μπορούσαμε να πούμε αισθητικής (και είναι σύνθεση του Γιώργου Σωτηρόπουλου), αρχίζει στο 2 και 3 δέυτερα.

Ευχαριστώ το ford για το Uploading (είναι μέλος μας εδώ αν δεν κάνω λάθος)
 
Έχει κανείς όμως το άλμπουμ ψηφιοποιημένο; :(
 
Εγώ πάντως όχι φίλε Gryzor
 
το βρήκα τυχαία, έχουν φορτωθεί αρκετά ορχηστρικά και αποσπάσματα από μαρτυρίες (προφανώς από την 1 πλευρά του δίσκου) στο συγκεκριμένο κανάλι


Μακάρι κάποιος να βρει και βίντεο από την ομώτιτλη μίνι-σειρά ντοκυμανταίρ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
saboter είπε:
Έχει ξαναγίνει λόγος στο forum γι' αυτή την παραγωγή της ΕΡΤ με επαρκείς πληροφορίες:http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=10884&highlight=%ED%E1%F1%EA%F9%F4%E9%EA%DC

Το μεν τραγούδι "Last night" του Σωτηρόπουλου -μια blues ερμηνεία συγκλονιστική- ψάχνω να το βρώ καιρό χωρίς αποτέλεσμα, η δε κασσέτα της "Ιθάκης" που το περιλαμβάνει, στέκεται άπραγη εδώ και χρόνια, καθώς το τελευταίο μου κασσετόφωνο "έμεινε" από κεφαλή..
Φίλη Σαμποτέρ, αν εσύ και κανείς ακόμα στο φόρουμ δεν έχει βρει τρόπο να ψηφιοποιήσει τον δίσκο, μπορώ να το κάνω εγώ, γιατί έχω walkman USB και κανονικό ντεκ που λειτουργεί, αρκεί να μου κρατάτε σε μια ρετροσυνάντηση την κασέτσ, κατά προτίμηση (στην Αθήνα) Επίσης έχω πικάπ λειτουργικό, που το συνδέω στη κάρτα ήχου του υπολογιστή.
 
Uskoke είπε:
Φίλη Σαμποτέρ, αν εσύ και κανείς ακόμα στο φόρουμ δεν έχει βρει τρόπο να ψηφιοποιήσει τον δίσκο, μπορώ να το κάνω εγώ, γιατί έχω walkman USB και κανονικό ντεκ που λειτουργεί, αρκεί να μου κρατάτε σε μια ρετροσυνάντηση την κασέτσ, κατά προτίμηση (στην Αθήνα) Επίσης έχω πικάπ λειτουργικό, που το συνδέω στη κάρτα ήχου του υπολογιστή.
Προκαταβολικά ευχαριστούμε για την προθυμότητα και την καλή προδιάθεση! :)

Απλά, να διευκρινίσουμε ότι αν τελικά γίνει η ψηφιοποίηση, δε μπορεί δυστυχώς να φιλοξενηθεί εδώ (ούτε ως απλή αναφορά σε εξωτερικό link), διότι η κασσέτα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.
 
Αυτη ηταν η σειρα που εδειχνε και αστυνομικους να κανουν ερευνες? Εγω παντως ειχα τρομαξει τοσο που σιγα μην πλησιαζα ναρκωτικα....και καταλαβα...αλλα και τρομαξα...!!! :eek:
 
Παρακαλώ Μαριάνα μου, φυσικά και ξέρω τους κανονισμούς του φόρουμ:)
 
Πίσω
Μπλουζα