Νεκρανάσταση του BBC Micro

zxspec83

RetroActive
Joined
7 Σεπ 2009
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
21
Πέτυχα σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (+video) στο BBC:

http://www.bbc.co.uk/news/technology-10951040

Έβαλαν μια ομάδα πιτσιρικάδων να φτιάξουν προγράμματα σε Basic του BBC Micro. Ο καθηγητής τους θεώρησε ότι είναι μια πολύ καλή εμπειρία για όσους θέλουν να μάθουν προγραμματισμό.

Κι αυτό γιατί έρχεσαι σε απευθείας επαφή με τις εντολές και μάλιστα τις "βλέπεις μία-μία να εκτελούνται". Όσοι βέβαια είχαν συνηθίσει στη Visual Basic, έπαθαν πολιτισμικό σοκ, αλλά στο τέλος κάτι έβγαλαν...

Καθώς δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με τους υπολογιστές, ό,τι ξέρω από προγραμματισμό είναι η Basic της εποχής... μετά είναι να μην αισθάνεσαι γέρος...

Περίεργο πάντως το ότι δεν υπήρχε σχεδόν καμία αναφορά στους retromaniax για τον BBC Micro. Απ' όσο ξέρω κυκλοφορούσαν αρκετοί στην Ελλάδα τότε και ήταν σχετικά δημοφιλής.
 
Πολυ ωραιο αρθρο.

Δυστυχως στην Ελλαδα δεν πηγε καλα. Προσωπικα δεν ειχα κανεναν γνωστο που να εχει BBC. Κατι η υπερβολικη τιμη του, κατι η οχι και τοσο σωστη μεταχειριση του απο την τοτε Ελληνικη αντιπροσωπεια (του Αξαρλη)...χαντακωθηκε.

Εξαιρετικα ισχυρο και πληρες μηχανημα με δυνατοτητες επεκτασης πολυ μπροστα απο την εποχη του.
 
zxspec83 είπε:
Όσοι βέβαια είχαν συνηθίσει στη Visual Basic, έπαθαν πολιτισμικό σοκ, αλλά στο τέλος κάτι έβγαλαν...
Καθώς δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με τους υπολογιστές, ό,τι ξέρω από προγραμματισμό είναι η Basic της εποχής... μετά είναι να μην αισθάνεσαι γέρος...
Και εγώ πολιτισμικό σοκ θα πάθω αν ποτέ προσπαθήσω να προγραμματίσω σε Visual Basic. Ή οποιαδήποτε άλλη μοντέρνα γλώσσα.

Είναι το ψηφιακό χάσμα γενεών... :cool:
 
Wally είπε:
Δυστυχως στην Ελλαδα δεν πηγε καλα.
Οντως...

Είμαι σίγουρος ότι υπήρξε συζήτηση περί BBC στο παρελθόν (περί τιμής, δυνατοτήτων, κλπ), αλλά είναι σε σκόρπια threads και όχι κάπου συγκεκριμένα.

Wally είπε:
Προσωπικα δεν ειχα κανεναν γνωστο που να εχει BBC.
Ηξερα μόνο δύο άτομα που είχαν τέτοιο υπολογιστή. Ο ένας ήταν ένας γνωστός μου με πατέρα καθηγητή.

Ο 2ος ήταν ένας άλλος γνωστός που ήταν ο ίδιος καθηγητής !! (όταν πήγαινα ακόμα πρώτη γυμνασίου !!) Μετά απο αρκετά χρόνια, μιλήσαμε ξανά πριν κάποιο καιρό, του ζήτησα τον BBC του και μου τον έδωσε. :) Eχει κάτι "θεματάκια" βέβαια, αλλά θα φτιαχτούν μελλοντικά...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την αντιπροσωπία ούτε όμως και από τα τότε περιοδικά (σημαντικό αυτό) του χώρου! στην πολύχρονη διαδρομή μου συνάντησα μόνο έναν χρήστη BBC master και αυτός γιατί του τον είχε φέρει από Αγγλία ο πατέρας του (το παιδί αισθανότανε μειονεκτικά που δεν είχε Am strad!!!)
 
Πάντως εγώ στα περιοδικά (Pixel, κλπ) θυμάμαι πάντα κολακευτικά σχόλια για τους BBC - ειδικά στους τομείς της επεκτασιμότητας και της basic.

Το θέμα απο εκεί και πέρα ήταν το κάπως πιό "σοβαρό" προφίλ που είχε το μηχάνημα (πάντα με τα δεδομένα της home αγοράς της εποχής), το οποίο τραβούσε συνήθως μεγαλύτερους σε ηλικία νέους χρήστες - οι οποίοι επιπλέον έπρεπε να έχουν και μία μεγαλύτερη οικονομική άνεση για να αγοράσουν αυτό, και τα περιφερειακά του (drives, κλπ).
 
Billy πουλακι μου εχεις BBC? :) Πρεπει καποια στιγμη να αποκτησω εναν.

Παντως συμφωνω με το rigardie οτι και τα Ελληνικα εντυπα της εποχης επαιξαν το ρολο τους. Ελαχιστα παιχνιδια εγιναν review.

@rigardie στο σχολειο μου, τους Amstradακηδες και τους PCαδες τους κοροιδευαμε αφορητα. :p
 
Wally είπε:
Παντως συμφωνω με το rigardie οτι και τα Ελληνικα εντυπα της εποχης επαιξαν το ρολο τους. Ελαχιστα παιχνιδια εγιναν review.
Υπήρξαν πολλά games για BBC (και ορισμένοι ιδιαίτερα "χτυπητοί" τίτλοι, όπως Elite, Exile, Revs, κ.α.), αλλά και πάλι στον τομέα των games είχαμε άλλους "επικρατέστερους" υπολογιστές.

Μην ξεχνάμε το θέμα της τιμής: Για να επενδύσει κάποιος σε BBC έπρεπε να είναι διατεθημένος να τον αξιοποιήσει απο όλες τις πλευρές, και όχι μόνο σαν "game machine".

Wally είπε:
στο σχολειο μου, τους Amstradακηδες και τους PCαδες τους κοροιδευαμε αφορητα. :p
Αχαχαχαχα !!

Tι στο καλό, σε διαφορετικό σχολείο πηγαίναμε; :p

Εγώ άλλα θυμάμαι: Οταν κάναμε συγκρίσεις amstrad με commodore, oι spectrum users (που δεν είχαν και πολλά να πούν για το ρημάδι τους) το είχαν βουλώσει απο ντροπή και καθόντουσαν ήσυχα-ήσυχα στη γωνία τους... :tease:
 
O BBC ήταν πανάκριβος και γι'αυτό δεν "περπάτησε" καθόλου στην Ελλάδα. Αν δεν κάνω σοβαρό λάθος, άγγιζε τα 100 χιλιάρικα όταν έπαιρνες Commodore ή Atari 800 γύρω στα 65 και ZX με 25.

O Amstrad δεν είχε εφευρεθεί ακόμα. Τελευταίοι ήρθατε, πρώτοι φύγατε ρε! :p
 
Πάντως σε πωλήσεις στην Ελλάδα ήρθαμε πρώτοι... :p

Kαι όσο για το αν... "φύγαμε" πρώτοι, κάποιοι άλλοι που πουλούσαν αέρα κοπανιστό και ασχολούνταν με ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, έπεσαν έξω και εξαγοράστηκαν απο τους ισχυρούς. Ποιός "έφυγε" πρώτος λοιπόν; :tease:
 
Ο BBC ήταν ο πρώτος home micro, που είδα σε λειτουργία και έπαιξα και game. Ένα type in Missile Command :) .
 
Πολυ ενδιαφερον video για το "metroidvania" του BBC

Καταλαβα οτι δεν εχω ασχοληθει με το Exile στον BBC οσο πρεπει και ποσο ΜΑΓΚΕΣ ηταν στην Superior

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ρε φίλε τί ωραία γραφικά! Αλήθεια λεω, δεν αστειεύομαι (αλλωστε δε μιλάμε για σπέκντρουμ).
 
Δωσε βαση στην πενια, να δεις τι εκαναν οι τυποι για να το χωρεσουν στη μνημη!
 
Εμείς τα βλέπαμε τοτε όλα εύκολα αλλά κάνανε πολλα κόλπα οι τύποι για να τα χωρέσουν όλα σε 32 και 48k μνήμης. Και σε Amiga θα είχε ενδιαφέρον πως χωραγανε όλα σε 512k chip ram, αναλογικά για τα γραφικά που έβγαζε ηταν λίγη η μνήμη. Δηλαδή το final fight έστω αυτή ή έκδοση που έχει η Amiga είναι επίτευγμα που τρέχει σε 512 ram. Μιλάμε τώρα για τρελό πουσαρισμα οτι τρωγανε αυτά τα μηχανάκια
 
Πίσω
Μπλουζα