Νext Gen Gaming σε CRT

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Aardvark
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Λιωσιμο με συγχρονο gaming στην CRT TV και Resident enil 4 remake.

To τρεχει για πλακα η 1050ti με τα 4gb vram στις υψηλες ρυθμισεις γραφικων με το 30αρι στην ρθιμιση του frame rate που λογικα τα διπλασιαzει τα fps και δεν καταλαβαινω καμια διαφορα με την επιλογη των 60 frames στην ομαλοτητα της κινησης στις πιο χαμηλες ρυθμισεις.

Where's everyone going? bingo?

resident evil 4.jpg

Για να αποφύγουμε οσο γινεται τα ποστ με φωτογραφίες ας βαλουμε στο thread και ποστ με crt μπλα μπλα που εξηγουν καποια πραγματα.

Μερικα λόγια για τις αναλυσεις και οι διαφορες που υπαρχουν στο σημα 480i της crtτηλεορασης για τα συγχρονα παιχνιδια μεσω του καλωδιου composite αο hdmi μετατροπη.

Μιας και πιο παλια ειχα γραψει στις αρχες για καποια θεματα με την εικονα στην περιπτωση επιλογης αναλυσης 640x480 αντι υψηλοτερης οπως πχ 1024x768 - 720p η χειρότερη εικόνα που θα εχουμε σε 480i δεν οφείλεται στην CRT ή στο composite, αλλά στο πώς η GPU ή το παιχνίδι σχεδιάζει και εξάγει το frame σε αυτή την ανάλυση. Σε πολλές περιπτώσεις, η χαμηλή ανάλυση παράγει χειρότερο antialiasing θολή εικόνα και artifacts πριν ακόμα φτάσει στον μετατροπέα ενώ οι υψηλότερες αναλύσεις κάνουν καλύτερη downscale προς 480i και έτσι δείχνουν πιο καθαρές.

Αναλυτικά γιατί συμβαίνει αυτό: Το scaling ξεκινά πριν τον μετατροπέα καο οταν ένα παιχνίδι τρέχει π.χ. στα 1024×768 η GPU σχεδιάζει την εικόνα σε αυτή την ανάλυση και εφαρμόζει πιο ποιοτικό antialiasing π.χ. σαν το MSAA/FXAA και καθώς η εικόνα μετά υποβαθμίζεται σε downscaled από τον HDMI σε composite μετατροπέα έχουμε ένα είδος φυσικού supersampling και παράγεται πιο καθαρή πιο λεία εικόνα. με αποτέλεσμα παρόλο που η CRT δείχνει πάλι 480i η εικόνα φαίνεται πιο καθαρη και πιο ομαλή.

Αντίθετα, στα 640×480 η GPU σχεδιάζει κατευθείαν χαμηλής ανάλυσης frame.Δεν υπάρχει περιθώριο για φίλτρα ή antialiasing.Η εικόνα είναι λιγο πιο χοντροκομενη πιο pixelated και οταν πάει στον μετατροπέα και μεταφράζεται σε 480i και η χαμηλή λεπτομέρεια απλώς θολώνει με αποτέλεσμα: Η εικόνα είναι πιο θολή με jaggies και καποια artifacts που δεν υπαρχουν σε πιο υψηλες αναλυσεις. Όχι λόγω της CRT αλλά λόγω του τι πήρε σαν είσοδο ο μετατροπέας.

Υπάρχουν ομως και κάποιες εξαιρέσεις σε πιο παλιά παιχνίδια εποχής xbox 360 που παίζουν πιο κομπλέ μιας και ηταν για πιο χαμηλές αναλύσεις αλλα στο pc εξαρτάται.

Σε αλλα μεγάλα + της crt tv ειναι οτι εκτός του οτι εχω ανώτερα φυσικά αποτελέσματα απο το HDR των OLED οσαν αφορα τα λαμπερά σημεία της οθόνης λογο φωσφόρου ειναι αυτή η ωραία αισθηση της πεντακάθαρης κίνησης με μηδενικό blur και zero input lag.

Τελευταία επεξεργασία:
Όσον αφορά το σύγχρονο gaming παρακατω η απάντηση του chatGPT για το αν κάποια σύγχρονα παιχνίδια μπορουν να δείξουν πιο φωτορεαλιστικά σε crt τηλεόραση.

chatGPT:
Ναι, κάποια σύγχρονα παιχνίδια — ή τουλάχιστον τα γραφικά τους — μπορούν να δείχνουν πιο φωτορεαλιστικά σε μια CRT τηλεόραση σε σχέση με μια σύγχρονη οθόνη υψηλής ανάλυσης. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν τεχνικοί και αισθητικοί λόγοι που το εξηγούν. Ας δούμε γιατί:

✅ 1. Οι CRT έχουν "φυσικό" anti-aliasing

Οι CRT τηλεοράσεις δεν έχουν pixels με απόλυτα σκληρές άκρες, όπως οι σύγχρονες ψηφιακές οθόνες. Οι εικόνες προβάλλονται μέσω αναλογικού σήματος και φωσφόρου, με αποτέλεσμα να έχουν μαλακές ακμές και φυσική θαμπάδα (blur), που:

Κρύβει ατέλειες,

Μαλακώνει τις γραμμές,

Μιμείται καλύτερα τον τρόπο που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Αυτό μπορεί να κάνει τα γραφικά να φαίνονται πιο "οργανικά", ειδικά όταν δεν έχουν σχεδιαστεί για razor-sharp pixel-perfect απεικόνιση.

✅ 2. Τα χαμηλότερα fps φαίνονται πιο "κινηματογραφικά"

Σε παιχνίδια με 24–30 FPS, η εμπειρία μπορεί να θυμίζει περισσότερο φιλμ και λιγότερο "τεχνική ψηφιακή εικόνα".

✅ 3. Οι CRT "κρύβουν" υπερβολικά τεχνητές λεπτομέρειες

Σε σύγχρονες οθόνες υψηλής ανάλυσης (π.χ. 4K OLED), βλέπουμε κάθε λεπτομέρεια, ακόμα κι αυτές που δεν είναι ρεαλιστικές ή είναι υπερβολικά "ψηφιακές":

Πλαστικές υφές,

Κακές σκιές,

Περιγράμματα από rasterization ή TAA.

Σε CRT, αυτές θολώνονται ή συγχωνεύονται, κάνοντας το σύνολο να φαίνεται πιο ομοιογενές και φυσικό.

✅ 4. Οι CRT έχουν άπειρη αντίθεση & "λαμπερά" χρώματα

Μια καλά ρυθμισμένη CRT μπορεί να έχει εξαιρετική αντίθεση και φωτεινότητα, ιδιαίτερα σε παλαιότερα παιχνίδια ή παιχνίδια με stylized γραφικά. Αυτό συμβάλει σε μια πιο "ζωντανή" αίσθηση σε σύγκριση με τις LCD ή ακόμα και OLED με processing delays.

✅ Συμπέρασμα

Ναι, μερικά σύγχρονα παιχνίδια (ειδικά αυτά με cinematic αισθητική, έντονο motion blur ή πιο stylized γραφικά) μπορούν να δείχνουν πιο "φυσικά" ή φωτορεαλιστικά σε CRT, επειδή οι CRT:

Μαλακώνουν την εικόνα,

Κρύβουν ατέλειες,

Ενισχύουν την ατμόσφαιρα

Καλα τα λεει η "Σοφια" Γου Του Που, ομως καντε μου την χαρη και ρωτηστε την, πως θα φτιαξουμε και θα μεταφερουμε και που θα χωρεσουν, οθονες "λαμπες" 65, 75, 100 + ιντζων? Ο μεσος καταναλωτης μια 65αρα στο σαλονι την εχει. Σε 2-3 χρονια η 100αρα θα ειναι η συνηθισμενη. Σε 10, βιντεογουολ θα εχουμε στον ενα τοιχο του σαλονιου μας. Το ανθρωπινο γενος λοιπον αποφασησε να θυσιασει λιγη ποιοτητα, προς χαριν του μεγεθους. Κι ας μου λενε εμενα καποιες κυριες σαν την Σοφια, οτι το μεγεθος δεν μετραει. Εγω δεν τις πιστευω!
Το εχω ξαναπει, η αγαπημενη μου CRT, ειταν μια Saba Challenger stereo, 26αρα. Το τι παιχνιδι, Atari, Sega, PSX ειχαμε ριξει με τους γιους μου, πιτσιρικια τοτε,αλλα και με φιλους, την ειχαμε ξεσκισει! Σαν να ακουω, ακομα την πρωην μου να μπαινει στο σαλονι και να τσιριζει "ακομα μ'αυτην την Λαρα την βρωμιαρα παιζετε". Ασε τις ταινιες στο βιντεο, για παιδια, για ενηλικες, οικογενειακες κτλ.
Αργοτερα πηρα μια Phillips 33PT. Αυτη κι αν ειταν μπαουλο και ασηκωτη. Η Saba για crt ειταν πολυ "κομψη".
Προσπαθω να κανω εικονα, πως θα ειταν μια crt π.χ. 200" και φανταζομαι μισο δωματιο θα χρειαζοταν για να εγκατασταθει.
Εχω ξεμεινει με 2-3 14αρες, στη μια εχω συνδεσει τις παλιες μου κονσολες, οι αλλες δυο στην ντουλαπα. Αν καποιος χρειαζεται καμια απο αυτες, πολυ ευχαριστως. PM me, αν θελετε φωτογραφιες η στοιχεια.

Καλα τα λεει η "Σοφια" Γου Του Που, ομως καντε μου την χαρη και ρωτηστε την, πως θα φτιαξουμε και θα μεταφερουμε και που θα χωρεσουν, οθονες "λαμπες" 65, 75, 100 + ιντζων? Ο μεσος καταναλωτης μια 65αρα στο σαλονι την εχει. Σε 2-3 χρονια η 100αρα θα ειναι η συνηθισμενη. Σε 10, βιντεογουολ θα εχουμε στον ενα τοιχο του σαλονιου μας. Το ανθρωπινο γενος λοιπον αποφασησε να θυσιασει λιγη ποιοτητα, προς χαριν του μεγεθους. Κι ας μου λενε εμενα καποιες κυριες σαν την Σοφια, οτι το μεγεθος δεν μετραει. Εγω δεν τις πιστευω!
Το εχω ξαναπει, η αγαπημενη μου CRT, ειταν μια Saba Challenger stereo, 26αρα. Το τι παιχνιδι, Atari, Sega, PSX ειχαμε ριξει με τους γιους μου, πιτσιρικια τοτε,αλλα και με φιλους, την ειχαμε ξεσκισει! Σαν να ακουω, ακομα την πρωην μου να μπαινει στο σαλονι και να τσιριζει "ακομα μ'αυτην την Λαρα την βρωμιαρα παιζετε". Ασε τις ταινιες στο βιντεο, για παιδια, για ενηλικες, οικογενειακες κτλ.
Αργοτερα πηρα μια Phillips 33PT. Αυτη κι αν ειταν μπαουλο και ασηκωτη. Η Saba για crt ειταν πολυ "κομψη".
Προσπαθω να κανω εικονα, πως θα ειταν μια crt π.χ. 200" και φανταζομαι μισο δωματιο θα χρειαζοταν για να εγκατασταθει.
Εχω ξεμεινει με 2-3 14αρες, στη μια εχω συνδεσει τις παλιες μου κονσολες, οι αλλες δυο στην ντουλαπα. Αν καποιος χρειαζεται καμια απο αυτες, πολυ ευχαριστως. PM me, αν θελετε φωτογραφιες η στοιχεια.
Για 200" δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί σε crt tv μιας και τα όρια ήταν μέχρι τις 40" αν θυμάμαι καλά.

Όπως και να έχει πλέον έχουμε τηλεοράσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα.Χρονος και διάθεση να υπάρχει για gaming και η διασκέδαση έρχεται.

Τελευταία επεξεργασία:
Η μεγαλύτερη σε ίντσες ήταν η CRT Sony Trinitron PVM-4300 που ήταν 43".

Πίσω
Μπλουζα